Club gokt met Dirar 2.0: probleem of buitenkans?

Club gokt met Dirar 2.0: probleem of buitenkans?

He's back, bitches. Nabil Dirar, het voormalig probleemkind van Club Brugge is terug gearriveerd op Jan Breydel. Toch valt Dirar vandaag niet te vergelijken met de rebel die Club in 2012 noodgedwongen moest verlaten. Op mentaal en sportief vlak. Enter Nabil Dirar, versie 2.0.


PROFETISCHE DIRAR

Op het WK 2018 sprak Sporza met Nabil Dirar. “Op een dag hoop ik mijn carrière te beëindigen in België. Dat is zeker. Pas wanneer ik 40 ben? Nee nee, veel vroeger. Op mijn veertigste ben ik al terug in Marokko.” Nabil Dirar is een man van zijn woord. Vandaag is de 34-jarige Marokkaan terug bij Club Brugge, de club die hij in 2012 verliet voor AS Monaco. In zowat elke transferperiode werd Dirar door de buitenlandse roddelpers gelinkt aan een terugkeer naar het Jan Breydelstadion. Maar naarmate de tijd vorderde, en gezien de toenemende leeftijd van Dirar, nam de kans op een Brugse rentree steeds meer af.



Pas in januari 2021 zat er dan toch enige vorm van waarheid in deze berichten: vorige zaterdag maakte Club Brugge bekend dat Nabil Dirar tot aan het eind van dit seizoen wordt gehuurd van Fenerbahçe. Mét een aankoopoptie. De cirkel daarmee lijkt rond te zijn voor de 36-voudige Marokkaanse international. Op zijn leeftijd vertegenwoordigt Dirar allerminst een grote restwaarde, maar anderzijds kan hij op zijn manier wel een grote en directe impact maken op het Brugse team van Philippe Clement. In de voorbije jaren bij AS Monaco en Fenerbahçe werd de Marokkaan namelijk omgevormd van flankaanvaller tot offensieve flankverdediger. Daarnaast brengt Dirar heel wat Europese ervaring mee naar Club Brugge.

OVERAL HEIBEL MET DIRAR 

Bij Club Brugge zal de achterban alvast gemengde gevoelens hebben bij de transfer van Nabil Dirar. De fans zijn namelijk de vele streken van de Marokkaan niet vergeten tijdens zijn eerste periode op Jan Breydel. Dirar werd door coach Adrie Koster en het clubbestuur toen maar liefst vier keer naar de B-kern gestuurd. De flankaanvaller was destijds één van de beste Brugse spelers, maar zijn akkefietjes waren niet op één hand bij te houden. Hij haalde in de media openlijk uit naar zijn ploegmaats, miste trainingen, spuwde naar tegenstanders, maakte op het veld ruzie met Vadis Odjidja-Ofoe en Ivan Perisic … Kortom, Dirar maakte zich helemaal onmogelijk bij Club Brugge. AS Monaco deed de West-Vlaming een groot plezier door Nabil Dirar uit de Brugse handen te nemen, en de Monegasken telden zelfs nog zes miljoen euro voor hem neer. Merci et adieu. 

In Frankrijk werd Dirar een belangrijke figuur in de wederopstanding van Monaco, dat vanuit de Ligue 2 promoveerde, kampioen speelde in de Ligue 1 én de halve finales van de Champions League haalde. In het Prinsdom was zijn professioneel gedrag ook steeds onberispelijk. Op één uitzondering na althans. In 2016 uitte Dirar in de match tegen OGC Nice zijn ongenoegen aan scheidsrechter Tony Chapron nadat de ref hem een rode kaart toeschoof. Dirar ging neus aan neus staan met Chapron en die actie leverde Dirar uiteindelijk een schorsing op van 8 competitiewedstrijden. Een oude vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.



Na zijn Franse passage bij AS Monaco trok Nabil Dirar vervolgens naar Fenerbahce, wat voor hem toen een echte buitenkans was. In Turkije voelde Dirar zich kiplekker en hij was er – op het huidige seizoen na – steeds een basisspeler. Maar toch herviel Dirar in Istanbul in zijn oude gewoontes. In 2018 werd hij, samen met zijn ploegmaats Volkan Demirel en Aatif Chahechouhe, door Fenerbahce wegens disciplinaire redenen voor een onbepaalde periode geschorst. In totaal werd Dirar toen 85 dagen oftewel 14 competitiewedstrijden op non-actief gezet. De echte reden voor deze maatregel werd nooit bekendgemaakt, maar volgens lokale media was deze straf vooral gewenst door toenmalig coach Philip Cocu.

EEN ANDERE NABIL DIRAR

't Is ondertussen al een hele poos geleden dat Nabil Dirar nog disciplinair geschorst werd bij Fenerbahçe. En dat zou alvast geen toeval zijn. Dankzij zijn buitenlandse ervaringen won de Marokkaan duidelijk aan maturiteit en hij werd in de voorbije jaren opvallend volwassener. Diezelfde evolutie maakte Dirar door op het veld. In Frankrijk en Turkije werd hij namelijk succesvol omgeschoold van flankaanvaller naar flankverdediger: van creatieve frivoliteit naar stabiliteit en betrouwbaarheid. 

De voetballer Nabil Dirar anno 2021 kan dan ook onmogelijk nog vergeleken worden met de flankaanvaller die tussen 2008 en 2012 dribbelde en dartelde in het Jan Breydelstadion. Zijn speelstijl werd behoudender maar ook zijn fysieke présence is van een ander niveau. Vandaag is Nabil Dirar een echte atleet. Gespierd en breed. “Het moet niet méér worden, anders zal zijn wendbaarheid afnemen”, gaf Philippe Clement dinsdag daarover mee tijdens de persconferentie voor het bekerduel tegen Olsa Brakel.



Zijn uiterlijke fysieke metamorfose is indrukwekkend om zien, maar conditioneel is Nabil Dirar nog niet 100 procent top. Da's ook logisch gezien hij op 25 juli 2020 zijn laatste wedstrijd speelde, toen maakte Dirar tegen Rizespor de negentig minuten vol. Maar daarna kwam hij geen enkel keer in actie. Toch baart dat geen zorgen bij Philippe Clement. “De tests van Nabil waren heel goed. Je ziet dat hij de voorbije maanden goed getraind heeft, zich goed verzorgd heeft ook. Zijn vetpercentage is 6,6 – da's top. En zijn conditie is beter dan die van sommige jongens die hier in het verleden tekenden, ook al speelden zij wel nog bij hun vorige club.”

DE ROL VAN DIRAR 

Op het gebied van volwassenheid en fysiek zette Nabil Dirar in de voorbije jaren grote stappen voorwaarts. Maar hoe zit het nu precies met zijn sportief niveau en zijn pure voetballende kwaliteiten? Club Brugge haalde Dirar vooral aan boord om een back-up te worden van rechtsachter Clinton Mata, want op die positie heeft Blauw-Zwart geen adequate wisselmogelijkheden. Volgens La Dernière Heure was Dirar dan ook geen absolute prioriteit op Jan Breydel, maar wel een welgekomen extra optie in de breedte. Een basisplaats zal er dus wellicht niet meteen inzitten voor hem, maar anderzijds kan Dirar ook op de linksachter worden uitgespeeld. En da's dan weer een groot gevaar voor Eduard Sobol, de Oekraïner die toch wel te licht uitvalt voor Club Brugge.

Vorig seizoen behoorde Nabil Dirar tot de betere rechter flankverdedigers in de Turkse Super Lig, waarbij vooral zijn offensieve impulsen een grote meerwaarde waren voor Fenerbahçe. Toen verdeelde Dirar zijn intensiteit evenredig op het offensieve en defensieve gebied, waardoor hij op beide vlakken goed aanwezig was. Dirar legde in zijn algemene acties maar liefst 72 procent efficiëntie aan de dag, dat is bijvoorbeeld 5 procent meer dan Clinton Mata vandaag bij Club Brugge. Maar de Angolese rechtsback verricht wel veel meer werk dan Nabil Dirar vorig seizoen bij Fenerbahçe. Zo telt Mata veel meer offensieve en defensieve acties, waarbij zijn desbetreffende efficiëntie vandaag ook nog een pak hoger ligt dan die van Dirar vorig seizoen.



Qua volume en kwaliteit is het dan ook erg logisch dat Nabil Dirar vooral gezien wordt als een back-up van Clinton Mata. Dat neemt echter niet weg dat de Marokkaan voor een frisse wind kan zorgen tijdens de afwezigheid van Mata. Maar op de lange termijn zal Dirar wellicht geen aanspraak maken op een vaste basisplek, die is en wordt nog steeds weggelegd voor Mata. Al zal de komst van Dirar toch voor een bepaalde opluchting zorgen bij de Angolees en de sportieve staff. Een rustperiode kan namelijk wonderen doen, dat kan Hans Vanaken bijvoorbeeld getuigen. Of hoe de beperkte investering in de transfer van Dirar toch een uitstekende zet kan zijn voor Club Brugge.

POLL: Is de transfer van Dirar een goede zet van Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

2
2
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

42
42
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

81
81
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

239
239
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

38
38
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

152
152
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

166
166
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

100
100
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

387
387
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

224
224
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

143
143
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

147
147
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

172
172
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

112
112
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

153
153