Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Crisis bij AA Gent pijnlijk blootgelegd

Ook Wim De Decker krijgt de motor van AA Gent voorlopig niet aan het draaien. Het aantal verworven punten in het huidige seizoen is dramatisch voor een club van die grootorde, en veel beterschap lijkt er ook niet meteen in te zitten. Wij namen de grootste pijnpunten bij de Buffalo's grondig onder de loep.


PUNTENOOGST DAALT -43%

't Is al wat geweest bij AA Gent. Jess Thorup en Laszlo Bölöni kregen vroegtijdig de bons, en met Wim De Decker tellen de Buffalo's al hun derde hoofdcoach van het seizoen - de huidige editie van de Jupiler Pro League is nochtans maar twaalf etappes ver. En daarin telt de club nog steeds maar dertien vergaarde punten, terwijl de ambities voor het seizoen torenhoog lagen. Een outsider voor de titel wilden ze worden in de Arteveldestad, gefundeerd op de sterke prestaties van het voorbije succesvolle seizoen, want in het tussenseizoen verlieten enkel Jonathan David (Lille OSC) en Thomas Kaminski (Blackburn Rovers) de club. Een outsider voor de titel, Club Brugge het vuur aan de schenen leggen. Die uitgesproken aspiraties waren gedurfd en beklemtonen een grote mate van eerzucht en ijver, maar op de groene mat is daar dit seizoen echter weinig van te merken. En dat ondanks een legioen aan nieuwkomers met een kostenplaatje van maar liefst 17,5 miljoen euro.De puntenoogst van AA Gent is dan ook heel schraal in vergelijking met het vorige seizoen. Momenteel haalt de club een gemiddelde puntenwinst van amper 1,08 punt per wedstrijd terwijl die frequentie in de voorgaande editie van de Jupiler Pro League bijna dubbel zo hoog lag met 1,9 eenheden. Da’s een relatieve afname van maar liefst – 43 procent. De Buffalo's gingen dit seizoen onderuit tegen 'kleinere' ploegen zoals Sint-Truiden, KAS Eupen, KV Kortrijk, OH Leuven en Cercle Brugge, iets wat volledig in strijd is met de statuur van de club en uiteraard de enorme ambities van het Gentse beleidsduo Michel Louwagie en Ivan De Witte. Die neerwaartse spiraal van de gesprokkelde punten wordt vooral toegeschreven aan het vertrek van de klassebak Jonathan David en dat houdt grotendeels ook steek.

DE GROTE PIJNPUNTEN

Een eerste dieperliggende parameter die we bekijken zijn de expected goals, een wetenschappelijk algoritme die de kwaliteit afweegt van de verworven doelkansen tegenover de effectieve afwerking ervan. Dit seizoen scoort AA Gent bijvoorbeeld gemiddeld 1,67 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat aantal volgens de expected goals op twee eenheden zou moeten liggen. Op basis hiervan wordt het duidelijk dat het Gentse team in de zone van de waarheid niet naar behoren presteert, en tot op vandaag in totaal vier gescoorde doelpunten misliep. Die extra vier doelpunten zouden AA Gent alvast enkele punten meer hebben opgeleverd – en aldus een hogere positie in de rangschikking – maar naast het offensieve onvermogen acteert ook de Oost-Vlaamse defensie ondermaats.Dit seizoen slikten de Buffalo's namelijk 1,67 tegendoelpunt per wedstrijd – exact hetzelfde aantal zoals hun gescoorde doelpunten dus – wat een aanzienlijke stijging betekent tegenover het voorbije seizoen. Toen lag het gemiddelde van de geïncasseerde treffers een pak lager met namelijk 1,17 stuk per wedstrijd. De expected goals against geven bovendien aan dat AA Gent in totaal zelfs nog twee doelpunten meer zouden moesten verduren. Het is dan ook weinig verrassend dat de club over de op vijf na slechtste verdediging beschikt van de ganse Jupiler Pro League. Het probleem bevindt zich dus niet alleen in het offensieve compartiment, de club heeft de op zes na beste aanval van de competitie, maar wél vooral in de verdediging.

AA Gent 2020-2021
Goals – (Expected goals)
Voor: 1,67 – (2)
Tegen: 1,67 – (1,5)

BLESSURES, BLUNDERS EN VERTROUWEN

Wim De Decker staat nu reeds zeven competitiewedstrijden aan het roer bij AA Gent en hij haalde daarbij een puntenoogst van 10 punten op 21. Dat zijn geen overweldigende cijfers uiteraard, maar wél een pak meer dan zijn voorgangers Jess Thorup en Laszlo Bölöni die in het huidige seizoen anderzijds wel veel minder wedstrijden coachten voor de club. Desalniettemin pakte AA Gent onder De Decker 77 procent van hun totale punten in de Jupiler Pro League. De vijf wedstrijden onder Thorup en Bölöni vertegenwoordigen dus slechts 23 procent van de puntenopbrengst.

De Decker had bovendien ook de omstandigheden niet echt mee – logisch na die twee eerdere trainersontslagen dit jaar. Hij erfde namelijk een zwaar mentaal aangetaste spelersgroep waar het zelfvertrouwen totaal zoek was. Daarnaast kampte AA Gent met veel kwetsuren en afwezigheden zoals dat het geval was bij de sterkhouders Vadis Odjidja-Ofoe, Sven Kums, Elisha Owusu en Laurent Depoitre. Om diezelfde reden kon ook Giorgi Chakvetadze zijn groot potentieel nog niet ontplooien, op het Georgische goudhaantje werd namelijk hard gerekend om de leemte op te vullen die Jonathan David naliet.Vervolgens waren de individuele prestaties van de huidige Buffalo’s ook eerder zorgwekkend te noemen. Roman Bezus, Michael Ngadeu, Nurio en Igor Plastun kampen duidelijk met een gebrek aan vertrouwen. En als ook de doelmannen Sinan Bolat, Colin Coosemans en Davy Roef nog eens aan het flateren slaan, dan wordt die langverwachte remonte een enorm lastige opdracht voor De Decker. Het is duidelijk dat AA Gent niet kan rekenen op een sterk collectief door een combinatie van blessures, een zorgwekkend vormpeil en een gebrek aan een mentale weerbaarheid.

TUSSEN DE OREN

De offensieve en defensieve efficiëntie is daarom hét grote mankement dit jaar bij AA Gent, want zowat alle andere parameters zijn zowat helemaal gelijk gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo worden dit jaar twee pogingen meer afgevuurd naar het vijandige doel en tellen de Buffalo’s slechts één geïncasseerde doelkans meer. Op het gebied van balverlies, recuperaties en (gewonnen) duels valt er bovendien ook geen opmerkelijke verandering te constateren tussen beide jaargangen. Al deze parameters tonen nagenoeg dezelfde waarden.Anderzijds nam het gemiddelde balbezit van de ploeg wél toe naar bijna 59 procent. Met dat aandeel veldoverwicht is AA Gent de nummer één van de Jupiler Pro League, en ook de zuiverheid van de passes is van het hoogste niveau van de competitie. Daaruit blijkt opnieuw dat de inefficiëntie vooraan en achteraan hét grootste probleem is van de Oost-Vlamingen. Zeker omdat AA Gent na Club Brugge de ploeg is die het meeste aantal doelpogingen van de huidige jaargang telt. Werk aan de winkel dus voor Wim De Decker, die zich dus vooral zal moeten focussen op de mentale mindset van zijn troepen.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Is er te weinig kwaliteit of efficiëntie bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Carrasco: "We leren snel wat de trainer wil"
Carrasco: "We leren snel wat de trainer wil"

Het nieuwe tijdperk van de Rode Duivels is begonnen met een dubbele knaller, want na de 0-3 in ...

46
46
Tedesco door het dolle heen: "Fantastische wedstrijd"
Tedesco door het dolle heen: "Fantastische wedstrijd"

Domenico Tedesco heeft in zijn eerste twee matchen als bondscoach meteen komaf gemaakt met alle ...

126
126
Uitblinker De Bruyne ziet nog één werkpunt bij Rode Duivels
Uitblinker De Bruyne ziet nog één werkpunt bij Rode Duivels

De Rode Duivels herademen onder Domenico Tedesco, zoveel lijkt wel duidelijk. De nieuwe bondscoach ...

147
147
Spanje gaat met de billen bloot in Spanje, Kroatië dankt Kovacic
Spanje gaat met de billen bloot in Spanje, Kroatië dankt Kovacic

Dinsdagavond stonden nog de laatste EK-kwalificatiewedstrijden van deze interlandbreak op het ...

89
89
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland

Domenico Tedesco heeft zijn start als bondscoach van de Rode Duivels niet gemist. Na de 0-3 in ...

270
270
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

551
551
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

180
180
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

58
58
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

390
390
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

139
139
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

64
64
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

245
245
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

527
527
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

334
334
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

249
249