Diatta kan Club Brugge bijna 50 miljoen opleveren

Diatta kan Club Brugge bijna 50 miljoen opleveren

Als een donderslag bij heldere hemel. Krépin Diatta leek het seizoen nog te zullen volmaken bij Club Brugge, maar trekt nu wellicht alsnog naar AS Monaco. Een fikse aderlating voor Blauw-Zwart, dat zo een van haar smaakmakers en absolute steunpilaren ziet vertrekken. Al passeert het op die manier straks misschien niet één, maar wel twéé keer langs de jackpot.


Sportief gezien valt het afscheid van Diatta natuurlijk zwaar voor de troepen van Philippe Clement. De aalvlugge winger streek drie jaar geleden in alle anonimiteit neer op Jan Breydel en maakte sindsdien een enorme evolutie door, in die mate zelfs dat hij zich in de huidige campagne clubtopschutter mag noemen. Met zijn winnende treffer woensdag tegen KV Oostende staat de teller nu namelijk op 10 stuks, waar het dus waarschijnlijk ook bij zal blijven. In totaal tikt Diatta in Brugge af op 20 doelpunten en 11 assists in 95 optredens. Een fraaie, doch niet bepaald oogverblindende balans.

ONMISBARE DIATTA
Zijn toegevoegde waarde voor de landskampioen gaat echter veel verder dan de statistieken aantonen. Diatta zorgt niet alleen constant voor dreiging vanaf zijn rechterflank, ook zijn defensieve taken neemt de man met de grote motor ter harte. Zo wist hij in de Champions League dit seizoen niet te scoren, maar bleef hij mede dankzij zijn werklust en verdedigende arbeid steeds een onbetwiste titularis. Alleen in de thuismatch tegen Zenit kon Clement geen beroep op hem doen. Ook in de vaderlandse competitie stond Diatta indien fit nagenoeg altijd aan de aftrap. Met zijn 1.920 speelminuten moet de snelheidsduivel alleen Clinton Mata, Simon Mignolet, Hans Vanaken, Ruud Vormer en Mats Rits voor zich dulden, in het offensieve compartiment komt alleen Charles De Ketelaere enigszins in de buurt.



De vraag is dan ook hoe Clement zijn vertrek zal opvangen, te beginnen met de topper tegen eerste achtervolger KRC Genk van aanstaande zondag. Wat dat betreft valt de timing op z'n zachtst gezegd gebrekkig te noemen, voor zoverre dat niet sowieso het geval is bij een winters afscheid van een sterkhouder. Al is Clement zo wel meteen van een luxeprobleem verlost. Door de negen op negen zonder Vanaken maakten diverse waarnemers zich immers de bedenking hoe de spelmaker weer in het elftal geïntegreerd zou worden na zijn drie speeldagen schorsing. Per slot van rekening kon het viertal Diatta, De Ketelaere, Noa Lang en Bas Dost het prima met elkaar vinden. Wie moet wijken voor Vanaken, was dus de hamvraag. Met de transfer van Diatta lijkt die kwestie nu reeds van de baan.

WIE ALS VERVANGER?
Een zoveelste positiewissel voor De Ketelaere, die dan terug naar de flank verhuist, biedt namelijk een logische oplossing. Al broedt Clement mogelijk toch nog op een ander plan, en dan hebben we het niet over David Okereke. Recent liet de coach nog verstaan dat diens landgenoot Emmanuel Dennis naar zijn mening niet per se moet beschikken in januari. Nochtans leek Club haar verlies te moeten slikken op de 23-jarige Nigeriaan, die net als Diatta vorige zomer naast een transfer greep. In tegenstelling tot zijn maatje ging het nadien alleen maar in dalende lijn voor de polyvalente aanvaller, wiens contract bovendien binnen anderhalf jaar afloopt. Vermits hij door zijn eigen toedoen op het achterplan was beland, leek Club dus genoodzaakt het woelwater tijdens deze transferperiode van de hand te doen.



Met amper één doelpunt en drie assists in slechts 13 duels, waarvan de laatste begin december al, nam de marktwaarde van Dennis uiteraard echter een diepe duik. Hoewel Clement meermaals liet verstaan dat Blauw-Zwart geen vrede zou nemen met een prikje, zou het zo toch vrede moeten nemen met een fractie van de ruim 20 miljoen die het in de zomer nog hoopte te vangen. Nu is het dus evenwel niet Dennis, maar wel Diatta die naar verluidt voor een gelijkaardig bedrag andere oorden opzoekt. Vermoedelijk gaat Vincent Mannaert ondanks de ogenschijnlijke luxe voorin wel degelijk nog op zoek naar een vervanger, want aan rasechte wingers heeft de koploper in onze competitie geen overschot. Met het oog op de landstitel én forse ambities in Europa, neemt Club dan ook toch een stevig risico.

DOKU, DAVID & DANJUMA
Alleen de miljoenen kunnen de pijn enigszins verzachten. Momenteel wordt gewag gemaakt van een slordige 20 miljoen, al zou Mannaert liefst nog wat meer uit de brand slepen. Logisch ook, want Diatta is nog altijd pas 21 jaar oud, heeft reeds 16 interlands bij Senegal achter de kiezen en ligt nog vast tot medio 2024. Met zijn geschatte marktwaarde van 18 miljoen is hij bovendien hét prijsbeest bij uitstek in de Jupiler Pro League. Club heeft dus alle recht van spreken indien het boter bij de vis eist om het goudhaantje in het midden van het seizoen, en vlak voor een cruciale topmatch, te laten vertrekken. We denken dan aan de transfer van Jérémy Doku en Jonathan David, die voor een nog hogere som eveneens richting Ligue 1 trokken. Een soortgelijke vergoeding voor Diatta lijkt niet te hoog gegrepen.



Geld dat Club in coronatijden goed kan gebruiken, én waarmee het dus een vervanger kan aantrekken. Zoals pakweg DeAndre Yedlin, wiens naam al in de wandelgangen circuleert. Al lijkt het aannemelijker dat Mannaert opnieuw op zoek gaat naar een jong talent om te kneden. Op de flank pronkten ze in Jan Breydel de afgelopen jaren tenslotte met de ene voltreffer na de andere. José Izquierdo, Anthony Limbombe en Arnaut Danjuma leverden Blauw-Zwart stuk voor stuk niet alleen sportief succes, maar tevens tal van centen op. Diatta wordt nu dus de laatste in de rijtje, met één groot verschil: hij vertrekt niet aan het eind van het seizoen, maar middenin de campagne. Dezelfde manier waarop hij als nobele onbekende in januari 2018 voor amper twee miljoen werd weggeplukt bij Sarpsborg 08 in Noorwegen.

DROOMOPLOSSING DENNIS
Net zoals Diatta toen, kan een eventuele nieuwe ruwe diamant dus eerst nog eventjes wennen in de schaduw. Om vervolgens zijn stempel te drukken en in het ideale scenario zelf een bom duiten op te brengen. Niet alleen wordt het risico op een miskoop als Michael Krmencik met die strategie beperkt, de opbrengsten voor Diatta - die zijn investering meer dan waard bleek – blijven dan grotendeels op zak. De jacht op een zoveelste relatief goedkoop toptalent is wellicht dus geopend. Wie weet telt Club die opvolger met de tot hiertoe geflopte Amadou Sagna zelfs reeds in de rangen, al oogt die visie wel érg optimistisch. Hoe dan ook lijkt het met een tiental dagen tot het sluiten van de mercato vrij kort dag om voor de korte termijn nog een waardige vervanger van het kaliber Lang in huis te halen.



Ondanks het ontegensprekelijke kwaliteitsverlies, waarmee de torenhoge doelstellingen toch in zekere zin op het spel worden gezet, is het mogelijk ook niet nodig om diep in de buidel te tasten. Meer zelfs, misschien valt het Blauw-Zwart niet aan te raden om met de inkomsten voor Diatta meteen weer aan de slag te gaan. Zoals hierboven gesteld kan niet enkel De Ketelaere, maar vooral Dennis zijn schoenen immers vullen. In plaats van het enfant terrible nu aan korting te dumpen, volgt dankzij het vertrek van Diatta voor hem nu wellicht een nieuwe kans. Indien hij die met beide handen grijpt, liggen er komende zomer ongetwijfeld weer meer en betere voorstellen op tafel dan vandaag. Een lucratief perspectief, niet alleen voor Club maar tevens voor hemzelf. Een potentieel interessante win-winsituatie dus.

DIATTA OUT, DENNIS IN?
Hoewel hij zelf al in botsing kwam met Dennis, staat Clement alvast duidelijk open voor het idee. Met het verlies van Diatta ziet de coach zijn elftal dan ook fel inboeten aan snelheid en diepgang, zaken die de wispelturige Nigeriaan wel kan brengen. Meer nog dan De Ketelaere. Wanneer zijn neus in de juiste richting staat, trekt hij die bovendien evenmin op voor defensieve inspanningen – een eigenschap die hem vaak ten onrechte niet wordt toegeschreven. Verder is Dennis fysiek net iets sterker dan Diatta, die dan weer consequenter presteert, beter in het tactisch plaatje past, over meer scorend vermogen beschikt en simpelweg een veel completere voetballer is. Alles opgeteld moet Dennis dus wel degelijk onderdoen voor Diatta, al is het verschil misschien toch iets minder groot dan het momenteel lijkt.



Zijn soms wat zelfzuchtig karakter ten spijt heeft Dennis overigens een aardige voorzet in huis. Ook de wisselwerking met Dost zou dus wel eens beter kunnen verlopen dan algemeen aangenomen. Ondanks de vele vraagtekens zit er dan ook heel wat heil in een eerherstel voor het eeuwige enigma, tenminste indien hij voortaan fit én bij de les kan blijven. Gezien de voordelen op persoonlijk vlak, mag dat laatste geen problemen opleveren. Wie weet zien we straks dus eindelijk de beste Dennis terug, en blijkt het verlies van Diatta daardoor al bij al mee te vallen – net zoals Vanaken de voorbije weken niet geheel onmisbaar bleek. Zo ja, kan ook hij komende zomer alsnog de volle pot opleveren. In dat geval passeert Club dankzij deze riskante zet twee keer langs de kassa, en loopt de totale som op tot bijna 50 miljoen.

ELK NADEEL HEB Z'N VOORDEEL
Mocht het antwoord neen blijken, blijft niet alleen de financiële tegenvaller voor Dennis overeind maar dreigt ook een sportieve kater voor de landskampioen. Voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren wordt de kassa in Jan Breydel verder gespijsd, waarbij Diatta vermoedelijk de tweede plek na Wesley Moraes inneemt in het lijstje der uitgaande recordtransfers. De rekening, die wordt mogelijk evenwel pas later geserveerd. Tenzij er toch reeds een inkomend dossier klaarligt in de schuif van Mannaert, wiens inschatting van de situatie alvast vertrouwen verdient, ligt het Brugse lot wat dat betreft allicht in handen van Dennis en De Ketelaere. Hopelijk voor Club stellen zij niet teleur, en had Johan Cruijff gelijk met de legendarische uitspraak "elk nadeel heb zijn voordeel". Afspraak in mei voor de eindevaluatie.

POLL: Wie moet volgens u Diatta vervangen bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

46
46
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

157
157
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

293
293
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

82
82
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

494
494
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

576
576
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

225
225
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

359
359
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

931
931
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

978
978
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

743
743
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

223
223
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1458
1458
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

340
340
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

296
296