Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas Dost uiteraard de onbetwiste aanvalsleider, maar op 31-jarige leeftijd zal er binnen afzienbare periode gedacht moeten worden aan een adequate vervanger. Met het oog op de toekomst staat Club Brugge daarom op het punt om Daniel Pérez aan te trekken. Op Jan Breydel hoopt men dat de Venezolaan op termijn de natuurlijke opvolger van Dost zal worden. 


MANNAERT KIJKT VOORUIT

Bas Dost beloofde het al bij zijn aankomst: hij is wat van plan bij Club Brugge. De huidige landskampioen dokte 4 miljoen euro voor de Nederlandse goalgetter, wat meteen goed is voor een plaatsje in de top tien der duurste Brugse aankopen. Dost is een dure vogel, maar ook een garantie op doelpunten. Dat bewees hij al in zijn eerste wedstrijden tegen Sint-Truiden, Beerschot VA en KV Oostende waarin hij telkens trefzeker was. 4 miljoen euro is weinig geld voor een ware doelpuntenmachine, die momenteel een gemiddelde aanhoudt van één doelpunt per wedstrijd. Maar anderzijds is Dost met zijn 31 lentes niet meteen een optie voor op de lange termijn. En dan blijkt die 4 miljoen euro opeens wél een serieuze investering te zijn.



Naarmate een voetballer de grens van 30 jaar overstijgt, liggen de fysieke capaciteiten niet meer op hun toppunt. In de Belgische Jupiler Pro League kan Dost die matiging ongetwijfeld nog probleemloos compenseren, maar op het niveau van de Champions League zal dat wel stelselmatig voelbaar worden. Mits een goede bediening door zijn ploegmaats, iets wat momenteel zeker het geval is, zal Dost de komende jaar nog steeds een respectabel aantal doelpunten kunnen scoren in België. Maar toch kijkt manager Vincent Mannaert vandaag al verder vooruit in de toekomst, en wil hij ondertussen een opvolger klaarstomen om binnen enkele jaren de wissel van de wacht veilig te stellen.

CONCURRENTIE VOOR BADJI

Daarom staat Daniel Pérez (Metropolitanos FC) op het punt om een contract te tekenen bij Club Brugge. De 19-jarige centrumaanvaller heeft hetzelfde profiel als Bas Dost, maar Pérez is vandaag natuurlijk kwalitatief minder dan de Nederlander. Voorlopig dan toch, zo hoopt men op Jan Breydel. Club zou 250 duizend euro betalen om de veelbelovende aanvaller binnen te halen en het heeft alvast een ontwikkelingsplan opgesteld voor hun kersverse aanwinst. In analogie met Ibrahima Fofana en Formose Mendy zal de Venezolaan dit seizoen eerst nog rijpen bij Club NXT om daarna in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen aan te sluiten bij de A-kern. 



Op die manier beschikt Club NXT straks over een grote weelde in het offensieve compartiment. Pérez zal dan ongetwijfeld voldoende speelminuten krijgen, maar dat geldt evenzeer voor Youssouph Badji. De Senegalese aanvaller bewees dit seizoen meermaals een erg nuttige spits te zijn voor het eerste elftal, en hij moet zich bij Club NXT op wekelijkse basis verder ontwikkelen en perfectioneren. Het vertrek van de veelbelovende Thibo Baeten, de 18-jarige spits die dit seizoen bij Club NXT al 6 keer scoorde in 15 matchen, naar NEC Nijmegen maakt dus plaats vrij voor Pérez.

IN DE VOETSPOREN VAN VARGAS

Op amper 19-jarige leeftijd is Daniel Pérez al één van de beste aanvallers in de Venezolaanse Primera Division. Het kalenderjaar 2020 betekende zijn grote doorbraak, en dat verzilvert hij nu dus met een knappe transfer naar Club Brugge. Omdat Pérez eerst zal aanpikken bij het tweede elftal gunt Club Brugge de spits een essentiële aanpassingsperiode. Door het grote cultuurverschil tussen Venezuela en België zal Pérez zich eerst persoonlijk moeten settelen, en op Jan Breydel hoopt men dat deze transitieperiode vlot zal verlopen. Daarnaast zal Pérez zich ook moeten adapteren aan het niveauverschil op het sportief vlak. Zijn eerste maanden in Brugge worden in die optiek alvast boeiend om volgen.



Daniel Pérez wordt zo de tweede Venezolaan in Brugse loondienst. Met zijn verhuis naar Club Brugge treedt hij in de voetsporen van Ronald Vargas, de blessuregevoelige aanvallende middenvelder die drie seizoenen het mooie weer maakte op Jan Breydel. In een verder verleden vertoefde ook nog een andere Venezolaan een tijdje bij Club Brugge. In 2006 legde de 19-jarige Rubén Arocha, opgeleid bij Real Madrid, een test af bij de West-Vlamingen. Na enkele weken werd de nummer tien reeds doorgestuurd, net zoals enkele andere testers zoals Mohamed Habib en Adriano. Bij Club wordt er alvast gehoopt dat Pérez een even grote bijdrage zal kunnen leveren zoals Ronald Vargas dat deed – indien fit uiteraard.

HET HARDE LABEUR

Club Brugge zocht in de voorbije jaren koortsachtig naar een scorende centrumpits, en met Bas Dost heeft Blauw-Zwart die nu ook eindelijk te pakken. De transfer van de Nederlander is eerder in strijd met de beproefde transferstrategie die meer gericht is op het aantrekken van jonge maar veelbelovende talenten met een grote progressiemarge genre Wesley, Odillon Kossounou, Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. Met een transferprijs van 4 miljoen euro moest Club dus flink doorduwen om Dost te kunnen aantrekken, en het leidt geen twijfel dat Club Brugge niet om de twee of drie jaar dergelijk bedrag zal ophoesten voor een bewezen centrumspits die op leeftijd is.



De komst van Daniel Pérez zou een anticipatie kunnen zijn om Bas Dost binnen enkele jaren uiteindelijk te kunnen aflossen. De Venezolaanse sensatie heeft gelijkaardige kwaliteiten zoals de Nederlander, al zijn die vandaag uiteraard nog verre van gepolijst. In de Primera Division bewees Pérez een erg nuttige schakel te zijn die het hard labeur ook niet schuwt. Een erg verfijnde centrumspits is hij niet meteen, maar hij levert wel telkens zijn bijdrage in het defensieve compartiment. Geen enkele andere centrumspits in Venezuela pleegt namelijk meer intercepties per 90 minuten dan Pérez. Bovendien tekent hij per wedstrijd gemiddeld voor 6 geslaagde defensieve acties, wat goed is voor de tweede plaats onder zijn positionele collega’s. Bluvn goan, zoals de Brugse slogan luidt.

ONGEZIENE EFFICIËNTIE

Daniel Pérez is verre van een afgewerkt product. Zo kan zijn passing nog stukken beter en ook zijn dribbels moeten nog veel efficiënter worden. Maar als centrumspits vindt hij wel aardig de weg naar het doel. Dit seizoen scoorde hij bij Metropolitanos FC al 6 goals in 9 competitiematchen, waarmee hij in de top tien prijkt van de topschutterstand. Maar als we zijn speelminuten omrekenen in aantal doelpunten, dan is Pérez veruit de frequentste doelpuntenmaker van de Primera Divison. Per 90 minuten is hij namelijk goed voor 0,81 doelpunt. Bovendien heeft hij ook bitter weinig kansen nodig om effectief tot scoren te komen. Zijn omzetting van doelkansen naar doelpunten ligt bijvoorbeeld op een enorm hoge 42 procent. Als hij die ratio kan aanhouden bij Club NXT, dan staat er hem alvast een erg mooie toekomst te wachten in Brugge en Europa.

POLL: Is Pérez een goeie aankoop?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

294
294
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

79
79
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

613
613
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

170
170
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

177
177
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

613
613
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

239
239
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

89
89
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

586
586
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

477
477
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1717
1717
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1070
1070
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284