Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Foto: Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Ook Wim De Decker krijgt de motor van AA Gent voorlopig niet aan het draaien. Het aantal verworven punten in het huidige seizoen is dramatisch voor een club van die grootorde, en veel beterschap lijkt er ook niet meteen in te zitten. Wij namen de grootste pijnpunten bij de Buffalo's grondig onder de loep.

PUNTENOOGST DAALT -43%

't Is al wat geweest bij AA Gent. Jess Thorup en Laszlo Bölöni kregen vroegtijdig de bons, en met Wim De Decker tellen de Buffalo's al hun derde hoofdcoach van het seizoen - de huidige editie van de Jupiler Pro League is nochtans maar twaalf etappes ver. En daarin telt de club nog steeds maar dertien vergaarde punten, terwijl de ambities voor het seizoen torenhoog lagen. Een outsider voor de titel wilden ze worden in de Arteveldestad, gefundeerd op de sterke prestaties van het voorbije succesvolle seizoen, want in het tussenseizoen verlieten enkel Jonathan David (Lille OSC) en Thomas Kaminski (Blackburn Rovers) de club. Een outsider voor de titel, Club Brugge het vuur aan de schenen leggen. Die uitgesproken aspiraties waren gedurfd en beklemtonen een grote mate van eerzucht en ijver, maar op de groene mat is daar dit seizoen echter weinig van te merken. En dat ondanks een legioen aan nieuwkomers met een kostenplaatje van maar liefst 17,5 miljoen euro.De puntenoogst van AA Gent is dan ook heel schraal in vergelijking met het vorige seizoen. Momenteel haalt de club een gemiddelde puntenwinst van amper 1,08 punt per wedstrijd terwijl die frequentie in de voorgaande editie van de Jupiler Pro League bijna dubbel zo hoog lag met 1,9 eenheden. Da’s een relatieve afname van maar liefst – 43 procent. De Buffalo's gingen dit seizoen onderuit tegen 'kleinere' ploegen zoals Sint-Truiden, KAS Eupen, KV Kortrijk, OH Leuven en Cercle Brugge, iets wat volledig in strijd is met de statuur van de club en uiteraard de enorme ambities van het Gentse beleidsduo Michel Louwagie en Ivan De Witte. Die neerwaartse spiraal van de gesprokkelde punten wordt vooral toegeschreven aan het vertrek van de klassebak Jonathan David en dat houdt grotendeels ook steek.

DE GROTE PIJNPUNTEN

Een eerste dieperliggende parameter die we bekijken zijn de expected goals, een wetenschappelijk algoritme die de kwaliteit afweegt van de verworven doelkansen tegenover de effectieve afwerking ervan. Dit seizoen scoort AA Gent bijvoorbeeld gemiddeld 1,67 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat aantal volgens de expected goals op twee eenheden zou moeten liggen. Op basis hiervan wordt het duidelijk dat het Gentse team in de zone van de waarheid niet naar behoren presteert, en tot op vandaag in totaal vier gescoorde doelpunten misliep. Die extra vier doelpunten zouden AA Gent alvast enkele punten meer hebben opgeleverd – en aldus een hogere positie in de rangschikking – maar naast het offensieve onvermogen acteert ook de Oost-Vlaamse defensie ondermaats.Dit seizoen slikten de Buffalo's namelijk 1,67 tegendoelpunt per wedstrijd – exact hetzelfde aantal zoals hun gescoorde doelpunten dus – wat een aanzienlijke stijging betekent tegenover het voorbije seizoen. Toen lag het gemiddelde van de geïncasseerde treffers een pak lager met namelijk 1,17 stuk per wedstrijd. De expected goals against geven bovendien aan dat AA Gent in totaal zelfs nog twee doelpunten meer zouden moesten verduren. Het is dan ook weinig verrassend dat de club over de op vijf na slechtste verdediging beschikt van de ganse Jupiler Pro League. Het probleem bevindt zich dus niet alleen in het offensieve compartiment, de club heeft de op zes na beste aanval van de competitie, maar wél vooral in de verdediging.

AA Gent 2020-2021

Goals – (Expected goals)

Voor: 1,67 – (2)

Tegen: 1,67 – (1,5)

BLESSURES, BLUNDERS EN VERTROUWEN

Wim De Decker staat nu reeds zeven competitiewedstrijden aan het roer bij AA Gent en hij haalde daarbij een puntenoogst van 10 punten op 21. Dat zijn geen overweldigende cijfers uiteraard, maar wél een pak meer dan zijn voorgangers Jess Thorup en Laszlo Bölöni die in het huidige seizoen anderzijds wel veel minder wedstrijden coachten voor de club. Desalniettemin pakte AA Gent onder De Decker 77 procent van hun totale punten in de Jupiler Pro League. De vijf wedstrijden onder Thorup en Bölöni vertegenwoordigen dus slechts 23 procent van de puntenopbrengst.

De Decker had bovendien ook de omstandigheden niet echt mee – logisch na die twee eerdere trainersontslagen dit jaar. Hij erfde namelijk een zwaar mentaal aangetaste spelersgroep waar het zelfvertrouwen totaal zoek was. Daarnaast kampte AA Gent met veel kwetsuren en afwezigheden zoals dat het geval was bij de sterkhouders Vadis Odjidja-Ofoe, Sven Kums, Elisha Owusu en Laurent Depoitre. Om diezelfde reden kon ook Giorgi Chakvetadze zijn groot potentieel nog niet ontplooien, op het Georgische goudhaantje werd namelijk hard gerekend om de leemte op te vullen die Jonathan David naliet.Vervolgens waren de individuele prestaties van de huidige Buffalo’s ook eerder zorgwekkend te noemen. Roman Bezus, Michael Ngadeu, Nurio en Igor Plastun kampen duidelijk met een gebrek aan vertrouwen. En als ook de doelmannen Sinan Bolat, Colin Coosemans en Davy Roef nog eens aan het flateren slaan, dan wordt die langverwachte remonte een enorm lastige opdracht voor De Decker. Het is duidelijk dat AA Gent niet kan rekenen op een sterk collectief door een combinatie van blessures, een zorgwekkend vormpeil en een gebrek aan een mentale weerbaarheid.

TUSSEN DE OREN

De offensieve en defensieve efficiëntie is daarom hét grote mankement dit jaar bij AA Gent, want zowat alle andere parameters zijn zowat helemaal gelijk gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo worden dit jaar twee pogingen meer afgevuurd naar het vijandige doel en tellen de Buffalo’s slechts één geïncasseerde doelkans meer. Op het gebied van balverlies, recuperaties en (gewonnen) duels valt er bovendien ook geen opmerkelijke verandering te constateren tussen beide jaargangen. Al deze parameters tonen nagenoeg dezelfde waarden.Anderzijds nam het gemiddelde balbezit van de ploeg wél toe naar bijna 59 procent. Met dat aandeel veldoverwicht is AA Gent de nummer één van de Jupiler Pro League, en ook de zuiverheid van de passes is van het hoogste niveau van de competitie. Daaruit blijkt opnieuw dat de inefficiëntie vooraan en achteraan hét grootste probleem is van de Oost-Vlamingen. Zeker omdat AA Gent na Club Brugge de ploeg is die het meeste aantal doelpogingen van de huidige jaargang telt. Werk aan de winkel dus voor Wim De Decker, die zich dus vooral zal moeten focussen op de mentale mindset van zijn troepen.

POLL: Is er te weinig kwaliteit of efficiëntie bij AA Gent?

Zo liggen de kaarten voor PO1 en PO2 één speeldag voor het einde

KVO mag nog dromen van PO1 na late comeback op het Kiel

Ondanks goal Carrasco laat Atletico alweer punten liggen

Vandaag 12 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clement vs. Kompany: clash der stijlen op weg naar Europese top?

In de stand bedraagt de kloof 21 punten, op de bankrekening ettelijke miljoenen. Anderlecht tegen ...

529

Gisteren 11 April 2021

{insert image alt}

Vormer in gekende stijl: "We geven twee klotegoals weg"

Club Brugge lijkt stilaan toch wat van zijn aura als autoritaire leider in de Jupiler Pro League te ...

109
{insert image alt}

Extra troef voor AA Gent: "Op die manier moet ik me in de ploeg vechten"

AA Gent zorgde er dit weekend voor dat het nog steeds zijn lot in eigen handen heeft om alsnog een ...

30
{insert image alt}

Zo liggen de kaarten voor PO1 en PO2 één speeldag voor het einde

Het voorbije voetbalweekend leverde opnieuw de nodige interessante resultaten op, waardoor het ...

223
{insert image alt}

Mata is hard voor Club na nederlaag op Anderlecht

Club Brugge lijkt zich zorgen te moeten maken over Play-Off I, want het leed zondag zijn tweede ...

351
{insert image alt}

Ondanks goal Carrasco laat Atletico alweer punten liggen

Het lijkt er alsmaar meer op dat we nog een bijzonder spannende titelstrijd gaan krijgen in La Liga. ...

93
{insert image alt}

KVO mag nog dromen van PO1 na late comeback op het Kiel

KV Oostende is op één speeldag van het einde nog altijd niet helemaal uitgeteld voor Play-Off I. ...

235
{insert image alt}

Cuypers en Olympiakos mogen nu al landstitel vieren

In zowat alle Europese competities is de titelstrijd nog in volle ontknoping, maar in Griekenland is ...

55
{insert image alt}

'Anderlecht mag potentiële opvolger Van Crombrugge definitief schrappen'

Anderlecht kon de voorbije maanden niet rekenen op Hendrik Van Crombrugge door langdurig ...

108
{insert image alt}

Seraing speelt barrages voor promotie naar 1A na nederlaag Lommel

In 1B is zondagavond de promotiestrijd helemaal beslist. Union was al enkele weken kampioen en dus ...

108
{insert image alt}

Sambi Lokonga na goal: "Ik heb het advies van mijn mama gevolgd"

Anderlecht heeft na de 1-4 op Antwerp vorige week een nieuw statement gemaakt door nu ook de ...

175
{insert image alt}

Carrasco bewijst meteen waarde voor Atletico bij rentree met snelle goal (🎥)

Yannick Carrasco was de voorbije wedstrijden afwezig bij Atletico Madrid door een blessure en zonder ...

62
{insert image alt}

Lukaku en Coucke reageren uitgelaten na goal Sambi Lokonga

Anderlecht heeft zondag een gigantische stap gezet richting Play-Off I en meteen ook laten zien dat ...

1052
{insert image alt}

Kompany: "Ons werk is nog niet af"

Vincent Kompany was uiteraard dolgelukkigna de 2-1-zege tegen Club Brugge. RSC Anderlecht kan ...

417
{insert image alt}

Clement: "We verdienden meer"

Philippe Clement zag een Club Brugge dat lange tijd controle had, maar niet echt goed speelde. De ...

616
{insert image alt}

Fans van Anderlecht genieten: "Geeft iemand de uitslag door aan De Boeck?"

RSC Anderlecht won met 2-1 van Club Brugge. Dat was een zege die bijzonder veel deugd deed bij de ...

924