Antwerp heeft aanwinst voor volgend seizoen al beet

Foto: Antwerp heeft aanwinst voor volgend seizoen al beet

We schrijven 5 november 2020 maar Royal Antwerp FC heeft zijn eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen nu al beet. In het Europa League-duel tegen LASK kwam huurling Birger Verstraete al voor de tiende keer in actie voor The Great Old, waardoor zijn tijdelijk verbintenis in Deurne-Noord werd omgezet in een permanente transfer.

TOPTRANSFER (?)

Et voilà: wedstrijd nummer tien is binnen. Vanaf heden behoort Birger Verstraete tot de volledige eigendom van Antwerp FC. In juli vonden The Great Old en 1. FC Köln een akkoord over een éénjarige huurdeal met een contractuele aankoopoptie die automatisch gelicht wordt nadat Verstraete tien keer in actie kwam op de Bosuil. Een verdoken verplichte aankoopoptie, zeg maar. De energieke middenvelder werd in juli gehuurd op voorspraak van de nieuwe coach Ivan Leko maar dat grote vertrouwen betaalde Verstraete hem nog niet helemaal terug. Aan goeie wil ontbeert het Verstraete zeker niet, maar zijn prestaties zijn momenteel nog niet volgens de algemene verwachting. 

Desondanks blijft Ivan Leko rotsvast geloven in de 26-jarige, iets wat sommige waarnemers en analisten overigens maar niet kunnen begrijpen, maar dat wil allerminst zeggen dat Birger Verstraete een voorkeursbehandeling krijgt van de Kroaat. Volgens de één weegt Verstraete te licht voor de Belgische top, volgens de andere heeft hij gewoon wat tijd nodig om zich aan te passen na een moeilijk einde bij 1. FC Köln. Tot op vandaag bracht Verstraete nog niet het verwachte rendement, iets wat nochtans werd voorspeld in juli toen hij werd aangekondigd als een heuse toptransfer in Deurne-Noord.Na een moeizame seizoensstart als basisspeler verdween Verstraete vervolgens uit de basiself van Leko – iedereen gelijk voor de wet – en moest hij zich daarna tevreden stellen met enkele (korte) invalbeurten. Pas vorig weekend tegen RSC Anderlecht mocht Verstraete sinds 22 augustus nog eens opdraven tussen de elf starters, maar ook die prestatie was wisselvallig te noemen. “Ik heb nog een weg af te leggen”, verklaarde Verstraete nog na die wedstrijd aan Het Laatste Nieuws. “Ik heb nog niet in de beste vorm gezeten, maar ik kom stilaan terug. Ik denk dat het tegen Anderlecht een wedstrijd was waar ik na de rust beter aan de bal was en verdedigend mijn duels won. Daarvoor sta ik er, maar ik ben er nog lang niet.” En gelijk heeft ie.

DE PERCEPTIE TEGEN 

“Als je jongens als Birger Verstraete op de bank kan houden, dan heb je gewoon een heel goed elftal”, verklaarde Philippe Clement onlangs nog over de middenvelder van Antwerp FC. Maar toch lijkt Verstraete nog niet meteen die versterking met directe impact te zijn, zoals hij werd geïntroduceerd in het tussenseizoen. In een interview met Sport/Voetbalmagazine gaf Verstraete zelf aan wat de oorzaak hiervan is. Naar eigen zeggen legt hij zichzelf te veel druk op, waardoor hij de echte Birger Verstraete nog niet kon laten zien. Bovendien heeft de éénvoudige Rode Duivel (Schotland, september 2018) ook de perceptie wat tegen.Birger Verstraete wordt namelijk aanzien als een agressieve speler die veel en harde overtredingen maakt. Toegegeven, zijn spel is wel vaak op het randje en soms te impulsief – dat laatste bleek nog vorig weekend tegen RSC Anderlecht –, maar naar eigen zeggen is Verstraete geen Sergio Ramos die bekend staat voor zijn rode kaarten. En toch is de gewaarwording van Verstraete op voorhand reeds bepaald op basis van zijn verleden. “Typisch Verstraete”, wanneer hij een overtreding begaat of een rode kaart pakt, zoals dit seizoen nog op Sporting Charleroi. Zijn kaartenteller staat dit seizoen op één rode, maar anderzijds is Verstraete momenteel zeker geen veelpleger op het vlak van overtredingen.  

GEEN VEELPLEGER 

Die reputatie als veelvuldig overtreder heeft Birger Verstraete verkregen tijdens zijn passages bij KV Kortrijk en AA Gent, waar hij het hoogste aantal gemiddelde overtredingen per wedstrijd liet optekenen in zijn loopbaan. Maar sindsdien namen zijn gemaakte fouten gevoelig af. Als verdedigende middenvelder is het bijna onmogelijk om zelden een overtreding te begaan, maar onder zijn positionele collega's uit de Jupiler Pro League bezet Verstraete dit seizoen pas de 23ste plaats in de ranking van foutieve afstoppingen.Birger Verstraete

Gemiddelde overtredingen per wedstrijd

2015/2016 KV Kortrijk 1,73

2016/2017 KV Kortrijk/AA Gent 1,81

2017/2018 AA Gent 2,00

2018/2019 AA Gent 1,60

2019/2020 1. FC Köln 1,65

2020/2021 Antwerp FC 1,66

CARRIEREPLAN 

Birger Verstraete genoot zijn jeugdopleiding bij Club Brugge en hij werd een grote voetbaltoekomst voorspeld. Ook al kan hij reeds terugblikken op een meer dan behoorlijke carrière, toch zat en zit er nog meer in. Bij Club behoorde hij tot een heel talentvolle lichting waarvan zijn generatiegenoten elk een apart pad bewandelden zoals Björn Engels (Aston Villa), Brandon Mechele (Club Brugge), Nikola Storm (KV Mechelen), Boli Bolingoli (Basaksehir), Sander Coopman (Antwerp FC) en Tuur Dierckx (KVC Westerlo). Indien Verstraete zijn beste vorm niet terugvindt, de reden waarom Ivan Leko hem momenteel op de bank houdt, dan zal hij ter plaatse trappelen en dat is niet meteen de carrièrestap die hij indachtig was, toen hij zijn handtekening plaatste in Deurne-Noord.

Birger Verstraete koos weloverwogen voor Antwerp FC om samen met de club de laatste stap naar de Belgische top te zetten. Om het verschil te maken met zijn specifieke kwaliteiten en niét om één van de spelers in de schaduw te zijn, zoals dat laatste momenteel wel het geval is. Hoewel Verstraete punten scoort bij Ivan Leko door zijn zuivere passing, hij is op dat vlak momenteel de tiende beste centrale middenvelder van de Jupiler Pro League van het moment, er wordt nog veel meer verwacht van hem. Vooral zijn core qualities, die zich voornamelijk op het defensieve vlak bevinden, zijn vooralsnog ontoereikend om een echte spilfiguur te worden bij Antwerp, wat overigens nog steeds zijn betrachting is.Vooral  de defensieve efficiëntie van Birger Verstraete is momenteel niet van een hoogstaand niveau, en da's natuurlijk één van de essentiële capaciteiten van een speler op zijn positie. Het clubgemiddelde van Antwerp FC ligt op dat vlak op zo'n 60 procent, terwijl het wedstrijdgemiddelde van Verstraete amper 40 procent bedraagt, het op drie na laagste van de club na Manuel Benson en Bruny Nsimba – twee puur aanvallend ingestelde spelers. Het is dan ook glashelder dat Birger Verstraete dringend voor een ommekeer moet zorgen, wil hij alles uit zijn carrière halen. Want intrinsiek bezit hij wel degelijk de kwaliteiten om een veel hoger niveau te halen. En dat beseft hij gelukkig ook.

POLL: Wordt Verstraete een bepalende speler bij Antwerp?

<

Kompany baalt: "We kregen weer genoeg kansen"

Jackers: "Anderlecht kreeg 18 kansen, dan weet je genoeg"

Dominant Anderlecht bijt tanden stuk op Beverse muur

Vandaag 23 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

TIPS VAN DE DAG: Nieuwe ster Anderlecht, problemen voor Diatta

Naast het brengen van de belangrijkste voetbalnieuwtjes in binnen- en buitenland, zet VoetbalNieuws ...

421
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

33
{insert image alt}

MERCATO LIVE: AC Milan shopt bij Chelsea, RSCA op zucht van aanwinst

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

610

Gisteren 22 Januari 2021

{insert image alt}

'Ajax polst oude bekende voor rentree in ArenA'

Ajax heeft deze transferperiode veel actie ondernomen. Volgens clubwatcher Mike Verweij zijn er ...

85
{insert image alt}

Vanhaezebrouck spreekt zich uit over speelkansen Malede

AA Gent haalde met Yonas Malede één nieuwe speler. Toch ziet het er niet naar uit dat hij meteen ...

69
{insert image alt}

Jackers: "Anderlecht kreeg 18 kansen, dan weet je genoeg"

Nordin Jackers was de man van de match na RSC Anderlecht-Waasland-Beveren. Hij pakte uit met een ...

274
{insert image alt}

PSG gaat in tweede helft los tegen tiental

Paris Saint-Germain heeft vrijdagavond een simpele zege behaald in de Franse Ligue 1. Na een rode ...

65
{insert image alt}

Kompany baalt: "We kregen weer genoeg kansen"

RSC Anderlecht heeft dure punten verloren tegen Waasland-Beveren. Anouar Ait El Hadj trof twee keer ...

326
{insert image alt}

Dominant Anderlecht bijt tanden stuk op Beverse muur

Na een wedstrijd éénrichtingsvoetbal is Anderlecht er niet in geslaagd om de Beverse muur te ...

379
{insert image alt}

Mönchengladbach smeert Dortmund duidelijke nederlaag aan

Borussia Mönchengladbach ontving vanavond Borussia Dortmund. Het werd een zeer leuke pot voetbal en ...

49
{insert image alt}

"Ik verkoos Anderlecht boven Arsenal"

Vincent Kompany is een zegen voor de talenten van Neerpede. Paars-Wit speelt minstens met vier eigen ...

275
{insert image alt}

Hattrick van Placca geeft Lierse Kempenzonen wat perspectief in 1B

In eigen huis is Lierse Kempenzonen de competitie in 1B na de winterstop prima begonnen. De ...

116
{insert image alt}

Openda spreekt zich uit over toekomst bij Vitesse

Club Brugge haalde met Bas Dost een nieuwe centrumspits, maar liet Siebe Schrijvers naar ...

164
{insert image alt}

Anderlecht zwoegt tegen Waasland-Beveren: "Zal via penalty moeten gebeuren"

RSC Anderlecht neemt het momenteel op tegen Waasland-Beveren. De bezoekers toonden zich een taaie ...

303
{insert image alt}

San José reageert op interesse van Chili

KAS Eupen doet het goed en is een leuke ploeg om te bekijken. Benat San José levert goed werk bij ...

30
{insert image alt}

Diatta moet de vloek van de Club-transfers doorbreken

Club Brugge verkocht de afgelopen jaren zeer goed en Krépin Diatta is de volgende in de rij. Toch ...

345
{insert image alt}

'Twee Duitse grootmachten azen op Lokonga'

Sambi Lokonga is stilaan grof wild aan het worden. De middenvelder van RSC Anderlecht lokte al de ...

299
{insert image alt}

Club NXT verbreekt record in Eerste Klasse B

Club NXT neemt het in Eerste Klasse B momenteel op tegen Lierse K. en Blauw-Zwart heeft voor een ...

245