Anderlecht orkestreerde meesterzet met Mbokani

Foto: Anderlecht orkestreerde meesterzet met Mbokani

De vier tevergeefse pogingen ten spijt, maar in het tussenseizoen kwam het bij RSC Anderlecht opnieuw niet tot een tweede rentree van Dieumerci Mbokani. Vorig seizoen werd de Congolees als de ontbrekende schakel omschreven voor Sporting, maar achteraf bekeken deed men in het Lotto Park op sportief en financieel een goede zaak door hem toch niet aan te trekken. Praat voor de vaak voor fans, analisten en media. Maar op Neerpede bleek het een strategisch weloverwogen beslissing.

DE CRASH VAN MBOKANI

Eind oktober dachten we dat Dieumerci Mbokani helemaal terug was. Nadat hij op z'n eentje de Antwerpse derby tegen Beerschot AV in een definitieve plooi wist te leggen, was Dieu ook een bepalende figuur in de Europese stuntoverwinning tegen het grote Tottenham Hotspur. Zijn winning goal tegen Beerschot was toen zijn derde treffer in vier competitiewedstrijden, en ook zijn eerstvolgende knalprestatie tegen José Mourinho & Co. deed het beste verwachten van de Antwerpse aanvalsleider. In die periode van vier competitiewedstrijden bewees Dieu enorm efficiënt te zijn voor het doel: 37,5 procent van zijn doelkansen werden namelijk omgezet in een doelpunt. Ter vergelijking: vorig seizoen, toen Mbokani de Gouden Stier wist te winnen, lag die omzetratio op 26,4 procent. 

Eindelijk, dachten ze op de Bosuil. Met de aankomende kleppers tegen RSC Anderlecht, LASK en Standard in het vooruitzicht was die teruggevonden positieve flow van Dieu geen overbodige luxe. En toch. Ondanks zeven vergaarde kansen in dat betreffende drieluik wist Mbokani desondanks geen enkele keer te scoren. Sterker nog, in de Europa League tegen LASK verzuimde de eens zo koelbloedige Congolees om de opgelegde gelijkmaker te scoren in de slotseconden van de wedstrijd. Zondag tegen Standard kon hij de wedstrijd ook meermaals individueel beslissen maar ondanks vijf doelpogingen, waarvan er trouwens maar ééntje tussen de palen belandde, bleef het Congolese kanon droog staan.Dieumerci Mbokani lijkt met die dramatische cijfers door een tweede vormdip te gaan want ondertussen kon hij al vier wedstrijden op rij (Jupiler Pro League en Europa League) niet meer scoren. Die verontrustende reeks doet terugdenken aan de eerste vormcrisis tijdens het seizoenbegin, toen hij amper één keer de weg naar het doel vond in zeven wedstrijden. Wat is er aan de hand met Mbokani? Zijn huidige doelpuntenregelmaat en efficiëntie in de box nemen op erg gevoelige wijze af tegenover het voorbije seizoen waarin hij zich kroonde tot topschutter van de Belgische competitie. 

Dieumerci Mbokani

2020/2021 – (2019/2020)

Goals per 90': 0,32 – 0,61

Efficiëntie: 16% – 26,4%

STEUN VOOR DIEU 

Dieumerci Mbokani was opvallend inefficiënt in de voorbije match tegen z'n ex-club Standard, en bijgevolg was dat een belangrijk item op Eleven Sports, waar analist en zelf voormalige aanvaller Gilles De Bilde luidop zocht naar een reden of oorzaak van deze lacune. “Dit is een Mbokani die op dit moment niet in de beste vorm van z'n leven zit, die weinig geluk heeft in de afwerking. Iedere spits maakt dat mee in een bepaalde periode van het seizoen. Op dit moment is het wel zo dat dit wat meer opvalt, vooral omdat ze (Antwerp FC, nvdr.) vooral afhankelijk zijn van Refaelov en Mbokani. Dat is jammer voor hem en jammer voor Mbokani, maar dat is nu eenmaal voetbal.”Ook ploegmaats Lior Refaelov en Faris Haroun spraken zich voor de camera's van Eleven Sports uit over de mindere vorm van Mbokani. Beide sterkhouders gaven ook aan dat Dieu zich momenteel in een mindere periode bevindt, maar zowel Refaelov als Haroun weigerden hun ploegmaat aan te vallen. Logisch ook, gezien de grote verdiensten van de Congolees in de voorbije seizoenen. “Maar we hebben inderdaad een Mbokani op topniveau nodig”, sloot Refaelov af. En ook coach Ivan Leko weigerde zijn aanvaller een standje te geven, ondanks het missen van vijf kansen. “Ik ben geen coach – en ik hoop ook nooit zo'n coach te worden – die z'n spelers veroordeelt omdat ze een kans missen. Wat kan ik zeggen? Dit heeft niks te maken met mentaliteit of werkijver. Het enige wat ik hem kan meegeven is dat hij hier motivatie moet proberen te halen om nog beter te worden”, klonk het op de persconferentie na afloop van de match tegen de Rouches.

SLEET OP MBOKANI 

Na de eerste vormdip van Dieumerci Mbokani dit seizoen, toen hij amper één keer kon scoren in de eerste zeven wedstrijden van de huidige jaargang, schatten de vermaarde analisten Gert Verheyen en Hein Vanhaezebrouck hem op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten nog steeds in als de beste centrumspits op het Belgisch grondgebied. Dit seizoen staat de Congolees er echter wel alleen voor als Antwerpse aanvalsleider, en voert Ivan Leko een meer offensief intensieve spelopvatting door met veel extra werk voor Mbokani tot gevolg Hij blijft wel nog steeds wegen op de verdediging en hij schuwt ook het werk niet, maar dat gaat dus allemaal ten koste van z'n scherpte voor het doel.Bij die kanttekening mogen we ook niet vergeten te vermelden dat Dieumerci Mbokani volgende week zondag zijn 35ste verjaardag viert, waardoor het overigens logisch is dat er enigszins wat sleet begint te komen op zijn fysieke capaciteiten. Ook al gaf Dieu recentelijk aan dat de opeenstapeling van wedstrijden geen probleem vormt voor hem, zijn wisselvalligheid dit seizoen bewijst nochtans iets anders. En dat is heus geen schande. Mbokani miste dit seizoen amper één halfuur tegen KV Mechelen en tegen Ludogerets was hij geschorst. Verder haspelde de voormalige Gouden Stier élke minuut af van dit seizoen. 

MBOKANI VS. NMECHA 

Nadat Dieumerci Mbokani in het tussenseizoen zijn afgelopen contract verlengde met één seizoen, bracht hij – alle omstandigheden in achting genomen – echter niet helemaal wat er van hem verwacht werd. Per slot van rekening is Dieu nog steeds één van de grootverdieners in Deurne-Noord, en da's ook logisch gezien zijn nog steeds omvangrijke kwaliteiten en importantie voor zijn ploeg. Toch zullen ze bij RSC Anderlecht misschien wel opgelucht zijn dat men na vier eerdere pogingen – de één al wat meer concreet dan de andere – in de afgelopen zomer niet in zee zijn gegaan met de bijna 35-jarige aanvaller. Uiteraard zou Mbokani nog van een bepaalde waarde geweest zijn in het Lotto Park, maar de workload van Lukas Nmecha – de huidige aanvalsleider van Sporting – is momenteel misschien wel nog groter dan die van Mbokani op de Bosuil. Hoewel Mbokani naar verluidt bereid was om in te leveren bij een eventuele transfer naar Anderlecht, het is maar de vraag of hij vandaag dezelfde bakens zou kunnen verzetten zoals de imposante en krachtige Nmecha dat momenteel doet. Zelfs met een verminderd loon, wat ongetwijfeld nog hoog zal liggen naar de actuele normen van Sporting, zou een Mbokani in z'n huidige vorm niet meteen als een toptransfer worden bestempeld bij Paars-Wit. 

LOGICA REGEERT

Op Neerpede is de wenselijke marge op sportieve en financiële mislukkingen beperkt tot een minimum, waardoor Anderlecht zichzelf misschien wel bespaarde van een klein fiasco of drama.  Per slot van rekening wordt Mbokani straks 35 jaar en wordt het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om zijn topjaargang van het vorige seizoen te overtreffen of zelfs maar te evenaren. In een ideaal scenario zouden Lukas Nmecha en Dieumerci Mbokani een wisselend succesduo kunnen geweest zijn in het Lotto Park, waarbij de ene moegestreden spits vervangen kon worden door de andere frisse aanvaller. Dit zou een constante en felle druk betekenen op zowat élke defensie, zeker in de Jupiler Pro League, maar helaas bood en biedt de huidige beperkte financiële realiteit bij Sporting geen dergelijke uitkomst. Als je dan toch met één centrumspits aan de slag moet in het veeleisende systeem van Vincent Kompany, dan lijkt de keuze in het voordeel van de 21-jarige huurling Lukas Nmecha veel logischer te zijn dan de bijna 35-jarige Dieumerci Mbokani. En dat bij de beaamt de Paars-Witte boekhouding ongetwijfeld ook, ook al bezitten Mbokani en Nmecha beide centrumspitsen geen doorverkoopmarge wegens respectievelijk een gezegende leeftijd en een huurdeal zonder aankoopoptie. Bij Anderlecht zegeviert de ratio en logica, eerder dan nostalgie en emotie. 

POLL: Wie past beter bij het huidige Anderlecht?

<

'Club drukt door voor aanvaller: twee namen bovenaan verlanglijst'

Benteke onderdeel van pokerspel op transfermarkt

'Anderlecht blijft gaan: transfer Bakkali nabij'

Vandaag 26 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Transfer Bakkali nabij, Club lonkt naar Engeland

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

645
{insert image alt}

RSCA grijpt drastisch in om Play-off I te halen

Vrijdagavond liet RSC Anderlecht opnieuw twee duren punten liggen. Ondanks de paars-witte dominantie ...

2183
{insert image alt}

Opvolgers voor Diatta: 10 wingers voor Club Brugge

Emmanuel Dennis zit tegen KRC Genk weer in de selectie, terwijl het naar alle verwachting Charles De ...

2105
{insert image alt}

'Real bibbert: Ramos krijgt gigantisch contractvoorstel binnen'

Het contract van Sergio Ramos bij Real Madrid werd nog steeds niet verlengd en dus is een ...

0
{insert image alt}

'Standard laat oogje vallen op ex-speler Anderlecht'

Standard heeft onder Mbaye Leye weer het juiste spoor gevonden. De Rouches wonnen tot dusver al hun ...

26
{insert image alt}

Benteke onderdeel van pokerspel op transfermarkt

De laatste week van de wintermercato is aangebroken en dus beloven het weer spannende dagen te ...

23
{insert image alt}

'Anderlecht blijft gaan: transfer Bakkali nabij'

RSC Anderlecht is bezig aan een wel heel drukke wintermercato. De Brusselaars haalden ondanks de ...

206
{insert image alt}

'Club drukt door voor aanvaller: twee namen bovenaan verlanglijst'

In navolging van Siebe Schrijvers (OH Leuven) en Krépin Diatta (AS Monaco), nam Club Brugge maandag ...

188

Gisteren 25 Januari 2021

{insert image alt}

Gentleman Lampard komt met eerste reactie na ontslag

Vandaag besliste Chelsea FC om de samenwerking met Frank Lampard stop te zetten. Het clubicoon van ...

140
{insert image alt}

Heeft Standard de 'nieuwe Meunier' in huis?

Standard Luik was gisteren een maatje te sterk voor Sporting Charleroi. In de Waalse derby werd het ...

117
{insert image alt}

Joos looft Brugse sterkhouder: "Beste speler van de competitie"

In de topwedstrijd tussen Club Brugge en KRC Genk was de leider net iets te sterk voor de bezoekende ...

425
{insert image alt}

'Antwerp vindt oplossing: Benson legt medische proeven af'

Bij Royal Antwerp FC staat er deze week nog heel wat te gebeuren. De Great Old gaat nog een aantal ...

336
{insert image alt}

Tottenham bekert voort dankzij knotsgekke slotfase

Het programma voor de Engelse eersteklassers is bijzonder goed gevuld. Naast de talrijke wedstrijden ...

54
{insert image alt}

Club pakt forse winst op overbodige verdediger

Het einde van de transferperiode komt stilaan in zicht, en dat zorgt ervoor dat er heel wat staat te ...

469
{insert image alt}

Arsenal-routinier kiest voor avontuur bij Olympiakos

Bij Arsenal probeert men de dramatische seizoensstart zo snel mogelijk door te spoelen. De ploeg van ...

64
{insert image alt}

Nederlands ex-international ijvert voor BeNeLiga

Al jarenlang wordt er in België en Nederland gesproken over de befaamde BeNeLiga. In beide landen ...

217
{insert image alt}

Waasland-Beveren laat zomeraanwinst terugkeren naar Norwich

Waasland-Beveren had het in de afgelopen wedstrijd tegen Anderlecht bijzonder moeilijk. Desondanks ...

88
{insert image alt}

Dennis neemt afscheid van Club Brugge en trekt naar Duitsland

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Emmanuel Dennis heeft zijn (tijdelijke) transfer ...

724
{insert image alt}

'Club Brugge zal alles uit de kast moeten halen voor United-talent'

Nadat het eerder al Siebe Schrijvers naar OH Leuven zag vertrekken, nam Club Brugge deze week ook ...

401
{insert image alt}

Ajacieden in de ban van Noa Lang: "Onbegrijpelijk"

Noa Lang is dé man in vorm bij Club Brugge. De Nederlander die vorige zomer de overstap maakte van ...

1077
{insert image alt}

Belgische topclubs grijpen definitief naast Onyekuru

De Belgische topclubs mogen een terugkeer van Henry Onyekuru richting ons land definitief vergeten. ...

164
{insert image alt}

Beslissing van Anderlecht stuit op onbegrip in Denemarken

RSC Anderlecht versterkte zich tijdens de wintermercato al met heel wat verse krachten. Daarnaast ...

1008
{insert image alt}

Eupen aast op Belgische ex-speler van Real Madrid

Er staan de komende dagen nog heel wat transfers te gebeuren. Zo is er Alex Craninx, die mogelijk ...

95