Anderlecht wordt gelinkt aan bizarre transferdeal

Anderlecht wordt gelinkt aan bizarre transferdeal

Het is nog eventjes wachten op de opening van de winterse transferperiode maar stilaan worden verschillende clubs in verband gebracht met potentiële targets. Zo ook RSC Anderlecht, dat op een vreemde manier wordt gelinkt aan Nassim Hnid. 


TUNESIË EN GRIEKENLAND 

Club Brugge (11), Standard de Liège (12) en Sporting Charleroi (14). Enkel deze drie clubs tellen dit seizoen minder tegendoelpunten dan RSC Anderlecht. De ploeg van Vincent Kompany slikte in de huidige jaargang voorlopig 18 tegentreffers, wat neerkomt op ongeveer 1,2 geïncasseerd doelpunt per competitiewedstrijd. Da's geen indrukwekkende statistiek, maar zeker ook niet dramatisch te noemen. Anderlecht beschikt niet over 's lands grootste defensieve kwaliteiten, maar met de aanwezige centrale verdedigers Hannes Delcroix, Matt Miazga, Derrick Luckassen, Ognjen Vranjes en Elias Cobbaut staat er toch wel iets in de verdedigende as.

Gezien het groot aantal opgenoemde opties lijkt er in januari lijkt er alvast geen verdedigende versterking aan te komen, want ook de jonge en rasechte jeugdproducten Marco Kana en Killian Sardella kunnen eventueel nog centraal achterin depanneren. Er is echter wél een cruciale kwaliteitsinjectie nodig in de hogere compartimenten van de ploeg. Een nummer zes, een flitsende flankaanvaller, een scorende spits, … Noem maar op. Dat maakt het des te vreemder dat Tunesiche media melding maken van de vermeende interesse van Anderlecht in Nassim Hnid, een 23-jarige centrale verdediger van AEK Athene. 



Ettachkila, een Tunesische voetbalnieuwswebsite, berichtte eerder deze week namelijk dat Hnid de concrete interesse geniet van Sporting. Naar verluidt zou het profiel van boomlange verdediger coach Vincent Kompany zodanig bevallen zijn waardoor de onderhandelingen tussen AEK en Anderlecht al gestart zouden zijn. Een Griekse fanwebsite van AEK ontkrachtte daarna echter formeel dat er contacten zouden zijn tussen beide clubs, en ook een eventuele ruildeal met Ognjen Vranjes werd resoluut van de tafel geveegd. Waar rook is, is meestal ook vuur. Maar ook de Belgische media maken (voorlopig) geen gewag van de vermeende paars-witte interesse in Hnid.

HNID WIL WEG  

“Hnid is een slachtoffer van de verdeeldheid in de kleedkamer.” Makelaar Moez Chebbi lichtte tegenover Africa Top Sports onlangs de situatie toe van zijn cliënt bij AEK Athene. In Griekenland zit Hnid namelijk meer op de bank dan hem lief is, en dat stoort de centrale verdediger mateloos, nochtans kwam hij pas vorige zomer over van het Tunesische CS Sfaxien. Hnid wil zo snel mogelijk vertrekken en dat maakte Chebbi erg duidelijk. “Hij integreerde zich goed sinds zijn komst bij de club en hij overtuigde de coach. Momenteel hebben we aanbiedingen uit België en Italië maar Nessim wil niets overhaasten. Terug naar Tunesië? Daar was nooit sprake van.”

Hnid is geen grote naam in het Europese voetbal, maar hij stond in de voorbije jaren wel in de belangstelling van verschillende buitenlandse clubs. Dijon, Toulouse en Slavia Praag lagen destijds op de loer voor de fysiek sterke Tunesiër, maar vorige zomer werd het dus uiteindelijk de chaos van de stormachtige club AEK Athene. Daar maakt hij wel op regelmatige basis speelminuten, Hnid startte bijvoorbeeld vijf keer in acht competitiewedstrijden, maar er zit duidelijk een haar in de boter tussen de speler en de club. Zijn speelgelegenheid is allesbehalve dramatisch of zorgwekkend, maar desondanks stuurt het kamp-Hnid duidelijk aan op een breuk.



Ook al liet makelaar Chebbi on the record de naam van RSC Anderlecht niet vallen, door te schermen met deze buitenlandse interesse uit België en Italië stelt hij zijn cliënt nog eens duidelijk in de schijnwerpers. Ongeacht wie het gerucht over Hnid en Anderlecht de wereld instuurde, de interesse van Sporting in de Tunesiër zou wel erg opvallend zijn. Na een grondige analyse van zijn kwaliteiten is er namelijk weinig tot zelfs geen kans dat Vincent Kompany effectief gecharmeerd zou zijn door Hnids pure sportieve capaciteiten, waar de Tunesische website Ettachkila nochtans zo overtuigd van was.

GEEN TYPE VOOR KOMPANY 

Vincent Kompany verlangt een groot voetballend vermogen van zijn spelers, en dat vooral in de centrale verdediging. De aanvalslijnen lopen steevast van achteruit, waardoor een altijd spelers nodig zijn met bepaalde uitvoetballende skills. Die bezit Hannes Delcroix bijvoorbeeld met overschot, de 21-jarige is momenteel namelijk de best uitvoetballende centrale verdediger van de Jupiler Pro League. Zelfs Matt Miazga, niet het grootste technische wonder met de bal aan de voet, verschijnt in deze top tien. De huurling van Chelsea bezit niet de grootste voetballende kwaliteiten maar efficiënt in de passing is hij wel degelijk.

Dat geldt eigenlijk voor het ganse centrale defensieve compartiment van Anderlecht, want ook Derrick Luckassen, Elias Cobbaut en zelfs Ognjen Vranjes scoren zeker niet dramatisch in de passing. En dat is alvast meteen een eerste grote kanttekening bij de vermeende interesse van Anderlecht in Hnid. De Tunesiër blinkt niet meteen uit op voetballend gebied, zijn passing-accuraatheid ligt namelijk een aanzienlijke zeven procent onder het gemiddelde van de huidige centrale verdedigers van Sporting. In de Jupiler Pro League zou Hnid met zijn passing-zuiverheid zelfs maar nipt de top 50 halen onder alle centrale verdedigers.



Bovendien voetbalt Hnid niet vaak in een voorwaartse richting, wat meteen een groot probleem zou vormen bij Anderlecht, en bovendien is de zuiverheid van dergelijke passes verre van het hoogste niveau. Dat is misschien de reden waarom Hnid even vaak vooruit voetbalt als lateraal. De Tunesiër geeft logischerwijze ook zelden of weinig blijk om opbouwende initiatieven te nemen, wat toch wel problematisch zou kunnen zijn bij een voetballend team zoals Anderlecht. Nee, het zou ons verbazen mocht Nassim Hnid zich écht in de kijker hebben gespeeld bij Vincent Kompany.

DEGELIJK DEFENSIEF 

Uiteraard beschikt Hnid wel over degelijke defensieve kwaliteiten, maar dat bezitten de huidige centrale verdedigers van Anderlecht ook wel. De 23-jarige geeft in Griekenland blijk van een grote defensieve regelmatigheid, hij staat namelijk als vierde genoteerd in de Super League op het vlak van aantal geslaagde defensieve acties per wedstrijd. In de lucht acteert Hnid ook sterk, met zijn gestalte van 1 meter 90 behoort hij zelfs tot de vijfde beste kopper onder de centrale verdedigers in Griekenland. Ook qua aantal defensieve intercepties legt Hnid mooie statistieken voor, met zes geslaagde tussenkomsten per wedstrijd is hij zelfs de huidige nummer één in de Super League. 

BIZARRE ANDERLECHT-LINK 

Ook al beschikt Nassim Hnid over uitstekende defensieve eigenschappen, het is toch een raadsel waarom hij gelinkt wordt aan RSC Anderlecht. Vooral op het voetballend gebied zou de Tunesische verdediger, die overigens slechts twee caps telt voor zijn land, wellicht zwaar door de mand vallen. In alle rationaliteit zou een vermeende transfer van Hnid naar Sporting dus erg onwaarschijnlijk lijken, en wellicht is dit een poging van zijn entourage hem in de markt te zetten. Alleen hadden ze in het kamp-Hnid wel beter hun research mogen doen. Voetballende kwaliteiten is namelijk één van de grote parameters in de paars-witte scouting, en dat is niet meteen de forte van Hnid, om het nog zacht uit te drukken. Anderzijds is nieuwkomer Matt Miazga ook geen verfijnde voetballer zoals Hannes Delcroix dat wel is, maar de Amerikaan is wel heel zuiver in zijn passing. En dat is Hnid ook allerminst. 

POLL: Past Hnid bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

58
58
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

192
192
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

54
54
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

404
404
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

506
506
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

189
189
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

305
305
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

852
852
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

939
939
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

714
714
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

215
215
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1401
1401
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

323
323
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

289
289
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

989
989