Leko lijmt Brugse brokken met meesterzet bij Antwerp

Foto: Leko lijmt Brugse brokken met meesterzet bij Antwerp

Een trotse Ivan Leko donderdagavond in Bulgarije, waar Antwerp zonet met 1-2 had gewonnen van Ludogorets. Een geslaagde start in de Europa League dus voor de Great Old, te danken aan een sterk eerste en vooral laatste halfuur. Met als ultieme exponent, naast een bedrijvige Simen Jukleröd, de man die zichzelf uiteindelijk ook tot matchwinnaar kroonde: Lior Refaelov.

Welgeteld 26 jaar geleden was het dat het stamnummer één nog eens had deelgenomen aan de groepsfase van een Europees tornooi. Met ook nog eens een resem afwezigen, waaronder Dieumerci Mbokani en Jordan Lukaku, hoeft het dus niet te verbazen dat de Antwerpse elf nauwelijks ervaring had op dat toneel. Zelfs oude rotten als Faris Haroun en Ritchie De Laet kwamen er doorheen hun carrière amper een handvol keren in actie en moeten het op dat vlak zowaar al afleggen tegen Jérémy Gélin en Pieter Gerkens, samen goed voor 17 optredens. Allen verbleken ze dan ook bij de 67 matchen in Europa die Refaelov reeds achter de kiezen heeft. Het merendeel daarvan natuurlijk als speler van Club Brugge.

GEEN ROL VOOR RAFA

Daar maakte de 34-jarige Israëliër zich vooral onsterfelijk met zijn winning goal tegen Anderlecht in de bekerfinale van 2015, zonder twijfel de mooiste van zijn 54 doelpunten – aangevuld met 62 assists – in 234 duels voor Blauw-Zwart. Aan de twee landstitels tijdens zijn Brugse periode leverde Rafa echter slechts een beperkte bijdrage. Bij de eerste, in 2016 onder Michel Preud'homme, viel dat voornamelijk te wijten aan blessureleed. Indien fit, toonde de rechtsbuiten annex spelmaker zich wel nog beslissend. Na nog een jaar met veel tijd in de ziekenboeg begon hij onder Leko vervolgens weer als titularis, maar de Kroaat schoof hem al vrij vlug op kant. In totaal kwam Refaelov dat seizoen 757 minuten in actie.In de zomer van 2018 werd helemaal duidelijk dat zijn verhaal in Jan Breydel er na zeven jaar opzat, en gunde Club hem een overstap naar de Bosuil. Later verklaarde Leko dat dit louter een sportieve keuze betrof, vermits hij met ook nog Ruud Vormer en Hans Vanaken op het middenveld geen ruimte meer had voor de technicus. In het titeljaar maakte dan ook Abdoulay Diaby vast de dienst uit naast Wesley Moraes in de voorlijn van zijn bekende 3-5-2 formatie, waar een snelle spits toen nog de standaard leek. Wist hij veel dat in de volgende campagne met Siebe Schrijvers een ietwat gelijkaardig type als Refaelov diezelfde positie zou bezetten. Al moet die laatste wel nog iets vaker het leer kunnen voelen.

WITTEBROODSWEKEN (BIS)

Als regisseur in Laszlo Bölöni zijn klassieke 4-3-3 bewees de ancien de voorbije twee seizoenen alleszins nog lang niet versleten te zijn, met opgeteld 24 treffers en negen assists in 69 matchen voor Antwerp. De vraag was evenwel wat de intrede van Leko, de man die hem 'wegjoeg' bij Club en daar nu zelf plaats moest ruimen voor Philippe Clement, zou betekenen voor zijn rol in het elftal. Beiden gaven alvast snel aan met een schone lei te willen beginnen, een goed voornemen dat meteen een boost kreeg in de uitgestelde bekerfinale tegen … Club Brugge. Tenslotte scoorde uitgerekend Refaelov de enige treffer. Voor een lege Heizel volgde in het slot nog een applauswissel, na affluiten vloog hij Leko om de hals.Het leek het begin van een geslaagd tweede huwelijk, zeker toen Rafa tevens op speeldag één – vanaf de stip – raak trof. Al leverde dat Antwerp slechts een punt op tegen Moeskroen, de aanzet voor een zwakke start met acht op 18. Het sein ook voor Leko om Refaelov, die enkele weken eerder in Charleroi na een vroege rode kaart voor Birger Verstraete al na een halfuur naar de kant moest, in Kortrijk op de bank te zetten. Samen met zijn systeemwissel een verkeerde keuze, zo bleek, die aan de rust reeds gecorrigeerd werd. Onder impuls van de Israëliër, die met een stevige vrije trap zelf voor de gelijkmaker zorgde, zette de Great Old de scheve situatie recht – zoals dat stilaan haast een gewoonte is geworden.

VAN WESLEY NAAR DIEU

Nadat met een gelukje Gerkens de bordjes in evenwicht had gehangen, was Refaelov nu dus opnieuw de reddende engel. Dit keer uiteraard wél als titularis, want na de zege in Kortrijk gaf Leko zelf toe dat het een vergissing was om hem niet te laten starten. Een fout die de Kroaat niet snel meer zal maken, zou je dan denken, al valt dat toch nog af te wachten eens hij terug over zijn volledige kern beschikt. Dat er op de reservebank in Bulgarije slechts vier veldspelers zaten, valt immers louter te wijten aan omstandigheden. Wanneer iedereen fit is, wordt de concurrentie voorin echter moordend. Een brede kern die in deze coronatijden meer dan ooit nodig is om op drie fronten te strijden, zo bleek nu dus al.Toch blijft Mbokani diep in de punt zo goed als onmisbaar, met Cristian Benavente en Nana Ampomah die daar donderdag achtereenvolgens moesten depanneren. Wanneer Dieu wel present tekent, dingen zij evenwel naar hetzelfde plekje als Refaelov. Die wordt door Leko opvallend genoeg consequent als schaduwspits in steun van de Congolees – of in dit geval dus Benavente en Ampomah, alvorens hij zelf vervangen werd door Aurélio Buta – uitgespeeld, een rol die hij met Wesley in Brugge nauwelijks kon vervullen. Zelfs in de bekerfinale, toen Didier Lamkel Zé nog van de partij was, mocht Refaelov daar postvatten. De wispelturige Kameroener, intussen weer opzij geschoven, stond toen lager geposteerd.

BULGAARSE MASTERCLASS

In Ludogorets koos Leko terug voor een verstevigd middenveld met Gerkens, Martin Hongla en Faris Haroun. We mogen echter verwachten dat hier de komende weken af en toe opnieuw een artiest aan wordt toegevoegd. Zulke types heeft Antwerp binnenkort tenslotte in overvloed, want nu Buta weer fit is – en met Lukaku in aantocht – lijkt er op de flanken weinig ruimte voor Ampomah of Koji Miyoshi. Vooral die laatste maakt zo samen met Benavente, alsook de momenteel gekwetste Bruny Nsimba en Manuel Benson, misschien meer aanspraak op een stekje in het centrum. Zij het op de 10 dan wel in de zogenaamde pocket in de rug van Mbokani, een knoop die voor Refaelov alvast doorgehakt werd.Het ziet er namelijk toch naar uit dat Leko hem liefst zo hoog mogelijk posteert, geen onlogische keuze gezien zijn doeltreffendheid in de afgelopen campagnes. In een onuitgegeven tandem met Benavente, straks allicht zijn voornaamste concurrent, demonstreerde Refaelov ook waarom. Niet alleen was hij bij de pinken om een verkeerde terugspeelbal genadeloos af te straffen, iets wat in de eerste helft aan de overkant gelukkig niet gebeurde, maar de creatieve Israëliër leverde een ouderwetse masterclass af. Vista, balvastheid, gevoel voor zowel tempo als ruimte en af en toe een vleugje genialiteit: Rafa haalde het allemaal nog eens uit de kast. Op zulke dagen blijft hij simpelweg een streling voor het oog.

DERTIGERS ONDER DRUK

Op zijn oude dag lijkt Refaelov, al dan niet dankzij de invloed van Bölöni, bovendien ook meer bereid om arbeid te verrichten. Of toch in matchen waar het om de knikkers gaat. Hoewel er door het drukke programma ongetwijfeld geroteerd zal worden, ziet het er dan ook naar uit dat hij zeker in zulke duels de voorkeur zal genieten op de toenemende concurrentie – zelfs wanneer zij allen weer op topniveau zijn. De lijn doortrekken blijft dan wel de boodschap, niet louter omwille van de alsmaar duurdere plekjes maar tevens omdat zijn verbintenis volgende zomer afloopt. Dat het Antwerps bestuur desnoods bereid is om dan afscheid te nemen, werd in het recente verleden meermaals duidelijk. Met wie anders dan Mbokani als uitzondering, al kreeg zelfs hij amper één jaar extra. Samen vormen de dertigers reeds twee jaar een succesvol duo, een combinatie die ondanks die contractdruk onder Leko wel eens nieuwe hoogtes kan bereiken. Met niet enkel Dieu, maar ook Rafa als absolute uitblinker. Wie had dat in de zomer van 2018 gedacht?

POLL: Wie is volgens u belangrijker voor Antwerp?

Fans Club ergeren zich blauw: "Hoe vaak kan hij de ploeg in de steek laten?"

Wie anders? Lukaku zet Inter alweer op voorsprong (🎥)

Club ziet alsnog Vormer afhaken

Vandaag 05 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Hopen op Hein: AA Gent kan seizoen nog redden

Familiereünies zitten er voor de komende feestdagen niet in, maar in de Ghelamco Arena vond zonet ...

493
{insert image alt}

Zo win jij 180 euro met 10 euro inzet op speeldag 15!

Na een week met ups en downs op het Europees podium, stilaan een gewoonte voor de Belgische clubs, ...

42
{insert image alt}

Vanhaezebrouck doet zijn ambities bij AA Gent uit de doeken

AA Gent voerde deze week al zijn derde trainerswissel van het seizoen door, want na Jess Thorup en ...

53
{insert image alt}

Ajax laat zich thuis verrassen en kan koppositie kwijtspelen

Ajax kan tegen het einde van de avond zijn leidersplaats in de Eredivisie kwijt zijn. Het liet zich ...

8
{insert image alt}

Fans Club ergeren zich blauw: "Hoe vaak kan hij de ploeg in de steek laten?"

Club Brugge heeft tegen STVV de goede lijn van de match tegen Zenit nog niet echt kunnen ...

317
{insert image alt}

Wie anders? Lukaku zet Inter alweer op voorsprong (🎥)

Er staat tegenwoordig geen maat op Romelu Lukaku, die deze week nog twee keer scoorde in de ...

57
{insert image alt}

"Messi wil ook opnieuw met Neymar samen spelen"

De laatste dagen gingen er alsmaar meer geruchten rond dat Lionel Messi volgende zomer de overstap ...

44
{insert image alt}

Standard recupereert sterkhouders, Vrancken verrast

Zondag staan met Standard en KV Mechelen twee ploegen tegenover elkaar die wel een resultaat kunnen ...

51
{insert image alt}

Club ziet alsnog Vormer afhaken

Club Brugge zit met zijn gedachten vooral bij de partij tegen Lazio. STVV hoopt daarvan te kunnen ...

220
{insert image alt}

Cercle Brugge zakt steeds dieper weg na nederlaag bij OHL

Met een prima prestatie heeft OHL verdiend de maat genomen van Cercle Brugge. De Vereniging schoot ...

103
{insert image alt}

Bayern moet vrede nemen met punt in spectaculaire topper

De Duitse topper tussen Bayern München en RB Leipzig heeft zaterdagavond veel spektakel opgeleverd, ...

19
{insert image alt}

Juventus zet met late ommekeer stadsderby naar zijn hand

Juventus is maar net aan een eerste nederlaag van het seizoen ontsnapt. De Oude Dame leek in de ...

31
{insert image alt}

Clement geeft Mata en Vanaken rust

Club Brugge zit met zijn gedachten vooral bij de partij tegen Lazio. STVV hoopt daarvan te kunnen ...

232
{insert image alt}

Hayen: "Het was geen goede wedstrijd"

Waasland-Beveren won met 2-0 van Moeskroen en en boekte een zeer knappe 10 op 12. Trainer Nicky ...

97
{insert image alt}

Belgen tonen zich in degradatietopper in Nederland

Een grote ontlading bij RKC vanavond: de club uit Waalwijk wist namelijk met 3-2 te winnen van ...

54
{insert image alt}

Gerkens mist wedstrijden tegen Genk en Tottenham

Pech voor Pieter Gerkens. De middenvelder heeft volgens Gazet van Antwerpen positief getest op het ...

269
{insert image alt}

On-Zlataniaanse uitspraken: "Voor mijn ego was die periode niet goed"

Zlatan Ibrahimovic met een laag zelfvertrouwen? Dat is wellicht moeilijk in te beelden, maar toch ...

105

Gisteren 04 December 2020

{insert image alt}

'Feyenoord heeft opvolger Advocaat al zo goed als beet'

Feyenoord en AZ-trainer Arne Slot zijn het al eens over een toekomstige samenwerking. Dat onthulde ...

125
{insert image alt}

Brys: "Er staan 25 jongens klaar"

Oud-Heverlee Leuven kan dit weekend niet rekenen op Kristiyan Malinov. De Bulgaar kwam in de zomer ...

128
{insert image alt}

Miazga: "Dat is onaanvaardbaar"

RSC Anderlecht speelde 2-2 bij Zulte Waregem, maar verdiende meer. Paars-Wit had de beste kansen, ...

440
{insert image alt}

Kompany zag één lichtpunt: "Hij speelde bevrijd"

Vincent Kompany zag een degelijk RSC Anderlecht, maar RSCA schoot zichzelf weer in de voet. De ...

560
{insert image alt}

Tagliafico heeft duidelijke transferboodschap voor Ajax

Ajax verlengde vandaag het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar dat betekent niet ...

125
{insert image alt}

Anderlecht geeft de zege nog weg tegen uitgekookt Essevee

Voor de achtste (!) keer dit seizoen heeft Anderlecht gelijk gespeeld in de Jupiler Pro League. Het ...

461
{insert image alt}

Clement: "Dat is de beste positie van De Ketelaere"

Charles De Ketelaere doet het zeer goed bij Club Brugge. De youngster maakte indruk tegen Zenit ...

348
{insert image alt}

'Anderlecht wil minstens vijf wintertransfers afronden'

Sportief directeur Peter Verberke moet aan de bak. Hij moet in januari nog een aantal transfers ...

989
{insert image alt}

Seraing veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Het begint stilaan een pijnlijk verhaal te worden voor Club NXT in 1B. Na dertien speeldagen wonnen ...

280
{insert image alt}

Koeman reageert op Messi-uitspraken van Neymar

Ronald Koeman heeft zich vrijdag op de persconferentie uitgesproken over Neymar. De steraanvaller ...

330
{insert image alt}

Twee Anderlecht-spelers krijgen volle laag: "Nilis heeft 13 jaar nodig met hen"

RSC Anderlecht speelt momenteel op het veld van Zulte Waregem. Aan de Gaverbeek heeft het weer een ...

1194
{insert image alt}

"Zou nadenken over job als hoofdcoach bij STVV"

STVV ontsloeg Kevin Muscat en voorlopig komt Bernd Hollerbach niet naar Stayen. Het is dus nog ...

134
{insert image alt}

Van Damme geeft bestuur van Anderlecht raad over Kompany

Vincent Kompany laat tot op heden een goede indruk achter als coach van RSC Anderleht. Toch zijn de ...

839
{insert image alt}

Patrick Vieira krijgt ontslagbrief bij OGC Nice

OGC Nice heeft meegedeeld dat het zijn trainer Patrick Vieira heeft ontslagen. Hij betaalt het gelag ...

76
{insert image alt}

'Bestuur van Anderlecht blijft grote ambities koesteren'

Het bestuur van RSC Anderlecht liet afgelopen zomer Kemar Roofe en Jérémy Doku vertrekken voor een ...

391