Diatta kan Club Brugge bijna 50 miljoen opleveren

Foto: Diatta kan Club Brugge bijna 50 miljoen opleveren

Als een donderslag bij heldere hemel. Krépin Diatta leek het seizoen nog te zullen volmaken bij Club Brugge, maar trekt nu wellicht alsnog naar AS Monaco. Een fikse aderlating voor Blauw-Zwart, dat zo een van haar smaakmakers en absolute steunpilaren ziet vertrekken. Al passeert het op die manier straks misschien niet één, maar wel twéé keer langs de jackpot.

Sportief gezien valt het afscheid van Diatta natuurlijk zwaar voor de troepen van Philippe Clement. De aalvlugge winger streek drie jaar geleden in alle anonimiteit neer op Jan Breydel en maakte sindsdien een enorme evolutie door, in die mate zelfs dat hij zich in de huidige campagne clubtopschutter mag noemen. Met zijn winnende treffer woensdag tegen KV Oostende staat de teller nu namelijk op 10 stuks, waar het dus waarschijnlijk ook bij zal blijven. In totaal tikt Diatta in Brugge af op 20 doelpunten en 11 assists in 95 optredens. Een fraaie, doch niet bepaald oogverblindende balans.

ONMISBARE DIATTA

Zijn toegevoegde waarde voor de landskampioen gaat echter veel verder dan de statistieken aantonen. Diatta zorgt niet alleen constant voor dreiging vanaf zijn rechterflank, ook zijn defensieve taken neemt de man met de grote motor ter harte. Zo wist hij in de Champions League dit seizoen niet te scoren, maar bleef hij mede dankzij zijn werklust en verdedigende arbeid steeds een onbetwiste titularis. Alleen in de thuismatch tegen Zenit kon Clement geen beroep op hem doen. Ook in de vaderlandse competitie stond Diatta indien fit nagenoeg altijd aan de aftrap. Met zijn 1.920 speelminuten moet de snelheidsduivel alleen Clinton Mata, Simon Mignolet, Hans Vanaken, Ruud Vormer en Mats Rits voor zich dulden, in het offensieve compartiment komt alleen Charles De Ketelaere enigszins in de buurt.De vraag is dan ook hoe Clement zijn vertrek zal opvangen, te beginnen met de topper tegen eerste achtervolger KRC Genk van aanstaande zondag. Wat dat betreft valt de timing op z'n zachtst gezegd gebrekkig te noemen, voor zoverre dat niet sowieso het geval is bij een winters afscheid van een sterkhouder. Al is Clement zo wel meteen van een luxeprobleem verlost. Door de negen op negen zonder Vanaken maakten diverse waarnemers zich immers de bedenking hoe de spelmaker weer in het elftal geïntegreerd zou worden na zijn drie speeldagen schorsing. Per slot van rekening kon het viertal Diatta, De Ketelaere, Noa Lang en Bas Dost het prima met elkaar vinden. Wie moet wijken voor Vanaken, was dus de hamvraag. Met de transfer van Diatta lijkt die kwestie nu reeds van de baan.

WIE ALS VERVANGER?

Een zoveelste positiewissel voor De Ketelaere, die dan terug naar de flank verhuist, biedt namelijk een logische oplossing. Al broedt Clement mogelijk toch nog op een ander plan, en dan hebben we het niet over David Okereke. Recent liet de coach nog verstaan dat diens landgenoot Emmanuel Dennis naar zijn mening niet per se moet beschikken in januari. Nochtans leek Club haar verlies te moeten slikken op de 23-jarige Nigeriaan, die net als Diatta vorige zomer naast een transfer greep. In tegenstelling tot zijn maatje ging het nadien alleen maar in dalende lijn voor de polyvalente aanvaller, wiens contract bovendien binnen anderhalf jaar afloopt. Vermits hij door zijn eigen toedoen op het achterplan was beland, leek Club dus genoodzaakt het woelwater tijdens deze transferperiode van de hand te doen.Met amper één doelpunt en drie assists in slechts 13 duels, waarvan de laatste begin december al, nam de marktwaarde van Dennis uiteraard echter een diepe duik. Hoewel Clement meermaals liet verstaan dat Blauw-Zwart geen vrede zou nemen met een prikje, zou het zo toch vrede moeten nemen met een fractie van de ruim 20 miljoen die het in de zomer nog hoopte te vangen. Nu is het dus evenwel niet Dennis, maar wel Diatta die naar verluidt voor een gelijkaardig bedrag andere oorden opzoekt. Vermoedelijk gaat Vincent Mannaert ondanks de ogenschijnlijke luxe voorin wel degelijk nog op zoek naar een vervanger, want aan rasechte wingers heeft de koploper in onze competitie geen overschot. Met het oog op de landstitel én forse ambities in Europa, neemt Club dan ook toch een stevig risico.

DOKU, DAVID & DANJUMA

Alleen de miljoenen kunnen de pijn enigszins verzachten. Momenteel wordt gewag gemaakt van een slordige 20 miljoen, al zou Mannaert liefst nog wat meer uit de brand slepen. Logisch ook, want Diatta is nog altijd pas 21 jaar oud, heeft reeds 16 interlands bij Senegal achter de kiezen en ligt nog vast tot medio 2024. Met zijn geschatte marktwaarde van 18 miljoen is hij bovendien hét prijsbeest bij uitstek in de Jupiler Pro League. Club heeft dus alle recht van spreken indien het boter bij de vis eist om het goudhaantje in het midden van het seizoen, en vlak voor een cruciale topmatch, te laten vertrekken. We denken dan aan de transfer van Jérémy Doku en Jonathan David, die voor een nog hogere som eveneens richting Ligue 1 trokken. Een soortgelijke vergoeding voor Diatta lijkt niet te hoog gegrepen.Geld dat Club in coronatijden goed kan gebruiken, én waarmee het dus een vervanger kan aantrekken. Zoals pakweg DeAndre Yedlin, wiens naam al in de wandelgangen circuleert. Al lijkt het aannemelijker dat Mannaert opnieuw op zoek gaat naar een jong talent om te kneden. Op de flank pronkten ze in Jan Breydel de afgelopen jaren tenslotte met de ene voltreffer na de andere. José Izquierdo, Anthony Limbombe en Arnaut Danjuma leverden Blauw-Zwart stuk voor stuk niet alleen sportief succes, maar tevens tal van centen op. Diatta wordt nu dus de laatste in de rijtje, met één groot verschil: hij vertrekt niet aan het eind van het seizoen, maar middenin de campagne. Dezelfde manier waarop hij als nobele onbekende in januari 2018 voor amper twee miljoen werd weggeplukt bij Sarpsborg 08 in Noorwegen.

DROOMOPLOSSING DENNIS

Net zoals Diatta toen, kan een eventuele nieuwe ruwe diamant dus eerst nog eventjes wennen in de schaduw. Om vervolgens zijn stempel te drukken en in het ideale scenario zelf een bom duiten op te brengen. Niet alleen wordt het risico op een miskoop als Michael Krmencik met die strategie beperkt, de opbrengsten voor Diatta - die zijn investering meer dan waard bleek – blijven dan grotendeels op zak. De jacht op een zoveelste relatief goedkoop toptalent is wellicht dus geopend. Wie weet telt Club die opvolger met de tot hiertoe geflopte Amadou Sagna zelfs reeds in de rangen, al oogt die visie wel érg optimistisch. Hoe dan ook lijkt het met een tiental dagen tot het sluiten van de mercato vrij kort dag om voor de korte termijn nog een waardige vervanger van het kaliber Lang in huis te halen.Ondanks het ontegensprekelijke kwaliteitsverlies, waarmee de torenhoge doelstellingen toch in zekere zin op het spel worden gezet, is het mogelijk ook niet nodig om diep in de buidel te tasten. Meer zelfs, misschien valt het Blauw-Zwart niet aan te raden om met de inkomsten voor Diatta meteen weer aan de slag te gaan. Zoals hierboven gesteld kan niet enkel De Ketelaere, maar vooral Dennis zijn schoenen immers vullen. In plaats van het enfant terrible nu aan korting te dumpen, volgt dankzij het vertrek van Diatta voor hem nu wellicht een nieuwe kans. Indien hij die met beide handen grijpt, liggen er komende zomer ongetwijfeld weer meer en betere voorstellen op tafel dan vandaag. Een lucratief perspectief, niet alleen voor Club maar tevens voor hemzelf. Een potentieel interessante win-winsituatie dus.

DIATTA OUT, DENNIS IN?

Hoewel hij zelf al in botsing kwam met Dennis, staat Clement alvast duidelijk open voor het idee. Met het verlies van Diatta ziet de coach zijn elftal dan ook fel inboeten aan snelheid en diepgang, zaken die de wispelturige Nigeriaan wel kan brengen. Meer nog dan De Ketelaere. Wanneer zijn neus in de juiste richting staat, trekt hij die bovendien evenmin op voor defensieve inspanningen – een eigenschap die hem vaak ten onrechte niet wordt toegeschreven. Verder is Dennis fysiek net iets sterker dan Diatta, die dan weer consequenter presteert, beter in het tactisch plaatje past, over meer scorend vermogen beschikt en simpelweg een veel completere voetballer is. Alles opgeteld moet Dennis dus wel degelijk onderdoen voor Diatta, al is het verschil misschien toch iets minder groot dan het momenteel lijkt.Zijn soms wat zelfzuchtig karakter ten spijt heeft Dennis overigens een aardige voorzet in huis. Ook de wisselwerking met Dost zou dus wel eens beter kunnen verlopen dan algemeen aangenomen. Ondanks de vele vraagtekens zit er dan ook heel wat heil in een eerherstel voor het eeuwige enigma, tenminste indien hij voortaan fit én bij de les kan blijven. Gezien de voordelen op persoonlijk vlak, mag dat laatste geen problemen opleveren. Wie weet zien we straks dus eindelijk de beste Dennis terug, en blijkt het verlies van Diatta daardoor al bij al mee te vallen – net zoals Vanaken de voorbije weken niet geheel onmisbaar bleek. Zo ja, kan ook hij komende zomer alsnog de volle pot opleveren. In dat geval passeert Club dankzij deze riskante zet twee keer langs de kassa, en loopt de totale som op tot bijna 50 miljoen.

ELK NADEEL HEB Z'N VOORDEEL

Mocht het antwoord neen blijken, blijft niet alleen de financiële tegenvaller voor Dennis overeind maar dreigt ook een sportieve kater voor de landskampioen. Voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren wordt de kassa in Jan Breydel verder gespijsd, waarbij Diatta vermoedelijk de tweede plek na Wesley Moraes inneemt in het lijstje der uitgaande recordtransfers. De rekening, die wordt mogelijk evenwel pas later geserveerd. Tenzij er toch reeds een inkomend dossier klaarligt in de schuif van Mannaert, wiens inschatting van de situatie alvast vertrouwen verdient, ligt het Brugse lot wat dat betreft allicht in handen van Dennis en De Ketelaere. Hopelijk voor Club stellen zij niet teleur, en had Johan Cruijff gelijk met de legendarische uitspraak "elk nadeel heb zijn voordeel". Afspraak in mei voor de eindevaluatie.

POLL: Wie moet volgens u Diatta vervangen bij Club Brugge?

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Vandaag 25 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

767
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1456
{insert image alt}

Bookmakers: Club favoriet, Antwerp quasi kansloos

In de Europa League strijden de twee overgebleven Belgische deelnemers donderdagavond voor een ...

243
{insert image alt}

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Royal Antwerp FC had gehoopt om donderdagavond voor een Europese stunt van formaat te zorgen. Om de ...

36
{insert image alt}

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

RSC Anderlecht staat toch onder de nodige druk voor de clash van zondagmiddag op het veld van ...

82
{insert image alt}

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Voormalig Rode Duivel Laurent Ciman kondigde deze week zijn spelerspensioen aan en ging meteen aan ...

68
{insert image alt}

Vandendriessche speelt open kaart over transfer naar KVK

KV Oostende is bezig aan een uitstekend seizoen, maar de Kustploeg dreigt komende zomer opnieuw te ...

73
{insert image alt}

'Klopp grote fan: Liverpool zet Duivel bovenaan verlanglijst'

Liverpool FC kon vorig seizoen eindelijk nog eens beslag leggen op de Engelse landstitel, maar de ...

248
{insert image alt}

Haaland geniet van rivaal: "Gekkenwerk wat hij doet"

Erling Braut Haaland is een absoluut fenomeen, een doelpuntenmachine van het zuiverste soort. Maar ...

132
{insert image alt}

Clement heeft laatste woord vlak voor Europese clash

Club Brugge strijdt donderdagavond om 21u tegen Dynamo Kiev voor een plek in de 1/8ste finales van ...

292
{insert image alt}

De 11 namen: Vercauteren voert 4 wissels door in Glasgow

De heenmatch tussen Antwerp en Rangers leverde een spektakelstuk op, waarbij de Great Old met ...

153
{insert image alt}

Van den Brom krijgt fikse opsteker voor D-day in Charleroi

Zelf wil hij het niet met zoveel woorden gezegd hebben, maar vrijdag in Charleroi is het erop of ...

170
{insert image alt}

'Club Brugge springt in de dans voor Anderlecht-target'

Anderlecht moet het dezer dagen met beperkte middelen zien te redden op de transfermarkt, wat maakt ...

725
{insert image alt}

'Antwerp zet stappen richting eerste zomertransfer'

Antwerp hoop vanavond in Glasgow te stunten tegen Rangers, maar achter de schermen zijn Luciano ...

172
{insert image alt}

Van den Brom gerust over toekomst in Genk

Het lot van John van den Brom in Genk hangt aan een zijden draadje. Winst op bezoek bij Charleroi is ...

223
{insert image alt}

'Meubelstuk vertrekt bij Club Brugge, opvolger(s) al bepaald'

Geen vierde optreden voor Ethan Horvath dit seizoen, want Simon Mignolet kreeg alsnog groen licht ...

1134
{insert image alt}

'Van Crombrugge & Anderlecht slikken dubbele transferdomper'

Door de blunder van Timon Wellenreuther tegen KV Kortrijk klinkt de roep om Hendrik Van Crombrugge ...

416
{insert image alt}

Vanderhaeghe trapt na op Kortrijk: "Paniekvoetbal"

Van een donderslag bij heldere hemel kunnen we moeilijk spreken, want met een één op 12 en Luka ...

314

Gisteren 24 Februari 2021

{insert image alt}

Courtois reageert na vierde clean-sheet op rij

Thibaut Courtois heeft woensdagavond andermaal zijn netten schoon weten te houden bij Real Madrid. ...

157
{insert image alt}

Zware kritiek op Zidane: "Wat heeft het voor zin?"

Real Madrid heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de 1/8ste finales van de Champions League. De ...

383
{insert image alt}

Degryse geeft twee topfavorieten voor eindzege CL

De heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de Champions League zitten er sinds woensdagavond ...

266
{insert image alt}

Coach Dynamo legt druk bij gehavend Club Brugge

In de Europa League beschikt Club Brugge over een goede uitgangspositie om de 1/8ste finale te ...

615
{insert image alt}

Real profiteert nipt van rode kaart, City blijft doorstomen

Real Madrid heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions ...

242
{insert image alt}

Titularis Real onbestaande: "Slechtste speler in Madrid"

Real Madrid kon woensdagavond gouden zaken doen in de Champions League. Op het veld van Atalanta ...

272
{insert image alt}

Romo sluit discussie: "Was géén strafschop voor Club"

OH Leuven slaagde er maandagavond niet in om Club Brugge voor de tweede keer dit seizoen te kloppen. ...

342
{insert image alt}

Vercauteren heeft plannetje: "Leggen er ons niet bij neer"

Antwerp had gehoopt op een nieuwe Europese stunt door de 1/8ste finale van de Europa League te ...

228
{insert image alt}

Onverslijtbare Messi pakt uit met erg straffe statistiek

FC Barcelona heeft zich woensdagavond herpakt na de teleurstellende prestaties tegen Paris ...

174
{insert image alt}

Zware discussie bij Atalanta-Real: "Nóóit een rode kaart!"

In de Champions League moest Real Madrid het woensdagavond met een waslijst aan geblesseerden ...

345
{insert image alt}

'Genkie kan fraaie transfer naar Spaanse top maken'

KRC Genk zit momenteel in een serieuze sportieve dip en behaalde slechts 5 punten in zijn laatste 9 ...

707
{insert image alt}

Club draait duimschroeven aan: "Het is de enige manier"

Club Brugge geraakt maar niet verlost van de corona-uitbraak binnen de club. De voorbije dagen zaten ...

675
{insert image alt}

Flitsende Messi knalt Barça terug in titelstrijd

FC Barcelona was de laatste week toch weer op de sukkel geraakt, met een nieuwe pandoering in de ...

171
{insert image alt}

Vercauteren vreest niet voor LZ7: "Hij is volwassen genoeg"

Antwerp reisde woensdag af naar Glasgow, waar het stiekem hoopt op een stunt in de Europa League. Om ...

154
{insert image alt}

Anderlecht lijkt Standard-sterkhouder niet te moeten vrezen

Komende zondag staat er een nieuwe Clasico tussen Standard en Anderlecht op het programma. Dat is ...

337