Het Hein-effect: Gent haalt kampioenencijfers

Foto: Het Hein-effect: Gent haalt kampioenencijfers

De remonte is ingezet. Onder Hein Vanhaezebrouck haalt AA Gent opnieuw goede resultaten, al heeft de veeleisende coach nog pakken werk om het geheel te finetunen. Desondanks pakte Vanhaezebrouck uit met exact dezelfde start als in het kampioenenjaar anno 2014-2015. Dat belooft dus.

DE INVLOED VAN HEIN

De aanstelling van Hein Vanhaezebrouck doet de fans van AA Gent dromen. In het historische seizoen 2014-2015 werd de West-Vlaming een eerste keer aangesteld als hoofdcoach van de Buffalo's. Toen luidde zijn aankomst de meest succesvolle periode in van de club. In zijn debuutseizoen slaagde Vanhaezebrouck er namelijk in om AA Gent meteen  naar de eerste – en voorlopig nog enige – Belgische landstitel uit de clubgeschiedenis te loodsen. Zowel de fans als het clubbestuur zouden een herhaling van dat scenario uiteraard graag zien gebeuren, maar dat zal in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League wellicht niet meer lukken.Dit seizoen moet Hein Vanhaezebrouck in eerste instantie de orde op zaken stellen. In het voorbije kalenderjaar leek de Ghelamco Arena namelijk meer op een trainerskerkhof want met Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Wim De Decker versleet AA Gent in 2020 al drie hoofdcoaches. Vanhaezebrouck zal op sportief vlak eerst een gedegen basis op poten proberen te zetten, maar ook in de andere departementen van de club zal de coach zijn invloed laten gelden. Zo overlegde Vanhaezebrouck al intens samen met fysiektrainer Gino Caen om de fundamenten te leggen voor een betere pressing, één van de stokpaardjes van de coach. Daarnaast wierf Vanhaezebrouck met Kris Perquy ook een mental coach aan, in analogie met zijn vorige passage bij AA Gent toen de coach Eva Maenhout aan boord haalde.

DE HAND VAN HEIN

Hein Vanhaezebrouck wil dus stelselmatig zijn persoonlijke voetbalaanpak herintroduceren bij AA Gent, maar dat zal dus een werk van lange adem worden. De beslissing om deze evolutie geleidelijk door te voeren is dan ook een verstandige oplossing. Een goede coach past zich namelijk telkens eerst aan aan de huidige omstandigheden om daarna zijn eigen accenten te kunnen leggen. Vandaag is de realiteit dat AA Gent dringend punten nodig heeft, want een huidige twaalfde plaats in de rangschikking is ontoereikend voor een club met dergelijke structuur, reputatie en financiële budgetten.

Een belangrijke vereiste in de sportieve heropbouw van AA Gent is een gedegen basis, met een grote duidelijkheid en veel stabiliteit. En dat kan Hein Vanhaezebrouck als de beste opzetten. Na zijn eerste wedstrijden bij AA Gent dit seizoen beklemtoonde Vanhaezebrouck reeds dat er op vele vlakken vooruitgang moet worden geboekt, zoals de verkeerde positiekeuzes die zijn spelers toen nog maakten. Maar het belangrijkste werkpunt is de opzet van een solide defensie, want dit seizoen acteerde de Gentse achterhoede zorgwekkend slecht.Dat streven naar een stabiele defensie werpt alvast haar eerste vruchten af. Onder de leiding van Hein Vanhaezebrouck slikte AA Gent ‘slechts’ vijf tegentreffers in de Jupiler Pro League. Omgerekend per competitiewedstrijd betekent dat 0,83 geïncasseerde treffer. Met dat gemiddelde komt Vanhaezebrouck aardig in de buurt van Club Brugge, die de minst gepasseerde verdediging geniet in België. De huidige landskampioen slikt namelijk 0,65 tegendoelpunt per competitiematch. In vergelijking met het gecombineerde bewind onder Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Wim De Decker dit seizoen, nam het aantal tegendoelpunten bij AA Gent onder Vanhaezebrouck zelfs af met meer dan de helft. Het trio aan ex-AA Gent-coaches slikte per competitiewedstrijd namelijk 1,6 tegendoelpunt.

HEIN, DE PUNTENPAKKER

Door de grote focus op het defensieve gebied moet het streefdoel van Hein Vanhaezebrouck, dominant en aanvallend voetbal met veel pressing, nog even wijken. Desondanks presteert AA Gent in het huidige voetbalseizoen onder Vanhaezebrouck alvast een pak beter in vergelijking met de vorige Gent-coaches. Procentueel gezien pakte Vanhaezebrouck in de recentste editie van de Jupiler Pro League veel meer punten dan Jess Thorup (0 procent), Laszlo Bölöni (33,3 procent) en Wim De Decker (48 procent) konden vergaren.Hein Vanhaezebrouck slaagt er bovendien in om als enige AA Gent-coach dit seizoen meer dan de helft van de mogelijke punten te oogsten. Onder zijn bewind haalden de Buffalo's namelijk 55,5 procent van de mogelijke punten. En da's alvast een veelbelovende start. In de zes competitiematchen onder leiding van Vanhaezebrouck nam AA Gent het trouwens ook op tegen enkele listige en lastige tegenstanders zoals Club Brugge, Standard, Beerschot VA, KV Kortrijk en KV Oostende.

SLECHT NIEUWS VOOR OWUSU

De startperiode van Hein Vanhaezebroucks tweede ambtstermijn bij AA Gent is dus al eerder succesvol te noemen, zeker in vergelijking met de voorbije resultaten onder Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Wim De Decker. Gelet op de grote expertise en grenzeloze ambitie bij de coach, lijkt de club onder Vanhaezebrouck nog maar aan het begin van de sportieve hoogconjunctuur te staan. De coach heeft op tactisch vlak reeds enkele opmerkelijke aanpassingen doorgevoerd, die eerder verrassend waren voor de buitenwereld.Zo wordt Elisha Owusu, nochtans een absolute sterkhouder in het voorgaande seizoen, steeds vaker gepasseerd door Vanhaezebrouck. In de laatste competitiematch tegen Beerschot gooide hij de bijna vergeten Sulayman Marreh in de basis ten koste van Owusu. Die keuze was vooral geïnspireerd door Marrehs fysieke capaciteiten en duelkracht. Daarnaast vindt Vanhaezebrouck ook dat de Gambiaan op het centrale middenveld meer complementair is met Sven Kums en Niklas Dorsch dan Owusu.

KAMPIOENENCIJFERS

10 op 18. Dat is de voorlopige balans van Hein Vanhaezebrouck tijdens zijn tweede periode bij AA Gent. Dat zijn ogenschijnlijk geen kampioenencijfers, maar dat is wél exact dezelfde puntenoogst als tijdens de eerste zes competitiematchen in het kampioenenjaar 2014-2015. Toen bemachtigden de Buffalo’s uiteindelijk de tweede plaats in de reguliere competitie, en speelde de club daarna kampioen in de eerstvolgende play offs. Onverhoopt en onverwacht, maar dat kunststukje in het huidige seizoen herhalen is wel erg onrealistisch.AA Gent zal zelfs al van een groot succes mogen spreken indien play off 1 überhaupt behaald wordt. Op de clubkanalen van AA Gent benadrukte Vanhaezebrouck dat er niet te hoog van de toren mag geblazen worden. “Ons doel nu? Dat is Play-Off 2 halen. Om hoger te mikken is het momenteel te vroeg, zeker als je punten laat liggen waar er eigenlijk meer mogelijk is. Het zal alleszins een helse strijd zijn om dit te verwezenlijken.” Volgend jaar dan maar?

POLL: Speelt Gent volgend seizoen mee voor de titel?

Boskamp: "De opvolgers van Vormer en Vanaken staan al klaar"

Rednic: "Ik kreeg enkele Belgische voorstellen"

'Anderlecht hoopt zijn Vormer beet te hebben'

Vandaag 07 Maart 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij bijna 150 euro met 10 euro inzet op speeldag 30!

Club Brugge is zeker van de eerste plaats na het regulier seizoen, maar voor de rest blijft vijf ...

31
{insert image alt}

Witte raven bij de Rode Duivels: 5 opties voor Martinez

De huidige Gouden Generatie van de Rode Duivels loopt stilaan op haar laatste benen, en dus maakt ...

929
{insert image alt}

Rednic: "Ik kreeg enkele Belgische voorstellen"

Mircea Rednic is momenteel trainer van Viitorul, waar hij aan de zijde werkt van de Roemeense iconen ...

5
{insert image alt}

'Anderlecht hoopt zijn Vormer beet te hebben'

Voor het seizoen haalden we al aan dat RSC Anderlecht nood had aan een echte defensieve ...

38

Gisteren 06 Maart 2021

{insert image alt}

Vercauteren geeft uitleg bij opvallende tactische zet

Antwerp heeft zaterdagavond een goede zaak gedaan in de strijd om Play-Off I. De Great Old heeft ...

197
{insert image alt}

Onvrede bij KV Kortrijk: "We moeten ons dringend herpakken"

De trainerswissel bij KV Kortrijk lijkt voorlopig nog niet al te veel zoden aan de dijk gebracht te ...

77
{insert image alt}

Speler Club NXT mag Africa Cup U20 op zijn palmares schrijven

De voorbije weken moest Club NXT in 1B vaak aantreden met een vertimmerd elftal. Het kreeg te maken ...

128
{insert image alt}

Messi en nieuw goudhaantje bezorgen Barça de zege

FC Barcelona heeft daags voor de derby tussen Atletico Madrid en Real Madrid de druk op zijn twee ...

87
{insert image alt}

Geniale assist Tielemans zet Leicester op weg naar belangrijke zege (🎥)

Ongeacht wat de uitslag wordt van de derby tussen Manchester City en Manchester United op zondag, ...

181
{insert image alt}

Deinze en RWDM verdelen de punten na gesloten wedstrijd

Na een redelijk gesloten wedstrijd hebben RWDM en Deinze de punten gedeeld in 1B. Beide ploegen ...

32
{insert image alt}

Tienkoppig Antwerp vecht zich voorbij moedig KV Kortrijk

We zagen al wat spektakel vandaag met onder meer Eupen-OHL maar ook Antwerp en KV Kortrijk maakten ...

164
{insert image alt}

Juventus zet zonder Ronaldo scheve situatie recht tegen Lazio

Juventus is er in geslaagd om een nieuwe klap in de titelstrijd in de Serie A te voorkomen. Tegen ...

38
{insert image alt}

De Bruyne kijkt uit naar derby: "Dat geeft het extra cachet"

Manchester City lijkt op weg te zijn naar een nieuwe titel in de Premier League. Het bouwde de ...

57
{insert image alt}

Still tevreden na zege: "Soms moet het lelijk zijn"

Beerschot heeft zijn kansen gaaf gehouden in de strijd om de play-offs, al hadden de Ratten ...

81
{insert image alt}

W-B in vieze papieren: "We geven nog niet op"

Het is voor Waasland-Beveren weer een beetje moeilijker geworden om zich nog te handhaven in de ...

165
{insert image alt}

Leye: "Bij Standard is men te snel tevreden"

Standard boekte donderdagavond een knap resultaat door in de kwartfinales van de Croky Cup ...

104
{insert image alt}

Anderlecht recupereert twee titularissen voor KV Mechelen

Anderlecht wist zich deze week te plaatsen voor de halve finale van de Croky Cup en dat was een hele ...

348
{insert image alt}

Bayern-coach zet deur open voor komst Haaland

Er werd de voorbije weken weer heel wat gediscussieerd over de toekomst van Erling Haaland. Het was ...

185
{insert image alt}

Zuid-Amerika plooit voor topclubs: geen WK-kwalificatie deze maand

Binnen enkele weken staat er na een break van vier maanden weer interlandvoetbal op het programma, ...

59