Club mikt hoog met type-Cristiano Ronaldo

Club mikt hoog met type-Cristiano Ronaldo

Maandag sluit de wintermercato alweer, maar Club Brugge heeft zijn transferhuiswerk nog niet af. De West-Vlamingen onderhandelen momenteel met PAOK Saloniki, met als inzet Christos Tzolis. En die is alvast niet het eerste het beste transferdoelwit. De UEFA voorspelt hem als één van de grootste talenten en Tziolis haalde zelfs al een nominatie voor de Golden Boy 2020. Het zou dus een straffe stunt betekenen, mocht Club Brugge de 18-jarige kunnen strikken.


GRIEKS GOUD

Er mocht wel nog iets bij. Na het vertrek van Krépin Diatta en Emmanuel Dennis zit Club Brugge vandaag niet bepaald dik in de flankaanvallers. Er is uiteraard nog steeds Noa Lang, die zich op korte termijn ontwikkelde tot zowat de beste voetballer op de Belgische velden, maar daarna is de spoeling op de flankposities wel erg dunnetjes. Om dit seizoen een prominente rol van betekenis te spelen in Europa en tegelijkertijd een nieuwe titel te prolongeren, is een nieuwe flankaanvaller in daarom alvast geen overbodige luxe.



In de voorbije maanden werden reeds verschillende flankspelers uit het buitenland gelinkt aan Club Brugge, maar het grootste doelwit zou momenteel Christos Tzolis zijn. Het Nieuwsblad omschrijft de 18-jarige als een grote Griekse topsensatie, en dat zou weleens een juiste inschatting van diens kwaliteiten kunnen zijn. Veel meer dan Facundo Pellistri, Jaden Philogene-Bidace, Osame Sahraoui of Tokmac Nguen bezit Tzolis erg hoogwaardige kwaliteiten en een enorm potentieel. Zo'n toekomstig goudhaantje die later een grote som geld kan opbrengen.

DORTMUND EN AJAX 

Qua profiel past Christos Tzolis dan ook perfect in het plaatje van Club Brugge. Jong, talentvol, een ruime progressiemarge en de specifieke kwaliteiten om al meteen zijn stempel te drukken op Jan Breydel. Tzolis staat al geruime tijd te boek als het grootste Griekse talent en volgens lokale berichten is hij in elk geval bezig aan zijn laatste seizoen bij PAOK Saloniki. Er wacht Tzolis, de op één na jongste doelpuntenmaker in de clubgeschiedenis, straks dus sowieso een fraaie transfer. Al is Club Brugge heus niet de enige geïnteresseerde partij in de flankaanvaller.



Christos Tzolis geldt als één van de grootste Europese talenten en dan is er natuurlijk belangstelling bij de vleet. Zo toonde Borussia Dortmund in oktober al interesse in de 18-jarige Griek, hij zou er één van de mogelijke opties zijn om Jadon Sancho te vervangen – indien de Engelsman er binnenkort zou vertrekken. Maar zelfs als Dortmund hem niet zou aantrekken in de huidige transferperiode, dan zouden de Duitsers Tziolis van nabij blijven volgen. Ook Ajax heeft zijn naam met stip genoteerd, Tziolis maakte namelijk een grote indruk in de huidige Europa League-campagne tegen PSV Eindhoven.

REMEMBER THE NAME

Vorige week loste UEFA haar jaarlijkse lijst '50 for the future'. Vijftig jonge talenten werden getipt voor een grote toekomst in het mondiale voetbal. Onder deze vijftig youngsters zaten heel wat klinkende namen zoals Charles De Ketelaere (Club Brugge), Jérémy Doku (Rennes), Pedri (FC Barcelona), Ryan Gravenberch (Ajax), Jude Bellingham (Dortmund) maar ook Christos Tzolis. De UEFA verklaarde Tzolis' nominatie vooral dankzij zijn doelgerichtheid en snelheid, wat de kernkwaliteiten zijn van de jonge Griek. Na zijn glansprestatie in de huidige Europa League-campagne tegen PSV Eindhoven poste het Twitter-account van de UEFA ook nog eens duidelijke slagzin: “Christos Tzolis. Remember the name.”



De UEFA tipt Christos Tzolis dus als één van de grootste opkomende talenten in de voetbalwereld, en zij zijn lang zijn niet de enige. De Italiaanse sportkrant Tuttosport organiseert elk jaar de trofee van de Golden Boy, een prijs voor het grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar. En in de editie van 2020 haalde Tzolis die prestigieuze shortlist van 40 namen, samen met onder andere Ansu Fati (FC Barcelona), Alfonso Davies (Bayern München), Phil Foden (Manchester City) en Jadon Sancho (Borussia Dortmund). Weinig verrassend werd Tzolis niet uitgeroepen tot de Golden Boy anno 2020, maar wel doelpuntenmachine Erling Haaland. Toch staat zijn nominatie, samen met de lovende commentaren van UEFA, niet slecht op zijn Curriculum Vitae. De term Griekse topsensatie slaag echt wel ergens op.

10 MILJOEN EURO 

De indrukwekkende evolutie van de tiener betekent alvast een gouden zaak voor zijn club PAOK Saloniki. In oktober voerde het gespecialiseerde Transfermarkt.de een marktwaarde-update door in de Griekse Super League, en toen was Christos Tzolis de grote winnaar. Transfermarkt.de her-evalueerde de marktwaarde van 164 lokale spelers, maar die van Tzolis was wel erg opmerkelijk. Zijn oorspronkelijke marktwaarde van 400 duizend euro vertienvoudigde naar een actuele waardering van 4 miljoen euro. 

Zijn huidige marktwaarde van 4 miljoen euro betekent echter allerminst dat PAOK Saloniki straks zal zwichten voor dergelijke transferprijs. Vanuit Griekenland klinkt het alvast dat de Wit-Zwarten azen op een bedrag van 8 miljoen euro, of zelfs op een nieuw transferrecord. De duurste uitgaande transfer van PAOK staat momenteel nog op de naam van Aleksandar Prijovic, die PAOK in januari 2019 verliet voor Al-Ittihad. Transferprijs: 10 miljoen euro.



Club Brugge zal dus diep in de geldbuidel moeten tasten, wil het Christos Tzolis effectief aan boord halen. Anderzijds hebben de West-Vlamingen wel een unieke troef in handen, want PAOK Saloniki heeft wel zin om de Brugse huurling Michael Krmencik op definitieve basis overnemen. Op die manier wordt de prijs voor Tzolis enigszins gedrukt, en is Club Brugge verlost van de dure en geflopte Krmencik – die het overigens uitstekend doet bij PAOK. 

Dat scenario oogt mooi en aanlokkelijk, maar met Griekse clubs valt er doorgaans moeilijk te onderhandelen. 't Is een bepaald cultuurverschil. Zo zou PAOK hun sterspeler pas in de komende zomer willen transfereren, al kan dat uiteraard een onderhandelingstactiek zijn om de vraagprijs voor Tzolis nog een extra zetje te geven. Er staan manager Vincent Mannaert duidelijk nog enkele drukke en spannende dagen te wachten vooraleer de transfermarkt haar deuren sluit.

CRISTIANO RONALDO

Nu, wat voor speler is die Christos Tzolis eigenlijk? Hoewel hij doorgaans vanop de flank opereert, knijpt de 18-jarige dolgraag naar het centrum van het veld. Op het gebied van looplijnen kan hij in het huidige team van Club Brugge daarom goed vergeleken worden met Noa Lang. Tzolis is geen klassieke buitenspeler, hij legt de focus vooral op een hoge doelgerichtheid. Zo verschijnt er in de Griekse Super League geen enkele andere flankaanvaller meer in de box dan hem. Met zijn gemiddelde van 0,27 doelpunt per competitiewedstrijd, scoren er bijvoorbeeld ook slechts vier flankaanvallers regelmatiger dan Tziolis. 

't Is daarom dat Christos Tzolis zo'n uniek profiel bezit. Angolos Zazopoulos, één van zijn eerste coaches bij PAOK, vergeleek zijn poulain eerder met Timo Werner van Chelsea FC. Andere geluiden uit Griekenland vinden Tzolis door zijn doelgerichtheid eerder een type-Cristiano Ronaldo – vooral in diens periode als flankaanvaller bij Manchester United. Het is dan ook geen verrassing dat de Portugese superster het grote voorbeeld is van Tzolis. Het rastalent maakte dit seizoen een verpletterende indruk in de Griekse Super League, maar hij kwam vooral op de radar van Club Brugge en andere Europese clubs door zijn schitterende campagne in de Europa League.



Zo scoorde Tziolis drie keer in de groepsfase waar PSV Eindhoven, Granada CF en Omonia Nicosia deel van uitmaakten. Daarnaast gaf hij ook nog eens twee assists. Bij vier van deze vijf beslissende acties was PSV, toch de sterkste tegenstander in de groep, het slachtoffer van dienst. Deze straffe statistieken kon Tzolis ook bewerkstelligen in amper 217 speelminuten tijd, wat zijn prestaties in de Europa League nog indrukwekkender maken. Omgerekend in speelminuten scoorde Tzolis bijvoorbeeld één doelpunt per 90 minuten. Remember the name, zoals de UEFA reeds voorspelde ...

POLL: Moet Mannaert doorduwen om Tzolis te halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

5
5
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

37
37
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

48
48
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

134
134
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

82
82
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

220
220
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

23
23
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

137
137
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

238
238
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

83
83
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

43
43
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

471
471
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

145
145
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

592
592
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

798
798