Alarmerende wending bij zorgwekkend Antwerp

Foto: Alarmerende wending bij zorgwekkend Antwerp

De resultaten zijn onberispelijk maar het spelniveau zorgwekkend. Frank Vercauteren bouwt meer realisme in bij Antwerp FC en dat resulteert voorlopig in een perfect parcours van 6 op 6. Anderzijds brengt The Great Old het soort voetbal op de mat die eerder wordt verwacht bij een laagvlieger dan bij een Belgische topclub. 

D'ONOFRIO HAALT SLAG THUIS

Catenaccio, Tika-Taka, gegenpress, … Het boeit Luciano D'Onofrio allemaal niet zozeer. De drie punten, dié zijn van tel. Over de puntenoogst onder Ivan Leko kon de sportief directeur van Royal Antwerp FC allerminst klagen. De Kroaat haalde dit seizoen gemiddeld 1,77 punt per wedstrijd, en da's een flinke verbetering tegenover de 1,59 gemiddelde puntenoogst onder zijn voorganger Laszlo Bölöni. De Roemeen werkte in zijn periode wel in totaal andere omstandigheden, hij liet The Great Old namelijk evolueren van een promovendus tot een (sub)topclub in de Jupiler Pro League.

Ivan Leko moest de basis onder Laszlo Bölöni verder perfectioneren en de ploeg definitief laten aansluiten met de Belgische voetbaltop. Maar de romantische visie van de Kroaat strookte niet helemaal met het realistische standpunt van Luciano D'Onofrio. De ervaren sportleider leerde de kneepjes van het voetbalvak in Italië, waar hij in Suio Alto het levenslicht zag alvorens te verhuizen naar Luik. 'Licio' keerde na zijn spelerscarrière terug naar Italië en hij ging aan de slag als rechterhand van de gedelegeerd bestuurder van Internazionale. Hij werd er geïndoctrineerd door het Calcio.Het is dan ook geen verrassing dat het angstzweet meermaals bij uitbrak Luciano D'Onofrio, wanneer de soms naïeve spelopvatting onder Ivan Leko zijn ploeg dure punten kostte. Voor D'Onofrio is de manier waarop minder van tel, maar de drie punten altijd heilig. In die optiek was het vertrek van Leko naar Shanghai SIPG misschien wel een godsgeschenk voor de Italo-Belg. Frank Vercauteren, de opvolger van Leko bij Antwerp, predikt meer realisme en heeft slechts één doel voor ogen: winnen. Een coach waar D'Onofrio op voetbalgebied meer raakvlakken mee heeft dan met Leko. 

VERCAUTEREN ZOALS VANHAEZEBROUCK 

De aanstelling van Frank Vercauteren heeft Antwerp FC alvast geen punten gekost. De twee competitiematchen onder zijn leiding, tegen KV Mechelen was Vercauteren niet actief wegens quarantaine, werden telkens gewonnen. 0-1 en 1-0. Goede resultaten met weinig doelpunten, zo'n scoreborden worden eerder in de Italiaanse Serie A verwacht – het zal Luciano D'Onofrio worst wezen. Dit seizoen acteerde Antwerp te wisselvallig onder Ivan Leko, waarop Vercauteren alvast een grote dosis stabiliteit en organisatie in de ploeg pompte. Het was tegen AA Gent en Cercle Brugge soms niet om aan te zien. Maar de resultaten waren er wel. 

De spelopvatting in de eerste matchen onder Frank Vercauteren doen in eerste instantie denken aan de periode onder Laszlo Bölöni. Er is weinig ruimte weggelegd voor individuele ingevingen, hoewel de mogelijkheden en timing daarvoor wel degelijk aanwezig zijn. Het balbezit wordt niet opgeëist en de risico's worden geschuwd. Door een stevige organisatie en terend op dat ene foutje bij de tegenstander slaagde Vercauteren er wel in om 6 op 6 te behalen. Maar het zou een misvatting zijn om Vercauteren te omschrijven als een defensieve coach. Net zoals Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent, wil hij namelijk eerst een organisatie op poten zetten om daarna te finetunen.Het contrast met zijn aanvallend geïnspireerde voorganger Ivan Leko is vandaag dus enorm groot, maar Frank Vercauteren haalde reeds zelf aan dat er op het offensief vlak progressie moet geboekt worden. Zo vroeg de coach tijdens de rust van beide wedstrijden aan zijn ploeg dat er aanvallend toch wat meer mag gebracht worden. Na de match tegen Cercle Brugge gaf Vercauteren ruiterlijk toe aan de pers dat er naar evenwicht wordt gezocht. “Dat er aan ons doel weinig doelkansen waren, vond ik heel goed. Aan het doel van Cercle waren het er echter ook te weinig, dat weet ik. Maar je moet ook kijken naar de kwaliteit die aanwezig is.”

OFFENSIEVE DEVALUERING 

Hoewel er dus niets valt op te merken aan de prima resultaten onder Frank Vercauteren, is Antwerp FC onder zijn leiding wel érg afwezig op het offensief gebied. Zo schoot de ploeg in de voorbije twee wedstrijden amper twee keer op het doel van de tegenstander, maar beide doelgerichte pogingen resulteerden uiteindelijk wél in twee gescoorde doelpunten. En die leverden ook nog eens rechtstreeks de overwinning op. Bij zo'n aanpak is er ook een grote factor geluk nodig, en daar kan je niet altijd blijven op teren. Het is dan ook onrealistisch om te geloven dat zo'n benadering zal blijven renderen op de lange termijn.Onder Frank Vercauteren haalt Antwerp per wedstrijd momenteel dus een gemiddelde van één gescoord doelpunt, terwijl die frequentie onder Ivan Leko bijna dubbel zo hoog lag (1,7). 't Is dan ook niet vreemd dat Antwerp vandaag ook de helft minder doelpogingen afvuurt richting het doel van de tegenstander: bijna 13 onder Leko tegenover 6 onder Vercauteren. Die lijn trekt zich logischerwijze ook door in de aangegane offensieve acties, waarvan er onder Vercauteren voorlopig 18 procent minder werden genoteerd. De spelers van Antwerp FC duiken zelfs 40 procent minder op in de zestien meter van de tegenstander. 't Zijn toch cijfers die niet meteen geassocieerd kunnen worden met een Belgische topclub.

WEG DOMINANTIE  

Onder Frank Vercauteren nam de offensieve aanwezigheid van Antwerp dus een flinke terugval en dat vertaalt zich bijgevolg ook in de dominantie van de ploeg. Het balbezit daalde van 53 procent naar 44 procent, een gemiddelde waar in de Jupiler Pro League enkel Moeskroen (42,6 procent) en OH Leuven (42,4 procent) nog lager scoren. Daarnaast nam het aantal verstuurde passes af van 474 stuks per wedstrijd naar 294, en dat is echt wel een onhoudbaar gemiddelde om staande te houden. Geen enkele ploeg in 1A distribueerde namelijk nog minder dan die 294 passes per wedstrijd.Omdat Antwerp anticipeert op een misstap bij de tegenstander, geeft de ploeg telkens het initiatief aan de tegenstander. Tegen zoekende opponenten zoals AA Gent en Cercle Brugge resulteerde dat in een troosteloos schouwspel met een heel erg laag tempo. Waar Antwerp onder Ivan Leko steeds een hoge pressing voerde, om zo snel mogelijk de bal te veroveren, ligt die druk onder Frank Vercauteren een pak lager. Het aantal toegestane passes bij de tegenstander nam gevoelig toe van 13 stuks naar 18. Geen enkel ander team in 1A laat vandaag zo'n laag tempo toe. 

GROTE TEST TEGEN KVO 

Bouwen vraagt tijd. Frank Vercauteren legt momenteel de fundamenten voor een stevige basis, en tegelijk haalt hij uitstekende resultaten. Het werk van een echte vakman. De geroutineerde coach beseft als geen ander dat de huidige extreme behouden speelstijl van Antwerp FC onhoudbaar wordt op de middellange termijn. Zolang de resultaten blijven meezitten, is er echter geen vuiltje aan de lucht. Maar de ploeg zal zich op offensief vlak uiteraard meer moeten profileren. Da's ook noodzakelijk, want op het vlak van spelniveau heeft Antwerp meer weg van een laagvlieger dan een Belgische topclub. Aan Vercauteren om stelselmatig meer offensieve nuances aan te brengen, want het is duidelijk dat er op korte termijn al een erg goede structuur op poten staat. Zaterdag wacht KV Oostende als eerstvolgende tegenstander, een ploeg die veruit het hoogste tempo haalt en druk zet in de Jupiler Pro League. Dat belooft.

POLL: Moet Antwerp aanvallender voetballen?

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Vandendriessche speelt open kaart over transfer naar KVK

Vandaag 25 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

760
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1449
{insert image alt}

Bookmakers: Club favoriet, Antwerp quasi kansloos

In de Europa League strijden de twee overgebleven Belgische deelnemers donderdagavond voor een ...

243
{insert image alt}

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

RSC Anderlecht staat toch onder de nodige druk voor de clash van zondagmiddag op het veld van ...

16
{insert image alt}

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Voormalig Rode Duivel Laurent Ciman kondigde deze week zijn spelerspensioen aan en ging meteen aan ...

37
{insert image alt}

Vandendriessche speelt open kaart over transfer naar KVK

KV Oostende is bezig aan een uitstekend seizoen, maar de Kustploeg dreigt komende zomer opnieuw te ...

51
{insert image alt}

'Klopp grote fan: Liverpool zet Duivel bovenaan verlanglijst'

Liverpool FC kon vorig seizoen eindelijk nog eens beslag leggen op de Engelse landstitel, maar de ...

223
{insert image alt}

Haaland geniet van rivaal: "Gekkenwerk wat hij doet"

Erling Braut Haaland is een absoluut fenomeen, een doelpuntenmachine van het zuiverste soort. Maar ...

115
{insert image alt}

Clement heeft laatste woord vlak voor Europese clash

Club Brugge strijdt donderdagavond om 21u tegen Dynamo Kiev voor een plek in de 1/8ste finales van ...

267
{insert image alt}

De 11 namen: Vercauteren voert 4 wissels door in Glasgow

De heenmatch tussen Antwerp en Rangers leverde een spektakelstuk op, waarbij de Great Old met ...

153
{insert image alt}

Van den Brom krijgt fikse opsteker voor D-day in Charleroi

Zelf wil hij het niet met zoveel woorden gezegd hebben, maar vrijdag in Charleroi is het erop of ...

154
{insert image alt}

'Club Brugge springt in de dans voor Anderlecht-target'

Anderlecht moet het dezer dagen met beperkte middelen zien te redden op de transfermarkt, wat maakt ...

703
{insert image alt}

'Antwerp zet stappen richting eerste zomertransfer'

Antwerp hoop vanavond in Glasgow te stunten tegen Rangers, maar achter de schermen zijn Luciano ...

169
{insert image alt}

Van den Brom gerust over toekomst in Genk

Het lot van John van den Brom in Genk hangt aan een zijden draadje. Winst op bezoek bij Charleroi is ...

218
{insert image alt}

'Meubelstuk vertrekt bij Club Brugge, opvolger(s) al bepaald'

Geen vierde optreden voor Ethan Horvath dit seizoen, want Simon Mignolet kreeg alsnog groen licht ...

1117
{insert image alt}

'Van Crombrugge & Anderlecht slikken dubbele transferdomper'

Door de blunder van Timon Wellenreuther tegen KV Kortrijk klinkt de roep om Hendrik Van Crombrugge ...

411
{insert image alt}

Vanderhaeghe trapt na op Kortrijk: "Paniekvoetbal"

Van een donderslag bij heldere hemel kunnen we moeilijk spreken, want met een één op 12 en Luka ...

306
{insert image alt}

Pro League haalt opgelucht adem na negatieve test Mignolet

Club Brugge haalt opgelucht adem, want na een hertest van de UEFA bleek Simon Mignolet dan toch niet ...

341

Gisteren 24 Februari 2021

{insert image alt}

Courtois reageert na vierde clean-sheet op rij

Thibaut Courtois heeft woensdagavond andermaal zijn netten schoon weten te houden bij Real Madrid. ...

157
{insert image alt}

Zware kritiek op Zidane: "Wat heeft het voor zin?"

Real Madrid heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de 1/8ste finales van de Champions League. De ...

381
{insert image alt}

Degryse geeft twee topfavorieten voor eindzege CL

De heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de Champions League zitten er sinds woensdagavond ...

266
{insert image alt}

Coach Dynamo legt druk bij gehavend Club Brugge

In de Europa League beschikt Club Brugge over een goede uitgangspositie om de 1/8ste finale te ...

612
{insert image alt}

Real profiteert nipt van rode kaart, City blijft doorstomen

Real Madrid heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions ...

242
{insert image alt}

Titularis Real onbestaande: "Slechtste speler in Madrid"

Real Madrid kon woensdagavond gouden zaken doen in de Champions League. Op het veld van Atalanta ...

271
{insert image alt}

Romo sluit discussie: "Was géén strafschop voor Club"

OH Leuven slaagde er maandagavond niet in om Club Brugge voor de tweede keer dit seizoen te kloppen. ...

341
{insert image alt}

Vercauteren heeft plannetje: "Leggen er ons niet bij neer"

Antwerp had gehoopt op een nieuwe Europese stunt door de 1/8ste finale van de Europa League te ...

228
{insert image alt}

Onverslijtbare Messi pakt uit met erg straffe statistiek

FC Barcelona heeft zich woensdagavond herpakt na de teleurstellende prestaties tegen Paris ...

173
{insert image alt}

Zware discussie bij Atalanta-Real: "Nóóit een rode kaart!"

In de Champions League moest Real Madrid het woensdagavond met een waslijst aan geblesseerden ...

345
{insert image alt}

'Genkie kan fraaie transfer naar Spaanse top maken'

KRC Genk zit momenteel in een serieuze sportieve dip en behaalde slechts 5 punten in zijn laatste 9 ...

705
{insert image alt}

Club draait duimschroeven aan: "Het is de enige manier"

Club Brugge geraakt maar niet verlost van de corona-uitbraak binnen de club. De voorbije dagen zaten ...

675
{insert image alt}

Flitsende Messi knalt Barça terug in titelstrijd

FC Barcelona was de laatste week toch weer op de sukkel geraakt, met een nieuwe pandoering in de ...

171
{insert image alt}

Vercauteren vreest niet voor LZ7: "Hij is volwassen genoeg"

Antwerp reisde woensdag af naar Glasgow, waar het stiekem hoopt op een stunt in de Europa League. Om ...

154
{insert image alt}

Anderlecht lijkt Standard-sterkhouder niet te moeten vrezen

Komende zondag staat er een nieuwe Clasico tussen Standard en Anderlecht op het programma. Dat is ...

335