Waarom Tau met lood in de schoenen terugkeert naar Brighton

Waarom Tau met lood in de schoenen terugkeert naar Brighton

Brighton & Hove Albion zet alle zeilen bij om ook volgend jaar in de Premier League te kunnen spelen. De club ziet in Percy Tau een belangrijke factor om in die opzet te slagen, want Brighton haalt de Zuid-Afrikaan straks vervroegd terug na zijn uitleenbeurt aan RSC Anderlecht. Maar of dat voor Tau zélf een goede zaak is, dat is eerder twijfelachtig.


ANDERLECHT BERUST

Vorig weekend speelde Percy Tau wellicht zijn laatste wedstrijd in het shirt van RSC Anderlecht. Vincent Kompany benadrukte zondag dat de Zuid-Afrikaan tot nader order nog een speler is van Sporting, maar de lokroep van Brighton & Hove Albion FC weerklinkt steeds luider. “We zullen Percy na Nieuwjaar normaal gezien niet meer bij ons hebben”, bevestigde Kompany na de match tegen Beerschot VA. Anderlecht heeft weinig in te brengen tegen die beslissing van Brighton, want het kon Tau namelijk voor een prikje huren van de Premier League-club.



In Engeland is Brighton de onvervalste koning van het gelijkspel, al zeven keer eindigde een match van The Seagulls op een draw, en de club bezet momenteel pas de zestiende plaats in de rangschikking. En daarom spreekt de club van Leandro Trossard alle mogelijkheden aan om zich naar veiliger oorden te kunnen loodsen. Percy Tau staat al sinds 2018 onder contract bij Brighton, maar bijna drie jaar later lijkt men in East Sussex eindelijk beroep te willen doen op de aanvaller. Volgens Het Nieuwsblad is het mediateam van Anderlecht al volop bezig met een afscheidsfilmpje te compileren voor Tau.

BRIGHTON BEPAALT

Dat Brighton de Zuid-Afrikaan voor het eerst sinds 2018 wil gebruiken, heeft veel te maken met de Brexit. In de voorbije jaren kreeg Percy Tau namelijk geen vereiste werkvergunning om aan het werk te kunnen in Engeland. Omdat de Brexit onlangs effectief werd doorgevoerd, is het regelen van zijn work permit opeens een stuk gemakkelijker geworden. “Het is een kwestie van papierwerk”, duidde Kompany. Maar of Tau bij Brighton & Hove Albion – en bij uitbreiding ook in de Premier League - een directe impact kan maken, is eerder twijfelachtig te noemen.



Op papier past Percy Tau wel in de filosofie van coach Graham Potter, die steeds een voetballende nadruk hanteert in zijn spelopvatting. Op basis van zijn profiel en pure kwaliteiten zou Tau wel dus wel kunnen aarden het American Express Community Stadium. Toch is het maar de vraag of het terughalen door Brighton wel interessant is voor de verdere ontwikkeling van de 26-jarige aanvaller. Zowel bij Club Brugge als bij RSC Anderlecht stak hij er weleens bovenuit, maar de Zuid-Afrikaan kon dat momentum telkens nooit lang aanhouden.

DE WAARDE VAN TAU


Percy Tau was bij Anderlecht echt wel een nuttige speler. De aanvaller maakt zich steeds aanspeelbaar om de bal te ontvangen, waardoor hij telkens de juiste oplossingen aanbiedt voor zijn ploegmaats. In balbezit verkiest Tau ook altijd om vooruit te spelen en hij verschijnt ook vaak in de box. 't Is meer een speler die goed opereert in een vlot draaiend geheel, eerder dan een bepalende sleutelfiguur. De perceptie leeft dan ook dat Tau bij Anderlecht beter presteert dan bij Club Brugge vorig seizoen.



Na één seizoenshelft bij Anderlecht scoorde Tau één doelpunt minder dan in het volledige seizoen bij Club Brugge. Maar op Jan Breydel deelde hij weliswaar drie assists meer uit dan in het Lotto Park. Indien de Zuid-Afrikaan het seizoen uitgespeeld had bij Sporting, dan zou hij wellicht zijn statistieken van bij Club Brugge overtroffen hebben. Hoewel dat geen zekerheid is, kunnen we wel stellen dat Tau geen opmerkelijke progressie maakte na zijn overstap naar Anderlecht.

DRAMATISCHE CIJFERS

Bij Club Brugge was Percy Tau niet meteen een efficiënte speler en opmerkelijk genoeg werd dat er bij Anderlecht niet beter op. In zijn aangegane acties dit seizoen – zowel offensief als defensief – scoorde Tau een goeie vier procent minder dan bij Blauw-Zwart. Da's geen onoverkomelijk verschil uiteraard, maar met zijn huidige 37 procent efficiëntie in al zijn acties bengelt Tau bij Anderlecht wel helemaal onderaan die betreffende rangschikking. Enkel Landry Dimata (32 procent) en Antoine Colassin (25 procent) waren namelijk nog minder efficiënt dan Tau.

Maar als we de defensieve acties wegtrekken uit deze oefening, dan blijkt Percy Tau op het aanvallend gebied ook al geen hoge toppen te scheren. Zijn efficiëntie in de aanvallende acties bij Sporting nam met vijf procent af tegenover zijn Brugse periode, en da's ook niet meteen een statistiek die indruk zal maken bij Brighton. Tot op vandaag scoort bij Anderlecht enkel de 18-jarige Anouar Ait El Hadj in dat onderdeel nog minder dan Tau. We herhalen het nog eens: Tau was een nuttige speler voor Anderlecht, maar hij tilde de ploeg ook niet eigenhandig naar een hoger niveau.



Op basis van deze cijfers, die de pure aanvallende efficiëntie aantonen, zal Percy Tau geen impact kunnen maken bij Brighton & Hove Albion. Indien hij überhaupt al speelgelegenheid zal krijgen van coach Graham Potter. Met zijn 24 procent offensieve efficiëntie houdt hij bij Brighton op papier enkel invaller Alexis Mac Allister achter zich. En dan moeten we nog rekening houden met het enorme verschil tussen de Jupiler Pro League en de Premier League. Op basis van zijn offensieve prestaties in België heeft Tau dus niet meteen iets te zoeken bij Brighton.

VERKEERDE CARRIEREZET

De corona-crisis laat zich ook voelen in de Premier League waardoor de transfergelden onvermijdelijk beperkter worden. Het terughalen van Percy Tau door Brighton ruikt dan ook eerder naar wanhoop, eerder dan een weloverwogen en gefundeerde beslissing. Een opportunistische zet in de hoop om het behoud veilig te stellen. Het de grote droom van Tau om te spelen in de Premier League maar indien zijn eerste passage over Het Kanaal niet succesvol wordt, dan loopt hij – in het geval dat Brighton zich redt – het grootste risico in deze transactie.

Voor Percy Tau wordt Brighton straks al de vijfde ploeg in amper drie jaar tijd, nadat hij in de periode respectievelijk uitkwam voor Mamelodi Sundowns FC, Union SG, Club Brugge en RSC Anderlecht. Een veelvuldige verhuis van werkgever is niet optimaal voor zijn persoonlijke ontwikkeling, het is een vaststelling we hierboven trouwens reeds hebben aangehaald. Op 26-jarige leeftijd lijkt de Zuid-Afrikaan dan ook eerder te stagneren in plaats van te groeien. En bij Brighton zal dat er wellicht niet beter op worden.



Op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten kan Tau een veel hoger niveau halen dan dat hij etaleerde bij Club Brugge en RSC Anderlecht, maar voorlopig lijkt de stap naar de Premier League nog te groot te zijn. Op 26-jarige leeftijd bezit Tau nog een bepaalde progressiemarge maar om zijn potentieel helemaal te kunnen ontplooien, heeft hij eerst veel speelminuten nodig. Enkele maanden bank zitten en sporadisch invallen bij Brighton is dan ook nefast voor het verdere gevolg van zijn carrière. Of Graham Potter zou in het profiel van Tau wel degelijk een meerwaarde moeten zien. Zijn eerste maanden bij Brighton zullen ongetwijfeld boeiend om volgen zijn.  

POLL: Zal Tau slagen bij Brighton?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

0
0
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

19
19
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

26
26
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

46
46
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

85
85
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

34
34
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

53
53
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref

De titelstrijd in de Jupiler Pro League ligt sinds vorig weekend weer helemaal open. Met nog zes ...

115
115
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

196
196
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

85
85
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

210
210
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

82
82
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

261
261
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'

De (in ons land) in ongenade gevallen trainer Peter Maes maakt momenteel furore in Nederland. Bij ...

226
226
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan

Zo meteen begint een razend spannende midweekspeeldag in de Jupiler Pro League, al zijn de ...

144
144