Anderlecht orkestreerde meesterzet met Mbokani

Anderlecht orkestreerde meesterzet met Mbokani

De vier tevergeefse pogingen ten spijt, maar in het tussenseizoen kwam het bij RSC Anderlecht opnieuw niet tot een tweede rentree van Dieumerci Mbokani. Vorig seizoen werd de Congolees als de ontbrekende schakel omschreven voor Sporting, maar achteraf bekeken deed men in het Lotto Park op sportief en financieel een goede zaak door hem toch niet aan te trekken. Praat voor de vaak voor fans, analisten en media. Maar op Neerpede bleek het een strategisch weloverwogen beslissing.


DE CRASH VAN MBOKANI

Eind oktober dachten we dat Dieumerci Mbokani helemaal terug was. Nadat hij op z'n eentje de Antwerpse derby tegen Beerschot AV in een definitieve plooi wist te leggen, was Dieu ook een bepalende figuur in de Europese stuntoverwinning tegen het grote Tottenham Hotspur. Zijn winning goal tegen Beerschot was toen zijn derde treffer in vier competitiewedstrijden, en ook zijn eerstvolgende knalprestatie tegen José Mourinho & Co. deed het beste verwachten van de Antwerpse aanvalsleider. In die periode van vier competitiewedstrijden bewees Dieu enorm efficiënt te zijn voor het doel: 37,5 procent van zijn doelkansen werden namelijk omgezet in een doelpunt. Ter vergelijking: vorig seizoen, toen Mbokani de Gouden Stier wist te winnen, lag die omzetratio op 26,4 procent. 

Eindelijk, dachten ze op de Bosuil. Met de aankomende kleppers tegen RSC Anderlecht, LASK en Standard in het vooruitzicht was die teruggevonden positieve flow van Dieu geen overbodige luxe. En toch. Ondanks zeven vergaarde kansen in dat betreffende drieluik wist Mbokani desondanks geen enkele keer te scoren. Sterker nog, in de Europa League tegen LASK verzuimde de eens zo koelbloedige Congolees om de opgelegde gelijkmaker te scoren in de slotseconden van de wedstrijd. Zondag tegen Standard kon hij de wedstrijd ook meermaals individueel beslissen maar ondanks vijf doelpogingen, waarvan er trouwens maar ééntje tussen de palen belandde, bleef het Congolese kanon droog staan.



Dieumerci Mbokani lijkt met die dramatische cijfers door een tweede vormdip te gaan want ondertussen kon hij al vier wedstrijden op rij (Jupiler Pro League en Europa League) niet meer scoren. Die verontrustende reeks doet terugdenken aan de eerste vormcrisis tijdens het seizoenbegin, toen hij amper één keer de weg naar het doel vond in zeven wedstrijden. Wat is er aan de hand met Mbokani? Zijn huidige doelpuntenregelmaat en efficiëntie in de box nemen op erg gevoelige wijze af tegenover het voorbije seizoen waarin hij zich kroonde tot topschutter van de Belgische competitie. 

Dieumerci Mbokani
2020/2021 – (2019/2020)
Goals per 90': 0,32 – 0,61
Efficiëntie: 16% – 26,4%

STEUN VOOR DIEU 

Dieumerci Mbokani was opvallend inefficiënt in de voorbije match tegen z'n ex-club Standard, en bijgevolg was dat een belangrijk item op Eleven Sports, waar analist en zelf voormalige aanvaller Gilles De Bilde luidop zocht naar een reden of oorzaak van deze lacune. “Dit is een Mbokani die op dit moment niet in de beste vorm van z'n leven zit, die weinig geluk heeft in de afwerking. Iedere spits maakt dat mee in een bepaalde periode van het seizoen. Op dit moment is het wel zo dat dit wat meer opvalt, vooral omdat ze (Antwerp FC, nvdr.) vooral afhankelijk zijn van Refaelov en Mbokani. Dat is jammer voor hem en jammer voor Mbokani, maar dat is nu eenmaal voetbal.”



Ook ploegmaats Lior Refaelov en Faris Haroun spraken zich voor de camera's van Eleven Sports uit over de mindere vorm van Mbokani. Beide sterkhouders gaven ook aan dat Dieu zich momenteel in een mindere periode bevindt, maar zowel Refaelov als Haroun weigerden hun ploegmaat aan te vallen. Logisch ook, gezien de grote verdiensten van de Congolees in de voorbije seizoenen. “Maar we hebben inderdaad een Mbokani op topniveau nodig”, sloot Refaelov af. En ook coach Ivan Leko weigerde zijn aanvaller een standje te geven, ondanks het missen van vijf kansen. “Ik ben geen coach – en ik hoop ook nooit zo'n coach te worden – die z'n spelers veroordeelt omdat ze een kans missen. Wat kan ik zeggen? Dit heeft niks te maken met mentaliteit of werkijver. Het enige wat ik hem kan meegeven is dat hij hier motivatie moet proberen te halen om nog beter te worden”, klonk het op de persconferentie na afloop van de match tegen de Rouches.

SLEET OP MBOKANI 

Na de eerste vormdip van Dieumerci Mbokani dit seizoen, toen hij amper één keer kon scoren in de eerste zeven wedstrijden van de huidige jaargang, schatten de vermaarde analisten Gert Verheyen en Hein Vanhaezebrouck hem op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten nog steeds in als de beste centrumspits op het Belgisch grondgebied. Dit seizoen staat de Congolees er echter wel alleen voor als Antwerpse aanvalsleider, en voert Ivan Leko een meer offensief intensieve spelopvatting door met veel extra werk voor Mbokani tot gevolg Hij blijft wel nog steeds wegen op de verdediging en hij schuwt ook het werk niet, maar dat gaat dus allemaal ten koste van z'n scherpte voor het doel.



Bij die kanttekening mogen we ook niet vergeten te vermelden dat Dieumerci Mbokani volgende week zondag zijn 35ste verjaardag viert, waardoor het overigens logisch is dat er enigszins wat sleet begint te komen op zijn fysieke capaciteiten. Ook al gaf Dieu recentelijk aan dat de opeenstapeling van wedstrijden geen probleem vormt voor hem, zijn wisselvalligheid dit seizoen bewijst nochtans iets anders. En dat is heus geen schande. Mbokani miste dit seizoen amper één halfuur tegen KV Mechelen en tegen Ludogerets was hij geschorst. Verder haspelde de voormalige Gouden Stier élke minuut af van dit seizoen. 

MBOKANI VS. NMECHA 

Nadat Dieumerci Mbokani in het tussenseizoen zijn afgelopen contract verlengde met één seizoen, bracht hij – alle omstandigheden in achting genomen – echter niet helemaal wat er van hem verwacht werd. Per slot van rekening is Dieu nog steeds één van de grootverdieners in Deurne-Noord, en da's ook logisch gezien zijn nog steeds omvangrijke kwaliteiten en importantie voor zijn ploeg. Toch zullen ze bij RSC Anderlecht misschien wel opgelucht zijn dat men na vier eerdere pogingen – de één al wat meer concreet dan de andere – in de afgelopen zomer niet in zee zijn gegaan met de bijna 35-jarige aanvaller. 



Uiteraard zou Mbokani nog van een bepaalde waarde geweest zijn in het Lotto Park, maar de workload van Lukas Nmecha – de huidige aanvalsleider van Sporting – is momenteel misschien wel nog groter dan die van Mbokani op de Bosuil. Hoewel Mbokani naar verluidt bereid was om in te leveren bij een eventuele transfer naar Anderlecht, het is maar de vraag of hij vandaag dezelfde bakens zou kunnen verzetten zoals de imposante en krachtige Nmecha dat momenteel doet. Zelfs met een verminderd loon, wat ongetwijfeld nog hoog zal liggen naar de actuele normen van Sporting, zou een Mbokani in z'n huidige vorm niet meteen als een toptransfer worden bestempeld bij Paars-Wit. 

LOGICA REGEERT

Op Neerpede is de wenselijke marge op sportieve en financiële mislukkingen beperkt tot een minimum, waardoor Anderlecht zichzelf misschien wel bespaarde van een klein fiasco of drama.  Per slot van rekening wordt Mbokani straks 35 jaar en wordt het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om zijn topjaargang van het vorige seizoen te overtreffen of zelfs maar te evenaren. In een ideaal scenario zouden Lukas Nmecha en Dieumerci Mbokani een wisselend succesduo kunnen geweest zijn in het Lotto Park, waarbij de ene moegestreden spits vervangen kon worden door de andere frisse aanvaller. Dit zou een constante en felle druk betekenen op zowat élke defensie, zeker in de Jupiler Pro League, maar helaas bood en biedt de huidige beperkte financiële realiteit bij Sporting geen dergelijke uitkomst. 



Als je dan toch met één centrumspits aan de slag moet in het veeleisende systeem van Vincent Kompany, dan lijkt de keuze in het voordeel van de 21-jarige huurling Lukas Nmecha veel logischer te zijn dan de bijna 35-jarige Dieumerci Mbokani. En dat bij de beaamt de Paars-Witte boekhouding ongetwijfeld ook, ook al bezitten Mbokani en Nmecha beide centrumspitsen geen doorverkoopmarge wegens respectievelijk een gezegende leeftijd en een huurdeal zonder aankoopoptie. Bij Anderlecht zegeviert de ratio en logica, eerder dan nostalgie en emotie. 

POLL: Wie past beter bij het huidige Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

15
15
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

132
132
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

47
47
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

57
57
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

85
85
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

189
189
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

219
219
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

229
229
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

79
79
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

257
257
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

162
162
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

406
406
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

696
696
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

437
437
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

866
866