AA Gent maakt zich zorgen over dramatische Bolat

Foto: AA Gent maakt zich zorgen over dramatische Bolat

't Was weer geen leuke avond in Gent: de Buffalo's verloren donderdag nu al hun vierde Europa League-wedstrijd op een rij. Bovendien liet Sinan Bolat zich weeral vangen door een bedenkelijk doelpunt te slikken. De recente prestaties van het ganse team van AA Gent waren al niet indrukwekkend, maar nu is ook Bolat stilaan een schim geworden van de topdoelman die hij vorig seizoen nog was.

PRIMEUR TEGEN CHARLEROI 

“Dit was de Sinan zoals België hem kent”, klonk het vorig weekend bij coach Wim De Decker na de onverhoopte maar heel welgekomen zege in Charleroi. “Het zal hem én de ploeg deugd doen.” AA Gent won verrassend genoeg de topper tegen Sporting Charleroi, en daar had Sinan Bolat een groot aandeel in: de Buffalo's konden toen namelijk voor het eerst in elf wedstrijden de nul houden en Bolat pakte uit met een prima prestatie. De trein leek eindelijk vertrokken te zijn. Saido Berahino (38'), Mamadou Fall (54') en Kaveh Rezaei (73'). Geen enkele aanvaller van dit trio slaagde er zaterdag in om Bolat te passeren, en het was toen pas de eerste keer dit seizoen dat de Zebra's niet wisten te scoren in de Jupiler Pro League. De Turkse international leek met zijn glansprestatie eindelijk vertrokken te zijn voor een langere periode op topniveau en dat zorgde voor een grote opluchting bij het bestuur, de technische staf en bij Bolat zelf. Want ook de 32-jarige gereputeerde doelman kwam dit seizoen al meermaals onder vuur te liggen. 

DE ERFENIS VAN KALINIC 

Eind augustus werd Sinan Bolat met de nodige egards binnengehaald in de Ghelamco Arena, en dat mocht ook wel gezien zijn opgebouwde status in de voorbije jaren. De twaalfvoudige international was tijdens de laatste seizoenen een absolute topdoelman in de Jupiler Pro League en ook de steile opmars van Antwerp FC in de recente jaren kwam er deels dankzij zijn uitstekende prestaties. De Turkse goalie was vorig seizoen bijvoorbeeld nog de op vier na efficiëntste doelman in België.Bolat kon toen namelijk 71,6% van zijn totale geïncasseerde doelpogingen in veiligheid brengen. Enkel Simon Mignolet (Club Brugge, 83,5%), Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht, 78%) en Adam Jakubech (KV Kortrijk, 73,3%) presteerden in die jaargang nog nét iets efficiënter dan de toenmalige Antwerp-doelwachter. Met de komst van Sinan Bolat zouden de Buffalo's eindelijk verlost zijn van de zware erfenis die Lovre Kalinic achterliet na diens vertrek naar Aston Villa in januari 2019.

FLATEREN TEGEN RODE STER  

Helaas voor Sinan Bolat en AA Gent pakte het droomscenario niet uit zoals verwacht en gehoopt. Bolat, vorig seizoen nochtans één van de beste doelmannen in België, ging dit seizoen al meermaals in de fout en dat baart toch wel (grote) zorgen. Bij Antwerp FC liet hij zich zelden betrappen op een flagrante fout, terwijl hij in z'n eerste matchen bij AA Gent zowat het meest aantal flaters telt onder de alle Gentse doelmannen. Tegen RSC Anderlecht beging Bolat bijvoorbeeld een gruwelijke blunder bij het tegendoelpunt van Michael Amir Murillo, en tegen KRC Genk ging hij de mist in bij een afstandsschot van Patrik Hrosovsky. Toen al werd luidop gezegd en geschreven dat Bolat zichzelf in vraag moet stellen om zo uit die eindeloze en negatieve spiraal te komen. 't Is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Dat bleek nog eens op donderdagavond, toen AA Gent met in de Europa League met 0-2 de boot inging tegen Rode Ster Belgrado. Opnieuw ging Sinan Bolat in de fout. In de openingsminuut, via een zondagsschot van Njegos Petrovic vanop 25 meter. 't Was toen al duidelijk dat er niets meer zou inzitten voor de Oost-Vlamingen, die met nul op twaalf een dramatische campagne beleven in de Europa League. Coach Wim de Decker nam zijn doelman opvallend in bescherming na afloop van de match, die hij overigens goed kende tijdens zijn assistentschap bij Antwerp FC onder de toenmalige leiding van Laszlo Bölöni.“Je verwacht wel dat hij de bal pakt maar hij anticipeerde op een voorzet en daarom een stapje naar links”, klonk het bij De Decker op de persconferentie na de wedstrijd. “Vandaar dat zondagsschot. Het is niet zijn eerste foutje maar ik blijf overtuigd van zijn kwaliteiten. Ik heb die van dichtbij gezien. Er moet gewoon zo snel mogelijk een constante in komen.” De Decker lijkt zijn doelman dan ook niet meteen te verbannen naar de reservenbank. “Dat is het leven van een doelman maar dan zou hij zich nog eens zo eenzaam voelen. Of dat de oplossing is, weet je pas achteraf.” Tegen Rode Ster Belgrado pakte Bolat uit met één geslaagde save op drie geïncasseerde doelpogingen. Da's een reddings-percentage van slechts 33 procent ...

IMPORTANTIE NEEMT AF 

Zijn talrijke opgestapelde flaters verraden het dus al, Sinan Bolat is momenteel niet bezig aan zijn beste seizoen ooit. Waar hij vorig seizoen nog 71,6 procent van zijn doelpogingen tot een goed eind kon brengen, ligt dat huidig seizoensgemiddelde van Bolat voorlopig gevoelig lager. Zo'n zes procent minder om exact te zijn. Uiteraard speelt de algemene vormcrisis bij AA Gent daar een grote rol in, maar het is duidelijk dat Bolat samen met zijn ploegmaats een minder hoog individueel niveau haalt zoals voorheen. Bijgevolg daalt de gewichtigheid van Bolat ook in de efficiëntie-ranglijst onder de doelmannen van de Jupiler Pro League, waarin hij momenteel de zestiende plaats bezet. En ook dat is een grote achteruitgang tegenover het voorbije seizoen – waar hij nog de vijfde plek bezette. Vandaag kunnen slechts vijf doelmannen in de Jupiler Pro League procentueel nog minder geslaagde reddingen voorleggen dan Bolat.

Doelmannen Jupiler Pro League 

Slaagpercentage verrichte reddingen

21. Mike Vanhamel (Beerschot) 50,7%

20. Eike Bansen (Zulte Waregem) 53,3%

19. Kenny Steppe (Sint-Truiden) 53,6%

18. Gaëtan Coucke (KV Mechelen) 55,1%

17. Nordin Jackers (Waasland-Beveren) 60,4%

16. Sinan Bolat (AA Gent) 65,5%

CLUB BRUGGE-SCENARIO 

't Is vandaag geen pretje om doelman te zijn bij AA Gent. Bovendien wordt deze  cruciale positie nauwgezet en minutieus opgevolgd door het clubbestuur, en als je dan nog ook eens meermaals aan het flateren slaat … In tegenstelling wat de buitenwereld denkt, kan voorzitter Ivan De Witte meer genieten van een solide en betrouwbare Gentse verdediging, eerder dan van een woelige en onstuimige aanvalsdrift. De nadruk moest dit seizoen dan ook vooral op het defensief gebied liggen, en net op dat vlak liet AA Gent het vollédig afweten in het huidige seizoen.Bolat moet ook opletten dat hij niet hervalt in dezelfde fouten die hij destijds maakte bij Club Brugge. Toen zette hij in de zomer van 2015 eveneens enkele bedenkelijke prestaties neer op Jan Breydel waardoor hij onder coach Michel Preud'homme al snel uit de ploeg verdween. Zo werd het al snel einde verhaal voor Bolat bij Club Brugge. Tot eenzelfde scenario in de Ghelamco Arena zal het wellicht niet komen, Bolat is intrinsiek nog steeds van een hogere categorie dan Davy Roef of Colin Coosemans, maar dan zal hij dringend moeten uitpakken met betere prestaties. En geen flaters uiteraard.

POLL: Presteerde Bolat vorig seizoen boven zijn kunnen?

meer over

<

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2393
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Sanneh bijna weg, jackpot voor STVV

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

63
{insert image alt}

'Geen KV Mechelen, wel Sporting Gijon voor Belgische spits'

KV Mechelen vond met Ferdi Druijff een nieuwe spits. De Maneblussers hadden ook andere spelers in ...

18
{insert image alt}

'Standard ontvangt bod voor Laifis'

De fans van Standard zien dat Mbaye Leye de ploeg weer op de rails heeft gezet, maar in de laatste ...

55
{insert image alt}

'Stille leider' van Genk zet deur open voor vertrek

Bij KRC Genk zien ze bijna elke mercato een topspeler de club verlaten. Van de kampioenenploeg van ...

152
{insert image alt}

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

De fans van RSC Anderlecht zullen ongetwijfeld een déjà vu krijgen deze mercato. Met Jacub Bruun ...

127
{insert image alt}

'Ajax dacht aan dure floptransfer van Real Madrid'

Ajax betaalde aan het begin van de huidige transferperiode liefst 22,5 miljoen euro aan West Ham ...

47
{insert image alt}

"Lang liep bij Ajax al wat naast zijn schoenen"

Club Brugge huurt Noa Lang van Ajax en heeft een verplichte aankoopoptie van 6 miljoen euro. De ...

382
{insert image alt}

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

STVV is bezig aan een opmerkelijke mercato. Het versterkte zich al stevig en vooral ook Belgisch, ...

133
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

RSC Anderlecht heeft Jacob Bruun Larsen tot het einde van het seizoen op huurbasis overgenomen van ...

296
{insert image alt}

Koeman: "Anders zoekt Barça maar een nieuwe coach"

FC Barcelona had op donderdagavond alle moeite van de wereld om het nietige Cornellà te verslaan in ...

171
{insert image alt}

Publiekslieveling ziet terugkeer naar Standard wel zitten

Standard kan geen dure transfers doen en kan enkel goedkope opportuniteiten vastleggen. De fans van ...

279
{insert image alt}

Anderlecht en Colassin weigerden buitenlandse aanbiedingen

Antoine Colassin werd door RSC Anderlecht voor zes maanden uitgeleend aan Zulte Waregem. De ...

206
{insert image alt}

Opvallend: KRC Genk spendeert én ontvangt meer geld dan Club Brugge

Club Brugge en KRC Genk zijn de landskampioenen van de afgelopen twee seizoenen. Zij nemen het ...

461

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

502
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

195
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

277
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

548
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

182
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

192
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

198
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

74
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

125
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

111
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

669
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

140
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

171
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

292
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

397