RSCA plaatst pionnen voor volgende superdeal

Foto: RSCA plaatst pionnen voor volgende superdeal

Momenteel is het nog onzeker wie er zondag tegen Standard onder de lat zal staan bij RSC Anderlecht: Hendrik Van Crombrugge of Timon Wellenreuther. De Duitse back-up werpt zich stilaan op tot een meer dan adequate vervanger van Van Crombrugge, waardoor de kans steeds groter wordt dat die laatste straks een grote transfer kan maken.

TEN ROUWELAAR

Ondanks de lovende kritieken over zijn verrichtingen nam RSC Anderlecht in het tussenseizoen verrassend genoeg afscheid van Max de Jong. 't Is te zeggen … De Nederlandse doelmannentrainer werd opzij gezet. Jelle ten Rouwelaar werd zijn opvolger, pijnlijk genoeg uitgerekend een goede bekende van de Jong. Het was Vincent Kompany die een voorstander was van ten Rouwelaars komst, want zijn ex-club NAC werkt nauw samen met Manchester City. Ten Rouwelaar werd zelfs al betrokken in het aankoopbeleid van Sporting, want dit seizoen versterkte de club zich met twee doelmannen die ten Rouwelaar goed kent.Timon Wellenreuther werd voor een beperkte transfersom opgepikt bij Willem II, nadat de prestaties van de Duitse doelman in Tilburg door de scoutingscel als gunstig werden geëvalueerd. Maar Anderlecht ging ook shoppen bij NAC Breda, de ex-club van ten Rouwelaar. Daar werd de jonge doelman Bart Verbruggen weggehaald voor zo’n 300 duizend euro. De rolverdeling in het doelmannencompartiment is glashelder. Hendrik Van Crombrugge is de onbetwiste numero, Wellenreuther zijn back-up, terwijl het grote talent Verbruggen zich in de schaduw verder ontwikkelt.

PROFIEL VOOR KOMPANY

De geluiden vanuit Nederland over Timon Wellenreuther waren overwegend positief, maar anderzijds viel er toch ook wat verwondering te merken bij zijn transfer naar het ‘grote’ Anderlecht. Zo omschreef Aad de Mos hem als “een normale keeper. Voor Mechelen of Zulte Waregem.” De 24-jarige positioneert zich graag ver van het doel waardoor hij gemakkelijk kan meevoetballen, zoals coach Vincent Kompany dat graag heeft. Bovendien is Wellenreuther zowel links- als rechtsvoetig en durft hij ook uit te voetballen. Daarnaast beschikt de Duitser ook over goeie reflexen en groeide hij in de Eredivisie uit tot een echte strafschoppenspecialist. Wellenreuther heeft de stijl die Kompany zocht, en da’s een groot voordeel in het huidige Anderlecht.Hoewel hij in Nederland een vaste basisspeler was, is Wellenreuther vandaag nog geen afgewerkt product. Hij is wel allround erg sterk waardoor er niet meteen één groot minpunt is die je kan opnoemen bij hem. Bij Willem II ontwikkelde Wellenreuther zich vorig seizoen erg gunstig, maar anderzijds is er ook nog veel ruimte voor verbetering. Hij werd dan ook niet aangetrokken om meteen mee te dingen naar de positie van nummer één, maar vooral om de concurrentie aan te scherpen. Anderzijds is het profiel van Wellenreuther vergelijkbaar met dat van Hendrik Van Crombrugge. En da’s geen toeval.

OPVOLGER VAN VAN CROMBRUGGE

Hendrik Van Crombrugge was vorig seizoen de absolute steunpilaar bij een zwalpend RSC Anderlecht en die uitstekende prestaties trekt de Rode Duivel ook dit jaar door bij paars-wit. Enkele weken geleden zag Van Crombrugge logischerwijze zijn goede prestaties beloond worden met een nieuwe vijfjarige verbintenis, waarmee hij uiterlijk tot en met 2025 onder contract komt te staan op Neerpede. Naargelang de bron zou het nieuwe salaris van Hendrik Van Crombrugge één miljoen euro of ruim één miljoen euro bedragen, waardoor de Rode Duivel één van de bestbetaalde spelers is bij Anderlecht. Enkel goede prestaties worden vandaag nog beloond op Neerpede, en door deze contractverlenging- en opwaardering neemt de marktwaarde van Van Crombrugge bijgevolg ook gevoelig toe. Op die manier wordt bij Sporting alles in gereedheid gebracht om binnen een afzienbare periode te cashen bij een lucratieve transfer van Van Crombrugge. En zijn vervanger hebben ze dus al in hun rangen.In de voorbereiding op het recente seizoen kon Timon Wellenreuther echter nog niet zijn stempel drukken: in de oefenmatch tegen RWDM liet hij bijvoorbeeld geen solide indruk na. In de Jupiler Pro League was het dan logischerwijze wachten op speelkansen totdat Hendrik Van Crombrugge kampte met een blessure. En dat was in de topper tegen Club Brugge alvast het geval. De Duitse back-up kon de 3-0 nederlaag niet verhinderen, maar anderzijds kon hem ook weinig verweten worden. Ook in de laatste match tegen Beerschot liet Wellenreuther wederom een degelijke indruk na. Zijn prima prestatie op Het Kiel tegen een offensieve tegenstander werd positief enthousiast onthaald binnen de club. Wellenreuther bewees een uitstekende nummer twee te zijn, die op termijn weleens de schoenen kan vullen van Van Crombrugge.

KLOON VAN VAN CROMBRUGGE 

Want laat het duidelijk zijn: Timon Wellenreuther kwam niet naar Anderlecht om jarenlang tweede viool te spelen – hij koos bijvoorbeeld niet toevallig voor het nummer één op de achterzijde van z’n shirt. Ook de sportieve cel is ervan overtuigd dat hij kan uitgroeien tot een vaste titularis, want volgens La Dernière Heure had Anderlecht het zelfs aangedurfd om het seizoen met Wellenreuther voort te zetten indien er voor Hendrik Van Crombrugge een geweldig bod binnenkwam tijdens de voorbije mercato. De transfer van Wellenreuther was er één om op korte termijn een adequate back-up te hebben voor Van Crombrugge, maar ook met het doel om op middellange termijn uit te groeien tot de vaste Anderlecht-goalie.Hoewel Timon Wellenreuther voorlopig slechts twee competitiewedstrijden afhaspelde bij Anderlecht, zijn prestaties zijn toch erg gelijkaardig als die van Van Crombrugge. Zo slaagt de Duitse doelman erin om 69 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen tot een goed eind te brengen. En da's exact het seizoensgemiddelde als zijn collega Hendrik Van Crombrugge. Op het gebied van reddingen verrichten is er dus weinig verschil tussen beide doelmannen. Anderzijds bewijst Wellenreuther ook dat hij over aardige voetjes beschikt. Zo'n 88 procent van zijn verstuurde passes kennen een goede afloop, en da's zowaar tien procent meer dan bij Willem II in het voorbije seizoen. Van Crombrugge presteert in dat onderdeel echter wel nog iéts beter dan de 24-jarige Duitser, al is het miniem verschil wel verwaarloosbaar met amper één procent. Het is dus duidelijk dat Wellenreuther eenzelfde profiel bezit zoals Van Crombrugge.

ANDERLECHT KAN CASHEN 

Sport/Voetbalmagazine vroeg onlangs aan Peter Verbeke of de toestand bij Anderlecht zo precair is dat na de 'verplichte' verkoop van Jérémy Doku ook Hendrik Van Crombrugge, Albert Sambi Lokonga en Yari Verschaeren straks de club kunnen verlaten. “We zullen moeten bekijken wat nodig is. Laat ons hopen dat dit soort transfers niet meer hoeft plaats te vinden.” Toch zou een vertrek van Van Crombrugge op korte termijn niet verrassend of onlogisch zijn. De 27-jarige bezit geen zo'n ruime progressiemarge meer in vergelijking met de veel jongere Sambi Lokonga (21) of Verschaeren (19). Anderzijds is Van Crombrugge een meer afgewerkt product dan deze goudhaantjes en staat hij al jaren in de concrete belangstelling van verschillende buitenlandse clubs.En net daarom is het logisch dat Anderlecht straks weleens Van Crombrugge zou kunnen verpatsen, zijn recente contractverlenging- en opwaardering geldt in die optiek als een verstandige investering. Hoewel zijn nieuwe verbintenis de clubkas straks een pak meer zal kosten, de marktwaarde van Van Crombrugge schoot daardoor wel de lucht in. Bijgevolg kan Anderlecht straks een hogere transfersom afdwingen bij de geïnteresseerde clubs. Daarnaast zit het dus wel snor met de opvolging. Timon Wellenreuther bewijst voorlopig dat hij een adequate en valabele opvolger kan worden voor Van Crombrugge, waardoor die laatste in één van de volgende mercato's weleens een grote transfer kan maken. Een win-winsituatie voor alle partijen. 

POLL: Is Wellenreuther een goeie opvolger voor Van Crombrugge?

<

AA Gent en Israël: een tot op heden compleet mislukt huwelijk

'Na Witsel en Praet nog een Rode Duivel een tijdje buiten strijd'

'Tottenham ving bot bij middenvelder van Anderlecht'

Vandaag 17 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk baalt hard na gemiste transferprioriteit

Eén naam had KRC Genk met stip genoteerd in de zomerse transferperiode: Juan Brunetta moest de de ...

536
{insert image alt}

MERCATO LIVE: MLS lonkt voor Gano, Eupen wil in Spanje shoppen

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

523
{insert image alt}

Zo win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 21!

Alle inhaalwedstrijden zijn gespeeld, en dus staat het klassement eindelijk weer netjes op orde. ...

84
{insert image alt}

'Van Crombrugge mogelijk toch nog weg bij Anderlecht'

Hendrik Van Crombrugge brak in november zijn contract open bij RSC Anderlecht en hij ligt daardoor ...

2
{insert image alt}

'Eupen weigert transfervoorstel van Antwerp'

Antwerp is deze maand nog op zoek naar een doelman, aangezien Jean Butez nog een tijdje out is en ...

58
{insert image alt}

'Tottenham ving bot bij middenvelder van Anderlecht'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. Paars-Wit krijgt dan ook vaak ...

112
{insert image alt}

Geloof bij AA Gent: "De top vier kan nog"

AA Gent neemt het namiddag op tegen Royal Antwerp FC. De Buffalo's mogen zeker niet verliezen, want ...

77
{insert image alt}

Heerenveen spreekt zich uit over situatie van Dewaele

Sieben Dewaele maakte vorig seizoen zijn debuut bij RSC Anderlecht, maar deemsterde nadien weg. De ...

53
{insert image alt}

'Vier Engelse clubs lonken naar Belgische smaakmaker van QPR'

Afgelopen zomer haalde Club Brugge Noa Lang naar België, maar Blauw-Zwart had meerdere spelers op ...

66
{insert image alt}

'Na Witsel en Praet nog een Rode Duivel een tijdje buiten strijd'

Axel Witsel is bijzonder onzeker voor het WK en Dennis Praet is drie maanden buiten strijd. Roberto ...

74
{insert image alt}

AA Gent en Israël: een tot op heden compleet mislukt huwelijk

Bij AA Gent hebben ze zeer goede contacten met bepaalde makelaars. Zo is er Dudu Dahan, makelaar van ...

164
{insert image alt}

‘Flop Gaich kan al nieuwe transfer realiseren’

Club Brugge probeerde een jaar geleden Adolfo Gaich naar België te halen en ging ver voor een ...

271
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt duidelijkheid over terugkeer van Verschaeren'

RSC Anderlecht zal het nog een tijdje zonder Sambi Lokonga, Hendrik Van Crombrugge en Yari ...

231
{insert image alt}

'Charleroi aast nog op twee versterkingen'

Bij Sporting Charleroi viel er tot op heden nog weinig transfernieuws te rapen. De Carolo’s gaan ...

36
{insert image alt}

KRC Genk kan mogelijk weer zaken doen met club uit MLS

KRC Genk gaat geen ingaande transfers meer afronden. De club is klaar met zijn huiswerk, nadat het ...

124

Gisteren 16 Januari 2021

{insert image alt}

'Belgisch belofteninternational kan terugkeren naar JPL'

De winterse transferperiode is intussen iets over halfweg en heel wat Belgische clubs zijn nog op ...

152
{insert image alt}

Kayembe geeft verklaring voor dip Charleroi

Charleroi draait nog altijd mee in de top van het klassement, maar de laatste tijd zitten de ...

60
{insert image alt}

Hairemans blijft maar scoren: "Ballen gaan er vlot in"

Lange tijd was KV Mechelen bezig aan een teleurstellend seizoen en het leek zelfs verzeild te raken ...

103
{insert image alt}

Ook Bongonda niet te spreken: "Dit is een schande"

KRC Genk leed zaterdag zijn tweede nederlaag op rij, want na KV Kortrijk deed ook Moeskroen hen in ...

689
{insert image alt}

Assists Tielemans helpen Leicester naar tweede plaats

Leicester City heeft zich voorlopig op de tweede plaats in de Premier League genesteld. Het boekte ...

108
{insert image alt}

Hairemans leidt Malinwa naar knappe zege in Charleroi

Met een Hairemans in bloedvorm heeft KV Mechelen nu ook de drie punten gepakt op het veld van ...

170
{insert image alt}

'Ook KV Kortrijk tekent voorbehoud aan bij wedstrijd'

KRC Genk deed zaterdagavond alweer een slechte zaak, want het ging voor de tweede keer op rij ...

268
{insert image alt}

'KV Kortrijk grijpt naast speler van Marseille'

KV Kortrijk doet volop mee voor een plaats in de top acht en bijhorende kwalificatie voor de ...

85
{insert image alt}

Zulte Waregem lijkt veilig: "We mogen naar boven kijken"

Zulte Waregem heeft zaterdagavond uitgehaald in de Jupiler Pro League. Ze gingen met maar liefst 1-5 ...

122
{insert image alt}

Hayen reageert op mogelijk ontslag bij Waasland-Beveren

Waasland-Beveren heeft zaterdag opnieuw de rode lantaarn in handen gekregen. Moeskroen won immers ...

378
{insert image alt}

Van den Brom snoeihard nadat Genk toch moest spelen

KRC Genk ging vorige week verrassend onderuit in Kortrijk en zaterdag volgde een nieuwe verrassende ...

716
{insert image alt}

'Flanagan trekt de deur van Charleroi definitief achter zich dicht'

Charleroi zag in oktober in laatste instantie nog Maxime Busi vertrekken naar Parma en de Carolo's ...

48
{insert image alt}

KVO en KVK in koor: "Pro League wou niet de juiste beslissing nemen"

KV Oostende is zaterdag naar een voorlopige knappe vijfde plaats gesprongen in het klassement. De ...

329
{insert image alt}

Lampard heeft weer ademruimte dankzij nipte zege

De voorbije weken nam de druk op Frank Lampard stevig toe, want na een zwakke reeks was Chelsea ...

32
{insert image alt}

Club nog zonder Dennis naar het Kiel, spits keert wel terug

Club Brugge kan door de nieuwe nederlaag van KRC Genk straks weer een goede zaak doen in de Jupiler ...

384