Doku wordt grote concurrent voor Neymar en Mbappé

Foto: Doku wordt grote concurrent voor Neymar en Mbappé

Geen Liverpool, Chelsea of een andere Europese topclub voor Jérémy Doku. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht verkoos om een eerste buitenlands avontuur aan te gaan bij Stade Rennes, les nouveaux riches van het Franse voetbal. Daar doet hij het momenteel uitstekend en voelen zelfs Neymar en Kylian Mbappé de aanwezigheid van de dribbelkoning.

MERCI FRANCOIS 

Hij zorgde eigenhandig voor de grote doorbraak in de transfer van Jérémy Doku. Toen Peter Verbeke categoriek weigerde overstag te gaan voor een transfersom van twintig miljoen euro, drukte François Pinault door met nog een extra zeven miljoen euro plus eventuele bonussen. De hoofdaandeelhouder van Stade Rennes zorgde daarmee rechtstreeks voor de duurste inkomende transfer ooit uit de Bretoense clubgeschiedenis én tegelijk voor de op één na duurste transfer ooit uit België die de Jupiler Pro League verlaat. Met tal van clausules en extra premies kan de totale slotsom zelfs tot boven de dertig miljoen euro uitstijgen. Het moge duidelijk zijn, Pinault was een grote voorvechter voor de komst van Doku naar Rennes en daar had hij dus wel wat voor over.Pinault kan zich uiteraard ook wel het één en ander veroorloven. In juli 2020 werd hij door het zakentijdschrift Forbes namelijk verklaard als de 27ste rijkste persoon ter wereld en zelfs de derde rijkste van Frankrijk. Met luxe-merken zoals onder meer Gucci, Yves Saint Laurent en Balenciaga in zijn portefeuille heeft de preses van Stade Rennes op financieel vlak weinig reden tot zorgen. Ook Stade Rennes groeit als voetbalclub steeds meer uit tot een ware geldmachine. Vorig seizoen verkochten les rouges et noirs namelijk voor 45,5 miljoen euro aan spelers, terwijl de inkomstenstromen in de huidige jaargang momenteel reeds 50 miljoen euro bedragen. De Franse club koopt voornamelijk jonge en talentvolle spelers aan met als uiteindelijk doel hen voor een mooie meerwaarde te verpatsen op de langere termijn. En da's ironisch genoeg eigenlijk het business-model dat RSC Anderlecht voor ogen heeft.

COPAIN CAMAVINGA 

Eén van de huidige Bretoense goudhaantjes is het rasecht jeugdproduct Eduardo Camavinga, met wie Jérémy Doku het overigens erg goed kan vinden op én naast het veld. De verdedigende middenvelder telt pas achttien lentes maar hij heeft wel al 52 officiële wedstrijden gespeeld bij Rennes. En daarin wist Camavinga danig indruk te maken: de Europese topclubs staan namelijk te drummen in de rij voor de handtekening van groeibriljant. Vooral Zinédine Zidane en Real Madrid werpen zich op als serieuze kandidaat om Camavinga binnen te halen, de Franse international die onlangs nog maar geschiedenis schreef als jongste doelpuntenmaker ooit bij Les Blues. 't Is maar om te benadrukken: in het Roazhon Park zijn ze wild van Camavinga, die ongetwijfeld de volgende uitgaande recordtransfer van de club zal worden. Camavinga zorgt ervoor dat zijn maatje Doku een goede integratie doormaakt in zijn nieuwe werkomgeving. Het Neerpede-product is zoals bekend de duurste aankoop ooit van Stade Rennes, en onrechtstreeks zorgt dat wel voor wat druk op zijn jonge schouders. Het viel coach Julien Stéphan ook op dat Camavinga en Doku een goeie band onderhouden, en dat kan alleen maar voordelen bieden voor de ploeg. Beide spelers komen uit dezelfde generatie van 2002, zijn énorm getalenteerd en ze delen dezelfde interesses. Het viel Stéphan zelfs op dat Camavinga en Doku op weg naar de training vaak quasi arm in arm lopen. Twee achttienjarigen die over een marktwaarde beschikken van respectievelijk vijftig en twintig miljoen euro: Rennes heeft de toekomst in handen.

STEPHAN & MAURICE 

Maar niet alleen hoofdaandeelhouder François Pinault was een grote voorstander van Doku's komst, ook coach Julien Stéphan gaf persoonlijk groen licht voor de transfer van de Belgische flankenflitser. Al sedert maart volgde Stéphan samen met sportief directeur Florian Maurice de ontwikkeling van Doku, en diens grote kwaliteiten kon het duo dus zeker bekoren. Stéphan en Maurice worden in Frankrijk tevens omschreven als echte kenners, waardoor de enorme transferprijs van 27 miljoen euro eerder gerechtvaardigd lijkt en niet noodzakelijk als een solo-actie wordt gepercipieerd van hoofdaandeelhouder Pinault. Het was de keuze van talent, kwaliteit en uiteraard een ruime doorverkoopmarge – al zal men dat laatste in Bretagne nooit openlijk toegeven.Desondanks ligt de lat bij de buitenwereld hoog als het over Jérémy Doku gaat. Samir Nasri, vorig seizoen nog ploegmaat bij RSC Anderlecht, verklaarde aan Ouest France dat Doku een toekomstige crack is. Ook andere media deden hun research over de dribbelkoning en telkens waren de geluiden erg veelbelovend. Mag het ook voor 27 miljoen euro? Coach Julien Stéphan liet Doku alvast met mondjesmaat proeven van het grote werk, want in het drukke schema van Rennes is er doorgaans weinig tijd om écht gericht aan de slag te gaan met hem op training. Al doende leert men en Doku is in deze korte periode reeds uitgegroeid tot een basisspeler bij zijn nieuwe club. Ondanks de grote druk op z'n schouders wist Doku de pers, achterban en sportieve cel reeds te overtuigen. Maar het is duidelijk dat ie nog veel meer in zijn mars heeft.

NEYMAR & MBAPPE 

Christophe Penven, journalist bij TVR La Chaîne, was bij Sport/Voetbalmagazine onlangs nog erg lovend over zijn eerste indrukken over Jérémy Doku. “Op basis van wat Doku tot nu toe toonde, is de vaststelling dat in Frankrijk maar twee andere spelers dat kunnen: Neymar en Kylian Mbappé. Ik ken geen andere speler die zo explosief is op de eerste meters. De manier waarop hij zich vrijspeelt, is uitzonderlijk,” aldus Penven. Voorlopig kon Doku die goeie kritieken nog niet bevestigen in doelpunten en assists – wat overigens ook een probleem was bij Anderlecht – maar zijn impact op Stade Rennes en bij uitbreiding de Ligue 1 is wél duidelijk merkbaar.

Het is misschien nog erg vroeg om te stellen, maar Doku behoort op basis van zijn huidige prestaties wellicht al tot de beste flankaanvallers van de Franse competitie. Zijn offensief gewicht vertaalt zich bijvoorbeeld in het aantal succesvolle aanvallende acties per wedstrijd. In dat onderdeel prijkt Doku namelijk in de top drie van de flankaanvallers in de Ligue 1. De vijfvoudige Rode Duivel moet enkel de duimen leggen voor … Neymar en Kylian Mbappé, het koningsduo van grootmacht Paris Saint-Germain. Christophe Penven deed dus alvast een juiste inschatting dat Doku de enige andere speler is in Frankrijk die de potentie bezit om te tonen wat Neymar en Mbappé kunnen.De nadrukkelijke offensieve aanwezigheid van Jérémy Doku wordt zelfs nog indrukwekkender, want per wedstrijd laat hij namelijk 21 aanvallende acties noteren. Wederom: enkel Neymar en Mbappé overstijgen dat aantal maar anderzijds is Doku wel veel efficiënter dan het duo in die desbetreffende acties. De nieuwste ster van Stade Rennes is zelfs de onbetwiste nummer één op het vlak van de efficiëntie in de offensieve acties. Opvallend genoeg is die efficiëntie in kwestie zelfs dertien procent hoger dan zijn all-time gemiddelde van bij RSC Anderlecht. Doku zet nu al grote stappen in het Roazhon Park.

DOKU BLIJFT DRIBBELEN 

Op de algemene – maar erg cruciale en veelbetekenende – offensieve parameters blijkt dus dat Jérémy Doku op veelbelovende en directe wijze z'n stempel drukt op het Franse voetballandschap. Door zijn geweldige explosiviteit en versnelling bezit hij over enkele specifieke kwaliteiten die andere spelers in mindere mate bezitten. Maar het onderdeel waar Doku in België het meest indrukwekkend was, dat zijn de dribbelkunsten. En ook in de Ligue 1 blijft hij die positieve lijn vooralsnog doortrekken. En hoe. 

Per wedstrijd poogt Doku bijvoorbeeld tien dribbels, een gemiddelde dat enkel overtroffen wordt door Kylian Mbappé. In de efficiëntie van de dribbels bezet Doku dan weer de derde plaats onder de plaatselijke flankaanvallers. Enkel Luiz Araujo (Lille OSC) en Rémi Oudin (Bordeaux) zijn voorlopig nog nét iets succesvoller in hun individuele acties. En ook in dit onderdeel weet Doku zich opmerkelijk te verbeteren in vergelijking met zijn periode bij Sporting. Voorlopig is Doku namelijk elf procent efficiënter efficiënter in zijn dribbels dan voorheen.Zijn start in Frankrijk is dus op z'n minst veelbelovend te noemen en het is daarom zeker niet verkeerd om te stellen dat Jérémy Doku tot het summum behoort van de Franse flankaanvallers – getuige zijn individuele statistieken in verschillende offensieve parameters. En dat is op zich al een enorme verwezenlijking van de tiener. In de Ligue 1 lopen er namelijk verschillende sterspelers rond, elk met indrukwekkende en specifieke kwaliteiten. Bovendien bleek de Franse competitie meermaals een springplank te zijn richting de absolute topcompetities in pakweg Engeland of Spanje. Het is duidelijk: Doku heeft z'n start allerminst gemist bij Stade Rennes.

POLL: Wordt Doku een speler van echte wereldklasse?

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Vandaag 16 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Lukaku brengt doelpuntenstrijd op buitenaards niveau

In de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioen gaf Romelu Lukaku meteen zijn ...

497
{insert image alt}

Mysterie-Tielemans houdt Martinez in de ban

Opvallende vaststelling na de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap. ...

739
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet in prestigeduel Frankrijk-Duitsland!

De laatste dag van de eerste ronde in de groepsfase is aangebroken op het EK, maar er staat nog heel ...

196

Gisteren 15 Juni 2021

{insert image alt}

Duitsland meteen met kater: "Negen keer op tien gaat hij niet binnen"

Duitsland kende een stormachtige aanloop naar het EK, met de voorbije maanden pijnlijke nederlagen ...

32
{insert image alt}

RWDM laat nog een speler naar Luxemburg vertrekken

In 1B zal het komend seizoen ongetwijfeld weer spannend worden. RWDM is één van de teams die ...

4
{insert image alt}

'Tielemans bovenaan verlanglijstje bij nieuwe grootmacht'

Youri Tielemans zal zich de komende weken ongetwijfeld willen focussen op het EK, maar dat ...

163
{insert image alt}

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Antonio Rüdiger lijkt bezig om zich in sneltempo te ontwikkelen tot één van de meest gehate ...

160
{insert image alt}

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

De laatste match van de eerste speelronde op het EK was meteen de meest tot de verbeelding ...

108
{insert image alt}

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Frankrijk en Duitsland maken er in de slotmatch van de eerste speelronde op het EK een spannend ...

38
{insert image alt}

Club Brugge gaat voor aanvaller uit Kameroen

Club Brugge heeft de afgelopen jaren vaak talenten uit Afrika gehaald. Blauw-Zwart heeft volgens ...

225
{insert image alt}

'Vandeputte (ex-AA Gent) kan naar België terugkeren'

De mercato komt in België stilaan op gang en daarbij worden ook een aantal oude bekenden niet uit ...

60
{insert image alt}

Hollerbach laat zich uit over versterking bij STVV

Ook bij STVV zijn ze alweer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Kanaries kenden ...

59
{insert image alt}

Juventus sluit opnieuw transferdeal met Atletico Madrid

Juventus heeft deze zomer heel wat werk, want vorig seizoen greep het voor de eerste keer in tien ...

85
{insert image alt}

Parachutist crasht bijna in tribune vlak voor Frankrijk-Duitsland (🎥)

Met de clash tussen Frankrijk en Duitsland werd om 21u de absolute kraker van de eerste speelronde ...

0
{insert image alt}

Albert ziet grote valkuil voor Rode Duivels tegen Denen

De Rode Duivels reizen woensdag alweer af naar Kopenhagen, want daar staat donderdag hun tweede ...

198
{insert image alt}

Vier Belgen maken kans op Golden Boy, Club levert drie kanshebbers

Elk kalenderjaar bekroont de Italiaanse krant Tuttosport de beste jonge speler op de Europese velden ...

382
{insert image alt}

Chadli: "Henry kan van hem dé speler van het EK maken"

Thierry Henry is er weer bij op dit EK en dat zullen de aanvallers van België bijzonder leuk ...

205
{insert image alt}

'KV Kortrijk gaat aan de haal met doelwit van Anderlecht'

RSC Anderlecht is op zoek naar twee spitsen. Een vervanger voor Lukas Nmecha en een jong talent dat ...

213