Brugse belevenis: 'Nieuwe Danjuma met bad boy-gehalte'

Brugse belevenis: 'Nieuwe Danjuma met bad boy-gehalte'

Nadat de voorbije transfermercato werd afgesloten, bleven de fans van Club Brugge wellicht wat op hun honger zitten.. Een groot transferoffensief viel er niet meteen te merken op Jan Breydel, waar enkel Noa Lang werd voorgesteld als kersverse aanwinst. Maar het is tegelijk ook een versterking die heus wel kan tellen ...


OFFENSIEVE WEELDE

Op transferdeadline day van maandag 5 oktober werd er geen langverwachte nieuwe centrumspits aangekondigd bij Club Brugge: nochtans stond dergelijk profiel wel degelijk hoog genoteerd op het Brugse wensenlijstje. Daardoor lijken de decision makers op Jan Breydel in eerste instantie het vertrouwen te geven aan de huidige centrale aanvallers: het mysterie Michael Krmencik, de jonge Youssouph Badji en de vooralsnog onzichtbare Siebe Schrijvers. In mindere mate kunnen ook Emmanuel Dennis, Charles De Ketelaere en David Okereke nog op die positie uit de voeten.



Anderzijds werden er ook geen belangrijke vertrekkers geconstateerd bij de huidige landskampioen, en da's misschien de grootste Brugse verwezenlijking in de voorbije transfermercato. Zowel Emmanuel Dennis als Krépin Diatta bleven op post, en ondanks hun recente wisselvallige prestaties is het duo nog altijd van groot belang voor Club Brugge. Maar de flankaanvallers krijgen straks nog wat extra concurrentie voorgeschoteld. Door het aantrekken van de voormalige Ajacied Noa Lang beschikt Club Brugge over een derde potentiële smaakmaker op de flankposities.

KLAASSEN LOST NEKSCHOT 

Want vergis u niet: Noa Lang staat in Nederland al jaren te boek als een groot talent en dat bewijst zijn huidige status als basisspeler bij Jong Oranje alvast. Hij wordt bij onze Noorderburen op basis van zijn kwaliteiten omschreven als een type-Emmanuel Dennis: net zoals de Nigeriaan snijdt ook de 21-jarige Lang graag naar binnen om zo chaos en gevaar te creëeren bij de tegenstander, maar evenzeer door wisselvalligheid in zijn prestaties. Door de moordende concurrentie bij Ajax, alsook de terughoudendheid bij coach Erik ten Hag, kon Lang echter niet rekenen op veel speelgelegenheid in de Johan Cruijff ArenA.



Vorig seizoen werd Lang bij Ajax bijvoorbeeld geblokkeerd door gerenommeerde namen zoals Hakim Ziyech, David Neres en Quincy Promes, waarna hij vervolgens koos voor speelgelegenheid op uitleenbasis bij FC Twente. In de voorbereiding op het nieuwe, huidige seizoen speelde Lang zich meermaals in de kijker bij Ajax-coach ten Hag én was de Amsterdamse achterban tevens vol lof over hun youngster. Desondanks bleek dat niet voldoende te zijn om een volwaardige kans af te dwingen in Amsterdam, want de komst van Davy Klaassen bleek namelijk het nekschot voor Lang bij Ajax. Maar ook voor andere veelbelovende Ajax-youngsters zoals Jurgen Ekkelenkamp, Mohammed Kudus en Ryan Gravenberch is de komst van Klaassen een serieuze domper.

BAD BOY?

Noa Lang is zo'n speler die zorgeloos ronddartelt op een voetbalveld. Het ruwe talent is lichtzinnig en teert veeleer op zijn natuurlijke intuïtie eerder dan zijn ratio. En da's best wel oké. Het zorgt ervoor dat de 21-jarige een bepaalde klasse bezit, de kunst om op onvoorspelbare wijze zijn rechtstreekse tegenstander uit te schakelen middels een onverwachte dribbel of andere flukse beweging. Deze opmerkelijke kwaliteiten zorgden er bijgevolg voor dat Lang bijna op handen werd gedragen door de enthousiaste Ajax-achterban, en dat ondanks het feit dat hij het gros van zijn jeugdopleiding genoot bij aartsrivaal Feyenoord nota bene. 



Maar ook naast het veld laat lang zich dikwijls opmerken. “Ik weet van mezelf dat ik een bepaalde uitstraling heb”, verklaarde Lang nog niet zo lang geleden in een interview met Andy van der Meijde, ex-voetballer van onder andere Oranje, Internazionale en Ajax. “Je mag me of je mag me niet. Een arrogant koppie? Als jij dat zo wil noemen. Ik ben gewoon mezelf. Ik zeg wat ik denk. Mijn emoties zal je altijd aan mijn uitstraling aflezen. Deal with it. het is wat het is, het boeit me echt niet.” Bij Club Brugge zijn ze alvast gewaarschuwd, en de leden van de pers alvast ook. Vorig seizoen werd Lang bij FC Twente tegen Vitesse bijvoorbeeld – tot zijn grote onvrede – vroegtijdig gewisseld. Na die desbetreffende match weigerde Lang daarna ook om met de pers te praten. Dat belooft alvast op Jan Breydel.

DERDE DUURSTE AANKOOP 

Dat gezegd zijnde investeerde Club Brugge wel flink wat kapitaal voor de komst van Noa Lang. De huidige landskampioen leent de flankenflitser oorspronkelijk voor één seizoen van Ajax waarbij die huurbeurt op 1 juli 2021 wordt omgezet in een definitieve transfer die maar liefst zes miljoen euro bedraagt. Creatief boekhouden heet dat dan, een moderne manier om transfers te regelen in de huidige voetbalwereld. Indien Club Brugge écht aansluiting wil vinden met de Europese subtoppers, dan is het wel verplicht om nu en dan eens diep in de geldbuidel te tasten. Enkel voor Simon Mignolet (zeven miljoen euro) en David Okereke (Spezia Calcio) maakte Club Brugge nog meer geld over.



De grote vraag is echter of Noa Lang dat grote bedrag wel waard zal zijn. Bij Club Brugge hoopt men alvast op een gelijkaardig scenario van zijn voorgangers, die ook een flinke duit kostten – maar wel flink wat minder dan Lang – , hun impact maakten op Jan Breydel en vervolgens doorverkocht werden met een grote meerwaarde: Arnaut Danjuma, Anthony Limbombe, José Izquierdo en wellicht straks ook Krépin Diatta en Emmanuel Dennis. Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert hopen alvast binnen hier en enkele seizoenen Noa Lang aan dat indrukwekkend en lucratief rijtje toe te voegen.

IMPACT VAN LANG 

“Een snotaap”, zo noemde de vermaarde voetbalanalist Johan Derksen de Ajax-huurling Noa Lang vorig seizoen na zijn vroegtijdige vervanging tegen Vitesse, waarna de youngster de pers weigerde te woord te staan. “Na zijn wissel is hij niet met het lot van Twente bezig, maar met zijn eigen ego. De grote Lang is op zijn pik getrapt omdat hij gewisseld wordt, maar wie is Lang in godsnaam”, klonk het op Veronica Inside. 

Op de eigenwijze Derksen na, en ook wellicht nog een aantal andere mensen, wordt Lang nochtans hoog ingeschat bij onze Noorderburen. Lang had in de seizoensvoorbereiding bijvoorbeeld een voet in twaalf doelpunten en het gros van de Ajax-fans zijn ontgoocheld in het vertrek van hun goudhaantje. Het is veelzeggend dat bepaalde personen benadrukken dat Club Brugge – en niét Ajax – de grote winnaar is bij de deal-Lang.



De uitleenbeurt aan FC Twente vorig seizoen was geen onverdeeld succes, maar desondanks kon Lang bijwijlen zijn klasse etaleren. In amper zeven competitiewedstrijden kon Lang zich bijvoorbeeld scharen tot één van de betere linkerflankaanvallers, hoewel hij ook veel minuten maakte als centrale spits. Bij de Tukkers scoorde Lang bijvoorbeeld 0,42 doelpunt per wedstrijd waarmee hij de op vier na vlotst scorende linkerflankaanvaller was in de Eredivisie

Ook zijn aanvallende acties, dribbels, acceleraties en listige passes waren bovengemiddeld op het vlak van aantal én van efficiëntie. Aan Lang om deze veelbelovende lijn door te trekken in de meer defensieve en gesloten Jupiler Pro League. Maar veel zorgen hoeft hij zich niet te maken. Ook Anthony Limbombe en Arnaut Danjuma (beide NEC Nijmegen) hadden geen enkele moeite om zich snel aan te passen op het Belgisch grondgebied. 

POLL: Wordt Lang een topper bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

6
6
Challenger Pro League: FCV Dender op weg naar eerste klasse
Challenger Pro League: FCV Dender op weg naar eerste klasse

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

28
28
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

27
27
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

75
75
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

32
32
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

225
225
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

46
46
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

89
89
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

77
77
<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

189
189
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

344
344
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

261
261
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

260
260
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

592
592