Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Foto: Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Ook Wim De Decker krijgt de motor van AA Gent voorlopig niet aan het draaien. Het aantal verworven punten in het huidige seizoen is dramatisch voor een club van die grootorde, en veel beterschap lijkt er ook niet meteen in te zitten. Wij namen de grootste pijnpunten bij de Buffalo's grondig onder de loep.

PUNTENOOGST DAALT -43%

't Is al wat geweest bij AA Gent. Jess Thorup en Laszlo Bölöni kregen vroegtijdig de bons, en met Wim De Decker tellen de Buffalo's al hun derde hoofdcoach van het seizoen - de huidige editie van de Jupiler Pro League is nochtans maar twaalf etappes ver. En daarin telt de club nog steeds maar dertien vergaarde punten, terwijl de ambities voor het seizoen torenhoog lagen. Een outsider voor de titel wilden ze worden in de Arteveldestad, gefundeerd op de sterke prestaties van het voorbije succesvolle seizoen, want in het tussenseizoen verlieten enkel Jonathan David (Lille OSC) en Thomas Kaminski (Blackburn Rovers) de club. Een outsider voor de titel, Club Brugge het vuur aan de schenen leggen. Die uitgesproken aspiraties waren gedurfd en beklemtonen een grote mate van eerzucht en ijver, maar op de groene mat is daar dit seizoen echter weinig van te merken. En dat ondanks een legioen aan nieuwkomers met een kostenplaatje van maar liefst 17,5 miljoen euro.



De puntenoogst van AA Gent is dan ook heel schraal in vergelijking met het vorige seizoen. Momenteel haalt de club een gemiddelde puntenwinst van amper 1,08 punt per wedstrijd terwijl die frequentie in de voorgaande editie van de Jupiler Pro League bijna dubbel zo hoog lag met 1,9 eenheden. Da’s een relatieve afname van maar liefst – 43 procent. De Buffalo's gingen dit seizoen onderuit tegen 'kleinere' ploegen zoals Sint-Truiden, KAS Eupen, KV Kortrijk, OH Leuven en Cercle Brugge, iets wat volledig in strijd is met de statuur van de club en uiteraard de enorme ambities van het Gentse beleidsduo Michel Louwagie en Ivan De Witte. Die neerwaartse spiraal van de gesprokkelde punten wordt vooral toegeschreven aan het vertrek van de klassebak Jonathan David en dat houdt grotendeels ook steek.

DE GROTE PIJNPUNTEN

Een eerste dieperliggende parameter die we bekijken zijn de expected goals, een wetenschappelijk algoritme die de kwaliteit afweegt van de verworven doelkansen tegenover de effectieve afwerking ervan. Dit seizoen scoort AA Gent bijvoorbeeld gemiddeld 1,67 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat aantal volgens de expected goals op twee eenheden zou moeten liggen. Op basis hiervan wordt het duidelijk dat het Gentse team in de zone van de waarheid niet naar behoren presteert, en tot op vandaag in totaal vier gescoorde doelpunten misliep. Die extra vier doelpunten zouden AA Gent alvast enkele punten meer hebben opgeleverd – en aldus een hogere positie in de rangschikking – maar naast het offensieve onvermogen acteert ook de Oost-Vlaamse defensie ondermaats.



Dit seizoen slikten de Buffalo's namelijk 1,67 tegendoelpunt per wedstrijd – exact hetzelfde aantal zoals hun gescoorde doelpunten dus – wat een aanzienlijke stijging betekent tegenover het voorbije seizoen. Toen lag het gemiddelde van de geïncasseerde treffers een pak lager met namelijk 1,17 stuk per wedstrijd. De expected goals against geven bovendien aan dat AA Gent in totaal zelfs nog twee doelpunten meer zouden moesten verduren. Het is dan ook weinig verrassend dat de club over de op vijf na slechtste verdediging beschikt van de ganse Jupiler Pro League. Het probleem bevindt zich dus niet alleen in het offensieve compartiment, de club heeft de op zes na beste aanval van de competitie, maar wél vooral in de verdediging.

AA Gent 2020-2021

Goals – (Expected goals)

Voor: 1,67 – (2)

Tegen: 1,67 – (1,5)

BLESSURES, BLUNDERS EN VERTROUWEN

Wim De Decker staat nu reeds zeven competitiewedstrijden aan het roer bij AA Gent en hij haalde daarbij een puntenoogst van 10 punten op 21. Dat zijn geen overweldigende cijfers uiteraard, maar wél een pak meer dan zijn voorgangers Jess Thorup en Laszlo Bölöni die in het huidige seizoen anderzijds wel veel minder wedstrijden coachten voor de club. Desalniettemin pakte AA Gent onder De Decker 77 procent van hun totale punten in de Jupiler Pro League. De vijf wedstrijden onder Thorup en Bölöni vertegenwoordigen dus slechts 23 procent van de puntenopbrengst.

De Decker had bovendien ook de omstandigheden niet echt mee – logisch na die twee eerdere trainersontslagen dit jaar. Hij erfde namelijk een zwaar mentaal aangetaste spelersgroep waar het zelfvertrouwen totaal zoek was. Daarnaast kampte AA Gent met veel kwetsuren en afwezigheden zoals dat het geval was bij de sterkhouders Vadis Odjidja-Ofoe, Sven Kums, Elisha Owusu en Laurent Depoitre. Om diezelfde reden kon ook Giorgi Chakvetadze zijn groot potentieel nog niet ontplooien, op het Georgische goudhaantje werd namelijk hard gerekend om de leemte op te vullen die Jonathan David naliet.



Vervolgens waren de individuele prestaties van de huidige Buffalo’s ook eerder zorgwekkend te noemen. Roman Bezus, Michael Ngadeu, Nurio en Igor Plastun kampen duidelijk met een gebrek aan vertrouwen. En als ook de doelmannen Sinan Bolat, Colin Coosemans en Davy Roef nog eens aan het flateren slaan, dan wordt die langverwachte remonte een enorm lastige opdracht voor De Decker. Het is duidelijk dat AA Gent niet kan rekenen op een sterk collectief door een combinatie van blessures, een zorgwekkend vormpeil en een gebrek aan een mentale weerbaarheid.

TUSSEN DE OREN

De offensieve en defensieve efficiëntie is daarom hét grote mankement dit jaar bij AA Gent, want zowat alle andere parameters zijn zowat helemaal gelijk gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo worden dit jaar twee pogingen meer afgevuurd naar het vijandige doel en tellen de Buffalo’s slechts één geïncasseerde doelkans meer. Op het gebied van balverlies, recuperaties en (gewonnen) duels valt er bovendien ook geen opmerkelijke verandering te constateren tussen beide jaargangen. Al deze parameters tonen nagenoeg dezelfde waarden.



Anderzijds nam het gemiddelde balbezit van de ploeg wél toe naar bijna 59 procent. Met dat aandeel veldoverwicht is AA Gent de nummer één van de Jupiler Pro League, en ook de zuiverheid van de passes is van het hoogste niveau van de competitie. Daaruit blijkt opnieuw dat de inefficiëntie vooraan en achteraan hét grootste probleem is van de Oost-Vlamingen. Zeker omdat AA Gent na Club Brugge de ploeg is die het meeste aantal doelpogingen van de huidige jaargang telt. Werk aan de winkel dus voor Wim De Decker, die zich dus vooral zal moeten focussen op de mentale mindset van zijn troepen.

POLL: Is er te weinig kwaliteit of efficiëntie bij AA Gent?

Messi en Ronaldo ontredderd na overlijden Maradona

RSCA-fans komen met duidelijk statement richting Kompany

Napels in brand na overlijden Maradona (🎥)

Vandaag 25 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Wat zal Philippe Clement dinsdagavond vol bewondering gekeken hebben naar Erling Haaland. De Noorse ...

166
{insert image alt}

De Ketelaere zet Vanaken onder zware druk

Een logische nederlaag. Ook zonder joker Emmanuel Dennis hoopte Club Brugge luidop op meer in ...

741
{insert image alt}

CL: Mönchengladbach brengt Real en Inter in vieze papieren

Ook vanavond rolt de bal alweer in de Champions League. In de vooravond werden er al twee ...

2
{insert image alt}

Napels in brand na overlijden Maradona (🎥)

De hele voetbalwereld reageert woensdag aangeslagen op het nieuws van de dood van Diego Maradona. ...

15
{insert image alt}

RSCA-fans komen met duidelijk statement richting Kompany

Anderlecht ging afgelopen weekend onderuit bij promovendus Beerschot, en dat is bij de fans toch ...

64
{insert image alt}

Messi en Ronaldo ontredderd na overlijden Maradona

In de vooravond vernamen we het droevige nieuws dat Diego Armando Maradona het leven heeft gelaten. ...

0
{insert image alt}

Charleroi gaat langer verder met Rode Duivel

Charleroi hoort dit seizoen opnieuw bij de aangename verrassingen in de Jupiler Pro League en staat ...

19
{insert image alt}

'KRC Genk komt met opvallende ingreep na aanstelling Van den Brom'

KRC Genk heeft al een woelig seizoen gekend, want met John van den Brom is het al aan zijn derde ...

149
{insert image alt}

Gehavend AA Gent rekent in Europa op youngsters

AA Gent gaat donderdag op zoek naar zijn eerste punten in de Europa League. Rode Ster Belgrado komt ...

75
{insert image alt}

Nationale rouw in Argentinië, Napoli plant opvallend eerbetoon Maradona

De hele voetbalwereld reageert woensdag aangeslagen op het nieuws van de dood van Diego Maradona. ...

146
{insert image alt}

Moeskroen pakt eerste seizoenszege na onwaarschijnlijke ommekeer

De degradatiestrijd wordt weer wat spannender, want in zijn elfde wedstrijd heeft Moeskroen ...

308
{insert image alt}

Pelé reageert op overlijden Maradona: "Ik verloor een goede vriend"

Het overlijden van Diego Maradona is woensdag als een schokgolf door de voetbalwereld gegaan. De ...

0
{insert image alt}

Afscheid van Diego Maradona: een magische voetballer met een Goddelijke status

Het voetbal huilt. Diego Armando Maradona – bestaat er nog een mooiere voetbalnaam? - is niet ...

174
{insert image alt}

Degryse stuurt flinke waarschuwing naar Sambi Lokonga

Anderlecht begon de voorbije weken alweer te dromen van aansluiting bij de top van het klassement en ...

191
{insert image alt}

Ondanks 0 op 9 AA Gent: "We kunnen ons nog plaatsen"

AA Gent heeft afgelopen weekend serieus vertrouwen getankt, want ze gingen knap met 0-1 winnen op ...

81
{insert image alt}

Voetbalwereld neemt massaal afscheid van Maradona

De voetbalwereld werd woensdag geschokt door het overlijden van Diego Maradona. Met het overlijden ...

0
{insert image alt}

'Dennis kan snel in de ploeg terugkeren bij Club Brugge'

Club Brugge ging dinsdag met duidelijke 3-0-cijfers verliezen op het veld van Borussia Dortmund. Dat ...

266

Gisteren 24 November 2020

{insert image alt}

Meunier: "Dortmund zit op hetzelfde niveau als PSG"

Voor Thomas Meunier blijkt een confrontatie met Club Brugge garant te staan voor drie punten. In de ...

72
{insert image alt}

Vormer: "Misschien worden we toch nog tweede"

Club Brugge onderging tegen Borussia Dortmund net als in de heenwedstrijd de wet van de sterkte en ...

341
{insert image alt}

Antwerp kan toch op sterkhouder rekenen in Linz

Donderdag is het weer tijd voor de Europa League en Antwerp heeft daarin iets goed te maken. Na de ...

250
{insert image alt}

Media duiden unaniem één lichtpunt aan bij tegenvallend Club

Club Brugge is in Dortmund opnieuw op zijn limieten gebotst. Net als in de heenmatch konden de ...

382
{insert image alt}

Lazio neemt afstand van Club, Barça en Juve ook naar tweede ronde

Lazio heeft in de groep van Club Brugge een grote stap gezet richting de tweede plaats. De Romeinen ...

263
{insert image alt}

Club blijkt opnieuw een maat te klein voor Dortmund

Club Brugge droomde van een stunt in Dortmund, maar bleek net als in de heenmatch een maatje te ...

231
{insert image alt}

Clement krijgt ervan langs: "Verliest serieus van zijn pluimen"

Club Brugge zal ook in Dortmund niet voor een stunt kunnen zorgen, want het staat al 3-0 in het ...

1682
{insert image alt}

Blessin hard voor KVO na pijnlijke nederlaag

KV Oostende werd dit seizoen al regelmatig geprezen omwille van het goede voetbal dat ze proberen te ...

198
{insert image alt}

Haaland vestigt alweer CL-record met goal tegen Club

Club Brugge mag halfweg wellicht al een kruis maken over eventuele puntenwinst tegen Borussia ...

145
{insert image alt}

Eén lichtpunt bij Club: "Hij is de enige die mee kan"

Club Brugge lijkt halfweg al zijn hoop op puntenwinst in Dortmund te mogen opbergen, want ...

631
{insert image alt}

Vreugde bij W-B: "Zo mag het elke keer op dinsdag zijn"

Waasland-Beveren heeft dinsdagavond eindelijk nog eens een wedstrijd gewonnen. Na tien matchen ...

131
{insert image alt}

KV Kortrijk krijgt opnieuw slecht coronanieuws

KV Kortrijk moest afgelopen weekend een nipte nederlaag slikken op het veld van Club Brugge en ...

96
{insert image alt}

Clement verklaart keuzes voor Balanta en Krmencik

Club Brugge pakte tot dusver vier op negen in de Champions League en gaat in Dortmund op zoek naar ...

177
{insert image alt}

Chelsea en Sevilla al zeker van volgende ronde van de Champions League

Krasnodar-Sevilla en Rennes-Chelsea werden om 19u afgetrapt. Chelsea en Sevilla wonnen met 1-2 en ...

92
{insert image alt}

Miangue: "Ik had opties in Duitsland en Nederland"

Senna Miangue leek op weg naar een grote carrière toen hij speelkansen kreeg bij Internazionale. Na ...

105