4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

Royal Antwerp FC is bezig aan een indrukwekkende campagne in de Europa League. Ivan Leko is als vermaarde tacticus de grote architect hiervan en de Kroaat is rechtstreeks verantwoordelijk voor het sterke Antwerpse collectief. Maar ook verschillende spelers weten zich te onderscheiden. Vier sterkhouders maken een duidelijke impact in de huidige jaargang van de Europa League. 


QUALITY 

Een masterclass. Na de 3-2 zege tegen OH Leuven kwamen de superlatieven zowaar te kort bij het aanvallend spelbeeld van Antwerp FC. 't Was volgens coach Ivan Leko in offensief opzicht zelfs één van hun beste wedstrijden. “Zoals in onze vorige vijf duels namen we risico en waren we echt dominant”, vertelde de ex-trainer van Club Brugge in de Antwerpse perszaal. De Kroaat loog ook niet. Zijn ploeg trapte maar liefst 27 keer richting het doel van de Leuvense doelman Rafael Romo, en da's meteen het hoogste aantal van The Great Old in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League. Antwerp sloot de wedstrijd ook af met een gemiddeld balbezit van 66 procent, in combinatie met die vele doelpogingen is dat inderdaad dominant. Antwerp was duidelijk klaar voor het belangrijke Europa League-treffen tegen Ludogorets. 



Het is opvallend hoe Antwerp FC na een moeilijk seizoensbegin steeds meer de hand vertoont van Ivan Leko. De Kroatische veldheer had tijd nodig om zijn eigen accenten te leggen en voetbalfilosofie te implementeren, maar daar begint men in Deurne-Noord stilaan de vruchten van te plukken. Antwerp draait mee aan de top van de Jupiler Pro League en ook in de Europa League loopt het gezwind. Opvallend genoeg weigert Leko te roteren en stelt hij steevast zijn kwalitatief beste elftal op, ondanks dat verschillende spelers toch wat vermoeidheidsverschijnselen beginnen te vertonen. Volgens Leko ziet het er volgens hem goed uit in z'n team. “Al hadden we het in de laatste vijftien minuten wel moeilijker. Dan zie je dat er toch nog een verschil is met Beerschot en Genk, die telkens een hele week hebben om zich voor te bereiden.”

MINDER BALBEZIT BETEKENT WINST 

Bij een overwinning tegen PKF Ludogorets is Antwerp verzekerd van de Europese overwintering, en die zou alvast niet gestolen zijn. In groep J van de Europa League won de Antwerpse club reeds drie wedstrijden en verloor het er nog maar ééntje. Het is daarbij wel opvallend dat Antwerp in Europa een andere aanpak hanteert dan in de Belgische competitie. Op het eigen grondgebied streeft Ivan Leko naar een vorm van dominantie wat resulteert in een groot balaandeel: op dit moment bezet Antwerp bijvoorbeeld de derde plaats in de Belgische rangschikking der balbezit. In de Europa League ligt dat iets lager – zelfs de vijftig procent wordt niet gehaald – maar desondanks worden er toch erg knappe resultaten neergezet.



Zo won Antwerp hun drie wedstrijden in de Europa League télkens wanneer de tegenstander meer balbezit genereerde dan Leko's troepen. Tegen Ludogorets (46 procent), Tottenham Hotspur (43 procent) en LASK (44 procent) delfde The Great Old telkens het onderspit qua balbezit, maar desondanks werden alle drie deze wedstrijden gewonnen. In Linz haalde Antwerp maar liefst 62 procent, maar ging het uiteindelijk wel met 0-1 de boot in: in Europa houdt Antwerp de bal dus liever niét in het eigen bezit. Een andere opmerkelijke vaststelling: telkens wanneer Antwerp minder balbezit haalt dan de tegenstander, worden er anderzijds meer duels gewonnen. En zoals hierboven vermeld, worden die wedstrijden ook steeds gewonnen.

SECK  

De uitstekende prestaties op het Europese toneel is vooral te danken aan de tactische expertise van Ivan Leko, maar ook de individuele prestaties schieten eruit. In zowat elk compartiment van de ploeg lijkt er een belangrijke pion zich te onderscheiden. In het defensieve linie is dat vooral Abdoulaye Seck, de Senegalese rots in de branding. De 28-jarige centrale verdediger maakt al enkele seizoenen indruk op de Bosuil, en hij doet dat momenteel ook in de Europa League. Daar is hij namelijk niet te kloppen bij het aantal geslaagde defensieve acties per wedstrijd. Geen énkele centrale verdediger kon namelijk de 17 stuks – en dat is héél wat – van Seck overstijgen. En ook qua intercepties scoort hij meer dan behoorlijk. Antwerp haalt na het Roemeense CFR Cluj in de Europa League bijvoorbeeld het meeste aantal intercepties per wedstrijd, waarin Seck het leeuwendeel voor zich neemt. Op Seck kan je bouwen.

GERKENS-HAROUN

“Vaker aan de bal komen, dat vindt toch elke speler ter wereld aangenamer? Je ziet nu dat we genieten op het veld. Ik geniet al, nu ik wat hoger sta.” Faris Haroun gaf aan Gazet van Antwerpen één van de redenen aan voor de sportieve hoogconjunctuur in Deurne-Noord. Omdat Haroun op het veld iets hoger staat gepositioneerd, kan hij zich ook meer laten betrekken in de aanvallende ondersteuning. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn offensieve acties en vooral bij de efficiëntie er van. Haroun won in Europa bijvoorbeeld 80 procent van zijn offensieve acties, waarbij geen enkele centrale middenvelder van de andere Europa League-deelnemers dat gemiddelde kan evenaren. Een belangrijke nuance is echter wel dat Haroun per wedstrijd in aantal gemiddeld 'slechts' 1,21 offensieve acties laat noteren. Desondanks blijft de betreffende efficiëntie wel van een enorm hoog niveau.



“Push, push, push.” Ivan Leko houdt van een strakke drukzetting op alle gedeeltes van het veld. Antwerp is zelfs één van de beste teams in de Europa League qua pressing op de tegenstander. The Great Old laat hun tegenstander gemiddeld acht passes uitvoeren vooraleer er een Antwerp-speler de aanval of opbouw afbreekt. Enkel AEK Athene, AA Gent, Tottenham Hotspur, Young Boys Bern, Real Sociedad en Hoffenheim voeren nog meer druk dan de Antwerpenaren. Een belangrijke exponent hierin is Pieter Gerkens, de zomeraanwinst die werd opgepikt bij RSC Anderlecht. Gerkens is bij Antwerp de absolute uitblinker in de pressing-duels, waarbij er slechts drie centrale middenvelders in de Europa League nog hoger scoren dan hem in dat onderdeel.

REFAELOV

En ook Lior Refaelov is uiteraard één van de Antwerpse klassebakken in de huidige campagne van de Europa League. Met drie doelpunten in vier wedstrijden is de Israëliër erg goed bij schot, en behoort hij tot de regelmatigste én efficiëntste scorers op het Europese toneel: in beide onderdelen maakt hij zelfs deel uit van de top tien. Vooral die efficiëntie is van levensbelang. Antwerp lukte tot dusver steeds meer doelpogingen dan hun tegenstander, maar die kwantiteit moet uiteraard worden omgezet in kwaliteit. En daarin weet Refaelov zich dus duidelijk in te onderscheiden. 0,8 doelpunt per 90 minuten, en een omzetratio van kansen naar doelpunten van 37,5 procent. Dat zijn statistieken waar veel aanvallers alleen maar kunnen van dromen.



Zijn techniciteit, vrije trappen, spelinzicht, … Naast zijn scorend vermogen beschikt Lior Refaelov over een groot arsenaal aan offensieve kwaliteiten. In de Europa League is Refaelov, uitgespeeld als aanvallende middenvelder en tweede spits, een uitblinker in verschillende onderdelen. In de efficiëntie van de offensieve duels en geslaagde dribbels behoort hij tot de top tien van de Europa League. Maar zijn knapste realisatie ligt vooral bij het gemiddeld aantal geslaagde offensieve acties per wedstrijd. Daarin bezet hij de tweede plaats na Marko Livaja, de 27-jarige spits van AEK Athene. Adelbrieven genoeg voor Refaelov, die aan één van zijn sterkste Europese campagnes bezig is. 

POLL: Kan Antwerp ver raken in de Europa League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

7
7
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

30
30
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

54
54
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

59
59
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

43
43
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

69
69
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

97
97
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

171
171
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

58
58
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

165
165
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

152
152
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

416
416
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

730
730
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

100
100
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

69
69