AA Gent nadert derde trainerswissel: ogen op buitenland?

Foto: AA Gent nadert derde trainerswissel: ogen op buitenland?

De kelk moet tot op de bodem leeg. AA Gent ging in Tsjechië kopje onder tegen het bescheiden Slovan Liberec, en begint zo na de mislukte competitiestart dus ook in de Europa League met een valse noot van formaat. Wim De Decker ziet de bui zo stilaan al hangen. Wordt hij straks de derde trainer die dit seizoen de laan uitvliegt bij de Buffalo's?

De vraag stellen is ze helaas wellicht beantwoorden, want de kans lijkt klein dat Michel Louwagie en Ivan De Witte nog lang blijven toekijken. En zeggen dat het sterke duo in de bestuurskamer van de Ghelamco Arena een drietal maanden nog volle goede moed zat. AA Gent was behalve Club Brugge de rest van België stilaan voorbijgestreefd, zo klonk het, en zou Blauw-Zwart dit seizoen het vuur aan de schenen leggen in de jacht op de landstitel. De vicekampioen had op dat moment net een recordbedrag neergelegd voor Nurio Fortuna, een van de vroege voorlopers van een bataljon aan nieuwkomers.

CIRCUS BUFFALO'S

Een zestal weken later, twee dagen na de ontgoocheling op de openingsspeeldag tegen STVV, stonden de Gentse bobo's opnieuw te blinken met een historische som. Dit keer wisten ze trots te melden dat Jonathan David voor meer dan 30 miljoen richting Lille vertrok. Hoewel intussen ruim de helft van die inkomsten terug gespendeerd werden aan vers bloed, bleek het echter genoeg om het elftal danig te verzwakken. Toch kreeg Jess Thorup na een nieuwe nederlaag, dit keer in eigen thuis tegen KV Kortrijk, geen respijt. Maandag komt de Deen met KRC Genk over de vloer in de – misschien wel gelukkig – lege Ghelamco Arena, een uitgelezen kans om nu al revanche te nemen. En wie weet de genadeslag toe te dienen aan zijn voormalige T2 voor heel even, al staat de gentleman daar vast niet om te popelen.Zijn indirecte opvolger ook, want tussendoor was er natuurlijk nog de korte doch opgemerkte passage van Laszlo Bölöni. Een miscast, zo gaf De Witte toe nadat de Roemeen 24 dagen en drie matchen later alweer op straat werd gezet. Samen met onder meer de achteraf gezien ongepast boude uitspraken in juni, de mislukte mercato, het weerspannig gedrag van Roman Yaremchuk in de media, de fel gecontesteerde compensatieregeling voor abonnees en nu de administratieve blunder met Sinan Bolat was het slechts een van de vele kluchten van de nog prille jaargang. De Buffalo's danken hun bijnaam aan de doortocht van Buffalo Bill en diens circus langs de stad 125 jaar geleden. De voorbije maanden leken ze er zowat alles aan te doen om die roots te eren, met de trainerscarrousel als voornaamste attractie.

VERGIFTIGD GESCHENK

De laatste die daar een zitje wist te bemachtigen, was dus De Decker. "Hij krijgt nu een unieke kans om zich op het hoogste niveau te bewijzen", liet De Witte, die toen duidelijk nog hoop op beterschap koesterde, optekenen bij diens presentatie. Ondanks zijn onvermijdelijke voorkennis van de interne keuken, nam de gepromoveerde assistent de opportuniteit dan ook in dank aan. Tenslotte bonkte De Decker, die een paar terug Antwerp naar 1A leidde alvorens daar de rechterhand van Bölöni te worden, reeds een tijdje op de deur om ergens hoofdcoach te worden. Al blijkt die sprong nu mogelijk toch een vergiftigd geschenk. Na vijf speeldagen stond Gent immers met een drie op 15 op een troosteloze 16de plaats. De twijfel, en in bijvoorbeeld Yaremchuk zijn geval ook wrevel, was er dan al stevig ingeslopen.Desondanks begon De Decker daags na zijn aanstelling met een fikse opsteker, want in de voorronde werd met de hakken over de sloot gewonnen van Rapid Wenen. Een paar dagen later werd tevens van Moeskroen gewonnen, zij het wederom moeizaam tegen allicht de zwakste ploeg in de competitie, en leek de trein hopelijk vertrokken. Bovenop het gebrek aan vertrouwen en kwaliteit, sloeg echter stilaan ook het noodlot toe. Yaremchuk, Michael Ngadeu, Vadis Odjidja, Sven Kums, Laurent Depoitre, Giorgi Chakvetadze en Elisha Owusu: stuk voor stuk sleutelfiguren die de voorbije weken om diverse redenen, vaak blessures, meermaals mankeerden. Niklas Dorsch, een van de weinige lichtpunten en geslaagde zomeraankopen, bleef ondanks de afwezigheid van Odidja en Owusu in Tsjechië ook plots op de bank.

TIMING VAN THORUP

Dat de Buffalo's 'slechts' in de Europa League mogen aantreden, hebben ze trouwens deels te danken aan Roman Bezus zijn domme rode kaart tegen Dynamo Kyiv. Al lijkt de kans sowieso klein dat AA Gent zich anders wel langs de Oekraïners richting Champions League had geworsteld. Hoe dan ook hoeft De Decker, die intussen zowat alles probeerde en wiens aanpak schijnbaar wel gesmaakt wordt door de spelers, zichzelf dus weinig te verwijten en kan hij een heleboel excuses inroepen voor zijn lamentabel rapport. Het maakt de cijfers er evenwel helaas niet fraaier op. Sinds zijn promotie tot T1 haspelde de vicekampioen acht duels af. Daarin ging het vijf keer onderuit, met een negatief doelpuntensaldo van min twee – opgesmukt door een 5-1 zege tegen Beerschot, toen de stukjes plots wél in elkaar vielen.Dat Yaremchuk het nadien nodig vond om een bommetje te droppen door zijn transferwens te uiten, spreekt echter boekdelen over hoe alles nu vierkant draait in de Ghelamco Arena. Hoewel ze de recette vanzelfsprekend zullen missen, prijzen Louwagie en De Witte zich misschien dus wel gelukkig dat daar geen publiek aanwezig mag zijn wanneer maandag uitgerekend Genk en Thorup op bezoek komen. Die timing zou anders wel erg ongelegen vallen, zeker als het resultaat opnieuw teleurstelt. Al zouden de Gentse bobo's wellicht van meet af aan kop van jut geweest zijn bij de eigen aanhang, terwijl de ex-coach op zijn beurt ongetwijfeld op een uiterst warm welkom mocht rekenen. Hoe langer de malaise duurt, hoe meer diens gedwongen afscheid immers aan de grondslag lijkt te liggen van al dat onheil.

D-DAY VOOR DE DECKER

Achteraf bekeken betalen de Buffalo's alleszins het gelag voor die voorbarige beslissing, waarmee een straatje zonder eind werd ingezet. Hoewel er tal van verzachtende omstandigheden zijn, en hij wat ons betreft zeker niet als schuldige mag worden aangeduid, is het namelijk nog maar de vraag hoelang De Decker nog het vertrouwen blijft genieten. Per slot van rekening plakten zijn bazen geen termijn op de "unieke kans" die hij aangeboden kreeg, maar ging AA Gent alleen niet 'onmiddellijk' op zoek naar een opvolger voor Bölöni. Indien de balans vandaag wordt opgemaakt, kunnen we ons niet voorstellen dat De Witte en Louwagie tevreden zijn. Laat staan mocht Thorup het mes maandag nog wat dieper in de wonde steken. En, o ironie, zo met Genk een nieuwe stap weg uit de puinhoop van Hannes Wolf zet.In vier wedstrijden leed de Deen alvast nog geen enkele nederlaag in Limburg, een reeks waar ze in Gent tegenwoordig alleen maar van kunnen dromen. Voorlopig hadden de trainerswissels dus nog niet hetzelfde effect. Toch komt een derde wissel van de macht alsmaar dichterbij in de Ghelamco Arena, waar het geduld met De Decker jammer genoeg dinsdag wel eens definitief op kan zijn. Tenslotte leert niet alleen de recente geschiedenis ons dat die schone deugd niet aan de Gentenaren besteed is. Sinds de eeuwwisseling maakten slechts zeven coaches er een volledig jaargang rond, amper drie – Georges Leekens, Michel Preud'homme en Hein Vanhaezebrouck – bleven minstens twee hele campagnes aan. Vier trainers verslijten zou overigens geen unicum zijn, want in 2013 was dat ook al eens het geval.

TELKENS WEER THORUP

Mocht het zover komen, wat we De Decker – die er allicht weinig voor zou voelen om zich terug te schikken in een rol als assistent – uiteraard niet toewensen, stelt zich natuurlijk wel weer een nieuw probleem. Met name de zoektocht naar een adequate vervanger. De gedroomde kandidaat blijft Vanhaezebrouck, maar zou hij zelfs zonder medische kwestie nu durven instappen? Hetzelfde geldt voor Frank Vercauteren, of eigenlijk elke coach met naam en ervaring in ons land, dus misschien zoeken De Witte en Louwagie hun heil dan opnieuw in het buitenland. Al is de foutenmarge nu wel nihil. Na Trond Sollied, Manu Ferrera en Bob Peeters viel de keuze in 2013 zo op Victor Fernandéz, die het seizoen nog deels wist te redden maar nadien redelijk snel moest opkrassen. Yves Vanderhaeghe, de opvolger van Vanhaezebrouck, werd dan weer ingeruild voor … Thorup. Of hoe we toch telkens terug uitkomen bij de man die maandag in de andere dug-out zit.

POLL: Denkt u dat AA Gent mits verlies tegen Genk een nieuwe coach zal zoeken?

Coucke kom met eerste reactie op onderzoek naar verkoop Anderlecht

Advocaat Vanden Stock haalt snoeihard uit na beschuldigingen

Lukaku komt met stevige oproep tegen racisme

Vandaag 23 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

468
{insert image alt}

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis ...

630
{insert image alt}

Coucke kom met eerste reactie op onderzoek naar verkoop Anderlecht

Anderlecht kwam donderdag alweer op negatieve wijze in het nieuws. Het raakte immers bekend dat er ...

99
{insert image alt}

Advocaat Vanden Stock haalt snoeihard uit na beschuldigingen

De Tijd dropte donderdagochtend weer een bom op de Belgische voetbalwereld, want de zakenkrant wist ...

64
{insert image alt}

Lukaku komt met stevige oproep tegen racisme

Romelu Lukaku heeft zich de voorbije jaren niet alleen ontwikkeld tot één van de beste spitsen ter ...

39
{insert image alt}

Owusu zet puntjes op de i: "Ik zit niet tegen mijn zin bij Gent"

De voorbije jaren was Elisha Owusu een sterkhouder op het middenveld van AA Gent, maar dit seizoen ...

30
{insert image alt}

Vanden Stock verdedigt zichzelf en Van Holsbeeck in opmerkelijke brief

Donderdagochtend raakte bekend dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de verkoop van ...

203
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Barça blijft azen op Martinez, Musonda komt met nieuws'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

78
{insert image alt}

'Clement wil sterkhouders rust geven tegen OHL'

Vanavond staat er in de Jupiler Pro League met Anderlecht-AA Gent nog een inhaalduel op het ...

348
{insert image alt}

Anderlecht hult zich in stilzwijgen over sjoemelpraktijken

De Tijd dropte donderdagochtend weer een bom op de Belgische voetbalwereld, want de zakenkrant wist ...

202
{insert image alt}

Racing Genk verbitterd: "Antwerp kwam er niet aan te pas"

Woensdagavond kregen we op de Bosuil alweer een spektakelwedstrijd tussen Antwerp en Racing Genk. De ...

485
{insert image alt}

'Hasi moet na vijf matchen al ontslag vrezen'

De voorbije jaren werd Besnik Hasi regelmatig in verband gebracht met een terugkeer naar België, ...

80
{insert image alt}

Sterkhouder AA Gent bij Rode Duivels? "Hij heeft meer ervaring dan Siquet"

AA Gent trekt om 20u45 naar Anderlecht voor zijn inhaalwedstrijd van de vijfde speeldag. De ...

170
{insert image alt}

Nieuwe regel kan Premier League-clubs in grote problemen brengen

In België was er de voorbije jaren al ophef over de nauwe band tussen de voetbalwereld en de ...

150
{insert image alt}

Engelse club krijgt raad: "Ze moeten Lang halen"

Club Brugge zal de komende maanden nog een helse opdracht wachten om Charles De Ketelaere en Noa ...

378
{insert image alt}

'FC Barcelona denkt nu ook aan Henry als opvolger Koeman'

Het blijft rommelen bij FC Barcelona, waar Ronald Koeman na de pijnlijke nederlaag tegen Bayern ...

82
{insert image alt}

Eerste verdachten in fraudedossier rond verkoop Anderlecht reageren

De Tijd dropte donderdagochtend weer een bom op de Belgische voetbalwereld, want de zakenkrant wist ...

202

Gisteren 22 September 2021

{insert image alt}

Hazard ziet Real Madrid schitteren van op de bank: 6-1!

In de Spaanse Primera Division heeft Real Madrid woensdagavond voor een statement gezorgd. De ...

182
{insert image alt}

Priske koopt pak krediet: "Wist het toen ik hier tekende"

Na de Europese nederlaag tegen Olympiakos en de wisselvallige prestaties in eigen land, was de druk ...

472
{insert image alt}

De Laet rekent af met Van Driessche: "Probeert me al jaren rood te geven"

Het geleverde spel is tot dusver niet bepaald sprankelend, maar Antwerp FC kan de laatste weken ...

667
{insert image alt}

Van den Brom baalt: "Het was 100% penalty"

KRC Genk heeft woensdagavond de kans laten liggen om op gelijke hoogte te komen van leider Club ...

730
{insert image alt}

West Ham schakelt United uit, Chelsea en Spurs vieren na penalty's

In Engeland werd woensdagavond de derde ronde van de League Cup/Carabao Cup afgewerkt. West Ham ...

107
{insert image alt}

Antwerp doet Bosuil juichen in spektakelstuk tegen Genk

Antwerp FC heeft woensdagavond nog eens indruk gemaakt tijdens de inhaalwedstrijd tegen KRC Genk. De ...

494
{insert image alt}

Kritiek op wedstrijdleiding: "Keer op keer beetgenomen door Verstraete"

Antwerp FC startte woensdagavond vrij matig in de inhaalwedstrijd tegen KRC Genk en kwam ook al snel ...

1302
{insert image alt}

Onvermijdelijke Benzema zet Real meteen op rozen (🎥)

Real Madrid wou woensdagavond opnieuw beslag leggen op de leidersplaats in La Liga, maar moest dan ...

74
{insert image alt}

Gent met rug tegen de muur: "Doet pijn aan de ogen"

Na de deceptie van vorig seizoen weigerde het bestuur van AA Gent om bij de start van de competitie ...

341
{insert image alt}

Pietermaat ziet Beerschot goede zaak doen: "Wou hem vorig jaar al"

Na de dramatische competitiestart met 1 op 24, heeft het bestuur van Beerschot VA flink ingegrepen. ...

284
{insert image alt}

Geurtje aan vrije trap-goal Antwerp: "Degoutante komedie beloond"

In de Jupiler Pro League stond woensdagavond een interessante topper op het programma. Zo haalden ...

680
{insert image alt}

'Zoontje Ronaldo nog véél beter dan Cristiano'

Als het aan Dolores Aveiro, de mama van Cristiano Ronaldo, ligt, gaat zoonlief nog een transfer ...

445
{insert image alt}

Anderlecht-fans komen met prachtige actie tegen AA Gent

Deze midweek worden er in de Jupiler Pro League twee inhaalduels afgewerkt die eind augustus werden ...

348
{insert image alt}

Hazard incasseert nieuwe opdoffer bij Real Madrid

Afgelopen weekend zagen we bij Real Madrid eindelijk nog eens Eden Hazard aan de aftrap verschijnen. ...

532
{insert image alt}

Juventus werpt Ronaldo-vloek van zich af

Cristiano Ronaldo besliste eind augustus om Juventus te verlaten voor zijn oude liefde Manchester ...

56