Club Brugge wil tweede probleem-Dennis afwenden

Foto: Club Brugge wil tweede probleem-Dennis afwenden

Club Brugge voert de druk op. Simon Deli krijgt er met Stefano Denswil een taaie concurrent bij. De komst van Denswil lijkt vooral een manier te zijn om Deli terug wakker te schudden. Op Jan Breydel wil men een nieuw scenario-Emmanuel Dennis vermijden, de Nigeriaan zag in de voorbije maanden zijn marktwaarde gevoelig dalen. 

4,5 MILJOEN EURO WINST

Tegen Sint-Truiden verscheen Simon Deli opnieuw niet aan de aftrap, Philippe Clement reserveerde voor zijn Ivoriaanse verdediger weeral een plaatsje op de invallersbank. Zondag maakte Deli alweer geen speelminuten bij Club Brugge, en da's ondertussen al voor de zevende keer in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League. Nochtans was de 29-jarige vorig seizoen zowat de beste verdediger in de Belgische competitie. Een nieuwe schot in de roos van Vincent Mannaert.

Deli maakte vorig seizoen grote indruk door zijn enorme rust aan de bal en zijn defensieve onverzettelijkheid. Ook toen liet hij zich soms betrappen op een foutje, maar door zijn grote cool en kalmte bleef zijn focus steeds op een hoog niveau. Deli zou al snel de Jupiler Pro League overstijgen en velen zagen hem zelfs op termijn verhuizen naar één van de vijf grote Europese voetbalcompetities. Op basis van zijn vorig seizoen was die lofzang overigens ook gerechtvaardigd.De sportieve evolutie van Simon Deli was erg veelbelovend, en Club Brugge zag zich al snel verzekerd van een potentiële miljoenentransfer. Vincent Mannaert betaalde in de zomer van 2019 nog 2,5 miljoen euro aan Slavia Praag en op korte termijn schoot Deli's marktwaarde de hoogte in. Amper vijf maanden na zijn aankomst in Jan Breydel bepaalde de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl zijn marktwaarde op 7 miljoen euro. Op papier betekende dat dus een winst van 4,5 miljoen euro.

CLUB BRUGGE TWIJFELT

Dit seizoen werd er echter geen vervolg gebreid aan die positieve evolutie. Simon Deli komt slechts sporadisch aan de bak bij Club Brugge en bijgevolg daalde zijn marktwaarde naar 5 miljoen euro. Momenteel wordt de Ivoriaan zelfs niet meer beschouwd als een basisspeler en met de komst van rechtstreekse concurrent Stefano Denswil bevindt Deli zich in een moeilijke situatie. Het was al langer bekend dat Philippe Clement niet bijster tevreden was met zijn verdedigende linkerflank, waar trouwens ook Eduard Sobol een groot deel van uitmaakt.Binnenskamers lijkt het geloof in Simon Deli niet zo groot meer te zijn zoals in het vorige seizoen. Dat bleek trouwens ook omdat Club Brugge reeds in de vorige zomermercato aan het uitkijken was naar een extra linksvoetige verdediger. Uiteindelijk bleef het enkel bij ideeën en geen concrete ondernemingen om een concurrent aan te trekken voor Deli – Philippe Clement beschikte overigens ook nog over Odilon Kossounou. Het gebrek aan een rechtstreekse concurrent bleek achteraf gezien vooral nefast te zijn voor Simon Deli.

DE PERCEPTIE TEGEN

De mindere punten van de Ivoriaan kwamen dit seizoen steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte. Zo werden zijn grote flair en cool opeens extremer met een ogenschijnlijke hoogmoed en nonchalance als gevolg. Nochtans is Simon Deli erg zelfkritisch en heeft hij zelden een voldaan gevoel. In een interview met Het Nieuwsblad vorig seizoen, toen Deli omschreven werd als de beste verdediger in de Jupiler Pro League, gaf hij aan dat hij toen nooit echt tevreden was over één van zijn matchen.Onder die uiterlijke onverschilligheid van Simon Deli schuilt er dus een grote vorm van zelfreflectie. Hij benadrukte toen ook dat de voetbalwereld de beste Simon Deli nog niet gezien had. Zijn intrinsieke kwaliteiten kunnen vandaag niet opeens verdwenen zijn, en de oorzaak zou wellicht vooral op het fysieke vlak moeten gezocht worden. Deli kampte dit seizoen al meerdere keren met fysieke ongemakken, maar Club communiceerde echter nooit over de aard van de blessure.

WACHTEN OP DENSWIL

Of Simon Deli nu effectief 100% fit was/is of niet, in de huidige jaargang acteerde hij veel minder betrouwbaar dan in het vorige seizoen. In de duels tegen zijn rechtstreekse tegenstander moest hij vaker het onderspit delven, en bovendien was Deli veel minder besluitend in zijn acties. Nochtans bleef zijn huidige efficiëntie in de passing en de duels op hetzelfde niveau zoals vorig jaar. De foutjes die hij dit seizoen maakt, hebben nu gewoon grotere gevolgen en daarom opzienbarender.De komst van Stefano Denswil betekent dus geen goed nieuws voor Simon Deli, want Club Brugge haalde de Nederlander niet terug om op de bank te zitten. Tegen Sint-Truiden moest Denswil – net zoals Deli – nog vrede nemen met een plaatsje in de dug-out, maar erg lang zal dat wellicht niet duren. Denswil trainde vrijdag, kort na zijn officiële komst op Jan Breydel, weliswaar al mee met de spelersgroep maar hij kampt nog met een te grote fysieke achterstand.

GEVAL-DENNIS OF -DIATTA?

Zelfs met een Stefano Denswil die nog niet wedstrijdfit is, moet Simon Deli dus niet rekenen op een basisplaats. Dat wil echter niet zeggen dat de Ivoriaanse verdediger al helemaal is afgeschreven bij Club Brugge. Op basis van één minder seizoen zou dat namelijk pure kapitaalsvernietiging betekenen. Deli kan zijn intrinsieke kwaliteiten niet verloren zijn, en daarom kan een periode in de schaduw wel eens erg interessant zijn. De komst van Denswil zorgt onvermijdelijk voor wake-up call bij Deli, en nu is het aan hem om te responderen.In de huidige spelersgroep van Club Brugge kenden verschillende sterkhouders dit seizoen een onvermijdelijke terugval, waarbij de éne een serieuze inhaalbeweging inzette, terwijl een andere het helemaal liet hangen. Krépin Diatta is de beste illustratie van het eerste voorbeeld, terwijl er bij Emmanuel Dennis geen verbetering of progressie te merken is. Vincent Mannaert hoopt alvast op een scenario-Diatta, eerder dan een nieuw geval-Dennis.

DELI OF DENSWIL

Simon Deli kreeg van Club Brugge nog niet te horen dat hij de club moet verlaten, en da's alvast een opsteker voor de Ivoriaan. De huidige landskampioen hoopt dan ook op een grote revival van de talentvolle verdediger, want per slot van rekening zal Stefano Denswil Blauw-Zwart verlaten aan het einde van dit seizoen. Op papier althans, want FC Bologna nam geen aankoopoptie op in het huurcontract. Anderzijds kan Club Brugge in de komende zomer steeds negotiëren met de Italianen over een permanente deal.

Maar zoals de kaarten er nu voorliggen, wordt Denswil vooral beschouwd als een opportuniteit om Club Brugge op korte termijn te versterken. Hoewel Simon Deli ondertussen werd gelinkt aan het Turkse Fenerbahçe, lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat Club Brugge hem al snel zal verkopen. Vincent Mannaert slikte namelijk al een flink financieel verlies met Michael Krmencik, terwijl de oorspronkelijke vraagprijs van 20 miljoen euro voor Emmanuel Dennis ondertussen ook al meer dan gehalveerd werd.En wie weet vindt Simon Deli straks eindelijk zijn beste niveau terug, en speelt hij Stefano Denswil bijgevolg zélf naar de invallersbank? Deli haalde in anderhalf jaar tijd bij Club Brugge namelijk betere statistieken dan Stefano Denswil in zijn Brugse periode. Deli weet dus wat er hem te wachten staat, en misschien kan de komst van zijn Nederlandse concurrent daarom wel een godsgeschenk betekenen. Coach Philippe Clement en manager Vincent Mannaert zouden het alleszins graag zien gebeuren.

POLL: Zal Deli zich herpakken?

<

VD Brom waarschuwt Club, Hein maakt eerlijke analyse

Alweer prijs: 'RSCA verwent Kompany met nieuwe toptransfer'

Lamkel Zé heeft boodschap Antwerp begrepen

Vandaag 22 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Diatta staat al voor groot probleem bij AS Monaco

Krépin Diatta heeft dan toch zijn toptransfer beet. Hoewel de deal nog niet officieel ...

1176
{insert image alt}

Diatta kan Club Brugge bijna 50 miljoen opleveren

Als een donderslag bij heldere hemel. Krépin Diatta leek het seizoen nog te zullen volmaken bij ...

3289
{insert image alt}

De explosie van Vlap: RSCA rekent zich rijk

Het heeft lang geduurd dit seizoen, maar er wordt nog eens positief gesproken over Michel Vlap. ...

1128
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Monaco kondigt Diatta aan, Leicester wil stunten

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

606

Gisteren 21 Januari 2021

{insert image alt}

VD Brom waarschuwt Club, Hein maakt eerlijke analyse

De topper van de midweekspeeldag in de Jupiler Pro League tussen Racing Genk en AA Gent eindigde in ...

342
{insert image alt}

Alweer prijs: 'RSCA verwent Kompany met nieuwe toptransfer'

Het ziet ernaar uit dat Anderlecht niet van plan is om Abdoulay Diaby op de flank uit te spelen, ...

356
{insert image alt}

Lamkel Zé heeft boodschap Antwerp begrepen

De soap is nog niet voorbij. Nochtans pleegde Didier Lamkel Zé recent nog karaktermoord door in een ...

258
{insert image alt}

Hein & co moeten het compleet ontgelden: "Schaamtelijk!"

In de Jupiler Pro League stond vanavond het laatste duel van deze midweekspeeldag op het programma. ...

240
{insert image alt}

Liverpool blameert zich en ziet United uitlopen

Liverpool heeft donderdag averij opgelopen in de Premier League. De regerend landskampioen beet zich ...

57
{insert image alt}

Matig AA Gent ontsnapt tegen tienkoppig Racing Genk

Deze week werd in de Jupiler Pro League de – vooruitgeschoven – 25ste speeldag afgewerkt. Daarin ...

168
{insert image alt}

Standard komt met geniepige prik naar Defour

Standard kent een perfecte start onder nieuwe coach Mbaye Leye. De Senegalees boekte namelijk negen ...

352
{insert image alt}

Origi tekent bij terugkeer voor onwaarschijnlijke misser (🎥)

Ook in de Premier League wordt er vanavond opnieuw gevoetbald, met onder meer het duel tussen ...

160
{insert image alt}

Club-fans niet te spreken over 'soldenprijs' Diatta: "Kijk naar Doku"

De kogel is door de kerk: Krépin Diatta verlaat Club Brugge voor AS Monaco. Het ging dus allemaal ...

558
{insert image alt}

Herbeleef: Gent mag nog van geluk spreken tegen tienkoppig Genk

Voor de afsluiter van de midweekspeeldag hebben de kalendermakers een traditionele topwedstrijd ...

72
{insert image alt}

Lijdensweg blijft duren: Agüero besmet met covid

De pech blijft Sergio Agüero dit seizoen maar achtervolgen. Na het nodige blessureleed is de ...

39
{insert image alt}

Discussie na rode kaart Cuesta: "Wat een comedyshow"

KRC Genk kende donderdagavond een droomstart op eigen veld tegen AA Gent. Na amper zeven minuten kon ...

752
{insert image alt}

Diatta reageert eerste keer op vertrek bij Club

Club Brugge heeft donderdagavond afscheid genomen van één van zijn smaakmakers. Zo besloot Krépin ...

748
{insert image alt}

'Zidane zorgt voor verbijstering in kleedkamer Real'

De spelersgroep van Real Madrid zou steeds meer in onmin leven met trainer Zinedine Zidane. De ...

300
{insert image alt}

Fraaie comeback OHL beloond met gouden driepunter

Na een wedstrijd die alle kanten uitging, heeft OHL zich finaal de beste getoond. Essevee leek lange ...

246