Anderlecht-traditie vervalt in pijnlijke fantasie

Foto: Anderlecht-traditie vervalt in pijnlijke fantasie

Jarenlang pakte RSC Anderlecht uit met de beste spelers en de grootste vedetten, maar door de financiële realiteit op Neerpede is dat vandaag echter niet meer mogelijk. Sporting moet lijdzaam toezien hoe andere, ‘kleinere’, clubs beschikken over spelers met kwalitatiever materiaal. Zoals Ismaïla Coulibaly van Beerschot VA bijvoorbeeld.

UNITED WORLD

“We zagen al op de eerste training dat het gene gewone is.” Tom Pietermaat stak na de zege tegen Anderlecht zijn lof niet onder stoelen en banken over zijn ploegmaat Ismaïla Coulibaly. “Wat Isma doet op die leeftijd is uitzonderlijk.” De pas 19-jarige middenvelder loopt over van de kwaliteit en het is ongewoonlijk dat een speler met zo’n breed scala aan hoogwaardige capaciteiten op het Kiel rondloopt. ’t Is dan ook een klein wonder dat Coulibaly vandaag het mooie weer maakt in Antwerpen, want de Malinees stond in het tussenseizoen namelijk op de radar van meerdere Europese clubs, zoals Rangers FC en Galatasaray, maar ook op die van Club Brugge.Zonder die coöperatie van Sheffield United was Coulibaly simpelweg onhaalbaar geweest voor Beerschot. Het rastalent werd door de Engelse club aangekocht maar hij wordt via het overkoepelende United World (waar ook het Arabische Al Hilal United Emirates deel van uitmaakt) voor drie seizoenen uitgeleend aan de Mannekes. Francis Vrancken, voorzitter en co-eigenaar van Beerschot, gaf dat in september op clubwebsite ook enigszins toe. “Deze transfer is het resultaat van onze samenwerking met Sheffield United. Als co-eigenaar van Beerschot en eigenaar van Sheffield United zoekt Prins Abdullah naar win-win situaties voor alle partijen.”

DURE VOGEL

The Blades tastten naar de normen van Beerschot diep in de geldbuidel om Coulibaly te overtuigen voor het United World-project. Thomas Berntsen, de sportief directeur van Sarpsborg, verklaarde aan de Noorse media dat de verkoop van Coulibaly een lucratieve zaak betekende voor de club, dat toen een financieel tekort van één miljoen euro met zich meezeulde. Berntsen liet zich destijds niet uit over de exacte transfersom van Coulibaly, maar verklaarde wel dat de middenvelder behoort tot de meest winstgevende deals uit de clubgeschiedenis. Naargelang de bron varieert die potentiële transfersom van 2 tot 2,5 miljoen euro, een bedrag dat Beerschot zelfstandig niet zou (kunnen) ophoesten voor een aanwinst.De decision makers van Sheffield United leenden Ismaïla Coulibaly uit omdat het voor een 19-jarige enorm moeilijk is om in de Premier League meteen een impact te maken. Enkele jaren ervaring opdoen op een lager niveau was dus een logische en verstandige beslissing. Ook Couliblay zélf was overigens een voorstander om eerst veel speelminuten te vergaren op uitleenbasis alvorens zijn kans te wagen in de slopende Premier League. ’t Is een verstandige kerel voor zijn jonge leeftijd en dat blijkt ook bij Beerschot. Coulibaly stelt zich heel professioneel op en is hij een toonbeeld van mentaliteit, nederigheid en leergierigheid.

BEWONDERING VOOR ANDERLECHT EN KOMPANY

In Noorwegen was Ismaïla Coulibaly een grote blikvanger door zijn defensieve kwaliteiten in combinatie met een uitgesproken voetballend vermogen. In die optiek waren de vergelijkingen met de Noor Sander Berge nooit ver weg. Maar Coulibaly maakt in de Jupiler Pro League al op korte termijn zijn eigen naam. Zo waren zijn prestaties dit seizoen al meer dan degelijk, en tegen RSC Anderlecht zette Coulibaly zich in de nadrukkelijk spotlights bij het grote publiek. De 19-jarige overklaste het centrale middenvelder van Sporting, dat toen bestond uit Peter Zulj, Albert Sambi Lokonga en Percy Tau. Het trio van Anderlecht had geen antwoord op de Malinese topper in wording, die een onvermoeibare indruk gaf en zich onderscheidde door zijn loopvermogen, duelkracht en techniek. Dat Coulibaly ook nog eens kon scoren, was uiteraard mooi meegenomen.

Hoewel hij in het tussenseizoen in de belangstelling stond van Club Brugge, de West-Vlamingen praatten in die periode namelijk vaak met Coulibaly's makelaar, hij kende de rivalen van Anderlecht al van jongs af aan. “Voordat ik prof was, kende ik Anderlecht als de grootste club van België”, verklaarde Coulibaly zondag in de perszaal van Beerschot. “Vincent Kompany was iemand die ik alleen nog maar op televisie had gezien. Voor de match heb ik toch eens gekeken of ik hem niet zag in de dug-out.” Het leidt echter geen twijfel dat coach Kompany op het veld meerdere bewonderende blikken verstuurde richting Coulibaly, die op een indrukwekkende wijze imponeerde tegen een inspiratieloos Anderlecht.De geweldige prestatie van Ismaïla Coulibaly stond in schril contrast met die van Peter Zulj en Albert Sambi Lokonga, waarbij vooral de Oostenrijker wederom de ondergrens haalde. Het zal Kompany toch wel steken dat een kleinere club zoals Beerschot VA, weliswaar met de hulp van Sheffield United, over meer kwaliteit beschikt dan zijn eigen ploeg. De Anderlecht-fans zullen op hun beurt alvast eens stiekem gefantaseerd hebben over Coulibaly in hun team in de plaats van Zulj. De Malinees bezit namelijk alle kwaliteiten om een absolute hit te worden in het Lotto Park, maar hij lijkt nu al geen realistische optie meer te zijn. Indien Coulibaly deze prestaties blijft doortrekken, dan is het zelfs geen zekerheid dat hij drie jaar zal rondlopen op Het Kiel, zoals oorspronkelijk contractueel werd vastgesteld met zijn moederclub Sheffield United.

IMPRESSIEVE ISMAÏLA

Zelden slaagde een nieuwkomer in het Belgisch voetbal erin om op zo’n korte periode dergelijke impact te maken zoals Ismaïla Coulibaly. En dan ook nog op zo’n jonge leeftijd en niet eens bij een traditionele topclub. Tal van fans, analisten en waarnemers zijn het er dan ook roerend over eens dat Coulibaly al snel de Jupiler Pro League zal overstijgen, en dat zijn toekomst ligt bij een Europese (top)club. Hoewel het eerder raadzaam is voor Coulibaly om zeker nog één of twee seizoenen te spelen bij Beerschot, want op zo’n jonge leeftijd is er altijd wel voldoende ruimte voor progressie, springen zijn individuele prestaties in het oog.

In Noorwegen blonk Coulibaly bijvoorbeeld uit door zijn verdedigende kwaliteiten, en ook bij Beerschot trekt hij die positieve lijn door. Hij is namelijk de op één na beste centrale middenvelder op het Belgisch grondgebied qua succesvolle defensieve acties. Per wedstrijd laat hij ongeveer elf van die geslaagde verrichtingen noteren. Op het offensief gebied is de Malinees iets minder aanwezig, maar met een slaagpercentage van 63 procent in de aanvallende duels moet hij slechts vier andere centrale middenvelders voor zich dulden. Daarnaast zijn Coulibaly’s parameters met betrekking tot zijn passes in voorwaartse richting en dribbelaccuraatheid van een hoog niveau.Maar misschien nog wel de strafste statistiek van allemaal is de regelmatigheid waarmee Ismaïla Coulibaly doelpunten scoort. Als centrale middenvelder is hij bijvoorbeeld goed voor 0,49 goal per 90 minuten, wat bijna één doelpunt om de twee wedstrijden inhoudt. Daarmee troeft de tiener enkele gerenommeerde namen en positionele collega’s af zoals Adrien Trebel (Anderlecht, 0,41 goal per 90 minuten), Hans Vanaken (Club Brugge, 0,36 goal per 90 minuten), Niklas Dorsch (AA Gent, 0,30 goal per 90 minuten), Steve De Ridder (Sint-Truiden, 0,27 goal per 90 minuten) en Samuel Bastien (Standard, 0,27 goal per 90 minuten). Coulibaly is dus zowel op defensief, ondersteunend als offensief vlak een meerwaarde in de Jupiler Pro League.

DE NIEUWE REALITEIT

Een jonge, veelzijdige én doeltreffende centrale middenvelder die bulkt van het talent. Vincent Kompany kan de kwaliteiten van Ismaïla Coulibaly alleen maar bewonderen. Dergelijk profiel zou een immense meerwaarde zijn bij Anderlecht, maar daar moet Kompany het vooralsnog stellen met de wisselvallige – maar intrinsiek erg talentvolle – Albert Sambi Lokonga en de doorgaans tegenvallende Peter Zulj. Ook al kon Beerschot Coulibaly enkel maar binnenhalen via Sheffield United, het zal toch steken dat de ploeg van Sporting over heel wat minder kwaliteit beschikt dan de Antwerpse club. En vooral dan op het centrale middenveld. Een typische Anderlecht-middenvelder zoals het de paars-witte traditie betaamt, hij loopt niet rond in Brussel maar wel op ’t Kiel. Het is voor Sporting helaas de realiteit van de vandaag …

POLL: Zou Coulibaly Anderlecht naar een hoger niveau tillen?

<

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

'Anderlecht dichtbij wintertransfer nummer 10'

Antwerp-fans zijn helemaal klaar: "Franky buiten"

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2443
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Sanneh bijna weg, jackpot voor STVV

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

63
{insert image alt}

Mechelen heeft sensatie beet: "Onvermoeibaar"

Een stunt kan je het niet noemen. Maar zaterdag maakte KV Mechelen wel een statement tegen KAS ...

28
{insert image alt}

'Anderlecht dichtbij wintertransfer nummer 10'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

151
{insert image alt}

Antwerp-fans zijn helemaal klaar: "Franky buiten"

Na een mooie startreeks van 6 op 6 onder Frank Vercauteren ging Antwerp FC zaterdag ...

235
{insert image alt}

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

Emmanuel Dennis zit tegen KRC Genk weer in de selectie, terwijl het naar alle verwachting Charles De ...

309
{insert image alt}

'Geen KV Mechelen, wel Sporting Gijon voor Belgische spits'

KV Mechelen vond met Ferdi Druijff een nieuwe spits. De Maneblussers hadden ook andere spelers in ...

108
{insert image alt}

'Standard ontvangt bod voor Laifis'

De fans van Standard zien dat Mbaye Leye de ploeg weer op de rails heeft gezet, maar in de laatste ...

115
{insert image alt}

'Stille leider' van Genk zet deur open voor vertrek

Bij KRC Genk zien ze bijna elke mercato een topspeler de club verlaten. Van de kampioenenploeg van ...

344
{insert image alt}

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

De fans van RSC Anderlecht zullen ongetwijfeld een déjà vu krijgen deze mercato. Met Jacub Bruun ...

228
{insert image alt}

'Ajax dacht aan dure floptransfer van Real Madrid'

Ajax betaalde aan het begin van de huidige transferperiode liefst 22,5 miljoen euro aan West Ham ...

77
{insert image alt}

"Lang liep bij Ajax al wat naast zijn schoenen"

Club Brugge huurt Noa Lang van Ajax en heeft een verplichte aankoopoptie van 6 miljoen euro. De ...

578
{insert image alt}

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

STVV is bezig aan een opmerkelijke mercato. Het versterkte zich al stevig en vooral ook Belgisch, ...

190
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

RSC Anderlecht heeft Jacob Bruun Larsen tot het einde van het seizoen op huurbasis overgenomen van ...

358
{insert image alt}

Koeman: "Anders zoekt Barça maar een nieuwe coach"

FC Barcelona had op donderdagavond alle moeite van de wereld om het nietige Cornellà te verslaan in ...

228
{insert image alt}

Publiekslieveling ziet terugkeer naar Standard wel zitten

Standard kan geen dure transfers doen en kan enkel goedkope opportuniteiten vastleggen. De fans van ...

367
{insert image alt}

Anderlecht en Colassin weigerden buitenlandse aanbiedingen

Antoine Colassin werd door RSC Anderlecht voor zes maanden uitgeleend aan Zulte Waregem. De ...

268

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

558
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

234
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

313
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

602
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

187
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

201
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

206
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

78
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

133
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

120
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

723
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

149
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

186
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

312
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

424