Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Wat zal Philippe Clement dinsdagavond vol bewondering gekeken hebben naar Erling Haaland. De Noorse topspits scoorde wederom twee keer tegen Club Brugge, terwijl de huidige Belgische landskampioen al jaren kampt met een inefficiëntie bij haar centrumspitsen. Haaland is dit seizoen zelfs even efficiënt als de vijf centrumspitsen van Club Brugge samen.

VIER KEER SCOREN TEGEN CLUB

Waren het er nu drie of vier? Na de 5-2 zege van Borussia Dortmund dolde coach Lucien Favre uitgebreid met Erling Haaland, die zaterdag tegen Herta BSC net vier doelpunten in het mandje had gelegd. In het Olympiastadion zag zijn rechtstreekse tegenstander Dedryck Boyata letterlijk sterren tegenover de Noorse stormram die op pas 20-jarige leeftijd al één van de beste spitsen ter wereld is. Het opwarmertje tegen Herta BSC was er dus ééntje die wel kon tellen: de onemanshow van Erling Haaland bezorgde de Berlijnse defensie ware nachtmerries. Het was dus zo klaar als een klontje dat Club Brugge dinsdag een Haaland in bloedvorm zou treffen. “Het is een perfect jaar voor mij”, verklaarde de matchwinnaar tegenover het Duitse ZDF. “Ik zal alles geven en niet stoppen.” Het is Erling Braut Haaland ten voeten uit. Want ook al scoorde hij net nog vier doelpunten, de goalgetter blijft hongerig en gefocust op z'n volgende treffers.

En die lieten niet lang op zich wachten. Dinsdag scoorde hij in minuut 18 en 60 zijn zesde doelpunt in de recente groepsfase van de Champions League. Tegen élke Europese tegenstander liet hij dit seizoen al de netten trillen, waaronder vier stuks tegen Club Brugge. Dinsdagavond had hij daar weliswaar niet veel moeite voor nodig, dankzij de uitgedeelde Brugse cadeaus, maar de moeilijkheidsgraad van de doelpunten is niet erg van tel voor Haaland. Zolang ze maar tegen de netten hangen. Zo'n geilheid voor het doel zal Philippe Clement toch enigszins jaloers maken. Zijn huidige centrumaanvallers kunnen enkel maar dromen van de cijfers en statistieken van de Noorse goalgetter. Een centrumspits die vanuit het niets een doelpunt kan maken en zijn ploeg daarmee door een moeilijk moment kan loodsen: dat profiel is meer dan welkom in Jan Breydel.



“Voorin zijn we zelf nog niet op het niveau van Haaland”, gaf Philippe Clement vorig weekend nog toe na de zuinige 1-0 overwinning tegen KV Kortrijk. “We zullen hard verder werken met de jongens die er zijn. Anderzijds: we staan op de eerste plaats en hebben we het tweede grootste aantal goals gescoord. Dus zo slecht is het ook niet. Maar het moet sowieso erg leuk zijn om een Haaland in jouw ploeg te hebben. Of een Lukaku. Als je dan voor een goede organisatie daarrond zorgt, dan ben je al heel ver.” Gewoon nog maar de luxe van een scorende spits – zonder nog maar te spreken over de andere specifieke kwaliteiten van Haaland – zou alvast veel problemen kunnen oplossen in Brugge, maar de kloof met een Europese reus zoals Borussia Dortmund zal daarmee zeker niet gedicht worden.

OPVOLGER VAN GÖTZE

Hoewel hij pas sinds juli geen tiener meer is, presteert Erling Haaland momenteel als een doorgewinterde spits van absolute topklasse. Zijn jeugdige leeftijd werd zaterdag voor de match tegen Herta BSC nog eens benadrukt want toen ontving hij namelijk de Golden Boy Award, een trofee voor het beste voetbaltalent onder 21 jaar. Het was reeds de tweede keer dat een speler van Borussia Dortmund die eer te beurt viel, Mario Götze (nu PSV Eindhoven) kreeg negen jaar eerder de betreffende trofee in ontvangst. Haaland treedt daarmee in de voetsporen van onder andere Raheem Sterling, Paul Pogba, Sergio Aguëro, Lionel Messi en Kylian Mbappé.



Zijn statistieken en cijfers zijn dan ook overweldigend, Haaland trof dit seizoen bij Dortmund al zeventien keer raak in amper dertien wedstrijden, maar ook zijn manier van spelen en présence zijn erg uitzonderlijk voor een speler van zijn leeftijd. Een type-Romelu Lukaku, maar nog beter, zo wordt Haaland weleens omschreven. Terwijl de 27-jarige Rode Duivel zich bij Internazionale bevindt in de beste vorm van z'n leven, haalt de zeven jaar jongere Haaland reeds dat onwaarschijnlijke niveau. En dan hebben we het niet alleen over de vele doelpunten die hij scoort, maar ook over z'n snelheid, fysiek, duelkracht, werkkracht, diepgang en voetballend vermogen. Kortom, een complete en moderne superspits.

GOUDEN BAL?

Erling Haaland wordt mondiaal geroemd door zijn vele doelpunten, 33 stuks in 31 wedstrijden voor Borussia Dortmund telt hij er in totaliteit al, maar aan de basis ligt een onwaarschijnlijke efficiëntie. Zo'n 43 procent van zijn doelpogingen resulteren in een effectief doelpunt, waarmee hij na Jamie Vardy (Leicester City) de tweede efficiëntste centrumspits is uit de vijf grootste Europese competities. Dit seizoen scoort Haaland bovendien aan een ongelofelijk tempo met 1,53 doelpunt per negentig minuten. Dat gemiddelde wordt overigens overstegen door Zlatan Ibrahimovic (AC Milan, 1,6 goal per negentig minuten) en Robert Lewandowski (Bayern München, 1,71 goal per negentig minuten). Maar anderzijds zijn Zlatan en Lewandowski wél flink wat minder efficiënt dan Haaland met een efficiëntie van respectievelijk 29 procent en 34 procent. Alles in acht genomen is de Noorse stormram wel duidelijk de doeltreffendste spits van de vijf grootste Europese competities. Is de winnaar van de volgende Gouden Bal al gekend?

Efficiëntie en doelpuntgemiddelde
Erling Haaland 43% – 1,53 per 90'
Jamie Vardy 50% – 1,05 per 90'
Zlatan Ibrahimovic 29% – 1,6 per 90'
Robert Lewandowski 34% – 1,71 per 90'

5 BRUGSE SPITSEN VS. HAALAND

Erling Haaland legt dus een indrukwekkende efficiëntie aan de dag, en op het niveau van de Duitse Bundesliga is dat allerminst een sinecure. Club Brugge kan enkel maar dromen van een spits met dergelijke efficiëntie, zelfs nog maar op het bescheiden niveau van de Jupiler Pro League. Het Brugse vijftal Youssouph Badji, Michael Krmencik, David Okereke, Emmanuel Dennis en Siebe Schrijvers vindt wederom erg moeilijk de weg naar het doel en bovendien presteren ze niet meteen efficiënt in de box.

In de Belgische competitie is Badji is nog de zuiverste Brugse afwerker, de Senegalees zet namelijk 16 procent van zijn doelkansen om in een doelpunt. Daarna volgen Krmencik (15 procent) en David Okereke (12,5 procent). Schrijvers en Dennis scoorden dit seizoen nog een enkel doelpunt in de Jupiler Pro League, nochtans waagden zij zich dit seizoen gezamenlijk al aan 22 doelpogingen. Als we de efficiëntie van de vijf Brugse centrumaanvallers optellen, dan raken we aan een 43,5 procent. En da's maar een half procentje meer dan de efficiëntie van Erling Haaland op z'n eentje.



Dinsdagavond verzilverde Haaland twee doelpunten waarbij hij echter wel zeven doelpogingen voor nodig had. Naar de hoogstaande normen van de spits is dat echter een matig efficiëntie-gemiddelde van ‘slechts’ 28,5 procent, maar da’s tegelijkertijd nog een pak hoger dan het seizoensgemiddelde van alle huidige Club Brugge-spitsen. Hoewel de cijfers van Erling Haaland uitzonderlijk en zeldzaam zijn, is het duidelijk dat de efficiëntie van de Club-aanvallers meer dan ondermaats en zelfs zorgwekkend is. Zelfs ‘maar’ op het niveau van de Jupiler Pro League.

POLL: Zou Club Brugge beter presteren met een scorende spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

238
238
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

65
65
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

543
543
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

156
156
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

164
164
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

577
577
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

224
224
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

93
93
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

577
577
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

464
464
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

144
144
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1691
1691
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1054
1054
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

282
282