Club Brugge wil profiteren van dure Anderlecht-blunder

Club Brugge wil profiteren van dure Anderlecht-blunder

Club Brugge pakte in de huidige wintermercato reeds uit met Tahith Chong en Nabil Dirar. Maar dat betekent niet dat de Brugse aankoopwoede reeds gestild is: Mike Trésor Ndayishimiye (Willem II) zou namelijk nog in het vizier staan. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht is vandaag, los van zijn groot talent en potentieel, op financieel vlak een echt koopje op de transfermarkt. Voor Mike Trésor zou een terugkeer via de grote poort naar België alvast een grote revanche zijn. Bij Anderlecht kwam hij namelijk niet in aanmerking voor een profcontract.


7 MILJOEN EURO

In oktober vorig jaar, na de laatste dag van de zomermercato, haalde Willem II opgelucht adem. De Nederlandse club uit Tilburg hield rekening met een vertrek van Mike Trésor Ndayishimiye, maar  uiteindelijk bleef haar kroonbriljant aan boord. Ndayishimiye, die sinds kort aangesproken wil worden met Mike Trésor, slaagde vorig jaar met glans tijdens zijn eerste seizoen in de Eredivisie. Trésor prijkte toen hoog in de lijstjes van dreigende passing en dribbels, en bovendien scoorde en assisteerde de nummer tien op geregelde basis. Bijgevolg genoot hij na zijn superseizoen bij Willem II de interesse van verschillende buitenlandse clubs. 

“Zaakwaarnemers informeerden naar de vraagprijs”, liet technisch directeur Joris Mathijsen in oktober optekenen in het Brabants Dagblad. “Natuurlijk willen we ooit spelers verkopen. Maar op dit moment was het niet noodzakelijk en waren er geen clubs die de juiste prijs wilden betalen.” De clubs waarvan sprake waren onder meer CSKA Moskou en Atalanta Bergamo. Maar de interesse kwam ook vanuit België, waar Standard en AA Gent tevergeefs een poging ondernamen om Mike Trésor aan te trekken. 



Standard legde als eerste club een bod neer van 2,5 miljoen euro, maar die aanbieding werd nog net niet weggelachen in Tilburg. AA Gent verdubbelde daarna het Luikse bod, maar ook dan ging Willem II niet overstag. De vraagprijs voor Mike Trésor werd namelijk bepaald op maar liefst 7 miljoen euro, een bedrag waarmee de club haar transferrecord wilde breken. Sinds 2008 staat dat record op naam van Mounir El Hamdaoui (destijds naar AZ Alkmaar). Het is een bedrag waar Willem II vandaag niet meer op rekent, door een combinatie van de corona-crisis als een devaluatie van Trésors prestaties.

VAN ANDERLECHT NAAR NEC 

Mike Trésor was voorbestemd om door te breken in het eerste elftal van RSC Anderlecht, maar uiteindelijk verliet hij Sporting via de achterdeur. Op 5 mei 2018 maakte RSC Anderlecht bekend dat elf jeugdinternationals een contract tekenden bij de club. Jérémy Doku, Yari Verschaeren, Antoine Colassin, Anouar Ait El Hadj, Killian Sardella, Mathis Suray, Lucas Lissens, Halim Timassi, Loic Masscho, Chris Kalulika en Zacarias Antonio behoorden tot de gelukkigen. Van Mike Trésor Ndayshimye, in die periode nochtans ook een veelbelovend talent, was er echter geen spoor te bekennen.

Mike Trésor had ook graag deel uitgemaakt van de elf jeugdspelers die hun eerste officiële contract mochten tekenen bij Anderlecht. Bij de Paars-Witte U21 stond hij nochtans te boek als één van de grootste talenten van de club, en hij reeg drie jaar lang goede prestaties aan elkaar. Zoals in de Youth League tegen Bayern München bijvoorbeeld, dat hem zelfs de concrete interesse opleverde van de Duitse recordkampioen. Toch vond toenmalig beloftentrainer Emilio Ferrera het niet opportuun om Trésor in 2018 al over te hevelen naar de eerste ploeg van Anderlecht, terwijl de negentienjarige zich absoluut wou meten met de grote jongens – ook al was het maar op training. Jean Kindermans, hoofd jeugdopleiding bij Anderlecht, zag het allemaal met lege ogen aan.



Door het gebrek aan sportieve perspectieven wilde Ndayishimiye vervolgens zijn verbintenis bij Anderlecht niet verlengen, waardoor hij op transfervrije basis de club kon verlaten. Dat klonk als muziek in de oren van Bayern München, die zijn glansprestatie in de Youth League allerminst vergeten was. Ook Liverpool en Juventus toonden belangstelling, en Ndayishimiye bezocht ook AS Monaco. Maar bij deze Europese topclubs zou hij eerst deel uitmaken van de beloften, terwijl Trésor hongerig was om zich te tonen op het hoogste niveau. Bij NEC Nijmegen, de club die overigens vaak oog heeft voor onontgonnen talent, kon Trésor wél meteen aansluiten bij de A-kern. De keuze was snel gemaakt.

VAN REVELATIE NAAR ANONIMITEIT

Na één knap seizoen bij NEC Nijmegen in de Keuken Kampioen Divisie mocht Mike Trésor zijn grote talent etaleren in de Eredivisie. Op de laatste dag van de zomermercato in 2019 nam Willem II de aanvallende middenvelder op huurbasis over. De Tilburgers namen ook een aankoopoptie op van een half miljoen euro: oorspronkelijk leek dat een flinke som, maar al snel zou dat bedrag bestempeld worden als een spotprijs. Trésor had onder de vleugels van Adrie Koster, de ex-coach van Club Brugge, weinig tijd nodig om zich op te werpen als een absolute aanwinst voor Willem II – en bij uitbreiding de Eredivisie. 

Samen met Pol Llonch en Sebastien Holmén was Mike Trésor één van de grote smaakmakers in het Koning Willem II Stadion. Door het goede werk van de controlerende middenvelders Llonch en Driess Saddiki kon Ndayishimiye als nummer tien vaak profiteren om het verschil te maken op het offensieve compartiment. Toen gold Mike Trésor als één van de beste spelers op zijn positie, en dat is alvast een serieuze adelbrief als je weet dat er op die positie enorm veel telent te vinden was in de Eredivisie. Hakim Ziyech (Ajax nu Chelsea), Steven Bergwijn (PSV Eindhoven, nu Tottenham), Simon Gustafson (FC Utrecht) en Mohamed Ihattaren (PSV Eindhoven) waren namen die ook vandaag tot de verbeelding spreken van menig voetbalfan én van talrijke Europese clubs. 



“Komend seizoen, in mijn tweede Eredivisie-jaar, wil ik me bevestigen”, beloofde Mike Trésor enkele maanden geleden. Helaas voor hem blijkt dat vandaag het geval niet te zijn. Hoewel zijn statistieken dit seizoen (2 doelpunten en 6 assists) eerder behoorlijk zijn, speelt Trésor opmerkelijk meer anonieme wedstrijden dan vorig jaar. Over beide edities van de Eredivisie is het verschil in passes, balverlies en balbehandeling van Trésor erg groot. Door de afwezigheid van de regelmatige geblesseerde Willem II-sterkhouders Pol Llonch en Driess Saddiki heeft Trésor te kampen met een probleem om zijn intuïtieve speelstijl te koppelen aan een hoge mate van efficiëntie. Ook het feit dat Trésor vandaag op de flank speelt, terwijl hij vorig seizoen centraal opereerde, kan dat euvel verklaren.

GOEIE DEAL VOOR CLUB 

Een rechtsvoetige versie van Hakim Ziyech. Zo werd Mike Trésor omschreven door ex-Ajacied Rafaël van der Vaart. Een compliment die wel kon tellen, maar dit seizoen kan de Belgische jeugdinternational echter niet bevestigen. Het zorgde er bijgevolg voor dat Willem II haar vraagprijs halveerde van 7 miljoen euro naar 3,5 miljoen euro. Maar zelfs ondanks het uitblijven van zijn seizoen van de bevestiging, ziet Club Brugge dus wel graten in zijn komst. Qua profiel past Trésor dan ook helemaal in het profiel van de huidige Belgische landskampioen: jong, veelbelovend en érg talentvol. Bovendien bezit Trésor de Belgische nationaliteit, en da's uiteraard ook een grote meerwaarde in de Jupiler Pro League.

Ook al presteert Mike Trésor dit seizoen minder dan vorig jaar, wat overigens erg relatief is, hij blijft toch een youngster om in de gaten te houden. De ontwikkeling van jonge spelers gebeurt steeds met vallen en opstaan, waardoor zijn 'mindere' periode gezien kan worden als een onderdeel van zijn groeiproces als voetballer. Mike Trésor heeft intrinsiek meer dan voldoende kwaliteiten om brokken te maken in de Jupiler Pro League, want anders zouden ook AA Gent en Standard geen bod uitgebracht hebben op het 21-jarige talent. Bovendien is Trésor ook erg polyvalent, want bij Willem II speelde hij als flankaanvaller én als nummer tien. We denken ook spontaan terug aan de transfer van Noa Lang, een speler waarover ook twijfels hingen in Nederland, maar die vandaag zowat de beste speler is op de Belgische velden.



De komst van Mike Trésor zou ook een toekomstverzekering betekenen voor Club Brugge. Blauw-Zwart pakte bijvoorbeeld onlangs uit met de komst van Tahith Chong (Manchester United) om het vertrek van Krépin Diatta en Emmanuel Dennis op te vangen. Maar de 21-jarige Chong keert na dit seizoen sowieso terug naar Old Trafford, want Club kon namelijk geen aankoopoptie bedingen. Ook Nabil Dirar, die andere recente nieuwkomer, kan op de flank uit de voeten, maar de Marokkaan wordt vooral gezien als back-up voor rechtsachter Clinton Mata. Daarom zou de permanente komst van Mike Trésor weleens een erg interessante zet zijn. De Belg kan zich nu nog een halfjaar rustig aanpassen op Jan Breydel om volgend seizoen een volwaardige titularis te worden. Bovendien is Trésor – gezien zijn grote intrinsieke kwaliteiten en jonge leeftijd – met 3,5 miljoen euro een echt koopje voor Club Brugge. 

POLL: Moet Club hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Leko reageert op geruchten: "Is onderwerp van discussie"
Leko reageert op geruchten: "Is onderwerp van discussie"

Standard is een club op drift. Afwezige eigenaars die de club vanuit een kantoor in de VS besturen, ...

5
5
<strong>Hoe spanning tussen Genk en Anderlecht al 1,5 jaar oploopt</strong>
Hoe spanning tussen Genk en Anderlecht al 1,5 jaar oploopt

KRC Genk en RSC Anderlecht nemen het vanavond om 20u45 tegen elkaar op. Dat belooft een zeer pittige ...

68
68
Coucke haalt zijn grote gelijk: "Hij verdient de titel"
Coucke haalt zijn grote gelijk: "Hij verdient de titel"

Er zijn uiteraard nog zeven speeldagen te gaan waarin nog heel wat kan gebeuren, maar RSC Anderlecht ...

61
61
<strong>Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach</strong>
Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach

Club Brugge's keuze voor Nicky Hayen als interim-hoofdcoach werd aanvankelijk met grote scepsis ...

426
426
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'

Manchester City sneuvelde afgelopen woensdag op pijnlijke wijze uit de Champions League. De Engelse ...

37
37
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp

Antwerp FC wil dit weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste punten in de Champions' Play-Offs ...

184
184
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'

RSC Anderlecht gaat zaterdagavond op bezoek bij KRC Genk, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen de ...

221
221
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

694
694
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

52
52
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

70
70
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

88
88
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

211
211
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

62
62
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

186
186
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

510
510