Gents droomduo doet concurrentie nu al beven

Foto: Gents droomduo doet concurrentie nu al beven

Tarik Tissoudali en Roman Yaremchuk zijn totaal tegengestelde profielen, maar samen vormen ze een complementair duo. Tissoudali brengt AA Gent een grote mate van aanvallende creativiteit en efficiëntie bij, en daar kan Yaremchuk ook danig van profiteren. Hein Vanhaezebrouck kan aan de slag en de sportieve remonte eindelijk definitief inzetten.

HET GROTE CONTRAST 

“Als je de opportuniteit hebt om die te halen, zeker omdat hij bijna einde contract is, dan ben ik heel tevreden als hij zou tekenen.” 't Is duidelijk, Hein Vanhaezebrouck was een vragende partij om Tarik Tissoudali naar AA Gent te halen. Deze uitspraak van Vanhaezebrouck werd genoteerd net na de non-match tegen RSC Anderlecht, de veelbesproken wedstrijd waarin de Buffalo's op offensief vlak – net zoals Sporting trouwens – allerminst een goede indruk maakten. Het ontbrak AA Gent vorige zondag aan creativiteit, een vleugje genie.

“Het is een speler met een actie die vlot scoort”, dixit Hein Vanhaezebrouck. Terwijl AA Gent met offensieve problemen kampt, etaleerde Tarik Tissoudali zaterdag tegen OH Leuven – en zowat het ganse seizoen – zijn onversneden klasse, technische brutaliteit en scorend vermogen. Na een geslaagde interceptie wist de 27-jarige Marokkaan drie tegenstanders voorbij te dribbelen waarna hij vervolgens de bal probleemloos over OHL-doelman Rafael Romo chipte. Een moment van genialiteit, techniciteit en pure kwaliteit. Zo'n speler kunnen ze wel gebruiken in de Arteveldestad.Het offensief probleem van AA Gent dateert namelijk niet sinds vorige zondag. Al vanaf speeldag één acteren de Buffalo's ondermaats op het aanvallend gebied. Vandaag, na speeldag 25, telt de ploeg amper 34 gescoorde doelpunten, terwijl Gent vorig seizoen na hetzelfde aantal speeldagen reeds 51 stuks lukte. Da's een afname van 17 doelpunten oftewel 33 procent. Met die 34 gescoorde doelpunten bengelt AA Gent op een twaalfde plaats in de Jupiler Pro League. 't Is duidelijk waar het de Oost-Vlaamse ploeg aan kwaliteit ontbreekt. En zeker als je weet dat de Buffalo's beschikken over de op drie na minst gepasseerde defensie van het land. De potentiële winst ligt hem dus vooral op het aanvallend vlak.

2 TOT 3 MILJOEN EURO 

Maandag, op de allerlaatste dag van de wintermercato, had AA Gent eindelijk prijs. Even was er nog sprake van buitenlandse belangstelling van DC United, Parma Calcio, een club uit het Midden-Oosten maar zelfs ook van Beerschot. Op het Kiel wilden ze Tarik Tissoudali in extremis nog aan boord houden en van hem de bestbetaalde speler maken. Tevergeefs. Tissoudali zat al met zijn hoofd in de Ghelamco Arena, waar hij tot en met 2023 zo'n 2 à 3 miljoen euro per jaar zal incasseren. Op 27-jarige leeftijd was de keuze snel gemaakt.In de vorige twee zomermercato's twijfelde de Marokkaanse technicien namelijk nog over aanbiedingen uit het Midden-Oosten, want destijds had hij niet zo'n status en waarde zoals dat vandaag het geval is. In 1B zat Tissoudali vorig seizoen bijvoorbeeld vaak in de tribune omdat Stijn Vreven en Hernan Losada eerder een flankaanvaller dan een tweede spits in hem zagen. In die periode verklaarde Tissoudali aan Gazet van Antwerpen dat hij na zijn carrière genoeg gespaard wil hebben om financieel onafhankelijk te zijn. En dan is de lucratieve deal bij AA Gent alvast geen verkeerde zet geweest.

METEN MET DE BESTE 

Maar ook op het sportief vlak heeft Tarik Tissoudali grondige redenen om voor AA Gent te kiezen. Hein Vanhaezebrouck heeft dringend nood aan een vleugje aanvallende creativiteit om het grote aandeel balbezit om te zetten in doelpunten. “Daarom wil ik er graag voor spelen, met mijn aanvallende kwaliteiten”, verklaarde Tissoudali namelijk aan Het Laatste Nieuws. De Marokkaan voelde ook meteen een groot vertrouwen van het clubbestuur en van coach Vanhaezebrouck. Ook volgens Sports Manager Tim Matthys was de transfer van Tissoudali een logische zet. “Tissoudali kan de creatieve kracht zijn die KAA Gent nodig heeft”, valt te lezen op de clubwebsite. “Bij Beerschot heeft hij al getoond dat hij het doel weet staan en in staat is om assists te geven. We hopen dat hij hier hetzelfde kan doen. Hopelijk is hij de missing link die ons vele balbezit mee kan omzetten naar efficiëntie.”Qua offensieve efficiëntie behoort Tarik Tissoudali vandaag alvast tot de top van de Jupiler Pro League. Ook al opereert de Marokkaan doorgaans als aanvallende middenvelder, hangende spits of valse nummer negen, hij kan zich toch meten met de zuivere centrumspitsen op het Belgisch grondgebied. Zo scoort hij met 0,52 doelpunt per wedstrijd op erg geregelde basis, een frequentie waar hij centrumspitsen zoals Dieumerci Mbokani (0,38), Kaveh Rezaei, Ike Ugbo (0,46) en Cyriel Dessers (0,5) de loef afsteekt. Zijn doelpuntgemiddelde komt zelfs in de buurt van ploegmaat Roman Yaremchuk en Lukas Nmecha die beiden 0,54 doelpunt per 90 minuten lukken.

PLEINTJESVOETBALLER 

De komst van Tarik Tissoudali wordt voor AA Gent alvast een stap in de goede richting. De algemene verwachting is dan ook dat de voormalige sterkhouder van Beerschot VA meteen een basisplaats zal bemachtigen in de Ghelamco Arena. Da's logisch gezien regelmatige doelpuntenproductie, als niet-centrumspits nota bene, waarbij enkel Roman Yaremchuk bij Gent nog vlotter de weg naar het doel vindt. Maar mochten we hem enkel aanzien als een scorende speler, dan zouden we de voetballer Tissoudali grote oneer aandoen. De Amsterdamse pleintjesvoetballer is een lust voor het oog en hij zorgt dankzij zijn techniek en puur talent voor meerdere oplossingen in de ploeg. Tissoudali onderneemt per wedstrijd zo'n 7 dribbels en hij weet daarbij in 58 procent van de gevallen ook effectief zijn rechtstreekse tegenstander in de wind te zetten. In de Jupiler Pro League overtreft enkel Marius Noubissi (Beerschot VA) dat hoge succespercentage van Tissoudali. De Kameroense centrumspits poogt wel veel minder dribbels dan Tissoudali, waardoor de cijfers van de Marokkaan nog iets indrukwekkender zijn dan die van Noubissi. Ook in het huidige offensieve compartiment van AA Gent kan niemand de dribbel-efficiëntie van Tissoudali evenaren. De kersverse Gentse aanwinst zal dus niet enkel het scorend vermogen opkrikken maar dus ook een surplus aan dribbels bijbrengen, waaronder de crochet – zijn handelsmerk.

COMPLETE SPITS  

Het wordt zelfs nog straffer als je weet dat Tarik Tissoudali onder de centrale spitsen in de Jupiler Pro League de nummer één is op het vlak van offensieve duels. 46 procent van zijn aangegane aanvallende duels weet hij namelijk te winnen, en niemand kan vandaag dat percentage overstijgen. Die uitstekende parameter koppelt Tissoudali tevens nog eens aan 0,33 assists per 90 minuten. Ook die frequentie haalt geen enkele andere centrumspits uit de Belgische competitie. 

't Is overduidelijk dat Tarik Tissoudali één van de meest complete spitsen is in de Jupiler Pro League, en dat AA Gent tevens een koopje realiseerde door hem aan te trekken. De Buffalo's maakten namelijk een transfervergoeding over aan Beerschot van 700 duizend euro à één miljoen euro. Wij kijken nu al reikhalzend uit welke impact Tissoudali kan maken bij AA Gent, al zullen de verwachtingen wel gevoelig hoger liggen dan bij Beerschot VA.Het nieuwe aanvallende duo Tarik Tissoudali en Roman Yaremchuk kan wel vonken geven. Beide aanvallers beschikken over een neus voor doelpunten, en bovendien kan de Marokkaan daarnaast het verschil maken qua assists, dribbels en zijn aanvallende efficiëntie. Op papier ziet het de nieuwe Gentse tandem er alvast erg veelbelovend uit, en daarmee kan de langverwachte sportieve remonte eindelijk ingezet worden. Het begin van een gouden tijdperk?

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Zal Tissoudali slagen bij AA Gent?

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

640
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1312
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

7
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

69
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

121
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

71
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

62
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

35
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

128
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

349
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

130
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

203
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

133
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

180
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

75
{insert image alt}

Monument aast op grootse comeback bij Club Brugge

432 wedstrijden, vier landstitels en drie bekers, verspreid over twee periodes. Een groter clubicoon ...

402
{insert image alt}

Peter Maes: "Ik was bijna coach van Anderlecht"

De moeilijkste sprongen lijken achter de rug, alleen STVV staat nu nog tussen Anderlecht en een PO ...

261

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

510
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

423
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

521
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

247
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

233
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

298
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

288
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

318
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

535
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

230
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

117
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

381