4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

Royal Antwerp FC is bezig aan een indrukwekkende campagne in de Europa League. Ivan Leko is als vermaarde tacticus de grote architect hiervan en de Kroaat is rechtstreeks verantwoordelijk voor het sterke Antwerpse collectief. Maar ook verschillende spelers weten zich te onderscheiden. Vier sterkhouders maken een duidelijke impact in de huidige jaargang van de Europa League. 


QUALITY 

Een masterclass. Na de 3-2 zege tegen OH Leuven kwamen de superlatieven zowaar te kort bij het aanvallend spelbeeld van Antwerp FC. 't Was volgens coach Ivan Leko in offensief opzicht zelfs één van hun beste wedstrijden. “Zoals in onze vorige vijf duels namen we risico en waren we echt dominant”, vertelde de ex-trainer van Club Brugge in de Antwerpse perszaal. De Kroaat loog ook niet. Zijn ploeg trapte maar liefst 27 keer richting het doel van de Leuvense doelman Rafael Romo, en da's meteen het hoogste aantal van The Great Old in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League. Antwerp sloot de wedstrijd ook af met een gemiddeld balbezit van 66 procent, in combinatie met die vele doelpogingen is dat inderdaad dominant. Antwerp was duidelijk klaar voor het belangrijke Europa League-treffen tegen Ludogorets. 



Het is opvallend hoe Antwerp FC na een moeilijk seizoensbegin steeds meer de hand vertoont van Ivan Leko. De Kroatische veldheer had tijd nodig om zijn eigen accenten te leggen en voetbalfilosofie te implementeren, maar daar begint men in Deurne-Noord stilaan de vruchten van te plukken. Antwerp draait mee aan de top van de Jupiler Pro League en ook in de Europa League loopt het gezwind. Opvallend genoeg weigert Leko te roteren en stelt hij steevast zijn kwalitatief beste elftal op, ondanks dat verschillende spelers toch wat vermoeidheidsverschijnselen beginnen te vertonen. Volgens Leko ziet het er volgens hem goed uit in z'n team. “Al hadden we het in de laatste vijftien minuten wel moeilijker. Dan zie je dat er toch nog een verschil is met Beerschot en Genk, die telkens een hele week hebben om zich voor te bereiden.”

MINDER BALBEZIT BETEKENT WINST 

Bij een overwinning tegen PKF Ludogorets is Antwerp verzekerd van de Europese overwintering, en die zou alvast niet gestolen zijn. In groep J van de Europa League won de Antwerpse club reeds drie wedstrijden en verloor het er nog maar ééntje. Het is daarbij wel opvallend dat Antwerp in Europa een andere aanpak hanteert dan in de Belgische competitie. Op het eigen grondgebied streeft Ivan Leko naar een vorm van dominantie wat resulteert in een groot balaandeel: op dit moment bezet Antwerp bijvoorbeeld de derde plaats in de Belgische rangschikking der balbezit. In de Europa League ligt dat iets lager – zelfs de vijftig procent wordt niet gehaald – maar desondanks worden er toch erg knappe resultaten neergezet.



Zo won Antwerp hun drie wedstrijden in de Europa League télkens wanneer de tegenstander meer balbezit genereerde dan Leko's troepen. Tegen Ludogorets (46 procent), Tottenham Hotspur (43 procent) en LASK (44 procent) delfde The Great Old telkens het onderspit qua balbezit, maar desondanks werden alle drie deze wedstrijden gewonnen. In Linz haalde Antwerp maar liefst 62 procent, maar ging het uiteindelijk wel met 0-1 de boot in: in Europa houdt Antwerp de bal dus liever niét in het eigen bezit. Een andere opmerkelijke vaststelling: telkens wanneer Antwerp minder balbezit haalt dan de tegenstander, worden er anderzijds meer duels gewonnen. En zoals hierboven vermeld, worden die wedstrijden ook steeds gewonnen.

SECK  

De uitstekende prestaties op het Europese toneel is vooral te danken aan de tactische expertise van Ivan Leko, maar ook de individuele prestaties schieten eruit. In zowat elk compartiment van de ploeg lijkt er een belangrijke pion zich te onderscheiden. In het defensieve linie is dat vooral Abdoulaye Seck, de Senegalese rots in de branding. De 28-jarige centrale verdediger maakt al enkele seizoenen indruk op de Bosuil, en hij doet dat momenteel ook in de Europa League. Daar is hij namelijk niet te kloppen bij het aantal geslaagde defensieve acties per wedstrijd. Geen énkele centrale verdediger kon namelijk de 17 stuks – en dat is héél wat – van Seck overstijgen. En ook qua intercepties scoort hij meer dan behoorlijk. Antwerp haalt na het Roemeense CFR Cluj in de Europa League bijvoorbeeld het meeste aantal intercepties per wedstrijd, waarin Seck het leeuwendeel voor zich neemt. Op Seck kan je bouwen.

GERKENS-HAROUN

“Vaker aan de bal komen, dat vindt toch elke speler ter wereld aangenamer? Je ziet nu dat we genieten op het veld. Ik geniet al, nu ik wat hoger sta.” Faris Haroun gaf aan Gazet van Antwerpen één van de redenen aan voor de sportieve hoogconjunctuur in Deurne-Noord. Omdat Haroun op het veld iets hoger staat gepositioneerd, kan hij zich ook meer laten betrekken in de aanvallende ondersteuning. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn offensieve acties en vooral bij de efficiëntie er van. Haroun won in Europa bijvoorbeeld 80 procent van zijn offensieve acties, waarbij geen enkele centrale middenvelder van de andere Europa League-deelnemers dat gemiddelde kan evenaren. Een belangrijke nuance is echter wel dat Haroun per wedstrijd in aantal gemiddeld 'slechts' 1,21 offensieve acties laat noteren. Desondanks blijft de betreffende efficiëntie wel van een enorm hoog niveau.



“Push, push, push.” Ivan Leko houdt van een strakke drukzetting op alle gedeeltes van het veld. Antwerp is zelfs één van de beste teams in de Europa League qua pressing op de tegenstander. The Great Old laat hun tegenstander gemiddeld acht passes uitvoeren vooraleer er een Antwerp-speler de aanval of opbouw afbreekt. Enkel AEK Athene, AA Gent, Tottenham Hotspur, Young Boys Bern, Real Sociedad en Hoffenheim voeren nog meer druk dan de Antwerpenaren. Een belangrijke exponent hierin is Pieter Gerkens, de zomeraanwinst die werd opgepikt bij RSC Anderlecht. Gerkens is bij Antwerp de absolute uitblinker in de pressing-duels, waarbij er slechts drie centrale middenvelders in de Europa League nog hoger scoren dan hem in dat onderdeel.

REFAELOV

En ook Lior Refaelov is uiteraard één van de Antwerpse klassebakken in de huidige campagne van de Europa League. Met drie doelpunten in vier wedstrijden is de Israëliër erg goed bij schot, en behoort hij tot de regelmatigste én efficiëntste scorers op het Europese toneel: in beide onderdelen maakt hij zelfs deel uit van de top tien. Vooral die efficiëntie is van levensbelang. Antwerp lukte tot dusver steeds meer doelpogingen dan hun tegenstander, maar die kwantiteit moet uiteraard worden omgezet in kwaliteit. En daarin weet Refaelov zich dus duidelijk in te onderscheiden. 0,8 doelpunt per 90 minuten, en een omzetratio van kansen naar doelpunten van 37,5 procent. Dat zijn statistieken waar veel aanvallers alleen maar kunnen van dromen.



Zijn techniciteit, vrije trappen, spelinzicht, … Naast zijn scorend vermogen beschikt Lior Refaelov over een groot arsenaal aan offensieve kwaliteiten. In de Europa League is Refaelov, uitgespeeld als aanvallende middenvelder en tweede spits, een uitblinker in verschillende onderdelen. In de efficiëntie van de offensieve duels en geslaagde dribbels behoort hij tot de top tien van de Europa League. Maar zijn knapste realisatie ligt vooral bij het gemiddeld aantal geslaagde offensieve acties per wedstrijd. Daarin bezet hij de tweede plaats na Marko Livaja, de 27-jarige spits van AEK Athene. Adelbrieven genoeg voor Refaelov, die aan één van zijn sterkste Europese campagnes bezig is. 

POLL: Kan Antwerp ver raken in de Europa League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

199
199
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

49
49
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

473
473
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

145
145
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

151
151
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

541
541
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

214
214
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

86
86
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

81
81
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

562
562
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

455
455
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

140
140
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1657
1657
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1031
1031
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

277
277