Club Brugge speelt hoog spel met eigen goudhaantje

Foto: Club Brugge speelt hoog spel met eigen goudhaantje

Het was met pijn in het hart. Ondanks het grote geloof in de voetballende verdediger kon Club Brugge de jonge Siemen Voet geen speelkansen garanderen bij de A-kern. Voet werd in de voorbije zomer dan maar uitgeleend aan KV Mechelen en daar laat hij op korte tijd al van zich spreken. Zo wordt de kans wel erg groot dat Voet volgend seizoen niet meer onder contract zal staan bij Club, want Malinwa kon namelijk een aankoopoptie afdwingen in de huurdeal.


ASTER, ISSA EN SIEMEN

Vorige week zaterdag kreeg Siemen Voet ’s ochtends een belangrijk berichtje van zijn coach Wouter Vrancken. Verdedigers Rocky Bushiri (positieve coronatest) en Thibault Peyre (ziekte) gaven beide verstek voor de competitiematch tegen KV Kortrijk. Die wedstrijd vond zaterdagavond al plaats, waardoor de 20-jarige Voet zich bijgevolg mocht opmaken voor twee belangrijke debuten. Tegen de Kortrijkzanen werden het namelijk zijn eerste speelminuten in loondienst bij KV Mechelen, maar tevens op het hoogste Belgische voetbalniveau. En Voet liet al meteen van zich spreken.Na een sobere maar heel degelijke eerste helft slaagde de debutant er namelijk in om in minuut 53 de openingstreffer te maken. Malinwa stevende af op een gouden driepunter en Siemen Voet beleefde een droomdebuut, maar na de uitsluiting van Issa Kaboré kon KV Kortrijk de 1-0 achterstand alsnog omdraaien naar een 1-2 eindresultaat. Een domper op de vreugde bij Voet, en een nieuwe deceptie voor KV Mechelen.

“Het is leuk voor Siemen dat hij die goal maakt”, evalueerde Wouter Vrancken de opgemerkte prestatie van zijn jonge verdediger in de Mechelse perszaal na de wedstrijd. “Hij heeft zich echt wel opgewerkt en zijn kans gegrepen.” Gazet van Antwerpen kon daarnaast ook nog een straffe quote bemachtigen van Vrancken. “Siemen past in het rijtje van Aster (Vranckx, nvdr.) en Issa (Kaboré, nvdr.): erg leergierig en leuk om mee te werken.”

STERK BIJ ROESELARE

De eerste speelgelegenheid van Siemen Voet smaakt alvast naar meer. Hoewel hij pas op 20-jarige voor het eerst komt piepen in de Jupiler Pro League, zijn het potentieel en de kwaliteiten van de verdediger al veel langer bekend. Voet was tijdens de voorbije jaren een sleutelfiguur bij de beloften van Club Brugge, maar in de zomer van 2019 werd het duidelijk dat hij daar wat uitgeleerd was. Om door te groeien naar de A-kern van Club Brugge was de stap nog iets te groot, waardoor een tijdelijke oplossing zich aanbood bij KSV Roeselare in 1B. En daar presteerde hij erg goed, waar vooral zijn uitgesproken sterke punten opvielen.Voet beschikt namelijk over goeie voetjes – no pun intended -, een strakke tackle en een behoorlijke sterkte in de kopduels. En dat allemaal in combinatie met een Belgische nationaliteit, jonge leeftijd én positie van linksvoetige centrale verdediger: Voet heeft alles om uit te groeien tot een gewilde speler in de Jupiler Pro League. Op Schiervelde liet Voet zich vorig jaar alvast positief opmerken als één van de betere centrale verdedigers uit 1B. Tijdens zijn eerste seizoen bij de profs passte hij zich qua zuiverheid al bijvoorbeeld naar de zevende plaats onder alle centrale verdedigers, en ook bij het aantal succesvolle defensieve acties en intercepties schaarde hij zich bij de top tien.

MALINWA DUWT DOOR

Zijn vergaarde ervaring tegen de stevige spitsen uit 1B wierp duidelijk vruchten af, want in mei 2020 kondigde Club Brugge namelijk aan dat het contract van Voet werd verlengd tot en met juni 2022, en als kers op de taart mocht hij ook de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen aanvatten bij de A-kern van Blauw-Zwart. En ook in die oefencampagne speelde Voet zich in de kijker, onder meer tijdens een vriendschappelijk duel tegen … KV Mechelen. De aanwezige technische staff van Malinwa, alsook het bestuur, konden toen met eigen ogen de kwaliteiten van Voet gadeslaan, die toen een heel sterke indruk naliet.Voet stond al sinds januari op de radar bij KV Mechelen, maar door verschillende redenen drukte de club toen niet door voor zijn komst. Zijn glansprestatie in de oefenmatch van Club Brugge tegen Malinwa zorgde er echter voor dat KV een versnelling hoger schakelde om Voet binnen te halen. Naar eigen zeggen hing Voet één of twee dagen na die bewuste oefenmatch al de lijn met mensen van KV Mechelen, waarna hij zich in tussentijd informeerde bij Wesley Vanbelle en Wouter Biebauw, ex-ploegmaats bij KSV Roeselare met een verleden Achter de Kazerne.

HET HUZARENSTUKJE VAN KVM

Uiteindelijk raakten KV Mechelen en Club Brugge het eens over een uitleenbeurt, maar de onderhandelingen tussen beide clubs liepen niet bepaald van een leien dakje. Omdat Blauw-Zwart keihard en volop gelooft in het kunnen van Voet, met als bewijs zijn recente contractverlenging in mei 2020, werd er namelijk serieus genegotieerd over een eventuele aankoopoptie.Voor KV Mechelen – en niet voor Club – was het echter noodzakelijk en cruciaal dat er een aankoopoptie werd opgenomen in de huurdeal, iets waar Malinwa uiteindelijk ook in slaagde. Hoeveel die contractueel vastgestelde transfersom precies bedraagt, dat is vooralsnog niet geweten. Maar als Voet zijn veelbelovend debuut straks succesvol kan voortzetten, dan zal dat bedrag ongetwijfeld ook wel bekend raken bij het grote publiek. Door zijn interessant profiel (mét doorverkoopwaarde) zag de Mechelse directie Siemen Voet dus graag komen, al was ook Wouter Vrancken was een uitdrukkelijk vragende partij voor zijn komst. De coach van Malinwa houdt namelijk van een verzorgde opbouw van achteruit en laat dat net één van de sterktes zijn van Voet, iets wat hij overigens al bewees in 1B bij KSV Roeselare. Die voetballende kwaliteiten bouwde Voet op in de jeugdopleiding van Club Brugge, waar meer dan voldoende aandacht wordt geschonken aan het uitvoetballen bij verdedigers. Door zijn uniek profiel, Voet is een uitstekende voetballende verdediger maar tevens jong, Belgisch én linksvoetig, verwezenlijkte KVM dus een klein huzarenstukje door alsnog een felbevochten aankoopoptie af te dwingen tijdens zijn uitleenbeurt.

DE KEUZE VAN VOET 

Uiteraard is het ook belangrijk om weten welk standpunt Siemen Voet zelf inneemt over een verlengd verblijf Achter de Kazerne. Naar eigen zeggen liet Club Brugge hem zélf beslissen over het al dan niet opnemen van die veelbesproken aankoopoptie. Voet mocht namelijk nog blijven op Jan Breydel, maar de youngster was nadrukkelijk op zoek naar speelminuten. “Ik zie die aankoopoptie als de ultieme waardemeter voor mijn seizoen bij KV”, lichtte hij zelf toe aan Het Nieuwsblad. “Als ik goed presteer, dan wordt de aankoopoptie waarschijnlijk gelicht. Als dat niet gebeurt, dan was het waarschijnlijk niet goed genoeg. Daar ga ik mezelf op afrekenen. Dit wordt dus een cruciaal jaar voor mijn carrière.”En die goede prestaties zijn dus alvast van start gegaan tijdens zijn opmerkelijk debuut vorige week tegen KV Kortrijk. Of Siemen Voet in de eerstvolgende competitiewedstrijd ook aan de aftrap zal verschijnen, dat wordt vooralsnog afwachten. Maar het lijkt nu al duidelijk dat Voet niet enkel en alleen meer moet hopen op afwezigheden van andere verdedigers: zijn referentiematch tegen Veekaa biedt hem alvast meer perspectief op speelgelegenheid. Ook bij Club Brugge zullen ze met een klein hartje de evolutie opvolgen van hun jeugdproduct, die straks wel héél gemakkelijk definitief kan vertrekken bij Blauw-Zwart ...

POLL: Is Voet een type-voetballer voor Club Brugge?

Kwartfinale Croky Cup: topaffiche tussen AA Gent en Standard

Standard dankt Henkinet voor diefstal tegen Beerschot

Verrassing: interim-manager Man Utd stapt alweer op

Vandaag 03 December 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk ruikt topdeal met ‘nieuwe Trossard’

Soms vraagt een transfer wat meer tijd dan verwacht. Joseph Paintsil is er zo ééntje. De Ghanese ...

296
{insert image alt}

Depay slaat iedereen met verstomming bij Barça

You love him or you hate him. Memphis Depay is een speler die de meningen verdeelt. Een excentrieke ...

479

Gisteren 02 December 2021

{insert image alt}

Verrassing: interim-manager Man Utd stapt alweer op

Manchester United wist vanavond in de Premier League de topper tegen Arsenal naar zich toe te ...

48
{insert image alt}

Kwartfinale Croky Cup: topaffiche tussen AA Gent en Standard

Vanavond kwam de achtste finale in de Croky Cup tot zijn conclusie, met de laatste wedstrijd in deze ...

254
{insert image alt}

Standard dankt Henkinet voor diefstal tegen Beerschot

Het was deze week tijd voor bekervoetbal in België, waarin de 1/8 finales werden afgewerkt. Die ...

162
{insert image alt}

Ronaldo beslist incidentrijke topper tegen Arsenal

In België kregen we deze week de 1/8 finales van de Croky Cup voorgeschoteld, en ook in Engeland ...

48
{insert image alt}

Belgische voetbalfans schieten zichzelf in de voet

Een dramatische beslissing voor de Belgische voetbalclubs lijkt in de maak. Zo valt namelijk sterk ...

344
{insert image alt}

Arsenal scoort ongezien bizar doelpunt (🎥)

Terwijl we in België midweeks tijd maakten voor bekervoetbal, werkten ze in de Premier League een ...

150
{insert image alt}

Superjoker staat klaar bij KV Mechelen

KV Mechelen heeft zich woensdag op gepaste wijze herpakt na de competitienederlaag van enkele dagen ...

75
{insert image alt}

'Lewandowski wil transfer na Ballon d'Or-drama'

Lionel Messi mocht maandagavond zijn zevende Ballon d'Or in ontvangst nemen. Maar volgens een pak ...

173
{insert image alt}

Hendry compleet door het lint in kleedkamer Club Brugge

Club Brugge heeft een moeizame periode achter de rug, na de pandoering tegen RB Leipzig begon de ...

466
{insert image alt}

Onverwachte held bezorgt Gent bekertriomf

AA Gent blijft voorlopig op drie fronten meestrijden. De Buffalo's plaatsten zich woensdagavond ...

37
{insert image alt}

'Club Brugge maakt peperdure blunder op mercato'

Club Brugge wist in de voorbije transferperiodes een pak miljoenen op te halen met de verkoop van ...

530
{insert image alt}

'Topspits richt pijlen op FC Barcelona'

FC Barcelona wil coach Xavi Hernandez komende transferperiodes van de nodige versterking voorzien, ...

140
{insert image alt}

Swingende Izquierdo solliciteert bij K3 (🎥)

Club Brugge plaatste zich woensdagavond voor de kwartfinale van de beker, maar had daar tegen KRC ...

122
{insert image alt}

Opstellingen: Standard en Beerschot gooien elftal om

In de Croky Cup zijn de kwartfinalisten bijna allemaal gekend, donderdagavond wordt de laatste ...

71
{insert image alt}

Courtois gaat hele wereld rond met geniale actie

Real Madrid kon zijn kloof in La Liga woensdagavond vergroten tot een voorlopige voorsprong van 7 ...

228