Gents droomduo doet concurrentie nu al beven

Gents droomduo doet concurrentie nu al beven

Tarik Tissoudali en Roman Yaremchuk zijn totaal tegengestelde profielen, maar samen vormen ze een complementair duo. Tissoudali brengt AA Gent een grote mate van aanvallende creativiteit en efficiëntie bij, en daar kan Yaremchuk ook danig van profiteren. Hein Vanhaezebrouck kan aan de slag en de sportieve remonte eindelijk definitief inzetten.


HET GROTE CONTRAST 

“Als je de opportuniteit hebt om die te halen, zeker omdat hij bijna einde contract is, dan ben ik heel tevreden als hij zou tekenen.” 't Is duidelijk, Hein Vanhaezebrouck was een vragende partij om Tarik Tissoudali naar AA Gent te halen. Deze uitspraak van Vanhaezebrouck werd genoteerd net na de non-match tegen RSC Anderlecht, de veelbesproken wedstrijd waarin de Buffalo's op offensief vlak – net zoals Sporting trouwens – allerminst een goede indruk maakten. Het ontbrak AA Gent vorige zondag aan creativiteit, een vleugje genie.

“Het is een speler met een actie die vlot scoort”, dixit Hein Vanhaezebrouck. Terwijl AA Gent met offensieve problemen kampt, etaleerde Tarik Tissoudali zaterdag tegen OH Leuven – en zowat het ganse seizoen – zijn onversneden klasse, technische brutaliteit en scorend vermogen. Na een geslaagde interceptie wist de 27-jarige Marokkaan drie tegenstanders voorbij te dribbelen waarna hij vervolgens de bal probleemloos over OHL-doelman Rafael Romo chipte. Een moment van genialiteit, techniciteit en pure kwaliteit. Zo'n speler kunnen ze wel gebruiken in de Arteveldestad.



Het offensief probleem van AA Gent dateert namelijk niet sinds vorige zondag. Al vanaf speeldag één acteren de Buffalo's ondermaats op het aanvallend gebied. Vandaag, na speeldag 25, telt de ploeg amper 34 gescoorde doelpunten, terwijl Gent vorig seizoen na hetzelfde aantal speeldagen reeds 51 stuks lukte. Da's een afname van 17 doelpunten oftewel 33 procent. Met die 34 gescoorde doelpunten bengelt AA Gent op een twaalfde plaats in de Jupiler Pro League. 't Is duidelijk waar het de Oost-Vlaamse ploeg aan kwaliteit ontbreekt. En zeker als je weet dat de Buffalo's beschikken over de op drie na minst gepasseerde defensie van het land. De potentiële winst ligt hem dus vooral op het aanvallend vlak.

2 TOT 3 MILJOEN EURO 

Maandag, op de allerlaatste dag van de wintermercato, had AA Gent eindelijk prijs. Even was er nog sprake van buitenlandse belangstelling van DC United, Parma Calcio, een club uit het Midden-Oosten maar zelfs ook van Beerschot. Op het Kiel wilden ze Tarik Tissoudali in extremis nog aan boord houden en van hem de bestbetaalde speler maken. Tevergeefs. Tissoudali zat al met zijn hoofd in de Ghelamco Arena, waar hij tot en met 2023 zo'n 2 à 3 miljoen euro per jaar zal incasseren. Op 27-jarige leeftijd was de keuze snel gemaakt.



In de vorige twee zomermercato's twijfelde de Marokkaanse technicien namelijk nog over aanbiedingen uit het Midden-Oosten, want destijds had hij niet zo'n status en waarde zoals dat vandaag het geval is. In 1B zat Tissoudali vorig seizoen bijvoorbeeld vaak in de tribune omdat Stijn Vreven en Hernan Losada eerder een flankaanvaller dan een tweede spits in hem zagen. In die periode verklaarde Tissoudali aan Gazet van Antwerpen dat hij na zijn carrière genoeg gespaard wil hebben om financieel onafhankelijk te zijn. En dan is de lucratieve deal bij AA Gent alvast geen verkeerde zet geweest.

METEN MET DE BESTE 

Maar ook op het sportief vlak heeft Tarik Tissoudali grondige redenen om voor AA Gent te kiezen. Hein Vanhaezebrouck heeft dringend nood aan een vleugje aanvallende creativiteit om het grote aandeel balbezit om te zetten in doelpunten. “Daarom wil ik er graag voor spelen, met mijn aanvallende kwaliteiten”, verklaarde Tissoudali namelijk aan Het Laatste Nieuws. De Marokkaan voelde ook meteen een groot vertrouwen van het clubbestuur en van coach Vanhaezebrouck. Ook volgens Sports Manager Tim Matthys was de transfer van Tissoudali een logische zet. “Tissoudali kan de creatieve kracht zijn die KAA Gent nodig heeft”, valt te lezen op de clubwebsite. “Bij Beerschot heeft hij al getoond dat hij het doel weet staan en in staat is om assists te geven. We hopen dat hij hier hetzelfde kan doen. Hopelijk is hij de missing link die ons vele balbezit mee kan omzetten naar efficiëntie.”



Qua offensieve efficiëntie behoort Tarik Tissoudali vandaag alvast tot de top van de Jupiler Pro League. Ook al opereert de Marokkaan doorgaans als aanvallende middenvelder, hangende spits of valse nummer negen, hij kan zich toch meten met de zuivere centrumspitsen op het Belgisch grondgebied. Zo scoort hij met 0,52 doelpunt per wedstrijd op erg geregelde basis, een frequentie waar hij centrumspitsen zoals Dieumerci Mbokani (0,38), Kaveh Rezaei, Ike Ugbo (0,46) en Cyriel Dessers (0,5) de loef afsteekt. Zijn doelpuntgemiddelde komt zelfs in de buurt van ploegmaat Roman Yaremchuk en Lukas Nmecha die beiden 0,54 doelpunt per 90 minuten lukken.

PLEINTJESVOETBALLER 

De komst van Tarik Tissoudali wordt voor AA Gent alvast een stap in de goede richting. De algemene verwachting is dan ook dat de voormalige sterkhouder van Beerschot VA meteen een basisplaats zal bemachtigen in de Ghelamco Arena. Da's logisch gezien regelmatige doelpuntenproductie, als niet-centrumspits nota bene, waarbij enkel Roman Yaremchuk bij Gent nog vlotter de weg naar het doel vindt. Maar mochten we hem enkel aanzien als een scorende speler, dan zouden we de voetballer Tissoudali grote oneer aandoen. De Amsterdamse pleintjesvoetballer is een lust voor het oog en hij zorgt dankzij zijn techniek en puur talent voor meerdere oplossingen in de ploeg. 



Tissoudali onderneemt per wedstrijd zo'n 7 dribbels en hij weet daarbij in 58 procent van de gevallen ook effectief zijn rechtstreekse tegenstander in de wind te zetten. In de Jupiler Pro League overtreft enkel Marius Noubissi (Beerschot VA) dat hoge succespercentage van Tissoudali. De Kameroense centrumspits poogt wel veel minder dribbels dan Tissoudali, waardoor de cijfers van de Marokkaan nog iets indrukwekkender zijn dan die van Noubissi. Ook in het huidige offensieve compartiment van AA Gent kan niemand de dribbel-efficiëntie van Tissoudali evenaren. De kersverse Gentse aanwinst zal dus niet enkel het scorend vermogen opkrikken maar dus ook een surplus aan dribbels bijbrengen, waaronder de crochet – zijn handelsmerk.

COMPLETE SPITS  

Het wordt zelfs nog straffer als je weet dat Tarik Tissoudali onder de centrale spitsen in de Jupiler Pro League de nummer één is op het vlak van offensieve duels. 46 procent van zijn aangegane aanvallende duels weet hij namelijk te winnen, en niemand kan vandaag dat percentage overstijgen. Die uitstekende parameter koppelt Tissoudali tevens nog eens aan 0,33 assists per 90 minuten. Ook die frequentie haalt geen enkele andere centrumspits uit de Belgische competitie. 

't Is overduidelijk dat Tarik Tissoudali één van de meest complete spitsen is in de Jupiler Pro League, en dat AA Gent tevens een koopje realiseerde door hem aan te trekken. De Buffalo's maakten namelijk een transfervergoeding over aan Beerschot van 700 duizend euro à één miljoen euro. Wij kijken nu al reikhalzend uit welke impact Tissoudali kan maken bij AA Gent, al zullen de verwachtingen wel gevoelig hoger liggen dan bij Beerschot VA.



Het nieuwe aanvallende duo Tarik Tissoudali en Roman Yaremchuk kan wel vonken geven. Beide aanvallers beschikken over een neus voor doelpunten, en bovendien kan de Marokkaan daarnaast het verschil maken qua assists, dribbels en zijn aanvallende efficiëntie. Op papier ziet het de nieuwe Gentse tandem er alvast erg veelbelovend uit, en daarmee kan de langverwachte sportieve remonte eindelijk ingezet worden. Het begin van een gouden tijdperk?

POLL: Zal Tissoudali slagen bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

37
37
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

144
144
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

47
47
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

101
101
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

324
324
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

196
196
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

477
477
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

191
191
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

86
86
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

462
462
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

217
217
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

270
270
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

111
111
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss

KRC Genk verspeelde afgelopen weekend weliswaar twee punten tegen Cercle Brugge, met 7 op 9 mag de ...

251
251
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct

Club Brugge heeft donderdagavond een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Blauw-Zwart kan ...

1063
1063