10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

Foto: 10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

't Is een wederkerend verhaal geworden bij Club Brugge. De centrumspitsen in het Blauw-Zwarte shirt ondervinden nu al enkele seizoenen grote moeite met de efficiëntie voor het doel. In januari wil de huidige landskampioen daar eindelijk korte metten mee maken. Wij hielpen de Brugse scouts alvast in hun zoektocht en lijsten tien scorende targetspitsen op die vandaag uitkomen in de Jupiler Pro League. 

DE ZOEKTOCHT HERSTART

In januari wordt het menens bij Club Brugge: volgens La Dernière Heure is de komst van een nieuwe spits in de wintermercato dé absolute prioriteit. In het voorbije tussenseizoen werd er op Jan Breydel nochtans al een dergelijk profiel verwacht, grote namen zoals Christian Benteke, Michy Batshuayi, Bos Dost, Nikola Kalinic, Adolfo Gaich en Mario Mandzukic werden genoemd, maar toen nam Club genoegen met enkel de komst van flankaanvaller Noa Lang. In januari zou Blauw-Zwart dus wel eens kunnen toeslaan, en da's ook maar logisch. Dit seizoen gaf coach Philippe Clement het vertrouwen aan zijn centrumspitsen van het vorige seizoen, die toen overigens ook niet erg efficiënt waren, mét de toevoeging van Youssouph Badji. Ondanks al die kwantitatieve weelde centraal vooraan maakt geen enkele centrale aanvaller zich voorlopig écht onmisbaar.

De cijfers in dat betreffende compartiment zijn dan ook zorgwekkend. Het vijftal Youssouph Badji, Michael Krmencik, David Okereke, Emmanuel Dennis en Siebe Schrijvers vindt moeilijk de weg naar het doel en bovendien presteren ze niet meteen efficiënt in de box. Ondanks de karrenvracht aan doelkansen per wedstrijd blijven de Brugse centrumspitsen bedenkelijk inefficiënt presteren voor het doel. Badji is nog de zuiverste afwerker, de Senegalees zet 16 procent van zijn doelkansen om in een doelpunt. Daarna volgen Krmencik (15 procent) en David Okereke (12,5 procent). Schrijvers en Dennis scoorden dit seizoen nog een enkel doelpunt in de Jupiler Pro League, nochtans waagden zij zich dit seizoen gezamenlijk al aan 22 doelpogingen.Omdat de grote namen niet meteen staan de springen om naar Club Brugge te verhuizen, kan Club Brugge misschien eens in de eigen Belgische competitie kijken. Wij lijstten een top tien op met targetspitsen, die minstens 1 meter 85 meten én bovendien gemakkelijk en efficiënt scoren. Of al deze tien spitsen effectief haalbaar kunnen zijn voor Club Brugge, dat laten we in het midden. Anderzijds kan het voor de Brugse decision makers alleen maar wat inspiratie zijn in hun zoektocht naar een scorende en haalbare targetspits. Normaal behoren Paul Onuachu en Cyriel Dessers ook tot deze lijst, maar beide Genk-spitsen in januari normaliter onmogelijk haalbaar voor Club.   

10. Pape Habib GUEYE (KV Kortrijk)

Een centrumspits met veel potentieel. De 21-jarige Habib Gueye scoorde dit seizoen nog maar één keer, maar daar had hij wel 'slechts' zeven kansen voor nodig. Dat zijn niet meteen indrukwekkende statistieken, maar desondanks wordt de jonge centrumspits een ruime progressiemarge toegeschreven. In 2019 vond Gueye bijvoorbeeld nog dertien keer de weg naar het doel, al was dat weliswaar in de Noorse tweede klasse bij Aalesunds. Ook Pelé Mboyo vindt zijn ploegmaat een complete spits door zijn gestalte (1m88), kracht, snelheid en mentaliteit. Dergelijk profiel zou weleens kunnen aanslaan bij Club Brugge.

9. Makhtar GUEYE (KV OOSTENDE)

De tweede Gueye in de lijst, maar de spits van KV Oostende scoort wel iets vlotter dan zijn naamgenoot bij KV Kortrijk. Makhtar Gueye legde er dit seizoen al vier in het mandje, maar de sterke beer maakt nog meer indruk door zijn werkkracht en fysiek présence. Guathier Ganaye, Executive President bij KVO, volgde de Senegalese spits al langer op de voet en zal allerminst spijt hebben van zijn transfer. Ook voor Oostende-coach Alexander Blessin is de aanwezigheid van de 1,95 meter lange Gueye een godgeschenk. De targetspits is een namelijk een erg belangrijke pion in de gehanteerde counterpressing-tactiek. 

8. Musashi SUZUKI (Beerschot VA)

In de recente wedstrijd tegen RSC Anderlecht was Musashi Suzuki vooral op de flanken te vinden, maar de Japanner is wel degelijk een centrumaanvaller. En wat voor één. In negen duels kon de negenvoudige international namelijk al vijf doelpunten scoren, en bovendien is ook zijn omzetting van doelpunten naar kansen (20 procent) is een pak hoger dan de huidige Club-spitsen. Bovendien is Suzuki één van regelmatigst scorende spitsen met 0,85 goal per 90 minuten. De Japanse vedette werd in het tussenseizoen via moederclub Sheffield United naar 't Kiel gehaald, zonder die tussenkomst was hij financieel gewoon onhaalbaar voor Beerschot. 7. Igor DE CAMARGO (KV Mechelen)

Vorig seizoen werd hij nog hardnekkig gelinkt aan Club Brugge, maar het is erg twijfelachtig of de West-Vlamingen straks nog eens een poging zullen ondernemen. De Camargo blijft in de huidige jaargang wel efficiënt voor het doel, hij zet namelijk één op vijf doelkansen om in een doelpunt, maar de aanvaller telt anderzijds wel al 37 lentes. Bovendien is de voormalige Rode Duivel geen onbetwiste basisspeler meer bij Malinwa, voorlopig telt de Camargo slechts zes basisplaatsen in een tijdspanne van dertien partijen. Desondanks is zijn doelpuntgemiddelde eerder behoorlijk met 0,41 goal per 90 minuten. 

6. Roman YAREMCHUK (AA Gent)

In de wandelgangen werd Roman Yaremchuk al eens genoemd bij Club Brugge, maar concrete vormen nam die vermeende belangstelling niet aan. Analist Wim De Coninck rakelde dat rumoer onlangs nog eens op, maar de kans lijkt echter weinig waarschijnlijk dat Blauw-Zwart stappen zal zetten om de Oekraïense spits aan te trekken: nochtans bezit Yaremchuk de specifieke kwaliteiten die Philippe Clement graag ziet in een centrumspits. Anderzijds houdt men in Gent ook rekening met een vertrek in de nabije toekomst, naar verluidt zou hij die garantie hebben gekregen van het clubbestuur. Maar het lijkt ons toch sterk dat zijn volgend avontuur in de Jupiler Pro League zou liggen, ook al zou het Club Brugge betreffen.

5. Thomas HENRY (OH Leuven)

Met zes doelpunten in elf matchen legt Thomas Henry knappe statistieken voor, en het is nochtans maar zijn eerste seizoen op het hoogste voetbalniveau. Ook gisteren was hij nogmaals trefzeker in de match tegen Sint-Truiden, waar OH Leuven uiteindelijk bleef steken op een 2-2 gelijkspel. Toch is de 26-jarige Fransman één van de hoofdredenen waarom OHL momenteel een meer dan zorgeloos seizoen doormaakt. Henry is namelijk de vijfde efficiëntste targetspits in de Jupiler Pro League en hij vindt bovendien erg regelmatig de weg naar het doel met 0,46 goal per wedstrijd.4. Smail PREVLJAK (KAS Eupen)

Bij Eupen is men ervan overtuigd dat hun topschutter Smail Prevljak straks de clubkas rijkelijk zal spijzen. De Bosnische center zorgde vorig seizoen rechtstreeks voor het behoud van de Panda's – met vier doelpunten in vijf matchen – en ook in de huidige jaargang liet hij reeds drie treffers noteren. In het tussenseizoen lichtte de club de aankoopoptie in het huurcontract met RB Salzburg, en dat lijkt alvast een gouden zaak geweest te zijn. Aan de Kehrweg profileert Prevljak zich als een gretige en balvaste goaltjesdief, maar in de nationale voetbalpers worden zijn prestaties slechts zelden belicht. Nochtans is hij één van de efficiëntste targetspitsen van de Jupiler Pro League.

3. Ilombe MBOYO (KV Kortrijk)

Yves Vanderhaeghe speelt Ilombe Mboyo soms uit als linkerflank, maar ook als targetspits bewijst de tweevoudige Rode Duivel zijn ploeg grote diensten. De coach van KV Kortrijk was tegenover onze redactie onlangs nog erg lovend over Mboyo. “Pelé is altijd heel belangrijk geweest voor ons. Met zijn ervaring en koelbloedigheid voor doel is hij belangrijk voor ons en we zijn momenteel wat te afhankelijk van hem.” Op 33-jarige leeftijd is Mboyo misschien wel efficiënter dan ooit en uitgerekend in effectieve speelminuten scoort hij meer dan één doelpunt per twee wedstrijden. Zo'n cijfers zouden alvast welkom zijn bij zowat élke Belgische (top)club.2. Kaveh REZAEI (Sporting Charleroi)

Waarom een nieuwe en dure targetspits aankopen terwijl je er al ééntje onder contract hebt staan? Kaveh Rezaei wordt al voor het tweede seizoen op rij uitgeleend aan Sporting Charleroi, nadat er hem op Jan Breydel nooit een volwaardige kans werd gegund. Op het vertrouwde nest van Mambourg rijgt de Iraanse spits weeral de doelpunten aan elkaar en behoort hij tot het summum van de meest efficiënte spitsen in de Jupiler Pro League. Al moet wel de nuance gemaakt worden dat Club en Charleroi toch wel twee tegenovergestelde strijdplannen hanteren. Desondanks maakt Rezaei wedstrijd na wedstrijd duidelijk dat hij beschikt over een doelgericht vizier alsook een authentiek torinstinct. 

1. Ike UGBO (Cercle Brugge)

De meest efficiënte targetspits op het Belgische grondgebied loopt al rond op Jan Breydel, al is het wel de groen-zwarte zijde van het stadion. Ike Ugbo wordt er door zijn zeven doelpunten in tien wedstrijden al omschreven als de nieuwe Josip Weber, al beschikt de Nigeriaanse spits wel over meer voetballende kwaliteiten. Bij Cercle horen trouwens ze de kassa al rinkelen, want Ugbo wordt voor één seizoen gehuurd van Chelsea FC mét een aankoopoptie. Hoewel het zijn grote droom is om ooit door te breken op Stamford Bridge, die opportuniteit is wellicht al vervlogen. Dit seizoen zet Ugbo 36 procent van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt, waarmee hij met voorsprong de efficiëntste targetspits is van de Belgische competitie. 

POLL: Wie is de meest ideale Club-spits van de tien?

<

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

'Anderlecht dichtbij wintertransfer nummer 10'

Antwerp-fans zijn helemaal klaar: "Franky buiten"

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2437
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Sanneh bijna weg, jackpot voor STVV

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

63
{insert image alt}

Mechelen heeft sensatie beet: "Onvermoeibaar"

Een stunt kan je het niet noemen. Maar zaterdag maakte KV Mechelen wel een statement tegen KAS ...

0
{insert image alt}

'Anderlecht dichtbij wintertransfer nummer 10'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

97
{insert image alt}

Antwerp-fans zijn helemaal klaar: "Franky buiten"

Na een mooie startreeks van 6 op 6 onder Frank Vercauteren ging Antwerp FC zaterdag ...

173
{insert image alt}

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

Emmanuel Dennis zit tegen KRC Genk weer in de selectie, terwijl het naar alle verwachting Charles De ...

252
{insert image alt}

'Geen KV Mechelen, wel Sporting Gijon voor Belgische spits'

KV Mechelen vond met Ferdi Druijff een nieuwe spits. De Maneblussers hadden ook andere spelers in ...

91
{insert image alt}

'Standard ontvangt bod voor Laifis'

De fans van Standard zien dat Mbaye Leye de ploeg weer op de rails heeft gezet, maar in de laatste ...

97
{insert image alt}

'Stille leider' van Genk zet deur open voor vertrek

Bij KRC Genk zien ze bijna elke mercato een topspeler de club verlaten. Van de kampioenenploeg van ...

318
{insert image alt}

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

De fans van RSC Anderlecht zullen ongetwijfeld een déjà vu krijgen deze mercato. Met Jacub Bruun ...

211
{insert image alt}

'Ajax dacht aan dure floptransfer van Real Madrid'

Ajax betaalde aan het begin van de huidige transferperiode liefst 22,5 miljoen euro aan West Ham ...

69
{insert image alt}

"Lang liep bij Ajax al wat naast zijn schoenen"

Club Brugge huurt Noa Lang van Ajax en heeft een verplichte aankoopoptie van 6 miljoen euro. De ...

528
{insert image alt}

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

STVV is bezig aan een opmerkelijke mercato. Het versterkte zich al stevig en vooral ook Belgisch, ...

180
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

RSC Anderlecht heeft Jacob Bruun Larsen tot het einde van het seizoen op huurbasis overgenomen van ...

354
{insert image alt}

Koeman: "Anders zoekt Barça maar een nieuwe coach"

FC Barcelona had op donderdagavond alle moeite van de wereld om het nietige Cornellà te verslaan in ...

216
{insert image alt}

Publiekslieveling ziet terugkeer naar Standard wel zitten

Standard kan geen dure transfers doen en kan enkel goedkope opportuniteiten vastleggen. De fans van ...

345
{insert image alt}

Anderlecht en Colassin weigerden buitenlandse aanbiedingen

Antoine Colassin werd door RSC Anderlecht voor zes maanden uitgeleend aan Zulte Waregem. De ...

256

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

549
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

225
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

309
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

594
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

186
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

199
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

204
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

78
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

130
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

118
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

715
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

145
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

183
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

308
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

420