Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Ook Wim De Decker krijgt de motor van AA Gent voorlopig niet aan het draaien. Het aantal verworven punten in het huidige seizoen is dramatisch voor een club van die grootorde, en veel beterschap lijkt er ook niet meteen in te zitten. Wij namen de grootste pijnpunten bij de Buffalo's grondig onder de loep.


PUNTENOOGST DAALT -43%

't Is al wat geweest bij AA Gent. Jess Thorup en Laszlo Bölöni kregen vroegtijdig de bons, en met Wim De Decker tellen de Buffalo's al hun derde hoofdcoach van het seizoen - de huidige editie van de Jupiler Pro League is nochtans maar twaalf etappes ver. En daarin telt de club nog steeds maar dertien vergaarde punten, terwijl de ambities voor het seizoen torenhoog lagen. Een outsider voor de titel wilden ze worden in de Arteveldestad, gefundeerd op de sterke prestaties van het voorbije succesvolle seizoen, want in het tussenseizoen verlieten enkel Jonathan David (Lille OSC) en Thomas Kaminski (Blackburn Rovers) de club. Een outsider voor de titel, Club Brugge het vuur aan de schenen leggen. Die uitgesproken aspiraties waren gedurfd en beklemtonen een grote mate van eerzucht en ijver, maar op de groene mat is daar dit seizoen echter weinig van te merken. En dat ondanks een legioen aan nieuwkomers met een kostenplaatje van maar liefst 17,5 miljoen euro.De puntenoogst van AA Gent is dan ook heel schraal in vergelijking met het vorige seizoen. Momenteel haalt de club een gemiddelde puntenwinst van amper 1,08 punt per wedstrijd terwijl die frequentie in de voorgaande editie van de Jupiler Pro League bijna dubbel zo hoog lag met 1,9 eenheden. Da’s een relatieve afname van maar liefst – 43 procent. De Buffalo's gingen dit seizoen onderuit tegen 'kleinere' ploegen zoals Sint-Truiden, KAS Eupen, KV Kortrijk, OH Leuven en Cercle Brugge, iets wat volledig in strijd is met de statuur van de club en uiteraard de enorme ambities van het Gentse beleidsduo Michel Louwagie en Ivan De Witte. Die neerwaartse spiraal van de gesprokkelde punten wordt vooral toegeschreven aan het vertrek van de klassebak Jonathan David en dat houdt grotendeels ook steek.

DE GROTE PIJNPUNTEN

Een eerste dieperliggende parameter die we bekijken zijn de expected goals, een wetenschappelijk algoritme die de kwaliteit afweegt van de verworven doelkansen tegenover de effectieve afwerking ervan. Dit seizoen scoort AA Gent bijvoorbeeld gemiddeld 1,67 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat aantal volgens de expected goals op twee eenheden zou moeten liggen. Op basis hiervan wordt het duidelijk dat het Gentse team in de zone van de waarheid niet naar behoren presteert, en tot op vandaag in totaal vier gescoorde doelpunten misliep. Die extra vier doelpunten zouden AA Gent alvast enkele punten meer hebben opgeleverd – en aldus een hogere positie in de rangschikking – maar naast het offensieve onvermogen acteert ook de Oost-Vlaamse defensie ondermaats.Dit seizoen slikten de Buffalo's namelijk 1,67 tegendoelpunt per wedstrijd – exact hetzelfde aantal zoals hun gescoorde doelpunten dus – wat een aanzienlijke stijging betekent tegenover het voorbije seizoen. Toen lag het gemiddelde van de geïncasseerde treffers een pak lager met namelijk 1,17 stuk per wedstrijd. De expected goals against geven bovendien aan dat AA Gent in totaal zelfs nog twee doelpunten meer zouden moesten verduren. Het is dan ook weinig verrassend dat de club over de op vijf na slechtste verdediging beschikt van de ganse Jupiler Pro League. Het probleem bevindt zich dus niet alleen in het offensieve compartiment, de club heeft de op zes na beste aanval van de competitie, maar wél vooral in de verdediging.

AA Gent 2020-2021
Goals – (Expected goals)
Voor: 1,67 – (2)
Tegen: 1,67 – (1,5)

BLESSURES, BLUNDERS EN VERTROUWEN

Wim De Decker staat nu reeds zeven competitiewedstrijden aan het roer bij AA Gent en hij haalde daarbij een puntenoogst van 10 punten op 21. Dat zijn geen overweldigende cijfers uiteraard, maar wél een pak meer dan zijn voorgangers Jess Thorup en Laszlo Bölöni die in het huidige seizoen anderzijds wel veel minder wedstrijden coachten voor de club. Desalniettemin pakte AA Gent onder De Decker 77 procent van hun totale punten in de Jupiler Pro League. De vijf wedstrijden onder Thorup en Bölöni vertegenwoordigen dus slechts 23 procent van de puntenopbrengst.

De Decker had bovendien ook de omstandigheden niet echt mee – logisch na die twee eerdere trainersontslagen dit jaar. Hij erfde namelijk een zwaar mentaal aangetaste spelersgroep waar het zelfvertrouwen totaal zoek was. Daarnaast kampte AA Gent met veel kwetsuren en afwezigheden zoals dat het geval was bij de sterkhouders Vadis Odjidja-Ofoe, Sven Kums, Elisha Owusu en Laurent Depoitre. Om diezelfde reden kon ook Giorgi Chakvetadze zijn groot potentieel nog niet ontplooien, op het Georgische goudhaantje werd namelijk hard gerekend om de leemte op te vullen die Jonathan David naliet.Vervolgens waren de individuele prestaties van de huidige Buffalo’s ook eerder zorgwekkend te noemen. Roman Bezus, Michael Ngadeu, Nurio en Igor Plastun kampen duidelijk met een gebrek aan vertrouwen. En als ook de doelmannen Sinan Bolat, Colin Coosemans en Davy Roef nog eens aan het flateren slaan, dan wordt die langverwachte remonte een enorm lastige opdracht voor De Decker. Het is duidelijk dat AA Gent niet kan rekenen op een sterk collectief door een combinatie van blessures, een zorgwekkend vormpeil en een gebrek aan een mentale weerbaarheid.

TUSSEN DE OREN

De offensieve en defensieve efficiëntie is daarom hét grote mankement dit jaar bij AA Gent, want zowat alle andere parameters zijn zowat helemaal gelijk gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo worden dit jaar twee pogingen meer afgevuurd naar het vijandige doel en tellen de Buffalo’s slechts één geïncasseerde doelkans meer. Op het gebied van balverlies, recuperaties en (gewonnen) duels valt er bovendien ook geen opmerkelijke verandering te constateren tussen beide jaargangen. Al deze parameters tonen nagenoeg dezelfde waarden.Anderzijds nam het gemiddelde balbezit van de ploeg wél toe naar bijna 59 procent. Met dat aandeel veldoverwicht is AA Gent de nummer één van de Jupiler Pro League, en ook de zuiverheid van de passes is van het hoogste niveau van de competitie. Daaruit blijkt opnieuw dat de inefficiëntie vooraan en achteraan hét grootste probleem is van de Oost-Vlamingen. Zeker omdat AA Gent na Club Brugge de ploeg is die het meeste aantal doelpogingen van de huidige jaargang telt. Werk aan de winkel dus voor Wim De Decker, die zich dus vooral zal moeten focussen op de mentale mindset van zijn troepen.

POLL: Is er te weinig kwaliteit of efficiëntie bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>LIVE EK 2024: Mbappé begint op de bank bij Frankrijk</strong>
LIVE EK 2024: Mbappé begint op de bank bij Frankrijk

Het Europees kampioenschap in Duitsland draait op volle toeren. Tijdens het toernooi kan u via ...

603
603
<strong>DUIVELS LIVE: Gunstige uitslag in Slovakije-Roemenië</strong>
DUIVELS LIVE: Gunstige uitslag in Slovakije-Roemenië

De Rode Duivels willen deze zomer zover mogelijk geraken op het Europees kampioenschap in Duitsland. ...

1487
1487
<strong>‘Anderlecht gaat vol voor klepper: Lust voor het oog’</strong>
‘Anderlecht gaat vol voor klepper: Lust voor het oog’

Anderlecht heeft zijn zinnen gezet op Metinho, een opkomend talent dat de Braziliaanse ...

10
10
Oostenrijk legt strijdend Polen alsnog vlot over de knie
Oostenrijk legt strijdend Polen alsnog vlot over de knie

Op het EK stond om 18u de partij tussen Polen en Oostenrijk op het programma. De Oostenrijkers waren ...

2
2
VN-lezer tipt Tedesco: "Hij moet naast Onana spelen"
VN-lezer tipt Tedesco: "Hij moet naast Onana spelen"

De Rode Duivels mochten vandaag Oekra&iuml;ne bedanken voor de zege tegen Slovakije. Mits een zege ...

34
34
<strong>Waarom Nederland véél moet bewijzen tegen Frankrijk</strong>
Waarom Nederland véél moet bewijzen tegen Frankrijk

Het Nederlandse volk spreekt altijd over het winnen van een toernooi. De harde realiteit is echter ...

11
11
'Tedesco trapt op tenen: Rode Duivel teleurgesteld'
'Tedesco trapt op tenen: Rode Duivel teleurgesteld'

De nederlaag tegen Slovakije kwam Domenico Tedesco op flink wat kritiek te staan, maar intern ...

432
432
Yaremchuk laat X ontploffen: "Mooiste goal van het EK!"
Yaremchuk laat X ontploffen: "Mooiste goal van het EK!"

Alles ligt opnieuw open in Groep E, de poule van de Rode Duivels. Met dank aan niemand minder dan ...

93
93
Club Brugge & Anderlecht presenteren nieuwkomers
Club Brugge & Anderlecht presenteren nieuwkomers

Union mengde zich ook in de debatten, maar voor het eerst sinds lang streden Club Brugge en ...

225
225
<strong>‘Geen rem op AA Gent met razende CPL-deal’ </strong>
‘Geen rem op AA Gent met razende CPL-deal’

AA Gent heeft onder de nieuwe eigenaar Sam Baro een frisse sportieve structuur ingevoerd. Het beleid ...

253
253
KRC Genk stelt verdediger voor: "Opvolger van Lucumi"
KRC Genk stelt verdediger voor: "Opvolger van Lucumi"

KRC Genk wil na een teleurstellend seizoen geen gras laten groeien over de zoektocht naar ...

94
94
Antwerp maakt volgende zomeraanwinst officieel bekend
Antwerp maakt volgende zomeraanwinst officieel bekend

Terwijl het EK alle aandacht opeist is intussen ook de transfermarkt alweer een aantal dagen ...

132
132
Yaremchuk eist heldenrol op bij veerkrachtig Oekraïne
Yaremchuk eist heldenrol op bij veerkrachtig Oekraïne

In de groep van de Rode Duivels namen vrijdag Slovakije en Oekra&iuml;ne het tegen mekaar op. In een ...

116
116
'De Condé loopt blauwtje: Genk laat miljoenen liggen'
'De Condé loopt blauwtje: Genk laat miljoenen liggen'

KRC Genk gaat een drukke zomer tegemoet. Zo staat er op uitgaand gebied wellicht heel wat te ...

570
570
<strong>Tielemans of De Ketelaere: Duivels dilemma voor Tedesco</strong>
Tielemans of De Ketelaere: Duivels dilemma voor Tedesco

Iedereen bondscoach. Na de 0-1 nederlaag tegen Slovakije regent het suggesties aan het adres van ...

124
124
Opmerkelijke uitdaging: D’Haese verlaat zinkend KVO-schip
Opmerkelijke uitdaging: D’Haese verlaat zinkend KVO-schip

KV Oostende is failliet verklaard, maar de club is bezig om een doorstart te maken met Diksmuide. ...

131
131
Transfer Bakayoko op komst: ‘Twee clubs in pole position’
Transfer Bakayoko op komst: ‘Twee clubs in pole position’

Volgens het Eindhovens Dagblad is een transfer van Johan Bakayoko komende zomer een zekerheid. Er ...

161
161