Anderlecht zet grote comeback in dankzij 2 kleppers

Anderlecht zet grote comeback in dankzij 2 kleppers

Eindelijk. RSC Anderlecht weet terug wat winnen is. Bovendien slaagde Sporting er ook in om tegen KRC Genk een prima voetbaltechnische prestatie neer te zetten. Het was echter geen totale dominantie, de visie die Vincent Kompany nastreeft, maar de progressie was wél duidelijk merkbaar. 


KOMPANY'S REFERENTIEMATCH 

Dank u. En sorry. Vincent Kompany sprak zich na de match tegen KRC Genk kort maar bondig uit tegenover zijn paars-witte troepen. “Na de match heb ik maar één ding gezegd tegen mijn spelers: Dank u. En tegelijkertijd ook sorry, want ik ga ze blijven pushen om zo verder te spelen.” Vrijdagavond versloeg RSC Anderlecht de leider van de Jupiler Pro League, wat gezien de huidige situatie bij Sporting toch wel als een groot succes kan omschreven worden. 't Is duidelijk: op dit elan moet de ploeg verder. En er is geen ruimte om compromissen te sluiten. 

Vrijdagavond was het nochtans bang afwachten hoe de jonkies van Anderlecht zich zouden profileren tegen dé Belgische ploeg van het moment. Anderlecht en – voor het eerst ook – Vincent Kompany kregen de laatste weken flink wat kritiek te slikken na de 3 op 12. En dat terwijl Genk door de competitie freewheelde met een net behaald clubrecord van maar liefst 21 op 21. De interne invloed en coaching skills van Kompany waren daarom erg belangrijk, vooral gezien de broze mentale toestand van zijn jonge ploeg na de recente tegenvallende resultaten en prestaties. 



Dit seizoen kreeg Anderlecht door uiteenlopende redenen al meermaals af te rekenen met de nodige pech, maar tegen Genk slaagde iedereen erin om het hoofd koel te houden. De blessure bij de onfortuinlijke Yari Verschaeren kon bijvoorbeeld voor een negatieve déclic gezorgd hebben, maar de ploeg zette die teleurstelling zowaar om in positieve energie. De moed werd erin gehouden en Anderlecht speelde zowat hun beste voetbal van het seizoen. Nog nooit eerder onder hun huidige coach haalde paars-wit zo'n hoog voetballend niveau. Vincent Kompany heeft eindelijk z'n langverwachte referentiematch beet: het is geen dag te vroeg.

EEN GROOT WERKPUNT 

Van al die vermeende onzekerheid viel er vrijdagavond echter niets te merken. Anderlecht toonde zich een prima voetballende ploeg, met snedige combinaties, goeie pressing en persoonlijkheid. Na een halfuur op de klok kon Anderlecht bijvoorbeeld al vier goeie kansen afdwingen maar Hannes Delcroix (8'), Lukas Nmecha (11' en 27') en Yari Verschaeren (14') bewezen dat er op het gebied van afwerking nog wat werk te verrichten is. Een spitsentrainer zoals Luc Nilis zou dan echt wel geen overbodige luxe betekenen. Met een betere efficiëntie kon Anderlecht niet één maar wel vier of vijf keer gescoord hebben.

“Geen enkele match is perfect, maar dat was onze ingesteldheid wel”, verklaarde Vincent Kompany op de persconferentie na de knappe match tegen Genk. De coach vroeg voor de wedstrijd naar intensiteit en geloof bij zijn spelers, en dat kreeg hij ook. Maar ook Kompany zag dat er te veel kansen gemist werden. “Ik verwacht niet dat we elke kans afwerken, maar ik verwacht wel dat we blijven knokken en blijven kansen creëren, ook al missen we die.” In totaliteit ondernam Anderlecht vrijdag zestien doelpogingen (al dan niet tussen het kader), terwijl de Genkse motor bleef steken op vier stuks. Kansen werden er dus gecreëerd bij Sporting.



Het aantal van zestien gecreëerde doelkansen is best wel hoog, aangezien Anderlecht dit seizoen per wedstrijd gemiddeld twaalf pogingen waagt naar het doel van de tegenstander. Om nog even te benchmarken: zondag vergaarde Club Brugge veertien kansen tegen Antwerp FC. We willen maar aantonen dat Anderlecht tegen Genk duidelijk meer kansen creëerde dan dat we van de ploeg gewoon zijn dit seizoen. Anderzijds moeten we ook vermelden dat de efficiëntie van de kansen enorm laag ligt. Het seizoensgemiddelde bij Anderlecht in dat onderdeel betreft 33 procent, waarbij enkel Zulte Waregem en Sint-Truiden nog slechter presteren. Maar tegen Genk werkte Anderlecht zowaar nog slechter af, aan 31 procent om exact te zijn. Waar is Luc Nilis?

PAUL MUKAIRU 

Op de karrenvracht aan gemiste kansen na, speelde RSC Anderlecht tegen KRC Genk best wel een dikke partij. Het moet hoop geven aan de paars-witte achterban want vrijdag speelde Anderlecht zowat het beste voetbal van hun seizoen. Zoals hierboven vermeld creëerde Sporting flink wat meer doelpogingen dan hun seizoensgemiddelde. Maar ook in tal van andere facetten blijkt dat Anderlecht uitpakte met een heuse referentiematch, vooral op het aanvallend gebied dan. 

Zo dwong Anderlecht tegen Genk ook meer hoekschoppen af, waar bovendien meer rechtstreeks doelgevaar uit voortkwam dan gewoonlijk. De ploeg van Vincent Kompany acteerde vrijdag op het offensief gebied gewoon efficiënter dan tijdens de voorbije competitiewedstrijden. Exact de helft van de verrichte offensieve duels werden gewonnen en dat is zes procent meer dan het paars-witte seizoensgemiddelde. En dat is ook een opmerkelijke vaststelling.



Dat hoge gemiddelde kwam er vooral dankzij Paul Mukairu. De 20-jarige Nigeriaan nam het leeuwendeel aan offensieve acties voor zich, 22 van de totale 74 om precies te zijn, en hij gaf bovendien blijk van een enorme efficiëntie. Geen enkele basisspeler van Anderlecht kon namelijk zijn 73 procent efficiëntie in de aanvallende duels overstijgen. 

Hierbij is overigens ook een speciale vermelding op z'n plaats voor invaller Mohamed Dauda, die in zeven minuten tijd drie van zijn vier offensieve acties succesvol afsloot. Misschien haalt Peter Verbeke straks dan toch zijn gram door de Ghanees niet te laten vertrekken in het tussenseizoen? Verder zetten Michael Amir Murillo en Albert Sambi Lokonga een mooi gemiddelde neer van elk 67 procent, al was hun aanvallende aanwezigheid minder voelbaar dan die van Paul Mukairu.

ALBERT SAMBI LOKONGA 

Hij wil niet omschreven worden als een pragmaticus, maar RSC Anderlecht zette zijn beste prestatie onder coach Vincent Kompany neer door amper 43 procent balbezit te halen. Dat laag balaandeel strookt niet helemaal met Kompany's voetbalvisie van totale dominantie, maar desondanks was het resultaat alsook de prestatie uiterst positief. In de huidige editie van de Jupiler Pro League haalde Anderlecht doorgaans negen procent meer balbezit dan in de betreffende match tegen Genk. Of hoe het balbezit helemaal niet heilig is om mooi en efficiënt voetbal op de mat te leggen.



Daarin is het anderzijds wél belangrijk wat er precies gebeurt in de situaties van balbezit als balverlies. En daarin maakte Anderlecht tegen Genk een opmerkelijke progressie. Er werd namelijk gevoelig minder balverlies geleden en opmerkelijk meer ballen gerecupereerd uit de voeten van de tegenstander. Daardoor was Anderlecht flink wat efficiënter wanneer de bal in hun bezit kwam te liggen. Bij de balrecuperatie onderscheidde vooral Albert Sambi Lokonga zich, de middenvelder recupereerde namelijk 15 van de totale 86 paars-witte balveroveringen. Niemand bij Anderlecht, ook niet de verdedigers, haalde zo'n hoog cijfer.

SLEUTELMATCH TEGEN KVO 

Na enkele moeilijke wedstrijden, met tegenvallende prestaties en resultaten, kan Vincent Kompany met een gerust gemoed de volgende competitiewedstrijd aanvatten. “We waren sterk en solide vandaag. Toch ben ik al bezig met de match van dinsdag tegen Oostende. Ik heb mijn spelers bedankt voor vandaag, in naam van alle fans, en verwacht dinsdag dezelfde inzet.” De voormalige sterspeler van Manchester City weet namelijk als geen ander dat een misstap tegen KV Oostende voor heel wat problemen kan zorgen. De kopjes staan allemaal in dezelfde richting, het goede voetbal werd eindelijk gevonden én dat werd bovendien gekoppeld aan een uitstekend resultaat. Kompany wil niet meer afwijken van deze lijn, en gelijk heeft ie: de coach van Anderlecht streeft naar mooi voetbal mét resultaten. Tegen Genk lukte hem dat ook eindelijk. Een Oostends debacle zou dan weeral een flinke stap terug betekenen. 

POLL: Is Anderlecht eindelijk vertrokken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

3
3
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

84
84
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

86
86
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

152
152
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

168
168
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

358
358
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

52
52
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

190
190
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

201
201
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

122
122
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

466
466
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

233
233
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

158
158
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

161
161
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

196
196