Visie van Vandenhaute: weg met de Open Brief

Foto: Visie van Vandenhaute: weg met de Open Brief

Het heeft lang geduurd, maar nu was het dan eindelijk toch zover. Een slordige vijf maanden nadat hij de teugels bij Anderlecht in handen nam, sprak Wouter Vandenhaute bij de grote kranten over verleden, heden en toekomst in het Lotto Park. De voorzitter van Paars-Wit liet zo zijn licht schijnen op de vele problemen én eventuele oplossingen bij de recordkampioen, zonder al teveel in detail te treden omtrent zijn visie over hoe het nu verder moet. Al deelde hij misschien nét genoeg mee om de Brusselse burger weer hoop te geven.

De penibele situatie in de hoofdstad is welbekend. Anderlecht beleeft momenteel een laagconjunctuur zoals nooit tevoren, zowel op sportief en financieel vlak. Vermits die twee vaak hand in hand gaan, en de putten blijkbaar nóg dieper zijn dan gedacht, wordt hier en daar dan ook zelfs stilaan gevreesd voor het voortbestaan van de club. Eerder deed Peter Verbeke daarom al eens een rondje langs de nationale media om toelichting te geven bij de stand van zaken. Nu was het dus de beurt aan Vandenhaute, die zijn sportief directeur alvast een pluim gaf voor zijn werk tijdens de voorbije transferperiode.

DE KNOPEN VAN KOMPANY

Anderlecht spendeerde daarin nauwelijks geld, zij het wel deels door opnieuw terug te vallen op een pak huurlingen, en wist een flink aantal overbodige pionnen definitief van de hand te doen. Alleen voor Bubacarr Sanneh en Antonio Milic werd geen overnemer gevonden, hoewel ze net als Adrien Trebel – zo gaf Vandenhaute enigszins toe – liefst vertrekken om de loonmassa te drukken. Zware erfenissen uit het recente verleden, waarin het wanbeleid van de jaren daarvoor alleen maar kracht werd bijgezet. Vandenhaute stelt echter terecht dat met de vinger wijzen geen zin heeft. De vraag of Sporting er nu beter aan toe was geweest indien hij in plaats van Marc Coucke de club in 2017 had overgenomen van Roger Vanden Stock, was dan ook een van de weinige waar hij handig omheen besloot te dribbelen.Voor het overige ging de Paars-Witte preses geen onderwerp uit de weg, al liet hij uiteraard niet altijd het achterste van zijn tong zien. Toch sprak hij bijvoorbeeld honderduit over hoe hij die functie precies in handen kreeg of de manier waarop Vincent Kompany de stap naar fulltime coach zette. Zijn visie op het hele 'project' slaat trouwens nagels met koppen, net als zijn oorspronkelijke poging om Kompany weer louter speler te maken – met Frank Vercauteren dan alleen aan het roer. Pas toen bleek dat die mix niet langer zou werken, werd de knoop in de andere richting doorgehakt. De combinatie speler-manager zag Vandenhaute tenslotte nooit zitten. Die van trainer en aandeelhouder evenmin, zo blijkt, want dat laatste zou Kompany nu toch niet meer worden. Nochtans was dat eerst wel de bedoeling.

DEADLINE & DOKU-SCENARIO

Hoe dan ook is het verstandig van Vandenhaute om dit even aan te stippen. Natuurlijk is het nog steeds aannemelijk dat Kompany vroeg of laat een andere rol zal vervullen in het Lotto Park, en blijft hij op een andere manier dan de doorsnee coach aan Anderlecht verbonden. Op de korte termijn kunnen er zo desalniettemin al veel minder vragen worden gesteld over zijn 'dubbele pet'. Of hij zelf nog geld in de club pompt, en zo deel zal uitmaken van het herstelplan, liet Vandenhaute dan weer in het midden. Al staat de voorzitter er duidelijk wel nog altijd open voor. In een faillissement voor de grootste ploeg van het land gelooft hij overigens niet, omdat het merk daarvoor te sterk is. De succesvolle zakenman druist zo in tegen het principe 'no club is too big to fail' uit de beruchte Open Brief van een jaar geleden.Vandenhaute is het ook niet echt eens met de doelstelling die daarin werd geuit om in 2022 weer mee te doen voor de titel. Hoewel hij er ten volste van overtuigd is dat Paars-Wit opnieuw de nummer één zullen worden, weigert de preses hier immers een concrete deadline op te plakken. De boeken op orde brengen en financiële balansen herstellen, blijft per slot van rekening de prioriteit. Een kapitaalsinjectie kan Anderlecht in die zin reeds wat ademruimte verschaffen, maar dan nog wordt Jérémy Doku allicht niet het laatste toptalent die misschien net iets vroeger dan verhoopt zijn koffers pakt. Vandenhaute bleef alvast nogal op de oppervlakte rond Sambi Lokonga, al tekent Yari Verschaeren wel liefst snel bij. Toch kan ook hij volgende zomer bij een herhaling van het Doku-scenario zomaar alsnog vertrekken.

ZERO ERROR TRANSFERBELEID

Het verse kapitaal zal namelijk niet volstaan om Anderlecht uit het slop te trekken. Cashen op de talenten uit Neerpede wordt dus helaas een noodzaak, waarbij een bod zoals dat op Doku niet af te wijzen valt. Een harde realiteit die op inkomend vlak tevens voor een doordacht transferbeleid moet zorgen. Iedere cent wordt voortaan twee keer omgedraaid in de zoektocht naar goedkope versterkingen, een boodschap die Vandenhaute begrepen heeft en toevertrouwt aan Verbeke – in wisselwerking met Kompany, wat blijkbaar vlot verloopt. Dat alles onder het toeziend oog van CEO Karel Van Eetvelt, die mee moet waken over de 'zero error policy' die Michael Verschueren ooit in een andere context aankondigde. Meer missers kunnen de Brusselaars zich immers niet veroorloven. Exuberante uitgaven evenmin.Afwachten dus of Anderlecht munt kan slaan uit de verse lading nieuwkomers, wat uiteindelijk toch de bedoeling is. Eerst wordt het evenwel uitkijken naar hun bijdrage op het veld. Te midden van alle financiële zorgen mag het sportieve aspect tenslotte niet helemaal uit het oog worden verloren, met de recordkampioen die het aan haar stand verplicht blijft om ambitie te tonen. Daarentegen is realisme nu wel op zijn plaats, zo beseft ook Vandenhaute, die de lat op PO I en een Europees ticket legt. Zónder de inkomsten die daarmee gepaard gaan al in te calculeren, niet onverstandig gezien de concurrentie. Het neemt niet weg dat RSCA alleen al om die bonusfondsen moet dingen naar een plek in Europa. Als dat de komende jaren niet lukt, betekent dat wellicht een vlugger afscheid van pakweg Verschaeren.

ANDERLECHT KOMT TERUG

Op korte termijn vormt een Europese deelname echter geen essentiële vereiste in het herstelplan, zo wist Vandenhaute te vertellen. De licentiecommissie zal het graag lezen in het opgelegde tussentijds rapport, want zulk een voorzichtige houding getuigt van inzicht en goed management. Nuchterheid en bescheidenheid ook, eigenschappen die de innemende en ongeremde voorzitter zelf alvast uitstraalt. Allemaal kwaliteiten die, samen met zijn uitgekiende toekomstvisie, hart voor de club en medewerking van Kompany, Verbeke en Van Eetvelt, vertrouwen inboezemen dat het wel degelijk weer goedkomt met Paars-Wit. Wij zijn het dus volmondig eens met Vandenhaute: Anderlecht komt terug. Wie weet zelfs sneller dan gedacht, voegde hij er nog aan toe. Daar zouden we dan weer niet op durven rekenen. Gelukkig doen ze dat in het Lotto Park ook zelf niet te gretig.

POLL: Wie is volgens u de belangrijkste figuur om Anderlecht erbovenop te helpen?

'Antwerp wil contract van Europese held openbreken'

Anderlecht onthult nieuw derde shirt (🎥)

Om deze reden gaat KVM-Club wél door

Vandaag 30 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Megastunts Leko & Clement door Vanhaezebrouck

Gelukkig was er Antwerp. Terwijl AA Gent en Standard donderdag opnieuw de boot ingingen, en zo in de ...

443
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

10
{insert image alt}

Liefde op het eerste gezicht: Club ruikt recordtransfer

Vier op zes, en toch zat er meer in. Dat is de algemene teneur bij Club Brugge na de eerste twee ...

1267
{insert image alt}

De Experts geven hun voorspelling van Anderlecht-Antwerp

Om zijn cliënten beter te begeleiden in het kiezen van hun bets, schakelt Unibet.be ook dit seizoen ...

24
{insert image alt}

'Antwerp wil contract van Europese held openbreken'

Antwerp beleeft een fantastische week, want eerst pakte het de koppositie in de Jupiler Pro League ...

33
{insert image alt}

Thorup: "Hij kan de ontbrekende schakel zijn voor Genk"

KRC Genk openr vrijdagavond de elfde speeldag in de Jupiler Pro League met een thuiswedstrijd tegen ...

43
{insert image alt}

Kompany benoemt vier sleutelspelers bij Antwerp

Anderlecht staat voor een zware maand, want het krijgt in november een aantal topaffiches ...

94
{insert image alt}

Antwerp-speler haalt Team van de Week in Europa League

Antwerp zorgde donderdagavond zonder twijfel voor één van de knapste resultaten in de Europa ...

98
{insert image alt}

Anderlecht onthult nieuw derde shirt (🎥)

Het seizoen mag dan wel al drie maanden ver zijn, bij Anderlecht lanceren ze nog een nieuw shirt. De ...

170
{insert image alt}

AA Gent haalt vervanger voor naar Anderlecht vertokken dokter

AA Gent moest de voorbije maanden al heel wat klappen slikken. Bovenop de belabberde sportieve ...

35
{insert image alt}

Om deze reden gaat KVM-Club wél door

Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen naar een latere ...

302
{insert image alt}

Mertens komt met mooie verjaardagsboodschap voor Maradona

Vrijdag is het een speciale dag voor Diego Maradona. De Argentijnse legende viert namelijk zijn ...

126
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Engelsen azen op Dennis, Guardiola terug naar Barça'

De transfermarkt is in de meeste landen weer gesloten, al kunnen in sommige landen nog enkele dagen ...

178
{insert image alt}

Miazga laat zich uit over verlengd verblijf bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht moet Matt Miazga de nieuwe leider van de defensie worden. De Amerikaanse centrale ...

213
{insert image alt}

Club Brugge-KV Mechelen gaat wel door

Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen naar een latere ...

424
{insert image alt}

Dury baalt: "Daarom konden we Larin niet houden"

Zulte Waregem kent een zwak seizoen en dat heeft onder meer te maken met het vertrek van enkele ...

165
{insert image alt}

'Seedorf mogelijk trainer in de Major League Soccer'

Er gaat mogelijk opnieuw een oud-international van Oranje aan de slag in de Amerikaanse MLS. Na Jaap ...

30
{insert image alt}

'AA Gent ontving dan toch geen 30 miljoen voor David'

Jonathan David verliet afgelopen zomer AA Gent voor Lille OSC. De Buffalo's spraken van de duurste ...

395

Gisteren 29 Oktober 2020

{insert image alt}

David sukkelt bij Lille: "Krediet is bijna op"

Jonathan David maakte afgelopen zomer een recordtransfer van 32 miljoen euro naar het Franse Lille, ...

874
{insert image alt}

Antwerp-held blinkt uit: "Moet Rode Duivel worden"

Antwerp boekte vanavond een erg knappe zege tegen Tottenham Hotspur. De mannen van José Mourinho ...

504
{insert image alt}

Ontgoocheling bij Club en Vanaken: "Altijd een rode kaart"

Club Brugge was woensdagavond dicht bij een knappe zes op zes in de Champions League. Echter toonde ...

660
{insert image alt}

AA Gent drijfveer van spot: "Schaam van België"

AA Gent zit erg diep. Zoveel was voor vanavond al duidelijk, maar de Buffalo's kregen in de Europa ...

768
{insert image alt}

Standard kansloos onderuit bij Vertonghen en Benfica

Het was voor de Belgische clubs al een bewogen avond in de Europa League. AA Gent ging opnieuw met ...

204
{insert image alt}

'KV Mechelen vangt bot met aanvraag tot uitstel'

Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen naar een latere ...

458
{insert image alt}

Beslissing Mourinho met Alderweireld valt slecht: "Wat een lul"

José Mourinho zal zijn wonden likken na de nederlaag in de Europa League tegen Antwerp. Een ...

558
{insert image alt}

Lukaku voor onbepaalde duur buiten strijd

Romelu Lukaku kwam afgelopen dinsdag met Inter voor de verandering eens niét tot scoren. De vorige ...

373
{insert image alt}

Refaelov ziet één minpuntje na megastunt Antwerp

Het coronavirus lijkt ons land weer helemaal plat te leggen, maar desondanks zijn het hoogdagen voor ...

438
{insert image alt}

Mourinho: "Antwerp speelde een magnifieke wedstrijd"

Antwerp FC blijft momenteel bijzonder hoge toppen scheren. Na de uitstekende resultaten van ...

794
{insert image alt}

KVM vraagt uitstel aan voor wedstrijd tegen Club

Het coronavirus heeft ons land weer stevig in zijn greep, ook de Jupiler Pro League ontsnapt hier ...

382
{insert image alt}

Engelsen onder indruk: "Briljante zege van Antwerp"

Antwerp FC heeft donderdagavond voor een enorme stunt gezorgd. In de Europa League haalde de Great ...

1332
{insert image alt}

Subliem Antwerp boekt fenomenale stunt tegen Tottenham

Na een zeer sterke prestatie heeft The Great Old een absolute stunt te pakken. In eigen huis was het ...

622
{insert image alt}

AA Gent zakt dieper in het moeras na dramatische avond in Europa

Na een dominante prestatie heeft Hoffenheim eenvoudig de punten weggekaapt bij een zoekend AA Gent. ...

406
{insert image alt}

Nieuwe afgang AA Gent: "Zonder Roef was het 0-10"

AA Gent geraakt maar niet weg uit de hoek waar de klappen vallen. De Europa League-wedstrijd van ...

333