RSCA plaatst pionnen voor volgende superdeal

Foto: RSCA plaatst pionnen voor volgende superdeal

Momenteel is het nog onzeker wie er zondag tegen Standard onder de lat zal staan bij RSC Anderlecht: Hendrik Van Crombrugge of Timon Wellenreuther. De Duitse back-up werpt zich stilaan op tot een meer dan adequate vervanger van Van Crombrugge, waardoor de kans steeds groter wordt dat die laatste straks een grote transfer kan maken.

TEN ROUWELAAR

Ondanks de lovende kritieken over zijn verrichtingen nam RSC Anderlecht in het tussenseizoen verrassend genoeg afscheid van Max de Jong. 't Is te zeggen … De Nederlandse doelmannentrainer werd opzij gezet. Jelle ten Rouwelaar werd zijn opvolger, pijnlijk genoeg uitgerekend een goede bekende van de Jong. Het was Vincent Kompany die een voorstander was van ten Rouwelaars komst, want zijn ex-club NAC werkt nauw samen met Manchester City. Ten Rouwelaar werd zelfs al betrokken in het aankoopbeleid van Sporting, want dit seizoen versterkte de club zich met twee doelmannen die ten Rouwelaar goed kent.Timon Wellenreuther werd voor een beperkte transfersom opgepikt bij Willem II, nadat de prestaties van de Duitse doelman in Tilburg door de scoutingscel als gunstig werden geëvalueerd. Maar Anderlecht ging ook shoppen bij NAC Breda, de ex-club van ten Rouwelaar. Daar werd de jonge doelman Bart Verbruggen weggehaald voor zo’n 300 duizend euro. De rolverdeling in het doelmannencompartiment is glashelder. Hendrik Van Crombrugge is de onbetwiste numero, Wellenreuther zijn back-up, terwijl het grote talent Verbruggen zich in de schaduw verder ontwikkelt.

PROFIEL VOOR KOMPANY

De geluiden vanuit Nederland over Timon Wellenreuther waren overwegend positief, maar anderzijds viel er toch ook wat verwondering te merken bij zijn transfer naar het ‘grote’ Anderlecht. Zo omschreef Aad de Mos hem als “een normale keeper. Voor Mechelen of Zulte Waregem.” De 24-jarige positioneert zich graag ver van het doel waardoor hij gemakkelijk kan meevoetballen, zoals coach Vincent Kompany dat graag heeft. Bovendien is Wellenreuther zowel links- als rechtsvoetig en durft hij ook uit te voetballen. Daarnaast beschikt de Duitser ook over goeie reflexen en groeide hij in de Eredivisie uit tot een echte strafschoppenspecialist. Wellenreuther heeft de stijl die Kompany zocht, en da’s een groot voordeel in het huidige Anderlecht.Hoewel hij in Nederland een vaste basisspeler was, is Wellenreuther vandaag nog geen afgewerkt product. Hij is wel allround erg sterk waardoor er niet meteen één groot minpunt is die je kan opnoemen bij hem. Bij Willem II ontwikkelde Wellenreuther zich vorig seizoen erg gunstig, maar anderzijds is er ook nog veel ruimte voor verbetering. Hij werd dan ook niet aangetrokken om meteen mee te dingen naar de positie van nummer één, maar vooral om de concurrentie aan te scherpen. Anderzijds is het profiel van Wellenreuther vergelijkbaar met dat van Hendrik Van Crombrugge. En da’s geen toeval.

OPVOLGER VAN VAN CROMBRUGGE

Hendrik Van Crombrugge was vorig seizoen de absolute steunpilaar bij een zwalpend RSC Anderlecht en die uitstekende prestaties trekt de Rode Duivel ook dit jaar door bij paars-wit. Enkele weken geleden zag Van Crombrugge logischerwijze zijn goede prestaties beloond worden met een nieuwe vijfjarige verbintenis, waarmee hij uiterlijk tot en met 2025 onder contract komt te staan op Neerpede. Naargelang de bron zou het nieuwe salaris van Hendrik Van Crombrugge één miljoen euro of ruim één miljoen euro bedragen, waardoor de Rode Duivel één van de bestbetaalde spelers is bij Anderlecht. Enkel goede prestaties worden vandaag nog beloond op Neerpede, en door deze contractverlenging- en opwaardering neemt de marktwaarde van Van Crombrugge bijgevolg ook gevoelig toe. Op die manier wordt bij Sporting alles in gereedheid gebracht om binnen een afzienbare periode te cashen bij een lucratieve transfer van Van Crombrugge. En zijn vervanger hebben ze dus al in hun rangen.In de voorbereiding op het recente seizoen kon Timon Wellenreuther echter nog niet zijn stempel drukken: in de oefenmatch tegen RWDM liet hij bijvoorbeeld geen solide indruk na. In de Jupiler Pro League was het dan logischerwijze wachten op speelkansen totdat Hendrik Van Crombrugge kampte met een blessure. En dat was in de topper tegen Club Brugge alvast het geval. De Duitse back-up kon de 3-0 nederlaag niet verhinderen, maar anderzijds kon hem ook weinig verweten worden. Ook in de laatste match tegen Beerschot liet Wellenreuther wederom een degelijke indruk na. Zijn prima prestatie op Het Kiel tegen een offensieve tegenstander werd positief enthousiast onthaald binnen de club. Wellenreuther bewees een uitstekende nummer twee te zijn, die op termijn weleens de schoenen kan vullen van Van Crombrugge.

KLOON VAN VAN CROMBRUGGE 

Want laat het duidelijk zijn: Timon Wellenreuther kwam niet naar Anderlecht om jarenlang tweede viool te spelen – hij koos bijvoorbeeld niet toevallig voor het nummer één op de achterzijde van z’n shirt. Ook de sportieve cel is ervan overtuigd dat hij kan uitgroeien tot een vaste titularis, want volgens La Dernière Heure had Anderlecht het zelfs aangedurfd om het seizoen met Wellenreuther voort te zetten indien er voor Hendrik Van Crombrugge een geweldig bod binnenkwam tijdens de voorbije mercato. De transfer van Wellenreuther was er één om op korte termijn een adequate back-up te hebben voor Van Crombrugge, maar ook met het doel om op middellange termijn uit te groeien tot de vaste Anderlecht-goalie.Hoewel Timon Wellenreuther voorlopig slechts twee competitiewedstrijden afhaspelde bij Anderlecht, zijn prestaties zijn toch erg gelijkaardig als die van Van Crombrugge. Zo slaagt de Duitse doelman erin om 69 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen tot een goed eind te brengen. En da's exact het seizoensgemiddelde als zijn collega Hendrik Van Crombrugge. Op het gebied van reddingen verrichten is er dus weinig verschil tussen beide doelmannen. Anderzijds bewijst Wellenreuther ook dat hij over aardige voetjes beschikt. Zo'n 88 procent van zijn verstuurde passes kennen een goede afloop, en da's zowaar tien procent meer dan bij Willem II in het voorbije seizoen. Van Crombrugge presteert in dat onderdeel echter wel nog iéts beter dan de 24-jarige Duitser, al is het miniem verschil wel verwaarloosbaar met amper één procent. Het is dus duidelijk dat Wellenreuther eenzelfde profiel bezit zoals Van Crombrugge.

ANDERLECHT KAN CASHEN 

Sport/Voetbalmagazine vroeg onlangs aan Peter Verbeke of de toestand bij Anderlecht zo precair is dat na de 'verplichte' verkoop van Jérémy Doku ook Hendrik Van Crombrugge, Albert Sambi Lokonga en Yari Verschaeren straks de club kunnen verlaten. “We zullen moeten bekijken wat nodig is. Laat ons hopen dat dit soort transfers niet meer hoeft plaats te vinden.” Toch zou een vertrek van Van Crombrugge op korte termijn niet verrassend of onlogisch zijn. De 27-jarige bezit geen zo'n ruime progressiemarge meer in vergelijking met de veel jongere Sambi Lokonga (21) of Verschaeren (19). Anderzijds is Van Crombrugge een meer afgewerkt product dan deze goudhaantjes en staat hij al jaren in de concrete belangstelling van verschillende buitenlandse clubs.En net daarom is het logisch dat Anderlecht straks weleens Van Crombrugge zou kunnen verpatsen, zijn recente contractverlenging- en opwaardering geldt in die optiek als een verstandige investering. Hoewel zijn nieuwe verbintenis de clubkas straks een pak meer zal kosten, de marktwaarde van Van Crombrugge schoot daardoor wel de lucht in. Bijgevolg kan Anderlecht straks een hogere transfersom afdwingen bij de geïnteresseerde clubs. Daarnaast zit het dus wel snor met de opvolging. Timon Wellenreuther bewijst voorlopig dat hij een adequate en valabele opvolger kan worden voor Van Crombrugge, waardoor die laatste in één van de volgende mercato's weleens een grote transfer kan maken. Een win-winsituatie voor alle partijen. 

POLL: Is Wellenreuther een goeie opvolger voor Van Crombrugge?

<

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

'Anderlecht dichtbij wintertransfer nummer 10'

Antwerp-fans zijn helemaal klaar: "Franky buiten"

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2450
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Sanneh bijna weg, jackpot voor STVV

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

63
{insert image alt}

'Samir Nasri op weg naar AC Milan'

Eind vorig seizoen namen Samir Nasri en RSC Anderlecht afscheid van elkaar. De ooit zo talentvolle ...

47
{insert image alt}

Mechelen heeft sensatie beet: "Onvermoeibaar"

Een stunt kan je het niet noemen. Maar zaterdag maakte KV Mechelen wel een statement tegen KAS ...

39
{insert image alt}

'Anderlecht dichtbij wintertransfer nummer 10'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

177
{insert image alt}

Antwerp-fans zijn helemaal klaar: "Franky buiten"

Na een mooie startreeks van 6 op 6 onder Frank Vercauteren ging Antwerp FC zaterdag ...

261
{insert image alt}

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

Emmanuel Dennis zit tegen KRC Genk weer in de selectie, terwijl het naar alle verwachting Charles De ...

345
{insert image alt}

'Geen KV Mechelen, wel Sporting Gijon voor Belgische spits'

KV Mechelen vond met Ferdi Druijff een nieuwe spits. De Maneblussers hadden ook andere spelers in ...

122
{insert image alt}

'Standard ontvangt bod voor Laifis'

De fans van Standard zien dat Mbaye Leye de ploeg weer op de rails heeft gezet, maar in de laatste ...

127
{insert image alt}

'Stille leider' van Genk zet deur open voor vertrek

Bij KRC Genk zien ze bijna elke mercato een topspeler de club verlaten. Van de kampioenenploeg van ...

364
{insert image alt}

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

De fans van RSC Anderlecht zullen ongetwijfeld een déjà vu krijgen deze mercato. Met Jacub Bruun ...

231
{insert image alt}

'Ajax dacht aan dure floptransfer van Real Madrid'

Ajax betaalde aan het begin van de huidige transferperiode liefst 22,5 miljoen euro aan West Ham ...

86
{insert image alt}

"Lang liep bij Ajax al wat naast zijn schoenen"

Club Brugge huurt Noa Lang van Ajax en heeft een verplichte aankoopoptie van 6 miljoen euro. De ...

602
{insert image alt}

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

STVV is bezig aan een opmerkelijke mercato. Het versterkte zich al stevig en vooral ook Belgisch, ...

198
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

RSC Anderlecht heeft Jacob Bruun Larsen tot het einde van het seizoen op huurbasis overgenomen van ...

362
{insert image alt}

Koeman: "Anders zoekt Barça maar een nieuwe coach"

FC Barcelona had op donderdagavond alle moeite van de wereld om het nietige Cornellà te verslaan in ...

235
{insert image alt}

Publiekslieveling ziet terugkeer naar Standard wel zitten

Standard kan geen dure transfers doen en kan enkel goedkope opportuniteiten vastleggen. De fans van ...

375

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

562
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

235
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

319
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

608
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

188
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

202
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

208
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

80
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

134
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

121
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

724
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

151
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

186
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

315
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

425