Anderlecht zet grote comeback in dankzij 2 kleppers

Foto: Anderlecht zet grote comeback in dankzij 2 kleppers

Eindelijk. RSC Anderlecht weet terug wat winnen is. Bovendien slaagde Sporting er ook in om tegen KRC Genk een prima voetbaltechnische prestatie neer te zetten. Het was echter geen totale dominantie, de visie die Vincent Kompany nastreeft, maar de progressie was wél duidelijk merkbaar. 


KOMPANY'S REFERENTIEMATCH 

Dank u. En sorry. Vincent Kompany sprak zich na de match tegen KRC Genk kort maar bondig uit tegenover zijn paars-witte troepen. “Na de match heb ik maar één ding gezegd tegen mijn spelers: Dank u. En tegelijkertijd ook sorry, want ik ga ze blijven pushen om zo verder te spelen.” Vrijdagavond versloeg RSC Anderlecht de leider van de Jupiler Pro League, wat gezien de huidige situatie bij Sporting toch wel als een groot succes kan omschreven worden. 't Is duidelijk: op dit elan moet de ploeg verder. En er is geen ruimte om compromissen te sluiten. 

Vrijdagavond was het nochtans bang afwachten hoe de jonkies van Anderlecht zich zouden profileren tegen dé Belgische ploeg van het moment. Anderlecht en – voor het eerst ook – Vincent Kompany kregen de laatste weken flink wat kritiek te slikken na de 3 op 12. En dat terwijl Genk door de competitie freewheelde met een net behaald clubrecord van maar liefst 21 op 21. De interne invloed en coaching skills van Kompany waren daarom erg belangrijk, vooral gezien de broze mentale toestand van zijn jonge ploeg na de recente tegenvallende resultaten en prestaties. Dit seizoen kreeg Anderlecht door uiteenlopende redenen al meermaals af te rekenen met de nodige pech, maar tegen Genk slaagde iedereen erin om het hoofd koel te houden. De blessure bij de onfortuinlijke Yari Verschaeren kon bijvoorbeeld voor een negatieve déclic gezorgd hebben, maar de ploeg zette die teleurstelling zowaar om in positieve energie. De moed werd erin gehouden en Anderlecht speelde zowat hun beste voetbal van het seizoen. Nog nooit eerder onder hun huidige coach haalde paars-wit zo'n hoog voetballend niveau. Vincent Kompany heeft eindelijk z'n langverwachte referentiematch beet: het is geen dag te vroeg.

EEN GROOT WERKPUNT 

Van al die vermeende onzekerheid viel er vrijdagavond echter niets te merken. Anderlecht toonde zich een prima voetballende ploeg, met snedige combinaties, goeie pressing en persoonlijkheid. Na een halfuur op de klok kon Anderlecht bijvoorbeeld al vier goeie kansen afdwingen maar Hannes Delcroix (8'), Lukas Nmecha (11' en 27') en Yari Verschaeren (14') bewezen dat er op het gebied van afwerking nog wat werk te verrichten is. Een spitsentrainer zoals Luc Nilis zou dan echt wel geen overbodige luxe betekenen. Met een betere efficiëntie kon Anderlecht niet één maar wel vier of vijf keer gescoord hebben.

“Geen enkele match is perfect, maar dat was onze ingesteldheid wel”, verklaarde Vincent Kompany op de persconferentie na de knappe match tegen Genk. De coach vroeg voor de wedstrijd naar intensiteit en geloof bij zijn spelers, en dat kreeg hij ook. Maar ook Kompany zag dat er te veel kansen gemist werden. “Ik verwacht niet dat we elke kans afwerken, maar ik verwacht wel dat we blijven knokken en blijven kansen creëren, ook al missen we die.” In totaliteit ondernam Anderlecht vrijdag zestien doelpogingen (al dan niet tussen het kader), terwijl de Genkse motor bleef steken op vier stuks. Kansen werden er dus gecreëerd bij Sporting.Het aantal van zestien gecreëerde doelkansen is best wel hoog, aangezien Anderlecht dit seizoen per wedstrijd gemiddeld twaalf pogingen waagt naar het doel van de tegenstander. Om nog even te benchmarken: zondag vergaarde Club Brugge veertien kansen tegen Antwerp FC. We willen maar aantonen dat Anderlecht tegen Genk duidelijk meer kansen creëerde dan dat we van de ploeg gewoon zijn dit seizoen. Anderzijds moeten we ook vermelden dat de efficiëntie van de kansen enorm laag ligt. Het seizoensgemiddelde bij Anderlecht in dat onderdeel betreft 33 procent, waarbij enkel Zulte Waregem en Sint-Truiden nog slechter presteren. Maar tegen Genk werkte Anderlecht zowaar nog slechter af, aan 31 procent om exact te zijn. Waar is Luc Nilis?

PAUL MUKAIRU 

Op de karrenvracht aan gemiste kansen na, speelde RSC Anderlecht tegen KRC Genk best wel een dikke partij. Het moet hoop geven aan de paars-witte achterban want vrijdag speelde Anderlecht zowat het beste voetbal van hun seizoen. Zoals hierboven vermeld creëerde Sporting flink wat meer doelpogingen dan hun seizoensgemiddelde. Maar ook in tal van andere facetten blijkt dat Anderlecht uitpakte met een heuse referentiematch, vooral op het aanvallend gebied dan. 

Zo dwong Anderlecht tegen Genk ook meer hoekschoppen af, waar bovendien meer rechtstreeks doelgevaar uit voortkwam dan gewoonlijk. De ploeg van Vincent Kompany acteerde vrijdag op het offensief gebied gewoon efficiënter dan tijdens de voorbije competitiewedstrijden. Exact de helft van de verrichte offensieve duels werden gewonnen en dat is zes procent meer dan het paars-witte seizoensgemiddelde. En dat is ook een opmerkelijke vaststelling.Dat hoge gemiddelde kwam er vooral dankzij Paul Mukairu. De 20-jarige Nigeriaan nam het leeuwendeel aan offensieve acties voor zich, 22 van de totale 74 om precies te zijn, en hij gaf bovendien blijk van een enorme efficiëntie. Geen enkele basisspeler van Anderlecht kon namelijk zijn 73 procent efficiëntie in de aanvallende duels overstijgen. 

Hierbij is overigens ook een speciale vermelding op z'n plaats voor invaller Mohamed Dauda, die in zeven minuten tijd drie van zijn vier offensieve acties succesvol afsloot. Misschien haalt Peter Verbeke straks dan toch zijn gram door de Ghanees niet te laten vertrekken in het tussenseizoen? Verder zetten Michael Amir Murillo en Albert Sambi Lokonga een mooi gemiddelde neer van elk 67 procent, al was hun aanvallende aanwezigheid minder voelbaar dan die van Paul Mukairu.

ALBERT SAMBI LOKONGA 

Hij wil niet omschreven worden als een pragmaticus, maar RSC Anderlecht zette zijn beste prestatie onder coach Vincent Kompany neer door amper 43 procent balbezit te halen. Dat laag balaandeel strookt niet helemaal met Kompany's voetbalvisie van totale dominantie, maar desondanks was het resultaat alsook de prestatie uiterst positief. In de huidige editie van de Jupiler Pro League haalde Anderlecht doorgaans negen procent meer balbezit dan in de betreffende match tegen Genk. Of hoe het balbezit helemaal niet heilig is om mooi en efficiënt voetbal op de mat te leggen.Daarin is het anderzijds wél belangrijk wat er precies gebeurt in de situaties van balbezit als balverlies. En daarin maakte Anderlecht tegen Genk een opmerkelijke progressie. Er werd namelijk gevoelig minder balverlies geleden en opmerkelijk meer ballen gerecupereerd uit de voeten van de tegenstander. Daardoor was Anderlecht flink wat efficiënter wanneer de bal in hun bezit kwam te liggen. Bij de balrecuperatie onderscheidde vooral Albert Sambi Lokonga zich, de middenvelder recupereerde namelijk 15 van de totale 86 paars-witte balveroveringen. Niemand bij Anderlecht, ook niet de verdedigers, haalde zo'n hoog cijfer.

SLEUTELMATCH TEGEN KVO 

Na enkele moeilijke wedstrijden, met tegenvallende prestaties en resultaten, kan Vincent Kompany met een gerust gemoed de volgende competitiewedstrijd aanvatten. “We waren sterk en solide vandaag. Toch ben ik al bezig met de match van dinsdag tegen Oostende. Ik heb mijn spelers bedankt voor vandaag, in naam van alle fans, en verwacht dinsdag dezelfde inzet.” De voormalige sterspeler van Manchester City weet namelijk als geen ander dat een misstap tegen KV Oostende voor heel wat problemen kan zorgen. De kopjes staan allemaal in dezelfde richting, het goede voetbal werd eindelijk gevonden én dat werd bovendien gekoppeld aan een uitstekend resultaat. Kompany wil niet meer afwijken van deze lijn, en gelijk heeft ie: de coach van Anderlecht streeft naar mooi voetbal mét resultaten. Tegen Genk lukte hem dat ook eindelijk. Een Oostends debacle zou dan weeral een flinke stap terug betekenen. 

POLL: Is Anderlecht eindelijk vertrokken?

Anderlecht-fans gaan los over dramatische pion

Sterkhouder KV Mechelen wil stap hogerop zetten

'KV Oostende krijgt alweer slecht nieuws te verwerken'

Vandaag 30 November 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wedden op Croky Cup: win jij meer dan 650 euro met 10 euro inzet?

Woensdagavond wordt het merendeel van de 1/8ste finales van de Croky Cup afgewerkt. In totaal staan ...

33
{insert image alt}

Verbazing bij Anderlecht: miscast slaat terug

Hij werd al snel als een floptransfer omschreven, maar Lisandro Magallan verdient vooralsnog het ...

422
{insert image alt}

Genk bereidt trainerswissel voor

Het ziet er niet goed uit voor John van den Brom. De Nederlander staat al de derde keer zwaar onder ...

1628
{insert image alt}

Sterke man KVO kondigt volgende winteraanwinsten aan

KV Oostende beleeft na de successen van vorig seizoen een moeilijke jaargang. De kustploeg werd in ...

16
{insert image alt}

Sterkhouder KV Mechelen wil stap hogerop zetten

KV Mechelen is voor het tweede seizoen op rij één van de revelaties van de Jupiler Pro League. ...

47
{insert image alt}

'KV Oostende krijgt alweer slecht nieuws te verwerken'

KV Oostende zit de laatste weken in de hoek waar de klappen vallen. De kustploeg kreeg na  de ...

33
{insert image alt}

Anderlecht-fans gaan los over dramatische pion

Anderlecht boekte na enkele moeilijke weken zaterdag een belangrijke zege in Charleroi, maar ...

183
{insert image alt}

Bayern München krijgt keiharde coronaklap

Het coronavirus lijkt opnieuw aan een opmars bezig. In verschillende landen worden al opnieuw ...

51
{insert image alt}

'Leeds plukt aanvaller weg bij Real Madrid'

Leeds United toonde lange tijd grote interesse in Noa Lang. Nu bewandelen de Engelsen andere pistes ...

41
{insert image alt}

De Coninck geeft opvallende reden voor Gouden Bal Messi

Gisteren werd de Gouden Bal uitgereikt. Het was opnieuw Lionel Messi die het kleinood van France ...

80
{insert image alt}

Opstelling RSC Anderlecht: Kompany zet twee nieuwe pionnen

Deze week staan de achtste finales van de Croky Cup op het programma. Beginnen doen we vanavond met ...

235
{insert image alt}

Club Brugge denkt terug aan heerlijke Europese avond

Club Brugge begon dit seizoen uitstekend aan zijn Europese campagne. Na een gelijkspel thuis tegen ...

120
{insert image alt}

Pro League bijt in het stof in geschil met KV Oostende

KV Oostende had dit weekend niets in de pap te brokken op het veld van Antwerp. De Kustboys gingen ...

76
{insert image alt}

Vanhaezebrouck stuurt sterk signaal naar AA Gent-bestuur

AA Gent stelde afgelopen zomer een brede kern samen, waarmee de Buffalo's lange tijd op drie fronten ...

224
{insert image alt}

Clement reageert op Mignolet-mysterie

Na een aantal mindere prestaties op rij rechtte Club Brugge zondag de rug in Genk, waar het ondanks ...

317
{insert image alt}

Veljkovic verbaast met hallucinante uitspraken

Vandaag geraakten de namen bekend van 15 betrokkenen die door Dejan Veljkovic, spilfiguur en ...

171
{insert image alt}

Genk & Club Brugge maken selecties voor bekerclash bekend

In een kleurrijke topper trok Club Brugge afgelopen zondag aan het langste eind tegen KRC Genk, en ...

287
{insert image alt}

Veljkovic-biecht: de 15 betrokkenen

Nu de spijtoptant-regeling met spilfiguur Dejan Veljkovic in kannen en kruiken is, kan het ...

444

Gisteren 29 November 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet Neerpede-talenten in de kijker (🎥)

De jeugdopleiding van RSC Anderlecht behoort zonder enige twijfel tot de top van de wereld. ...

265
{insert image alt}

Overzicht Gouden Bal: Messi met de hoofdprijs, Belgen vieren niet

De Gouden Bal-verkiezing zit erop. Na een prestigieuze ceremonie was de huldiging van Lionel Messi ...

109
{insert image alt}

Messi heeft opvallende boodschap voor nummer twee Lewandowksi

Vanavond werd in Parijs voor de 64ste keer de Gouden Bal-verkiezing gehouden. Lionel Messi kroonde ...

252
{insert image alt}

'Real Madrid mikt op verguisde Mexicaan'

Real Madrid wil zich tijdens de aankomende zomermercato stevig versterken. Zo wordt er met zekerheid ...

112
{insert image alt}

Vanderhaeghe niet te spreken over werkwijze van Cercle

Het ontslag van Yves Vanderhaeghe bij Cercle Brugge kwam als een grote verrassing. De West-Vlaming ...

197
{insert image alt}

Messi kroont zich voor zevende (!) keer tot winnaar Gouden Bal

In Parijs werd vanavond voor de 64ste keer de Gouden Bal uitgereikt. Na een heuse ceremonie kroonde ...

443
{insert image alt}

Geen Gouden Bal voor KDB, Courtois grijpt evenals naast trofee

Vanavond vindt in Parijs de Gouden Bal-verkiezing plaats. Met Kevin De Bruyne werd alvast ook een ...

272
{insert image alt}

Pedri blijft Doku voor en wint prestigieuze Kopa Trophy

In Parijs vindt vanavond de Gouden Bal-verkiezing plaats. Tijdens de ceremonie worden ook tal van ...

94
{insert image alt}

Hommeles bij Moeskroen: staking van spelers dreigt

Na een knappe twaalf op twaalf wist Excelsior Moeskroen zich uit de degradatiezone van 1B te ...

139
{insert image alt}

Uitzinnige Ronaldo haalt hard uit: "Het zijn leugens!"

Vanavond vindt in Parijs de 64ste editie van de Gouden Bal plaats. Lionel Messi en Robert ...

403
{insert image alt}

Thalhammer wil Cercle veranderen met intens voetbal

Het ontslag van Yves Vanderhaeghe bij Cercle kwam als een donderslag bij heldere hemel. Wekenlang ...

137
{insert image alt}

'Barcelona zet zinnen op peperdure Spaanse international'

FC Barcelona wil met de hulp van Xavi een nieuw tijdperk inslaan. De Blaugrana kampte de voorbije ...

142
{insert image alt}

'Antwerp moet stevig duo lange tijd missen'

Donderdag slikte Antwerp  in Frankfurt nog een zoveelste domper, waarmee het een ...

573
{insert image alt}

Club Brugge legt Vormer het zwijgen op

De voorbije weken stonden de kranten vol over een zogenaamde tweespalt in de kleedkamer van Club ...

1285
{insert image alt}

Boeckx (ex-Anderlecht) doet onthutsende getuigenis

Tegenwoordig ziet u hem als analist op Eleven Sports aan het werk, maar nog niet zo lang geleden ...

675