10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

't Is een wederkerend verhaal geworden bij Club Brugge. De centrumspitsen in het Blauw-Zwarte shirt ondervinden nu al enkele seizoenen grote moeite met de efficiëntie voor het doel. In januari wil de huidige landskampioen daar eindelijk korte metten mee maken. Wij hielpen de Brugse scouts alvast in hun zoektocht en lijsten tien scorende targetspitsen op die vandaag uitkomen in de Jupiler Pro League


DE ZOEKTOCHT HERSTART

In januari wordt het menens bij Club Brugge: volgens La Dernière Heure is de komst van een nieuwe spits in de wintermercato dé absolute prioriteit. In het voorbije tussenseizoen werd er op Jan Breydel nochtans al een dergelijk profiel verwacht, grote namen zoals Christian Benteke, Michy Batshuayi, Bos Dost, Nikola Kalinic, Adolfo Gaich en Mario Mandzukic werden genoemd, maar toen nam Club genoegen met enkel de komst van flankaanvaller Noa Lang. In januari zou Blauw-Zwart dus wel eens kunnen toeslaan, en da's ook maar logisch. Dit seizoen gaf coach Philippe Clement het vertrouwen aan zijn centrumspitsen van het vorige seizoen, die toen overigens ook niet erg efficiënt waren, mét de toevoeging van Youssouph Badji. Ondanks al die kwantitatieve weelde centraal vooraan maakt geen enkele centrale aanvaller zich voorlopig écht onmisbaar.

De cijfers in dat betreffende compartiment zijn dan ook zorgwekkend. Het vijftal Youssouph Badji, Michael Krmencik, David Okereke, Emmanuel Dennis en Siebe Schrijvers vindt moeilijk de weg naar het doel en bovendien presteren ze niet meteen efficiënt in de box. Ondanks de karrenvracht aan doelkansen per wedstrijd blijven de Brugse centrumspitsen bedenkelijk inefficiënt presteren voor het doel. Badji is nog de zuiverste afwerker, de Senegalees zet 16 procent van zijn doelkansen om in een doelpunt. Daarna volgen Krmencik (15 procent) en David Okereke (12,5 procent). Schrijvers en Dennis scoorden dit seizoen nog een enkel doelpunt in de Jupiler Pro League, nochtans waagden zij zich dit seizoen gezamenlijk al aan 22 doelpogingen.



Omdat de grote namen niet meteen staan de springen om naar Club Brugge te verhuizen, kan Club Brugge misschien eens in de eigen Belgische competitie kijken. Wij lijstten een top tien op met targetspitsen, die minstens 1 meter 85 meten én bovendien gemakkelijk en efficiënt scoren. Of al deze tien spitsen effectief haalbaar kunnen zijn voor Club Brugge, dat laten we in het midden. Anderzijds kan het voor de Brugse decision makers alleen maar wat inspiratie zijn in hun zoektocht naar een scorende en haalbare targetspits. Normaal behoren Paul Onuachu en Cyriel Dessers ook tot deze lijst, maar beide Genk-spitsen in januari normaliter onmogelijk haalbaar voor Club.   

10. Pape Habib GUEYE (KV Kortrijk)

Een centrumspits met veel potentieel. De 21-jarige Habib Gueye scoorde dit seizoen nog maar één keer, maar daar had hij wel 'slechts' zeven kansen voor nodig. Dat zijn niet meteen indrukwekkende statistieken, maar desondanks wordt de jonge centrumspits een ruime progressiemarge toegeschreven. In 2019 vond Gueye bijvoorbeeld nog dertien keer de weg naar het doel, al was dat weliswaar in de Noorse tweede klasse bij Aalesunds. Ook Pelé Mboyo vindt zijn ploegmaat een complete spits door zijn gestalte (1m88), kracht, snelheid en mentaliteit. Dergelijk profiel zou weleens kunnen aanslaan bij Club Brugge.

9. Makhtar GUEYE (KV OOSTENDE)

De tweede Gueye in de lijst, maar de spits van KV Oostende scoort wel iets vlotter dan zijn naamgenoot bij KV Kortrijk. Makhtar Gueye legde er dit seizoen al vier in het mandje, maar de sterke beer maakt nog meer indruk door zijn werkkracht en fysiek présence. Guathier Ganaye, Executive President bij KVO, volgde de Senegalese spits al langer op de voet en zal allerminst spijt hebben van zijn transfer. Ook voor Oostende-coach Alexander Blessin is de aanwezigheid van de 1,95 meter lange Gueye een godgeschenk. De targetspits is een namelijk een erg belangrijke pion in de gehanteerde counterpressing-tactiek. 

8. Musashi SUZUKI (Beerschot VA)

In de recente wedstrijd tegen RSC Anderlecht was Musashi Suzuki vooral op de flanken te vinden, maar de Japanner is wel degelijk een centrumaanvaller. En wat voor één. In negen duels kon de negenvoudige international namelijk al vijf doelpunten scoren, en bovendien is ook zijn omzetting van doelpunten naar kansen (20 procent) is een pak hoger dan de huidige Club-spitsen. Bovendien is Suzuki één van regelmatigst scorende spitsen met 0,85 goal per 90 minuten. De Japanse vedette werd in het tussenseizoen via moederclub Sheffield United naar 't Kiel gehaald, zonder die tussenkomst was hij financieel gewoon onhaalbaar voor Beerschot. 



7. Igor DE CAMARGO (KV Mechelen)

Vorig seizoen werd hij nog hardnekkig gelinkt aan Club Brugge, maar het is erg twijfelachtig of de West-Vlamingen straks nog eens een poging zullen ondernemen. De Camargo blijft in de huidige jaargang wel efficiënt voor het doel, hij zet namelijk één op vijf doelkansen om in een doelpunt, maar de aanvaller telt anderzijds wel al 37 lentes. Bovendien is de voormalige Rode Duivel geen onbetwiste basisspeler meer bij Malinwa, voorlopig telt de Camargo slechts zes basisplaatsen in een tijdspanne van dertien partijen. Desondanks is zijn doelpuntgemiddelde eerder behoorlijk met 0,41 goal per 90 minuten. 

6. Roman YAREMCHUK (AA Gent)

In de wandelgangen werd Roman Yaremchuk al eens genoemd bij Club Brugge, maar concrete vormen nam die vermeende belangstelling niet aan. Analist Wim De Coninck rakelde dat rumoer onlangs nog eens op, maar de kans lijkt echter weinig waarschijnlijk dat Blauw-Zwart stappen zal zetten om de Oekraïense spits aan te trekken: nochtans bezit Yaremchuk de specifieke kwaliteiten die Philippe Clement graag ziet in een centrumspits. Anderzijds houdt men in Gent ook rekening met een vertrek in de nabije toekomst, naar verluidt zou hij die garantie hebben gekregen van het clubbestuur. Maar het lijkt ons toch sterk dat zijn volgend avontuur in de Jupiler Pro League zou liggen, ook al zou het Club Brugge betreffen.

5. Thomas HENRY (OH Leuven)

Met zes doelpunten in elf matchen legt Thomas Henry knappe statistieken voor, en het is nochtans maar zijn eerste seizoen op het hoogste voetbalniveau. Ook gisteren was hij nogmaals trefzeker in de match tegen Sint-Truiden, waar OH Leuven uiteindelijk bleef steken op een 2-2 gelijkspel. Toch is de 26-jarige Fransman één van de hoofdredenen waarom OHL momenteel een meer dan zorgeloos seizoen doormaakt. Henry is namelijk de vijfde efficiëntste targetspits in de Jupiler Pro League en hij vindt bovendien erg regelmatig de weg naar het doel met 0,46 goal per wedstrijd.



4. Smail PREVLJAK (KAS Eupen)

Bij Eupen is men ervan overtuigd dat hun topschutter Smail Prevljak straks de clubkas rijkelijk zal spijzen. De Bosnische center zorgde vorig seizoen rechtstreeks voor het behoud van de Panda's – met vier doelpunten in vijf matchen – en ook in de huidige jaargang liet hij reeds drie treffers noteren. In het tussenseizoen lichtte de club de aankoopoptie in het huurcontract met RB Salzburg, en dat lijkt alvast een gouden zaak geweest te zijn. Aan de Kehrweg profileert Prevljak zich als een gretige en balvaste goaltjesdief, maar in de nationale voetbalpers worden zijn prestaties slechts zelden belicht. Nochtans is hij één van de efficiëntste targetspitsen van de Jupiler Pro League.

3. Ilombe MBOYO (KV Kortrijk)

Yves Vanderhaeghe speelt Ilombe Mboyo soms uit als linkerflank, maar ook als targetspits bewijst de tweevoudige Rode Duivel zijn ploeg grote diensten. De coach van KV Kortrijk was tegenover onze redactie onlangs nog erg lovend over Mboyo. “Pelé is altijd heel belangrijk geweest voor ons. Met zijn ervaring en koelbloedigheid voor doel is hij belangrijk voor ons en we zijn momenteel wat te afhankelijk van hem.” Op 33-jarige leeftijd is Mboyo misschien wel efficiënter dan ooit en uitgerekend in effectieve speelminuten scoort hij meer dan één doelpunt per twee wedstrijden. Zo'n cijfers zouden alvast welkom zijn bij zowat élke Belgische (top)club.



2. Kaveh REZAEI (Sporting Charleroi)

Waarom een nieuwe en dure targetspits aankopen terwijl je er al ééntje onder contract hebt staan? Kaveh Rezaei wordt al voor het tweede seizoen op rij uitgeleend aan Sporting Charleroi, nadat er hem op Jan Breydel nooit een volwaardige kans werd gegund. Op het vertrouwde nest van Mambourg rijgt de Iraanse spits weeral de doelpunten aan elkaar en behoort hij tot het summum van de meest efficiënte spitsen in de Jupiler Pro League. Al moet wel de nuance gemaakt worden dat Club en Charleroi toch wel twee tegenovergestelde strijdplannen hanteren. Desondanks maakt Rezaei wedstrijd na wedstrijd duidelijk dat hij beschikt over een doelgericht vizier alsook een authentiek torinstinct. 

1. Ike UGBO (Cercle Brugge)

De meest efficiënte targetspits op het Belgische grondgebied loopt al rond op Jan Breydel, al is het wel de groen-zwarte zijde van het stadion. Ike Ugbo wordt er door zijn zeven doelpunten in tien wedstrijden al omschreven als de nieuwe Josip Weber, al beschikt de Nigeriaanse spits wel over meer voetballende kwaliteiten. Bij Cercle horen trouwens ze de kassa al rinkelen, want Ugbo wordt voor één seizoen gehuurd van Chelsea FC mét een aankoopoptie. Hoewel het zijn grote droom is om ooit door te breken op Stamford Bridge, die opportuniteit is wellicht al vervlogen. Dit seizoen zet Ugbo 36 procent van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt, waarmee hij met voorsprong de efficiëntste targetspits is van de Belgische competitie. 


POLL: Wie is de meest ideale Club-spits van de tien?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

219
219
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

60
60
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

516
516
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

151
151
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

159
159
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

562
562
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

219
219
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

90
90
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

87
87
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

570
570
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

144
144
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1678
1678
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1046
1046
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

280
280