Doku wordt grote concurrent voor Neymar en Mbappé

Foto: Doku wordt grote concurrent voor Neymar en Mbappé

Geen Liverpool, Chelsea of een andere Europese topclub voor Jérémy Doku. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht verkoos om een eerste buitenlands avontuur aan te gaan bij Stade Rennes, les nouveaux riches van het Franse voetbal. Daar doet hij het momenteel uitstekend en voelen zelfs Neymar en Kylian Mbappé de aanwezigheid van de dribbelkoning.

MERCI FRANCOIS 

Hij zorgde eigenhandig voor de grote doorbraak in de transfer van Jérémy Doku. Toen Peter Verbeke categoriek weigerde overstag te gaan voor een transfersom van twintig miljoen euro, drukte François Pinault door met nog een extra zeven miljoen euro plus eventuele bonussen. De hoofdaandeelhouder van Stade Rennes zorgde daarmee rechtstreeks voor de duurste inkomende transfer ooit uit de Bretoense clubgeschiedenis én tegelijk voor de op één na duurste transfer ooit uit België die de Jupiler Pro League verlaat. Met tal van clausules en extra premies kan de totale slotsom zelfs tot boven de dertig miljoen euro uitstijgen. Het moge duidelijk zijn, Pinault was een grote voorvechter voor de komst van Doku naar Rennes en daar had hij dus wel wat voor over.Pinault kan zich uiteraard ook wel het één en ander veroorloven. In juli 2020 werd hij door het zakentijdschrift Forbes namelijk verklaard als de 27ste rijkste persoon ter wereld en zelfs de derde rijkste van Frankrijk. Met luxe-merken zoals onder meer Gucci, Yves Saint Laurent en Balenciaga in zijn portefeuille heeft de preses van Stade Rennes op financieel vlak weinig reden tot zorgen. Ook Stade Rennes groeit als voetbalclub steeds meer uit tot een ware geldmachine. Vorig seizoen verkochten les rouges et noirs namelijk voor 45,5 miljoen euro aan spelers, terwijl de inkomstenstromen in de huidige jaargang momenteel reeds 50 miljoen euro bedragen. De Franse club koopt voornamelijk jonge en talentvolle spelers aan met als uiteindelijk doel hen voor een mooie meerwaarde te verpatsen op de langere termijn. En da's ironisch genoeg eigenlijk het business-model dat RSC Anderlecht voor ogen heeft.

COPAIN CAMAVINGA 

Eén van de huidige Bretoense goudhaantjes is het rasecht jeugdproduct Eduardo Camavinga, met wie Jérémy Doku het overigens erg goed kan vinden op én naast het veld. De verdedigende middenvelder telt pas achttien lentes maar hij heeft wel al 52 officiële wedstrijden gespeeld bij Rennes. En daarin wist Camavinga danig indruk te maken: de Europese topclubs staan namelijk te drummen in de rij voor de handtekening van groeibriljant. Vooral Zinédine Zidane en Real Madrid werpen zich op als serieuze kandidaat om Camavinga binnen te halen, de Franse international die onlangs nog maar geschiedenis schreef als jongste doelpuntenmaker ooit bij Les Blues. 't Is maar om te benadrukken: in het Roazhon Park zijn ze wild van Camavinga, die ongetwijfeld de volgende uitgaande recordtransfer van de club zal worden. Camavinga zorgt ervoor dat zijn maatje Doku een goede integratie doormaakt in zijn nieuwe werkomgeving. Het Neerpede-product is zoals bekend de duurste aankoop ooit van Stade Rennes, en onrechtstreeks zorgt dat wel voor wat druk op zijn jonge schouders. Het viel coach Julien Stéphan ook op dat Camavinga en Doku een goeie band onderhouden, en dat kan alleen maar voordelen bieden voor de ploeg. Beide spelers komen uit dezelfde generatie van 2002, zijn énorm getalenteerd en ze delen dezelfde interesses. Het viel Stéphan zelfs op dat Camavinga en Doku op weg naar de training vaak quasi arm in arm lopen. Twee achttienjarigen die over een marktwaarde beschikken van respectievelijk vijftig en twintig miljoen euro: Rennes heeft de toekomst in handen.

STEPHAN & MAURICE 

Maar niet alleen hoofdaandeelhouder François Pinault was een grote voorstander van Doku's komst, ook coach Julien Stéphan gaf persoonlijk groen licht voor de transfer van de Belgische flankenflitser. Al sedert maart volgde Stéphan samen met sportief directeur Florian Maurice de ontwikkeling van Doku, en diens grote kwaliteiten kon het duo dus zeker bekoren. Stéphan en Maurice worden in Frankrijk tevens omschreven als echte kenners, waardoor de enorme transferprijs van 27 miljoen euro eerder gerechtvaardigd lijkt en niet noodzakelijk als een solo-actie wordt gepercipieerd van hoofdaandeelhouder Pinault. Het was de keuze van talent, kwaliteit en uiteraard een ruime doorverkoopmarge – al zal men dat laatste in Bretagne nooit openlijk toegeven.Desondanks ligt de lat bij de buitenwereld hoog als het over Jérémy Doku gaat. Samir Nasri, vorig seizoen nog ploegmaat bij RSC Anderlecht, verklaarde aan Ouest France dat Doku een toekomstige crack is. Ook andere media deden hun research over de dribbelkoning en telkens waren de geluiden erg veelbelovend. Mag het ook voor 27 miljoen euro? Coach Julien Stéphan liet Doku alvast met mondjesmaat proeven van het grote werk, want in het drukke schema van Rennes is er doorgaans weinig tijd om écht gericht aan de slag te gaan met hem op training. Al doende leert men en Doku is in deze korte periode reeds uitgegroeid tot een basisspeler bij zijn nieuwe club. Ondanks de grote druk op z'n schouders wist Doku de pers, achterban en sportieve cel reeds te overtuigen. Maar het is duidelijk dat ie nog veel meer in zijn mars heeft.

NEYMAR & MBAPPE 

Christophe Penven, journalist bij TVR La Chaîne, was bij Sport/Voetbalmagazine onlangs nog erg lovend over zijn eerste indrukken over Jérémy Doku. “Op basis van wat Doku tot nu toe toonde, is de vaststelling dat in Frankrijk maar twee andere spelers dat kunnen: Neymar en Kylian Mbappé. Ik ken geen andere speler die zo explosief is op de eerste meters. De manier waarop hij zich vrijspeelt, is uitzonderlijk,” aldus Penven. Voorlopig kon Doku die goeie kritieken nog niet bevestigen in doelpunten en assists – wat overigens ook een probleem was bij Anderlecht – maar zijn impact op Stade Rennes en bij uitbreiding de Ligue 1 is wél duidelijk merkbaar.

Het is misschien nog erg vroeg om te stellen, maar Doku behoort op basis van zijn huidige prestaties wellicht al tot de beste flankaanvallers van de Franse competitie. Zijn offensief gewicht vertaalt zich bijvoorbeeld in het aantal succesvolle aanvallende acties per wedstrijd. In dat onderdeel prijkt Doku namelijk in de top drie van de flankaanvallers in de Ligue 1. De vijfvoudige Rode Duivel moet enkel de duimen leggen voor … Neymar en Kylian Mbappé, het koningsduo van grootmacht Paris Saint-Germain. Christophe Penven deed dus alvast een juiste inschatting dat Doku de enige andere speler is in Frankrijk die de potentie bezit om te tonen wat Neymar en Mbappé kunnen.De nadrukkelijke offensieve aanwezigheid van Jérémy Doku wordt zelfs nog indrukwekkender, want per wedstrijd laat hij namelijk 21 aanvallende acties noteren. Wederom: enkel Neymar en Mbappé overstijgen dat aantal maar anderzijds is Doku wel veel efficiënter dan het duo in die desbetreffende acties. De nieuwste ster van Stade Rennes is zelfs de onbetwiste nummer één op het vlak van de efficiëntie in de offensieve acties. Opvallend genoeg is die efficiëntie in kwestie zelfs dertien procent hoger dan zijn all-time gemiddelde van bij RSC Anderlecht. Doku zet nu al grote stappen in het Roazhon Park.

DOKU BLIJFT DRIBBELEN 

Op de algemene – maar erg cruciale en veelbetekenende – offensieve parameters blijkt dus dat Jérémy Doku op veelbelovende en directe wijze z'n stempel drukt op het Franse voetballandschap. Door zijn geweldige explosiviteit en versnelling bezit hij over enkele specifieke kwaliteiten die andere spelers in mindere mate bezitten. Maar het onderdeel waar Doku in België het meest indrukwekkend was, dat zijn de dribbelkunsten. En ook in de Ligue 1 blijft hij die positieve lijn vooralsnog doortrekken. En hoe. 

Per wedstrijd poogt Doku bijvoorbeeld tien dribbels, een gemiddelde dat enkel overtroffen wordt door Kylian Mbappé. In de efficiëntie van de dribbels bezet Doku dan weer de derde plaats onder de plaatselijke flankaanvallers. Enkel Luiz Araujo (Lille OSC) en Rémi Oudin (Bordeaux) zijn voorlopig nog nét iets succesvoller in hun individuele acties. En ook in dit onderdeel weet Doku zich opmerkelijk te verbeteren in vergelijking met zijn periode bij Sporting. Voorlopig is Doku namelijk elf procent efficiënter efficiënter in zijn dribbels dan voorheen.Zijn start in Frankrijk is dus op z'n minst veelbelovend te noemen en het is daarom zeker niet verkeerd om te stellen dat Jérémy Doku tot het summum behoort van de Franse flankaanvallers – getuige zijn individuele statistieken in verschillende offensieve parameters. En dat is op zich al een enorme verwezenlijking van de tiener. In de Ligue 1 lopen er namelijk verschillende sterspelers rond, elk met indrukwekkende en specifieke kwaliteiten. Bovendien bleek de Franse competitie meermaals een springplank te zijn richting de absolute topcompetities in pakweg Engeland of Spanje. Het is duidelijk: Doku heeft z'n start allerminst gemist bij Stade Rennes.

POLL: Wordt Doku een speler van echte wereldklasse?

Blauw-zwarte droomavond: Club op koers voor tweede ronde CL

CL: Neymar houdt PSG in leven, ultieme clash Barça-Juve

Club Brugge maakt kennis met nieuw 'koningskoppel'

Vandaag 02 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht wordt gelinkt aan bizarre transferdeal

Het is nog eventjes wachten op de opening van de winterse transferperiode maar stilaan worden ...

252
{insert image alt}

Ronaldo tekent voor fenomenale mijlpaal

Een zeer fraaie mijlpaar voor Cristiano Ronaldo. Op woensdagavond maakte de Portugese superster ...

3
{insert image alt}

CL: Neymar houdt PSG in leven, ultieme clash Barça-Juve

Paris Saint-Germain heeft een cruciale zege op Manchester United geboekt. De Parijzenaars haalden ...

17
{insert image alt}

Blauw-zwarte droomavond: Club op koers voor tweede ronde CL

Met nog één speeldag te gaan blijft Club Brugge in de running voor de tweede ronde van de ...

274
{insert image alt}

Club Brugge maakt kennis met nieuw 'koningskoppel'

Club Brugge had het de voorbije weken moeilijk om tot scoren te komen, maar daar kwam woensdagavond ...

247
{insert image alt}

Vanaken tekent voor dubbel record in Champions League

Club Brugge kende woensdagavond een moeizame start tegen Zenit Sint-Petersburg, maar wist de ...

128
{insert image alt}

Klap voor Dortmund: Haaland dit jaar niet meer in actie

Een flinke domper voor Erling Braut Haaland en Borussia Dortmund. De Noorse goalgetter heeft een ...

112
{insert image alt}

Kijkers Club Brugge-Zenit ergeren zich rot

In de Champions League stond Club Brugge woensdagavond voor de cruciale thuiswedstrijd tegen Zenit ...

210
{insert image alt}

Club-fans door dolle heen: "Geef De Ketelaere een standbeeld!"

Club Brugge kon woensdagavond beslag leggen op een ticket voor Europees voetbal na nieuwjaar, maar ...

259
{insert image alt}

Griezmann schittert opnieuw met beauty voor Barça (🎥)

Antoine Griezmann zal lange tijd af bij FC Barcelona, maar de Fransman lijkt stilaan zijn draai te ...

142
{insert image alt}

CL: Doku en co sneuvelen, spektakel bij Chadli en Bolingoli

In de Champions League valt woensdagavond de beslissing voor verschillende ploegen. Het Stade Rennes ...

64
{insert image alt}

Mulder komt met speciale attentie voor Club

Club Brugge staat vanavond voor de belangrijkste wedstrijd van zijn seizoen. In de Champions League ...

121
{insert image alt}

Ajax-parel slaat Europa met verstomming: "Een wonder"

Ajax verloor dinsdag met het kleinste verschil het veld van Liverpool, waardoor hun Champions ...

64
{insert image alt}

Lommel stunt en haalt Braziliaanse wereldkampioen

Nadat Lommel SK in mei van dit jaar werd overgenomen door de City Football Group, pakten de ...

302
{insert image alt}

Belangrijke voorwaarde voor EL-kwalificatie bij verlies Club

Club Brugge staat vanavond voor een erg belangrijke wedstrijd in de Champions League. Zenit komt ...

251
{insert image alt}

De 11 namen: Clement kiest voor twee verrassingen

Club Brugge kan zich straks verzekeren van Europees voetbal na de winter, want bij een gelijkspel ...

325

Gisteren 01 December 2020

{insert image alt}

Lukaku: "Ik ben bezig aan het beste anderhalf jaar van mijn carrière"

Romelu Lukaku was dinsdagavond voor de zoveelste keer de uitblinker bij Internazionale. Hij scoorde ...

45
{insert image alt}

Zidane reageert duidelijk op ontslaggeruchten

Real Madrid heeft dinsdag alweer een pijnlijke nederlaag geleden. Het ging onderuit op het veld van ...

72
{insert image alt}

Lukaku alweer weergaloos: "Wat een monster"

Internazionale is nog niet uitgeschakeld in de Champions League en daarvoor mocht het alweer Romelu ...

150
{insert image alt}

Cercle ziet verdediger naar de MLS trekken

Cercle Brugge is bezig aan een seizoen met ups en downs, maar desondanks zullen ze in het Jan ...

44
{insert image alt}

Inter mag nog hopen dankzij Lukaku, Liverpool geplaatst

Internazionale maakt nog een waterkansje op kwalificatie in de Champions. Romelu Lukaku was met twee ...

23
{insert image alt}

Lukaku scoort alweer cruciale goals voor Inter (🎥)

Internazionale staat na een twee op twaalf op de rand van de uitschakeling in de Champions League en ...

71
{insert image alt}

Bayat laat zich uit over positie van Belhocine na zwakke reeks

Charleroi was uitstekend aan het seizoen begonnen en stond zelfs lange tijd aan de leiding, maar is ...

57
{insert image alt}

Red Flames pakken ticket voor het EK dankzij ruime zege

De Red Flames hebben zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor het EK van 2022 in Engeland. De ...

27
{insert image alt}

'STVV zet Muscat op straat en vindt meteen opvolger'

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

126
{insert image alt}

Spaanse pers snoeihard voor Real op rand van uitschakeling

Real Madrid dreigt voor de eerste keer ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase van de ...

36
{insert image alt}

'Ingrijpende verandering PL heeft ook gevolgen voor Belgische spelers en clubs'

Er zitten grote veranderingen aan te komen in de Premier League. De brexit wordt immers weldra ...

65
{insert image alt}

Muscat laat zich uit over mogelijk ontslag bij STVV

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

5
{insert image alt}

Real Madrid blameert zich bij Donetsk, Salzburg wint vlot

Het is crisis in Real Madrid. De Koninklijke verloor met 2-0 bij Shakhtar Donetsk en moet daardoor ...

9
{insert image alt}

'Dortmund schrikt Barça af met Haaland-statement'

Erling Braut Haaland scoort ook dit seizoen aan de lopende band voor Borussia Dortmund. De Duitsers ...

243
{insert image alt}

"Anderlecht en Standard zijn het slachtoffer van hun beleid"

Mbaye Leye was vorig seizoen T2 bij Standard, maar hij haalt via LN24 stevig uit naar zijn ex-club. ...

60