Clement in de knoop: Dennis of Badji?

Foto: Clement in de knoop: Dennis of Badji?

Vorig jaar trok Club Brugge voor haar eerste verplaatsing in de Champions League op speeldag twee naar Bernabéu, dit keer zet de landskampioen meteen koers richting Sint-Petersburg. Hoewel tegenstander Zenit uiteraard van een minder kaliber is dan Real Madrid, zou een nieuw gelijkspel gerust weer als een stunt mogen gelden. De omstandigheden zijn voor Blauw-Zwart tenslotte verre van ideaal, met Philippe Clement die een aantal sleutelfiguren moet missen. Hoe worden zij het best vervangen?

Van een slechte timing gesproken. Nadat tot dusver enkel Brandon Mechele en David Okereke al eens een positieve coronatest aflegden, kreeg Club Brugge vlak voor de afreis naar Rusland te horen dat Simon Mignolet, Michael Krmencik en Odilon Kossounou besmet geraakten. Die eerste twee stonden zaterdag nog aan de aftrap tegen Standard, Kossounou ruimde ondanks enkele goede prestaties voor de interlandbreak toen plaats voor Mechele. De jonge Ivoriaan viel wel in voor zijn landgenoot Simon Deli, die allicht nog even aan de kant staat met een knieblessure en er wegens zijn rode kaart tegen Manchester United in de vorige campagne dinsdag sowieso niet bij zou zijn. Clement heeft zo dus vier posities in te vullen, wat tevens verschuivingen elders in het elftal teweeg kan brengen, en gaf zelf al aan te zullen moeten 'improviseren'. Tussen de palen is de situatie nochtans zo klaar als een klontje.

HOPEN OP HORVATH

Met de volle steun van zijn coach neemt daar Ethan Horvath namelijk de fakkel over van Mignolet. Een hele poos geleden voor de 25-jarige Amerikaan, die sinds de onbetwiste nummer één toekwam slechts eenmaal mocht opdraven – in de beker tegen Francs Borains. Mignolet moest dan ook het jarenlange keepersprobleem in Jan Breydel oplossen, een missie waar hij wonderwel in slaagde. Al leek Horvath misschien wel net te groeien in die rol. In het eerste jaar onder Ivan Leko had hij na een heuse carrousel reeds een aandeel in de titel, het seizoen nadien won de doelman het pleit van Karlo Letica. Toch wist hij nooit veel vertrouwen in te boezemen, waarop Club de kans om Mignolet te strikken niet liet liggen. Clement stelde echter dat Horvath intussen gegroeid is als sluitstuk, iets wat hij nu dus kan etaleren.Hopelijk werkte de stille kracht in de kleedkamer dan vooral aan zijn voetenspel, waar het verschil met Mignolet – ondanks diens flaters in Luik – het grootst is. Al zal Blauw-Zwart naast die voetballende kwaliteiten, cruciaal in de opbouw, ook zijn leiderschap en rust missen. Hoewel de nerveuzere Horvath niet verkeerd is op zijn lijn, moet hij het bovendien ook in dat aspect afleggen. Net zoals op hoge ballen en in één-tegen-één situaties overigens, wat natuurlijk geen schande is. Met een contract dat volgende zomer afloopt zal de Amerikaan alleszins wel gebeten zijn zich te tonen. Ook wees Clement terecht op zijn ervaring op het kampioenenbal, waar hij zelfs een talisman blijkt. In drie duels tegen AS Monaco, Dortmund en Atlético Madrid hield Horvath immers zowaar telkens de nul. Dan is Zenit een eitje, toch?

DUELS MET DZYUBA

Niet bepaald, want de slagkrachtige Russen mogen geenszins worden onderschat. Zo beschikt trainer Sergei Semak zelfs bij afwezigheid van winger Malcom over flink wat offensieve wapens. In de punt is het dan vooral opletten voor Artem Dzyuba, boomlang en op 32-jarige leeftijd nog altijd een garantie op goals. Een soort Russische versie van Bas Dost dus, in wie Club eerder deze zomer interesse had. De 47-voudig international, daarin goed voor 26 doelpunten waarvan geen enkele tegen België, doet niet alleen zelf vaak de netten trillen maar laat ook anderen scoren. Zo liet Dzyuba in 2017 tegen Anderlecht een goal en een assist noteren, en zit hij in eigen land na 10 matchen alweer aan respectievelijk zes en vier stuks. Met zes treffers en drie assists blijft spitsbroeder Sardar Azmoun trouwens niet ver achter.Twee echte killers dus, al kan Semak zijn pionnen eveneens anders posteren. Hoe dan ook blijft Dzyuba het epicentrum waar alles rond draait, en is het daarom dus zonde dat behalve Deli tevens Kossounou – op fysiek vlak de beste antwoorden op de Russische reus – straks ontbreekt. Mechele zal zijn handen alvast vol hebben, maar wie naast hem plaatsneemt blijft de hamvraag. Clement hintte uit te gaan van eigen sterkte, wat gezien de voorbije partijen een 4-3-3 impliceert. Federico Ricca lijkt daarin mindere geschikt dan in een defensief trio en oogt met zijn kleinere gestalte, ondanks zijn verrassende detente, niet opgewassen tegen Dzyuba. Mogelijk kiest Clement dus toch nog eens voor de niet erg veel grotere, maar wel krachtigere Éder Balanta centraal achterin. Of tovert hij Nathan Fuakala uit zijn hoge hoed?

MOBIELE VOORHOEDE?

Het mag alleszins duidelijk zijn dat zich hier een noodoplossing aandient, zeker vermits Balanta traag uit de startblokken schoot en nog maar pas terug is uit blessure. Bovendien liet de Colombiaan tijdens zijn sporadische optredens in de verdediging tot dusver een mindere indruk na dan op het middenveld, waar Mats Rits momenteel weer de bovenhand nam als controleur in steun van Ruud Vormer en Hans Vanaken. De kans dat Clement aan dat drietal raakt, achten wij alvast bijzonder klein. Interessanter is dan ook om meteen over te schakelen naar het offensief compartiment. Daar lijkt Krépin Diatta zowat de enige zekerheid, zij het vanaf de linker- dan wel de rechterflank. Dat zal vooral afhangen van zijn tegenhanger aan de overzijde, waarbij Noa Lang of Charles De Ketelaere op links zou postvatten.In dat geval is het aan Diatta om op rechts linksachter Yuri Zhirkov, een vat vol ervaring maar reeds 37 en dus niet meer de vlugste van de bende, het vuur aan de schenen te leggen. Al kan ook Emmanuel Dennis die rol uiteraard op zich nemen, met Diatta die dan naar de overkant verhuist. Clement zou zo opteren voor dezelfde formule als tegen Standard en Krmencik dus simpelweg inruilen voor Youssouph Badji, op zich de meest logische optie. Toch ligt er een alternatief op tafel. Hoewel ook Badji de nodige snelheid en diepgang in huis heeft, trad Club in haar vorige CL-deelname immers stelselmatig met een nog mobielere voorhoede aan. Deels uit noodzaak, omdat er toen nu eenmaal weinig andere profielen voorhanden waren, maar duidelijk eveneens een bewuste keuze om het op die manier aan te pakken.

X-FACTOR DENNIS

Tegen de trage achterhoede van Zenit, die met Yaroslav Rakitskiy en voormalig Liverpool-verdediger Dejan Lovren wel expertise zat heeft, kan die strategie terug de sleutel tot succes vormen. Loïs Openda is wel verdwenen en Okereke kwam sinds zijn positieve coronatest amper nog aan de bak, dus Dennis lijkt dan de voornaamste kandidaat om de punt te bezetten. Net zoals hij dat deed in Madrid, waar zijn twee goals het orgelpunt waren van de campagne. Bovendien speelde de man van de grote momenten in Oekraïne al vier keer eerder tegen Rakitskiy, dan nog aan de slag bij Shaktar Donetsk. Dennis trof toen twee keer raak, telkens als diepe spits, al is het slechte nieuws dan weer dat zijn team Zorya Lugansk steeds aan het kortste eind trok. Desalniettemin trekt die statistiek Clement wie weet over de streep.Samen met de streak van Horvath is het alleszins iets voor de Brugse fans om zich aan op te trekken. De rol van Percy Tau – in Bernabéu aan de linkerkant – zou dan overigens worden ingevuld door Lang of De Ketelaere, waarbij die eerste over de beste papieren lijkt te beschikken. Tenzij Clement écht wil verrassen en Siebe Schrijvers vanonder het stof haalt. De belangrijkste knoop om door te hakken wordt voorin dus echter toch die tussen Badji of Dennis als speerpunt, wat dan een impact zal hebben op de invulling van de flanken. Mogelijk geeft het defensief aspect de doorslag, want de voorzetten richting Dzyuba eruit halen wordt een absolute must. Eduard Sobol en Clinton Mata zullen dan ook alle hulp kunnen gebruiken. Op wie durft Clement bouwen: Dennis, Lang, De Ketelaere, Schrijvers of Okereke?

UNDERDOG CLEMENT

Aan de overzijde is het dan weer zaak om snel tegen te prikken en de ruimtes in de rug te benutten, net zoals dat in Madrid zo voortreffelijk lukte. Met dus opnieuw een cruciale taak voor de flanken, die zich alvast mogen voorbereiden op flink wat kilometers. Net zoals het middenveld, waar Blauw-Zwart tegen de 4-4-2 van Zenit in theorie een overtal heeft, en eigenlijk het hele elftal trouwens. Hoewel de Russen vergeleken met kleppers als Real Madrid en PSG een haalbare kaart lijken, blijft Club per slot van rekening de uitgesproken underdog. Vorig seizoen zetten de troepen van Clement vanuit diezelfde positie een aantal fraaie prestaties neer, waarbij het soms ook sterkhouders als Mata en Vormer moest missen. Aan de Brugse coach om dat huzarenstukje nogmaals te flikken, en er nu liefst ook eindelijk nog eens drie punten aan over te houden. Al zal hij met eentje wellicht reeds tevreden zijn.

POLL: Met welke voorlijn moet Club Brugge volgens u spelen tegen Zenit?

De 11 namen: Clement kiest voor twee verrassingen

Anderlecht wordt gelinkt aan bizarre transferdeal

Zoon Maradona komt met opmerkelijk verzoek voor Messi

Vandaag 02 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht wordt gelinkt aan bizarre transferdeal

Het is nog eventjes wachten op de opening van de winterse transferperiode maar stilaan worden ...

84
{insert image alt}

Desastreuze timing kan Clement zuur opbreken

Nu of nooit. Indien het Club Brugge menens is om de ambities van voorzitter Bart Verhaeghe waar te ...

536
{insert image alt}

Verontrustend breekpunt in malaise bij Club Brugge

Coach Philippe Clement zoekt zich momenteel suf naar de oorzaak van het zorgwekkende aanvalsspel van ...

393
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

252
{insert image alt}

De 11 namen: Clement kiest voor twee verrassingen

Club Brugge kan zich straks verzekeren van Europees voetbal na de winter, want bij een gelijkspel ...

70
{insert image alt}

Deli krijgt stevige straf van de rechtbank

Profvoetballers en hun wagens, het blijkt niet altijd een even veilige combinatie. Het rijtje met ...

83
{insert image alt}

Zoon Maradona komt met opmerkelijk verzoek voor Messi

Het overlijden van Diego Maradona heeft de voorbije dagen heel wat losgemaakt in de voetbalwereld, ...

135
{insert image alt}

Montanier: "Winnen op Rangers zou een stunt zijn"

Standard pakte vorige week eindelijk zijn eerste punten in de Europa League door te winnen van Lech ...

25
{insert image alt}

Waasland-Beveren klimt uit gevarenzone met knappe zege in Charleroi

De strijd om het behoud in de Jupiler Pro League is weer wat spannender geworden. Waasland-Beveren ...

213
{insert image alt}

'STVV stelt maandag al nieuwe coach voor'

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

108
{insert image alt}

Geen Januzaj en Musonda's meer: "Een kans voor Belgische clubs"

Er staan grote veranderingen op til in de voetbalwereld. De aankomende brexit zal immers ook grote ...

162
{insert image alt}

De Decker: "De nul van AA Gent moet absoluut weg"

AA Gent is bezig aan een rampzalige campagne in de groepsfase van de Europa League. Het wist in zijn ...

57
{insert image alt}

Cruciale weken voor KV Mechelen: "Dat zal veel bepalen"

Voor KV Mechelen heeft het seizoen nog niet gebracht wat ze gehoopt hadden. Vorig seizoen eindigde ...

102
{insert image alt}

'De Bruyne kan weldra met toekomstnieuws komen'

Kevin De Bruyne kan terugblikken op een uitstekend 2020, waarin hij verkozen werd tot Speler van het ...

173
{insert image alt}

Refaelov laat zich uit over verlengd verblijf bij Antwerp

Antwerp kan zich donderdag verzekeren van Europees voetbal na Nieuwjaar en daarvoor rekent het tegen ...

248
{insert image alt}

'UEFA plant zeer ingrijpende wijziging in groepsfase CL'

Er staan de komende jaren grote veranderingen op til in het Europese voetbal. In 2024 loopt het ...

264
{insert image alt}

'Barça op koopjesjacht: diverse bankzitters van andere topclubs in beeld'

Het FC Barcelona van Ronald Koeman is naarstig op zoek naar een extra centrumverdediger. De ...

109
{insert image alt}

Twee ervaren pionnen wellicht afwezig bij Anderlecht

RSC Anderlecht neemt het vrijdag op tegen Zulte Waregem. Vincent Kompany moet het mogelijk zonder ...

251
{insert image alt}

Sterkhouder Standard zet deur open voor transfer

Standard kan het geld zeer goed gebruiken en het is zeker niet uitgesloten dat de Rouches in januari ...

161

Gisteren 01 December 2020

{insert image alt}

Lukaku: "Ik ben bezig aan het beste anderhalf jaar van mijn carrière"

Romelu Lukaku was dinsdagavond voor de zoveelste keer de uitblinker bij Internazionale. Hij scoorde ...

40
{insert image alt}

Zidane reageert duidelijk op ontslaggeruchten

Real Madrid heeft dinsdag alweer een pijnlijke nederlaag geleden. Het ging onderuit op het veld van ...

64
{insert image alt}

Lukaku alweer weergaloos: "Wat een monster"

Internazionale is nog niet uitgeschakeld in de Champions League en daarvoor mocht het alweer Romelu ...

139
{insert image alt}

Cercle ziet verdediger naar de MLS trekken

Cercle Brugge is bezig aan een seizoen met ups en downs, maar desondanks zullen ze in het Jan ...

38
{insert image alt}

Inter mag nog hopen dankzij Lukaku, Liverpool geplaatst

Internazionale maakt nog een waterkansje op kwalificatie in de Champions. Romelu Lukaku was met twee ...

23
{insert image alt}

Lukaku scoort alweer cruciale goals voor Inter (🎥)

Internazionale staat na een twee op twaalf op de rand van de uitschakeling in de Champions League en ...

67
{insert image alt}

Bayat laat zich uit over positie van Belhocine na zwakke reeks

Charleroi was uitstekend aan het seizoen begonnen en stond zelfs lange tijd aan de leiding, maar is ...

50
{insert image alt}

Red Flames pakken ticket voor het EK dankzij ruime zege

De Red Flames hebben zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor het EK van 2022 in Engeland. De ...

26
{insert image alt}

'STVV zet Muscat op straat en vindt meteen opvolger'

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

119
{insert image alt}

Spaanse pers snoeihard voor Real op rand van uitschakeling

Real Madrid dreigt voor de eerste keer ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase van de ...

35
{insert image alt}

'Ingrijpende verandering PL heeft ook gevolgen voor Belgische spelers en clubs'

Er zitten grote veranderingen aan te komen in de Premier League. De brexit wordt immers weldra ...

61
{insert image alt}

Muscat laat zich uit over mogelijk ontslag bij STVV

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

4
{insert image alt}

Real Madrid blameert zich bij Donetsk, Salzburg wint vlot

Het is crisis in Real Madrid. De Koninklijke verloor met 2-0 bij Shakhtar Donetsk en moet daardoor ...

8
{insert image alt}

'Dortmund schrikt Barça af met Haaland-statement'

Erling Braut Haaland scoort ook dit seizoen aan de lopende band voor Borussia Dortmund. De Duitsers ...

212
{insert image alt}

"Anderlecht en Standard zijn het slachtoffer van hun beleid"

Mbaye Leye was vorig seizoen T2 bij Standard, maar hij haalt via LN24 stevig uit naar zijn ex-club. ...

51