Vanaken & Vormer maken plaats voor nieuwe Club-dirigent

Foto: Vanaken & Vormer maken plaats voor nieuwe Club-dirigent

Geen ploeg die haar twaalfde man meer mist dan Club Brugge. De in eigen huis anders zo autoritaire landskampioen pakte zonder de steun van een vol Jan Breydel tot dusver amper één op negen, maar in de vierde poging was het eindelijk raak. Nochtans gaven draaischijven Hans Vanaken en Ruud Vormer niet thuis tegen een stug KV Kortrijk, met als gevolg dat Blauw-Zwart andermaal geen al te overtuigende prestatie afleverde. Gelukkig kon Philippe Clement nog rekenen op zijn nieuwe dirigent, die ook dinsdag in Dortmund de boel wellicht op sleeptouw moet nemen.

We hebben het dan niet over Charles De Ketelaere, hoewel hij op zijn linkerflank een behoorlijke partij afwerkte, maar natuurlijk wel over Noa Lang. Niet alleen zorgde de Nederlander op het uur met een geniale ingeving – een fraaie omhaal na een uitstekende assist van de ingevallen Michael Krmencik – voor de bevrijdende 1-0, ook daarvoor was hij reeds de bedrijvigste Bruggeling. De huurling van Ajax en enige zomertransfer, die volgend jaar voor zes miljoen definitief zal worden overgenomen, voelde zich dus duidelijk in zijn sas in zijn centrale rol als creatieve schaduwspits annex zwervende linksbuiten. De flexibele 3-5-2/4-3-3 formatie die Clement bij afwezigheid van zijn gebruikelijke linksbacks Eduard Sobol en Federico Ricca hanteerde, lijkt dan ook op zijn lijf geschreven.

DREIGEND DOORDRAAIEN

Lang liet zich alvast het meest opmerken door de manier waarop hij zich constant aanspeelbaar maakte in de as van het veld. Iets wat ook in zijn vorige optredens al in het oog sprong. Wanneer de nummer 10 het leer dan zijn richting uit ziet komen, laat hij zich in tegenstelling tot veel van zijn ploegmaats – waaronder af en toe zelfs Vanaken – bovendien zelden verleiden tot een simpel tikje terug. Telkens weer draait de 21-jarige Rotterdammer, die de afgelopen zeven jaar de geprezen Amsterdamse school doorliep, door richting het vijandelijke doel. Meer nog dan zijn zelfvertrouwen en finesse aan de bal in drukke zones, verraden die acties vooral een voortreffelijk gevoel voor ruimte. Voorin brengt hij zo snedigheid en schwung in het spel, lager op het terrein helpt het Club om er soms eens sneller uit te komen.Bij een van die controles gleed Lang meteen door de Kortrijkse defensie, om daarna iets te centraal op doel te besluiten. In de tweede helft bediende hij na zulk een offensief gerichte aanname dan weer Krépin Diatta, wiens voorzet net gemist werd door Youssouph Badji. Twee van de drie prima kansen die de thuisploeg afdwong in een voor de rest flauw eerste uur, kwamen dus op die manier tot stand. De andere was een fikse mogelijkheid voor Vanaken, die normaal gezien veel meer doet met dat soort ballen. Zijn zeldzaam zwakke afwerking stond misschien wel symbool voor de bleke en slordige match van de tweevoudige Gouden Schoen. Hoewel hij in de vijf voorbije competitieduels nog twee assists afleverde, én tussendoor scoorde tegen Lazio, lijkt Vanaken dan ook niet aan zijn beste periode bezig.

ZAND IN DE MACHINE

Die beleefde de spelverdeler van eind augustus tot begin oktober, toen hij in vijf wedstrijden goed was voor evenveel goals en twee assists. In diezelfde partijen voegde Vormer daar ook nog eens vier assists en één treffer aan toe. Geen wonder dus dat Club toen een 15 op 15 boekte en met voorsprong haar beste voetbal op de mat legde. Nadien draaide het even vierkant, en ondanks de zes op zes loopt het ook nu nog altijd eerder stroef op het middenveld – waar het trio met Mats Rits nochtans haar strepen verdiend heeft. Vanaken en Vormer hebben wel nog hun momenten, maar die eerste verliest iets vaker de bal dan gewoonlijk terwijl de aanvoerder vooral bijwijlen onzichtbaar is. Het logische gevolg is dat de aanvalsgolven, waaronder de sporadische kansen op counters, er heel wat minder vlot uitkomen.Het gebrek aan een aanspeelpunt voorin, de verdienstelijke prestatie van Badji ten spijt, helpt de zaak natuurlijk niet vooruit. Net zomin als de onzuivere inspeelpassen van Simon Deli, die wederom tot de negatieve uitschieters behoorde. De ervaren Ivoriaan zit duidelijk in een dip en had het na de tactische ingreep van Yves Vanderhaeghe tevens defensief niet onder de markt met de mannetjes die in zijn rug opdoken. Dan deed zelfs Brandon Mechele, nochtans niet gekend voor zijn kwaliteiten in de opbouw en eveneens goed voor een aantal slordigheden, het nog beter. Allemaal factoren die maken dat de offensieve patronen van de dominante machine, die vorig seizoen als een pletwals door de competitie raasde, nog niet op punt staan. Gelukkig zijn er nog de flitsen van De Ketelaere, Diatta en dus ook Lang.

TROEVEN VAN LANG

Behalve bij zijn solo richting doel voor rust had die laatste met zijn dribbels iets minder succes, al staat zijn technische bagage uiteraard wel buiten kijf. Anders dan bij Emmanuel Dennis, die ook in het rijtje hierboven thuishoort maar gespaard werd voor Dortmund, staat dat echter niet haast synoniem met een zwakke match. Hoewel hij het evenmin snel opgeeft, heeft Lang immers minder oogkleppen op en is hij vooral een veel grote teamspeler. In tegenstelling tot de soms nogal zelfzuchtige Dennis, die graag alles zelf wil forceren, behoudt de Nederlander meer het overzicht en zoekt hij vaker combinaties op. Bovendien blijkt Lang tot dusver ook een pak efficiënter, want na 316 minuten in vijf duels JPL-voetbal zit hij al aan drie doelpunten. Dennis daarentegen staat met 50 minuten meer op de teller nog op nul.Daartegenover staat wel dat de Nigeriaan meer power, snelheid en zelfs defensieve discipline voor de dag legt. Qua body, druk zetten en meeverdedigen zit Lang dan ook nog niet op het niveau van Dennis, Diatta en De Ketelaere, al lijkt zijn fysiek wel in stijgende lijn. De voorbije drie wedstrijden, thuis tegen Dortmund inclusief, werd de zomeraanwinst telkens pas een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. Daarvoor speelde hij, na zijn debuut vanaf de pauze in Standard, steeds een uur tegen KV Mechelen en OH Leuven. In de Champions League mocht Lang aanvankelijk dan weer enkel kort invallen tegen Lazio en Zenit, waarbij hij in Sint-Petersburg wel betrokken was bij het gloriemoment van De Ketelaere. Een schoolvoorbeeld van zijn meerwaarde in het samenspel, toen trouwens met Vormer én Vanaken.

DUO MET DENNIS?

Een potentieel dodelijk trio dus, tenminste indien de twee Gouden Schoenen hun spelpeil weer opkrikken. Hopelijk al in Dortmund, waar ook voor Lang wellicht een sleutelrol is voorzien. Per slot van rekening lijkt hij klaar om een vaste basisplaats te claimen. Mogelijk terug in een tandem met Dennis, die uit voorzorg opzij werd gehouden om zijn status als Mister Europe nog eens waar te maken. Zoals in de heenmatch – en meestal op het kampioenenbal – kiest Clement zo zonder verrassingen voor een opstelling zonder klassiek speerpunt, waarbij er dinsdag samen met verder nog De Ketelaere, Vanaken, Vormer en Diatta zelfs een pak voetballend vermogen aan de aftrap kan staan. Al zal dat er misschien alleen op de tegenaanval een zeldzame keer uitkomen, en heeft Badji eveneens goede voeten.In eigen land zal evenwel doorgaans minstens een van hen plaats moeten ruimen voor een echte spits, én eventueel Sobol. Wie weet binnenkort Vormer en/of Vanaken, zij het dan vooral om hen eens rust te gunnen. Met uitzondering van de laatste vijf minuten tegen Dortmund speelde Vanaken dit seizoen al alles, Vormer werd af en toe gewisseld maar stond toch ook 92 procent van de tijd tussen de lijnen. Hoewel beiden gekend staan om hun voortdurende paraatheid, kan die zware werklast een verklaring bieden voor hun mindere vorm. Het bezoek aan Moeskroen volgende week komt in opzicht gelegen, al denkt Clement daar vermoedelijk anders over. Met zijn aanvoerder op de bank liep het namelijk mis in Leuven – waarna diens vervanger Siebe Schrijvers overigens volledig naar het achterplan verdween.

DRIE DIRIGENTEN

In tegenstelling tot de statistieken van Vanaken en Vormen, leverden Lang zijn bijdragen in die periode trouwens weinig op. Zoals hij zelf opmerkte, is het nu dan ook de eerste keer dat zijn goal goed is voor de drie punten. Zelfs los van dat doelpunt ziet het er echter naar uit dat de nieuwkomer klaar is om Blauw-Zwart op sleeptouw te nemen, te beginnen dinsdag in Dortmund. Al blijft het immense belang van het vertrouwde duo op het middenveld, ondanks het alsmaar toenemend arsenaal aan wapens – Lang, De Ketaelere, Dennis, Diatta – rondom hen, toch niet te onderschatten. Pas wanneer zij op niveau acteren, wordt de hele vertoning immers de moeite waard. Of er nu volk op de tribunes zit of niet. Desalniettemin kregen Vormer en Vanaken duidelijk het gezelschap van een nieuwe dirigent aan wie de regie kan worden toevertrouwd. Noa Lang is de naam.

POLL: Hoeveel doelpunten zal Lang dit seizoen scoren in de JPL?

<

'Precieze transfersom Diatta onthuld'

'Anderlecht-aanwinst legt medische testen af, deal bijna rond'

Genk wrijft zich in de handen: Cuesta mag spelen in Brugge

Vandaag 22 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

TIPS VAN DE DAG: Nieuwe ster Anderlecht, problemen voor Diatta

Naast het brengen van de belangrijkste voetbalnieuwtjes in binnen- en buitenland, zet VoetbalNieuws ...

214
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

17
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Club opnieuw transfermarkt op, toptransfer voor Ryan

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

609
{insert image alt}

'Antwerp bepaalt vraagprijs Lamkel Zé'

Het eerherstel lijkt er eentje van korte duur te zullen worden. Hoewel hij bij zijn wederoptreden ...

0
{insert image alt}

'Anderlecht-aanwinst legt medische testen af, deal bijna rond'

Vanavond om kwart voor negen kruist Anderlecht de degens met Waasland-Beveren, maar in aanloop naar ...

86
{insert image alt}

'Precieze transfersom Diatta onthuld'

Na drie geslaagde jaren kwam er donderdag plots een einde aan het huwelijk tussen Club Brugge en ...

511
{insert image alt}

Diaby speelt open kaart over keuze voor RSCA

RSC Anderlecht wil vrijdagavond bevestigen na de knappe zege tegen Sporting Charleroi en neemt het ...

95
{insert image alt}

Genk wrijft zich in de handen: Cuesta mag spelen in Brugge

KRC Genk hoopt zondagmiddag opnieuw wat spanning te krijgen in de titelstrijd. De Limburgers gaan ...

272
{insert image alt}

'Real Madrid plant megabod: 80 miljoen + Hazard'

Real Madrid heeft een behoorlijk dramatische week achter de rug. Op enkele dagen tijd speelden de ...

344
{insert image alt}

Club Brugge neemt opnieuw afscheid van aanvaller

Bij Club Brugge geven ze de jeugd meer kansen dan voorheen, met de doorbraak van Charles De ...

169
{insert image alt}

Martinez stelt Kompany en Anderlecht gerust

Bij het ingaan van de 23ste speeldag in de Jupiler Pro League staat RSC Anderlecht op een vijfde ...

222
{insert image alt}

Guardiola bevestigt zwaar verdict De Bruyne

Manchester City heeft zich woensdagavond voor enkele uren naar leidersplaats in de Premier League ...

368
{insert image alt}

Clement kondigt extra versterking aan bij Club

Club Brugge kan zondag een gouden zaak doen in de titelstrijd en neemt het dan thuis op tegen zijn ...

982
{insert image alt}

'Real-bestuur neemt beslissing over ontslag Zidane'

Zinedine Zidane is bij Real Madrid opnieuw in het oog van de storm terecht gekomen. Een week nadat ...

156
{insert image alt}

Vader Witsel heeft bijzonder slecht nieuws voor Rode Duivels

De Rode Duivels gaan in de zomer op het EK op zoek naar een eerste hoofdprijs en Roberto Martinez ...

272
{insert image alt}

Onderzoekers KU Leuven: "Deze vier clubs spelen Play-Off I"

Na 22 speeldagen staat alles in de Jupiler Pro League nog bijzonder dicht op elkaar en ligt de ...

704
{insert image alt}

'Eerste gegadigden melden zich voor Bundu'

RSC Anderlecht heeft zijn eerste thuiswedstrijd van 2021 al winnend afgesloten en maakte ...

436
{insert image alt}

Zidane moet alweer tegenvaller slikken bij Real Madrid

Het zijn moeilijke tijden voor Zinedine Zidane bij Real Madrid. De resultaten vallen vies tegen, met ...

58

Gisteren 21 Januari 2021

{insert image alt}

VD Brom waarschuwt Club, Hein maakt eerlijke analyse

De topper van de midweekspeeldag in de Jupiler Pro League tussen Racing Genk en AA Gent eindigde in ...

1503
{insert image alt}

Alweer prijs: 'RSCA verwent Kompany met nieuwe toptransfer'

Het ziet ernaar uit dat Anderlecht niet van plan is om Abdoulay Diaby op de flank uit te spelen, ...

875
{insert image alt}

Lamkel Zé heeft boodschap Antwerp begrepen

De soap is nog niet voorbij. Nochtans pleegde Didier Lamkel Zé recent nog karaktermoord door in een ...

742
{insert image alt}

Hein & co moeten het compleet ontgelden: "Schaamtelijk!"

In de Jupiler Pro League stond vanavond het laatste duel van deze midweekspeeldag op het programma. ...

499
{insert image alt}

Liverpool blameert zich en ziet United uitlopen

Liverpool heeft donderdag averij opgelopen in de Premier League. De regerend landskampioen beet zich ...

123
{insert image alt}

Matig AA Gent ontsnapt tegen tienkoppig Racing Genk

Deze week werd in de Jupiler Pro League de – vooruitgeschoven – 25ste speeldag afgewerkt. Daarin ...

229
{insert image alt}

Standard komt met geniepige prik naar Defour

Standard kent een perfecte start onder nieuwe coach Mbaye Leye. De Senegalees boekte namelijk negen ...

643
{insert image alt}

Origi tekent bij terugkeer voor onwaarschijnlijke misser (🎥)

Ook in de Premier League wordt er vanavond opnieuw gevoetbald, met onder meer het duel tussen ...

271
{insert image alt}

Club-fans niet te spreken over 'soldenprijs' Diatta: "Kijk naar Doku"

De kogel is door de kerk: Krépin Diatta verlaat Club Brugge voor AS Monaco. Het ging dus allemaal ...

1028
{insert image alt}

Herbeleef: Gent mag nog van geluk spreken tegen tienkoppig Genk

Voor de afsluiter van de midweekspeeldag hebben de kalendermakers een traditionele topwedstrijd ...

74
{insert image alt}

Lijdensweg blijft duren: Agüero besmet met covid

De pech blijft Sergio Agüero dit seizoen maar achtervolgen. Na het nodige blessureleed is de ...

56
{insert image alt}

Discussie na rode kaart Cuesta: "Wat een comedyshow"

KRC Genk kende donderdagavond een droomstart op eigen veld tegen AA Gent. Na amper zeven minuten kon ...

1112
{insert image alt}

Diatta reageert eerste keer op vertrek bij Club

Club Brugge heeft donderdagavond afscheid genomen van één van zijn smaakmakers. Zo besloot Krépin ...

1060
{insert image alt}

'Zidane zorgt voor verbijstering in kleedkamer Real'

De spelersgroep van Real Madrid zou steeds meer in onmin leven met trainer Zinedine Zidane. De ...

453
{insert image alt}

Fraaie comeback OHL beloond met gouden driepunter

Na een wedstrijd die alle kanten uitging, heeft OHL zich finaal de beste getoond. Essevee leek lange ...

266