Club viseert nieuwe publiekstrekker en dribbelwonder

Club viseert nieuwe publiekstrekker en dribbelwonder

Club Brugge heeft momenteel voldoende kwaliteit in hun bezit om de Belgische landstitel te pakken. Toch zal Blauw-Zwart niet aarzelen om zich te versterken indien er op de transfermarkt bepaalde opportuniteiten opduiken. Zoals Osame Sahraoui bijvoorbeeld, de Noorse sensatie die recent werd gelinkt aan Club. 


STILSTAAN IS ACHTERUITGAAN 

Club Brugge heeft op aanvallend vlak hun zaakjes op orde. De offensieve linie met Noa Lang, Bas Dost en Krépin Diatta oogt erg indrukwekkend, en ook iets lager op het veld is er met Hans Vanaken, Ruud Vormer en Charles De Ketelaere meer dan voldoende kwaliteit aanwezig. Philippe Clement heeft dus ingrediënten genoeg om het Brugse succesrecept te verfijnen en zelfs flink bij te kruiden. Stilstaan betekent onvermijdelijk achteruitgaan en dat heeft het sportieve departement van Blauw-Zwart dus goed begrepen.

Een spelersgroep die over een lange periode nauwelijks wijzingen ondergaat, zoals bij Club Brugge begin dit seizoen, beschikt bijgevolg over veel automatismen maar anderzijds wordt de ploeg ook voorspelbaar. Dat bleek bijvoorbeeld in de eerste wedstrijden van het seizoen, waar Club Brugge op een korte tijd pijnlijk de boot in ging tegen Antwerp FC, Sporting Charleroi en Beerschot VA. Zonder één nieuwe aanwinst en met quasi dezelfde ploeg als vorig jaar vond Club Brugge steeds moeilijker een antwoord op de stugge aanpak van meerdere clubs uit de Jupiler Pro League.



De collega's van Philippe Clement wisten stilaan hoe ze Club moesten neutraliseren en zelfs pijn konden doen. Het duurde dan ook tot speeldag tien vooraleer Blauw-Zwart opnieuw de eerste plaats in het klassement kon bemachtigen. Pas na de komst van Noa Lang begon de Brugse motor terug volop te draaien. De onvoorspelbaarheid en dartelheid van de Nederlander zorgde voor een x-factor die het Brugse spelbeeld – en aldus de resultaten – ten goede kwam. Daarnaast zal de recente transfer van Bas Dost ongetwijfeld ook voor een extra dimensie zorgen. Positief evolueren door een constante verbetering. Bluvn Goan, zoals het klinkt in de Brugse volksmond. 

ZOALS DE TRADITIE

Zo'n continue progressie kan ook deels gemaakt worden door een inventarisering van de huidige spelersgroep. Het lijkt in die optiek stilaan duidelijk te worden dat Eduard Sobol niet alle kwaliteiten bezit om jarenlang de vaste linksachter van Club Brugge te zijn. Ook het Brugse verhaal van Emmanuel Dennis komt langzamerhand aan een eind, de Nigeriaan kwam namelijk al in vijf opeenvolgende competitiewedstrijden niet meer in actie – al dan niet door extra-sportieve redenen. Het is een grote zonde van zijn intrinsieke kwaliteiten, en daardoor heeft ook Philippe Clement een extra optie minder in zijn ploeg. 

Hoewel Dennis vaak irritatie en ergernis opwekt door zijn 'blinde' acties, soms legt hij onwaarschijnlijke en beslissende acties op de mat. Om een verdere kapitaalsvernietiging te voorkomen, kijkt Club Brugge daarom uit naar een oplossing voor het Nigeriaanse woelwater. Bij een vertrek van Dennis moet zijn plaatsje uiteraard ook opgevuld worden, en daarom kijkt Vincent Mannaert terug uit naar een type-Dennis of -Diatta. Volgens verschillende Noorse media zal Osame Sahraoui de nieuwe Brugse flankaanvaller worden, en dus wellicht de vervanger van Dennis.



Sahraoui bezit nagenoeg hetzelfde profiel zoals Dennis en Diatta toen zij aanstreken op Jan Breydel. De flankaanvaller van Valerenga is 19 jaar en ook Dennis (19) en Diatta (18) hadden prille leeftijd toen ze hun contract tekenden bij Club Brugge. Diatta (Sarpsborg) werd zelfs ook weggehaald uit de Eliteserien, de Noorse competitie waar Sahraoui vandaag met voorsprong de grootste revelatie. Het ziet ernaar uit dat Club Brugge hun aloude traditie verderzet door in te zetten op jong buitenlands talent met een groot potentieel. Ook Odilon Kossounou, Youssouph Badji en Noa Lang behoren bijvoorbeeld tot die categorie. 

PUBLIEKSSPELER 

Osama Sahraoui staat in Noorwegen te boek als een echte balartiest, een type waar de fans van Club Brugge wild van kunnen worden. In zijn debuutseizoen voor Valerenga heeft de 19-jarige zich al meteen positief laten opmerken door een indrukwekkende techniek en onbevangen speelstijl. Met zijn gestalte van 1 meter 70 heeft Sahraoui een erg laag zwaartepunt en kan hij dus makkelijk zijn rechtstreekse tegenstander uitspelen met kwieke dribbels en grote snelheid. 

Vraag dat bijvoorbeeld maar eens aan Espen Ruud. De 36-jarige veteraan van Odds BK kende in augustus een lastige avond tegen de frivole Osame Sahraoui. De flankaanvaller liet zijn visitekaartje achter in de 2-0 gewonnen wedstrijd van Valerenga en daardoor zette hij zijn status als supertalent flink wat kracht bij. Ruud was vol lof over Sahraoui's individuele prestatie. “Hij is waanzinnig goed”, noteerde het Noorse Nettavisen na de match. “Hij is een jonge speler die de Eliterien zal veroveren. We kenden hem en zijn kwaliteiten, en die heeft hij vandaag geëtaleerd.”



Het was rond die periode dat Osame Sahraoui zijn eerste volwaardig profcontract tekende bij Valerenga, hij had daar uiteindelijk slechts 7 wedstrijden voor nodig. De contractverlenging tot en met 2023 zorgde voor opluchting en trots bij The Bohemians. “Dit is een erg belangrijke transfer voor ons”, verklaarde trainer Dag-Eilev Fagermo aan de Noorse media. “Osame is jong, hij is van hier en hij is een echte publieksspeler. Ik werd verliefd op hem toen we in Portugal vertoefden voor het oefenkamp.” Sahraoui betaalt het vertrouwen van Valerenga uit door zijn opmerkelijke prestaties, maar hij scoorde tevens reeds vijf doelpunten en deelde ook al zeven assists uit.

TOPPER IN DE ELITESERIEN 

Met de bal aan de voet is Osame Sahraoui dus op zijn sterkst. Bovendien koppelt de flankenflitser daar ook een grote mate van efficiëntie aan toe, hoewel die logischerwijze nog flink kan verbeteren. Naarmate de 19-jarge meer ervaring vergaart en speelminuten maakt, zal die efficiëntie ongetwijfeld gevoelig toenemen. Desondanks legt Sahraoui per wedstrijd meer dan zes succesvolle offensieve acties op de mat. In de Eliteserien halen slechts twee flankaanvallers (zowel op de rechter- als linkerkant) een hoger gemiddelde in die parameter.



Dat hoge aantal aan geslaagde aanvallende acties is vooral het resultaat van zijn versnellingen met de bal aan de voet, waar hij de op één na beste flankaanvaller is in Noorwegen. Zoals eerder werd omschreven blinkt Osame Sahraoui ook uit op het gebied van dribbels: hij voert er per wedstrijd zo'n negental uit en dat met een efficiëntie van 54 procent. Dat zijn betere dribbel-cijfers dan die van Emmanuel Dennis in zijn periode bij Club Brugge. Algemeen gesteld is Sahraoui voor 54 procent efficiënt in al zijn aanvallende acties, waarmee hij de derde plaats bezet onder de flankaanvallers van de Eliteserien. Dat is best wel indrukwekkend op pas 19-jarige leeftijd. 

DENNIS OUT, SAHRAOUI IN? 

Hoewel de Noorse media Club Brugge linkt aan een potentiële transfer van Osame Sahraoui, werd dat transfergerucht nog niet bevestigd door de Belgische pers. Het zou echter niet vreemd zijn dat Club de Noorse spelersmarkt nader bekijkt, want het is een competitie dat de West-Vlamingen grondig scout. In het verleden werden bijvoorbeeld meerdere spelers aangetrokken uit Noorwegen zoals Krépin Diatta (Sarpsborg), Ethan Horvath (Molde) en minder recent ook nog Mushaga Bakenga (Rosenborg), Jim Larsen (Rosenborg) en Tom Högli (Tromso).



Ook qua profiel zou Osame Sahraoui alvast een interessante optie betekenen voor Club Brugge, dat het grote talent in de schaduw van Noa Lang en Krépin Diatta kan laten rijpen en ontwikkelen. Bovendien is het de bedoeling om Emmanuel Dennis binnenkort te verpatsen, waardoor er een weldra plaatsje vrijkomt in de huidige spelersselectie. Vincent Mannaert zal alleszins niet te lang mogen talmen, want naast Club Brugge zou er ook interesse heersen vanuit de Ligue 1 en de 2. Bundesliga.  

POLL: Moet Club hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

99
99
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

68
68
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

50
50
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

28
28
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

35
35
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

353
353
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

85
85
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

74
74
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

284
284
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

485
485
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

890
890
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

279
279
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

776
776