Anderlecht zoekt nummer 10: dit zijn de opties

Anderlecht zoekt nummer 10: dit zijn de opties

Net nadat zijn prestaties terug een positieve vlucht namen, leek Yari Verschaeren eindelijk uit te groeien tot de vaste nummer tien bij RSC Anderlecht. De 19-jarige middenvelder liep tegen KRC Genk echter een blessure op aan de enkel, waardoor hij vier à zes weken in de lappenmand vertoeft. Maar zelfs met een fitte Yari Verschaeren mag er op de positie van nummer tien nog wat extra kwaliteit bij.


Peter Verbeke en zijn scoutingsteam hebben straks de moeilijke opdracht om met een beperkt budget de transfermarkt op te trekken, waarbij vooral een nieuwe doelman prioritair is. Maar ook op de positie van nummer tien is een kwaliteitsinjectie meer dan welkom. Wij namen de proef op de som en lijsten tien interessante profielen op die een meerwaarde kunnen betekenen bij de Belgische recordkampioen. De voorwaarden waren als volgt: een beperkte marktwaarde, veel beslissende acties (doelpunten + assists) én een goeie passing naar de final third.



NEDIM BAJRAMI (EMPOLI)

Jong, talentvol en betaalbaar. Nedim Bajrami is een veelbelovend Zwitsers talent met een Noord-Macedonische achtergrond. Vorig seizoen werd de 21-jarige door Grasshoppers Club Zurich met succes uitgeleend aan het Italiaanse Empoli, waar hij tekende voor 4 assists in 30 wedstrijden. De Gli Azzurri waren danig gecharmeerd van Bajrami's talent en zetten die huurdeal bijgevolg om in een definitieve transfer. Dit seizoen jaar legt Bajrami zelfs meer efficiëntie in zijn passing: momenteel telt ie alweer 3 assists in 13 wedstrijden. Uitgerekend in effectieve speelminuten komt Bajrami zelfs aan 0,44 assist per 90 minuten, en da's best wel een hoog gemiddelde van bijna één assist om de twee wedstrijden. De marktwaarde van de 12-voudige Zwitserse belofte-international bedraagt een haalbare 2,7 miljoen euro. 

OUSSAMA TANNANE (VITESSE)

Peter Verbeke moet niet ver reizen om een kwalitatieve nummer tien te scouten: op ruim twee uur rijden kan hij in de GelreDome van Vitesse Arnhem het grote talent van Oussama Tannane gadeslaan. Volgens ex-Ajacied Jan van Halst wil iedere Eredivisie-club de 26-jarige middenvelder graag in de ploeg hebben, terwijl Youri Mulder ook geniet van diens kwaliteiten maar hem tevens “irritant” vindt. Desondanks zijn beide analisten het eens over de grote kwaliteiten van Tannane. In de Eredivisie telt de 11-voudige Marokkaanse international alweer 4 doelpunten en 4 assists. Een scorende én assisterende nummer tien, zo'n profiel zou best welkom zijn op Neerpede. Zijn actuele waardering wordt geschat op 2,5 miljoen euro en dat zou weleens een interessante investering kunnen zijn voor Sporting. 



YONATAN COHEN (MACCABI TEL AVIV)

De Poolse Israëliër Yonatan Cohen is een aanvallend manusje-van-alles. Hij kan zowat elke offensieve positie bezetten maar hij komt uitstekend tot zijn recht als nummer tien, een positie waarin hij bij Maccabi Tel Aviv veel vrijheid geniet. En dat is ook te merken aan zijn statistieken in de Israëlische Ligat ha'Al. In elf competitiewedstrijden scoorde hij namelijk zeven doelpunten en deelde hij ook drie assists uit. Met deze tien beslissende acties is hij de op één na beslissendste speler van de competitie aldaar. De eer als nummer één in trouwens weggelegd voor Nikita Rukavytsya, de Australische spits die in 2010 nog actief was bij KSV Roeselare. Het huidige topseizoen van Cohen is echter geen uitzondering want in totaal werkte hij reeds 191 officiële wedstrijden af, waarin hij 90 keer beslissend was (60 goals + 30 assists).

LOVRO MAJER (DINAMO ZAGREB)

Mateo Kovacevic, Luka Modric, Robert Prosinecki, Niko Kranjcar, Zvonimir Boban … allen genoten ze hun jeugdopleiding in de academie van Dinamo Zagreb. De Kroatische talentenfabriek levert voetbaltalent af aan de regelmaat van de klok en Lovro Majer is één van de recentste lokale producten. In zijn thuisland wordt Majer alvast vergeleken met zijn vermaarde landgenoot Luka Modric, vooral omdat beide heren op tien spelen én beschikken over een uitstekende passing. Het bewijs: dit seizoen gaf Majer alvast 8 assists in 22 officiële wedstrijden. Daarnaast vond de 22-jarige zelf ook al 5 keer de weg naar het doel. Door zijn uitstekende prestaties kwam Majer al in het vizier terecht van Birmingham, Rangers, Celtic en Newcastle. De nieuwe Modric in het Lotto Park? Het zou weleens een match made in heaven kunnen zijn. Majars actuele waardering van 2,3 miljoen euro moet alleszins haalbaar zijn voor Peter Verbeke & Co.



DALEHO IRANDUST (HÄCKEN)

De lezers van de bekende Zweedse voetbalwebsite Fotbollskanalen stemden Daleho Irandust tot de 24ste beste speler van het jaar in de Allsvenskan. Door zijn goede prestaties werkt de 22-jarige middenvelder van Häcken zich alvast in de belangstelling van FC Groningen en Darmstadt, waardoor een vertrek uit Scandinavië meer dan waarschijnlijk lijkt. Bovendien beschikt Irandust over een contract dat afloopt eind december volgend jaar. Indien Häcken nog een mooie transfersom wil vangen, dan zal het hem in de wintermercato dus moeten verpatsen. Met 10 beslissende acties (6 doelpunten + 4 assists) was de Zweed met Iraanse roots een grote revelatie in zijn thuisland en wenkt er weldra een vertrek langs de grote poort. Een grote transfersom zal Häcken wellicht ook niet vragen, gezien de huidige marktwaarde van Irandust wordt geschat op 2 miljoen euro.

MUAMER TANKOVIC (AEK ATHENE)

De naam van Muamer Tankovic doet misschien wel een belletje rinkelen bij de doorsnee Belgische voetballiefhebber. De Zweed kwam in het verleden reeds drie seizoen uit voor AZ Alkmaar, waar hij in de periode goed was voor 16 doelpunten en 12 assists. Na zijn Nederlandse passage krikte Tankovic zijn statistieken op in zijn thuisland bij Hammarby IF, wat hem in de voorbije zomer een lucratieve transfer opleverde naar AEK Athene. Daar gooit de 25-jarige momenteel hoge ogen, middels 7 beslissende acties (4 doelpunten + 3 assists) in de Griekse competitie én de Europa League. Hij scoorde zelfs een doelpunt tegen Leicester City, waarmee zijn naam in Engeland alvast gekend is. Desondanks is Tankovic' marktwaarde eerder beperkt met een schamele één miljoen euro. Bovendien kan Peter Verbeke zijn onderhandelingskills bovenhalen door de overbodige Ognjen Vranjes te betrekken in de deal. De Bosniër heeft geen toekomst meer in het Lotto Park, en bij AEK Athene zijn ze nog steeds wild van hun ex-verdediger.



OTAR KITEISHVILI (STURM GRAZ)

Dit seizoen kwam Otar Kiteishvili aan 8 wedstrijden in de Oostenrijkse Bundesliga, maar daarin lukte hij wel 3 doelpunten en evenveel assists. Het 24-jarige Georgische talent maakt momenteel één van zijn beste seizoenen mee, waardoor er in Oostenrijk al wordt gespeculeerd omtrent zijn toekomst bij de club – per slot van rekening loopt Kiteishvili's contract af medio 2022. Naar eigen zeggen droomt de 18-voudige international ervan om ooit te spelen voor een grote club, maar hij voelt zich opperbest bij Sturm Graz. Andreas Schicker, de sportdirecteur van de club, probeert momenteel een contractverlenging uit de brand te slepen, maar hij is er zich van bewust dat een club zoals Sturm Graz overleeft door goeie transfers te realiseren. Hij bevestigde dan ook aan Oostenrijkse media dat een goed aanbod geaccepteerd zal worden, bij voorkeur in de komende zomer. 

AYMEN BARKOK (FRANKFURT)

Als eigen opgeleid jeugdproduct werkt Aymen Barkok bij Eintracht Frankfurt momenteel aan de definitieve doorbraak. De 22-jarige nummer tien maakt dit seizoen een stevige indruk in de veeleisende Duitse Bundesliga. Daar wist Barkok reeds 2 doelpunten te scoren en 3 assists af te leveren in 12 wedstrijden. Blijkbaar is die positieve evolutie ook meerdere buitenlandse clubs niet ontgaan, want volgens diverse media dingen AS Roma en FC Sevilla reeds naar zijn diensten. De 4-voudige Marokkaanse international was in zijn carrière nooit efficiënter als vandaag, en bij Frankfurt hopen ze om Barkok nog lange tijd aan de club te kunnen binden. Dat zal echter een zware klus zijn voor die Adlerträger, want in de Commerzbank-Arena beschikt Barkok over een contract tot juni 2022. Er zal de komende weken dus nog wat bewegen rond Barkok, en waarom zou Anderlecht zich niet in de strijd kunnen mengen voor dit veelbelovend talent?



VLADLEN YURCHENKO (ZORYA LUGANSK)

Anderlecht en Peter Verbeke gaan de Oekraïense toer op. Nadat Sporting in het tussenseizoen reeds Bogdan Mykhalichenko binnenhaalde, staat nu ook spits Mykola Kukharevych op het punt om een verbintenis te tekenen op Neerpede. Bij Zorya Lugansk, waar Mykhalichenko werd opgepikt, kan Verbeke misschien nog eens een kijkje gaan nemen. Daar loopt er met Vladlen Yurchenko namelijk een interessante optie rond als nummer tien. In de Oekraïense competitie lukte de 26-jarige Yurchenko al 7 beslissende acties (3 goals + 4 assists) in 11 wedstrijden. Door zijn goeie prestaties maakt Yurchenko momenteel naam voor zichzelf, nadat eerdere passages bij Bayer Leverkusen en het Deense Vejle niet erg succesvol waren. In zijn thuisland loopt het alvast gezwind voor Yurchenko, die in de komende periode ongetwijfeld een heleboel buitenlandse aanbiedingen zal vergaren. Vanaf januari mag hij namelijk onderhandelen met andere clubs, want eind dit seizoen loopt zijn contract al af bij Zoya Lugansk. Hét moment voor Anderlecht om een koopje te doen dus.

ANDRES MARTIN GARCIA (VALLECANO)

Andrés Martin is één van de vele Spaanse talenten die lang onder de radar bleef. Hij stroomde vanuit de jeugdopleiding van Cordoba FC door naar het eerste elftal, waar hij als 19-jarige zijn uiteindelijk zijn professioneel debuut maakte. Sinds 2019 maakt de 21-jarige Martin echter furore bij Rayo Vallecano, de club van de Braziliaanse legende Ronaldo, die momenteel in LaLiga2 vertoeft. Dit seizoen ontbolstert Martin zijn grote kwaliteiten en dat vertaalt zich in 4 doelpunten en 4 assists in 17 competitiewedstrijden. Met 6 caps onder de arm voor de Spaanse belofteploeg hoopt hij straks aanspraak te maken voor een selectie voor het Europees Kampioenschap U21 in de eerstvolgende zomer. Indien hij daar speelgelegenheid krijgt, dan is de kans wel erg groot dat Martins talent wordt opgepikt door grotere clubs. Misschien kan Anderlecht in de wintermercato alvast een ruildeal opzetten en Zakaria Bakkali erin betrekken? De tegenvallende winger werd onlangs gelinkt aan een transfer naar Vallecano ...


POLL: Wie moet Anderlecht zeker halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

29
29
'AA Gent botst op limieten in strijd om toptalent'
'AA Gent botst op limieten in strijd om toptalent'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

49
49
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

253
253
'Zorgen om Skov Olsen: extra opdoffer voor Club Brugge?'
'Zorgen om Skov Olsen: extra opdoffer voor Club Brugge?'

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

300
300
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

950
950
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

92
92
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

108
108
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

474
474
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

214
214
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

321
321
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

218
218
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

210
210
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

105
105
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

440
440
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

38
38