AA Gent maakt zich zorgen over dramatische Bolat

AA Gent maakt zich zorgen over dramatische Bolat

't Was weer geen leuke avond in Gent: de Buffalo's verloren donderdag nu al hun vierde Europa League-wedstrijd op een rij. Bovendien liet Sinan Bolat zich weeral vangen door een bedenkelijk doelpunt te slikken. De recente prestaties van het ganse team van AA Gent waren al niet indrukwekkend, maar nu is ook Bolat stilaan een schim geworden van de topdoelman die hij vorig seizoen nog was.


PRIMEUR TEGEN CHARLEROI 

“Dit was de Sinan zoals België hem kent”, klonk het vorig weekend bij coach Wim De Decker na de onverhoopte maar heel welgekomen zege in Charleroi. “Het zal hem én de ploeg deugd doen.” AA Gent won verrassend genoeg de topper tegen Sporting Charleroi, en daar had Sinan Bolat een groot aandeel in: de Buffalo's konden toen namelijk voor het eerst in elf wedstrijden de nul houden en Bolat pakte uit met een prima prestatie. De trein leek eindelijk vertrokken te zijn. 



Saido Berahino (38'), Mamadou Fall (54') en Kaveh Rezaei (73'). Geen enkele aanvaller van dit trio slaagde er zaterdag in om Bolat te passeren, en het was toen pas de eerste keer dit seizoen dat de Zebra's niet wisten te scoren in de Jupiler Pro League. De Turkse international leek met zijn glansprestatie eindelijk vertrokken te zijn voor een langere periode op topniveau en dat zorgde voor een grote opluchting bij het bestuur, de technische staf en bij Bolat zelf. Want ook de 32-jarige gereputeerde doelman kwam dit seizoen al meermaals onder vuur te liggen. 

DE ERFENIS VAN KALINIC 

Eind augustus werd Sinan Bolat met de nodige egards binnengehaald in de Ghelamco Arena, en dat mocht ook wel gezien zijn opgebouwde status in de voorbije jaren. De twaalfvoudige international was tijdens de laatste seizoenen een absolute topdoelman in de Jupiler Pro League en ook de steile opmars van Antwerp FC in de recente jaren kwam er deels dankzij zijn uitstekende prestaties. De Turkse goalie was vorig seizoen bijvoorbeeld nog de op vier na efficiëntste doelman in België.



Bolat kon toen namelijk 71,6% van zijn totale geïncasseerde doelpogingen in veiligheid brengen. Enkel Simon Mignolet (Club Brugge, 83,5%), Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht, 78%) en Adam Jakubech (KV Kortrijk, 73,3%) presteerden in die jaargang nog nét iets efficiënter dan de toenmalige Antwerp-doelwachter. Met de komst van Sinan Bolat zouden de Buffalo's eindelijk verlost zijn van de zware erfenis die Lovre Kalinic achterliet na diens vertrek naar Aston Villa in januari 2019.

FLATEREN TEGEN RODE STER  

Helaas voor Sinan Bolat en AA Gent pakte het droomscenario niet uit zoals verwacht en gehoopt. Bolat, vorig seizoen nochtans één van de beste doelmannen in België, ging dit seizoen al meermaals in de fout en dat baart toch wel (grote) zorgen. Bij Antwerp FC liet hij zich zelden betrappen op een flagrante fout, terwijl hij in z'n eerste matchen bij AA Gent zowat het meest aantal flaters telt onder de alle Gentse doelmannen. Tegen RSC Anderlecht beging Bolat bijvoorbeeld een gruwelijke blunder bij het tegendoelpunt van Michael Amir Murillo, en tegen KRC Genk ging hij de mist in bij een afstandsschot van Patrik Hrosovsky. Toen al werd luidop gezegd en geschreven dat Bolat zichzelf in vraag moet stellen om zo uit die eindeloze en negatieve spiraal te komen. 't Is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Dat bleek nog eens op donderdagavond, toen AA Gent met in de Europa League met 0-2 de boot inging tegen Rode Ster Belgrado. Opnieuw ging Sinan Bolat in de fout. In de openingsminuut, via een zondagsschot van Njegos Petrovic vanop 25 meter. 't Was toen al duidelijk dat er niets meer zou inzitten voor de Oost-Vlamingen, die met nul op twaalf een dramatische campagne beleven in de Europa League. Coach Wim de Decker nam zijn doelman opvallend in bescherming na afloop van de match, die hij overigens goed kende tijdens zijn assistentschap bij Antwerp FC onder de toenmalige leiding van Laszlo Bölöni.



“Je verwacht wel dat hij de bal pakt maar hij anticipeerde op een voorzet en daarom een stapje naar links”, klonk het bij De Decker op de persconferentie na de wedstrijd. “Vandaar dat zondagsschot. Het is niet zijn eerste foutje maar ik blijf overtuigd van zijn kwaliteiten. Ik heb die van dichtbij gezien. Er moet gewoon zo snel mogelijk een constante in komen.” De Decker lijkt zijn doelman dan ook niet meteen te verbannen naar de reservenbank. “Dat is het leven van een doelman maar dan zou hij zich nog eens zo eenzaam voelen. Of dat de oplossing is, weet je pas achteraf.” Tegen Rode Ster Belgrado pakte Bolat uit met één geslaagde save op drie geïncasseerde doelpogingen. Da's een reddings-percentage van slechts 33 procent ...

IMPORTANTIE NEEMT AF 

Zijn talrijke opgestapelde flaters verraden het dus al, Sinan Bolat is momenteel niet bezig aan zijn beste seizoen ooit. Waar hij vorig seizoen nog 71,6 procent van zijn doelpogingen tot een goed eind kon brengen, ligt dat huidig seizoensgemiddelde van Bolat voorlopig gevoelig lager. Zo'n zes procent minder om exact te zijn. Uiteraard speelt de algemene vormcrisis bij AA Gent daar een grote rol in, maar het is duidelijk dat Bolat samen met zijn ploegmaats een minder hoog individueel niveau haalt zoals voorheen. Bijgevolg daalt de gewichtigheid van Bolat ook in de efficiëntie-ranglijst onder de doelmannen van de Jupiler Pro League, waarin hij momenteel de zestiende plaats bezet. En ook dat is een grote achteruitgang tegenover het voorbije seizoen – waar hij nog de vijfde plek bezette. Vandaag kunnen slechts vijf doelmannen in de Jupiler Pro League procentueel nog minder geslaagde reddingen voorleggen dan Bolat.

Doelmannen Jupiler Pro League 
Slaagpercentage verrichte reddingen
21. Mike Vanhamel (Beerschot) 50,7%
20. Eike Bansen (Zulte Waregem) 53,3%
19. Kenny Steppe (Sint-Truiden) 53,6%
18. Gaëtan Coucke (KV Mechelen) 55,1%
17. Nordin Jackers (Waasland-Beveren) 60,4%
16. Sinan Bolat (AA Gent) 65,5%

CLUB BRUGGE-SCENARIO 

't Is vandaag geen pretje om doelman te zijn bij AA Gent. Bovendien wordt deze  cruciale positie nauwgezet en minutieus opgevolgd door het clubbestuur, en als je dan nog ook eens meermaals aan het flateren slaat … In tegenstelling wat de buitenwereld denkt, kan voorzitter Ivan De Witte meer genieten van een solide en betrouwbare Gentse verdediging, eerder dan van een woelige en onstuimige aanvalsdrift. De nadruk moest dit seizoen dan ook vooral op het defensief gebied liggen, en net op dat vlak liet AA Gent het vollédig afweten in het huidige seizoen.



Bolat moet ook opletten dat hij niet hervalt in dezelfde fouten die hij destijds maakte bij Club Brugge. Toen zette hij in de zomer van 2015 eveneens enkele bedenkelijke prestaties neer op Jan Breydel waardoor hij onder coach Michel Preud'homme al snel uit de ploeg verdween. Zo werd het al snel einde verhaal voor Bolat bij Club Brugge. Tot eenzelfde scenario in de Ghelamco Arena zal het wellicht niet komen, Bolat is intrinsiek nog steeds van een hogere categorie dan Davy Roef of Colin Coosemans, maar dan zal hij dringend moeten uitpakken met betere prestaties. En geen flaters uiteraard.

POLL: Presteerde Bolat vorig seizoen boven zijn kunnen?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

0
0
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

0
0
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

33
33
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

17
17
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

38
38
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

75
75
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

27
27
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

99
99
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

49
49
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

859
859
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

279
279
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

194
194
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

526
526
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

515
515
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

162
162