Spotlights op Nmecha: ‘Killer bij Duitse U21’

Spotlights op Nmecha: ‘Killer bij Duitse U21’

Heel veel scoren deed Lukas Nmecha nog niet in het shirt van RSC Anderlecht, maar desondanks is zijn impact wél duidelijk merkbaar. Zelfs in die mate dat hij Landry Dimata naar de invallersbank verwees. Anderzijds vindt Nmecha bij de U21 van Duitsland wel blindelings de weg naar het doel, een hoopt men bij Sporting alvast dat hij die positieve lijn doortrekt in het Lotto Park.


DE NUMMER EEN

L'embarras du choix. In het seizoensbegin was Landry Dimata de onbetwiste aanvalsleider bij RSC Anderlecht, maar na de succesvolle integratie van Lukas Nmecha werd de Duitse huurling echter de nieuwe nummer één in de pikorde der Paars-Witte centrumspitsen. Sterker nog, Anderlecht vond in de voorbije mercato zelfs een akkoord met het Franse Dijon over een transfer van Dimata, voor een bedrag dat naar verluidt vijf miljoen euro bedroeg. Alles lijkt er dus op te wijzen dat Lukas Nmecha op korte termijn de concurrentieslag gewonnen heeft als centrale spits bij Anderlecht, want na diens komst raakte Dimata niet verder dan enkele invalbeurten en verdween youngster Antoine Colassin zelf meermaals van het wedstrijdblad.

Vincent Kompany en Lukas Nmecha kennen elkaar uiteraard goed van hun gezamenlijke periode bij Manchester City, de club die de aanvaller tijdelijk beschikbaar stelt bij Anderlecht, zonder een aankoopoptie weliswaar. In 2018 trainde Nmecha als achttienjarig talent mee bij de A-kern van Manchester City, waar Kompany hem als leider van het team onder zijn vleugels nam. De voormalige Rode Duivel hielp Nmecha, die toen één van de opwindendste talenten was bij City, bij zijn ontwikkeling met als ultiem doel om zijn spel naar een hoger niveau te tillen. Toen al geloofde Kompany hard in de kwaliteiten van Nmecha, en dat lijkt nu nog steeds niet veranderd te zijn.



Toch rezen er oorspronkelijk veel vragen over het aantrekken van de 21-jarige Nmecha. Ondanks zijn status als veelbelovend talent was hij namelijk nog verre van een afgewerkt product, waarbij er vooral nog veel schaafwerk vereist was op het vlak van efficiëntie voor doel. In de jeugdreeksen bij Manchester City U23 reeg Nmecha nochtans de doelpunten aan elkaar, maar tijdens zijn voorbije uitleenbeurten bij Wolfsburg VfL als Middlesbrough kon hij geen enkel doelpunt maken. Dat lukte hem wél enkel in het seizoen 2018/2019 bij Preston North End in de Championship, maar ook toen lukte hij slechts drie goals in 41 competitiematchen.

NU AL IN DE GESCHIEDENISBOEKEN

Op papier haalde Anderlecht met Lukas Nmecha geen doelpuntenmaker pur sang binnen, al viel het uiteraard af te wachten hoe de jonge aanvaller zich zou profileren in de Jupiler Pro League. Daar vond hij vooralsnog al twee maal de weg naar het doel, beide keren weliswaar via een strafschop. Met die eerste treffers in loondienst van Sporting werd Nmecha meteen de eerste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de club die de Duitse nationaliteit draagt, en dat over een lange periode van 112 jaar. Nmecha scoorde zich dus alvast in de geschiedenisboeken maar op Neerpede hopen ze uiteraard op nog veel meer doelpunten van hem.



Met zijn voorlopige twee gescoorde doelpunten in een tijdsbestek van 409 speelminuten bevindt Nmecha zich nog net in de top tien van vlotst scorende centrale aanvallers in de Jupiler Pro League. Op het vlak van pure efficiëntie voor doel, hij had namelijk tien pogingen nodig om tot twee treffers te komen, valt hij net buiten de top tien. Daarbij moet wel de belangrijke opmerking gemaakt worden dat Nmecha's beide doelpunten resulteerden uit strafschoppen. Op het eerste velddoelpunt van Nmecha is het dus voorlopig nog vol spanning wachten.

ZOALS KRMENCIK

Toch bezit Lukas Nmecha wel degelijk de intrinsieke kwaliteiten om uit te groeien tot een frequente doelpuntenmaker, dat bewees hij bijvoorbeeld in de voorbije interland-break bij de U21 van Duitsland. In de voorbije twee interlands tegen Bosnië en Herzegovina en Moldavië legde hij gezamenlijk drie doelpunten in het mandje, waar vooral die tegen Bosnië en Herzegovina van erg knappe makelij was middels een hakje achter het steunbeen. In het volledige kalenderjaar 2020 wist Nmecha in het shirt van de nationale ploeg reeds vijf keer te scoren in vier wedstrijden.



Door zijn recente knalprestatie tegen Bosnië en Herzegovina kwam Nmecha bijgevolg in de schijnwerpers terecht bij het grote publiek in Duitsland. De wedstrijd in het kader voor de kwalificatie voor het EK 2021 werd namelijk live uitgezonden op ProSieben MAXX waarbij het commentaarduo Klaas Heufer-Umland en Joko Winterscheidt luidop de loftrompet luidden over Nmecha. Bij Anderlecht hopen ze alvast dat hun spits die uitstekende lijn na de interland-break kan doortrekken in het Lotto Park, net zoals dat eerder het geval was bij Club Brugge en het Tsjechische mysterie Michael Krmencik.

DANKBAAR PROFIEL

Hoewel Lukas Nmecha bij Anderlecht enkel nog maar kon scoren via de stip, zijn meerwaarde bij het team van Vincent Kompany is op meerdere vlakken voelbaar. Zo uitten analisten Filip Joos en Franky Van der Elst zich al erg lovend in het voetbalpraatprogramma Extra Time. “Het is een uitstekende speler. Hij heeft een goede kaats en beschikt ook over de nodige snelheid. Hij is daarnaast ook nog eens een targetspits. Tegen Cercle Brugge maakte hij ook telkens de goede keuze, en ook zijn strafschop trapte hij knap binnen.”

De hoge mate van snelheid is dus één van de grootste wapen van Nmecha, waardoor hij bijgevolg ook erg beweeglijk is tussen de lijnen. Zo'n profiel past bijgevolg erg goed in de voetbalvisie van hoofdcoach Vincent Kompany, en daarom is het ook weinig verrassend dat Nmecha de nummer één is geworden in de spitsen-hiërarchie van Anderlecht. Die kwaliteit bleek vorig seizoen ook tijdens zijn uitleenbeurt aan Middlesbrough in de Championship. In de Engelse tweede klasse prijkte hij bijvoorbeeld in de top vijf van centrale spitsen op het gebied van geslaagde acceleraties met bal aan de voet.



Die positieve lijn trekt Nmecha voorlopig ook in de Jupiler Pro League, waar Nmecha zich onderscheidt door zijn acceleraties met de bal aan de voet. Waar dat gemiddelde in de Championship nog 1,56 acceleraties per wedstrijd bedroeg, ligt zijn huidige frequentie in de Belgische competitie in diezelfde lijn met 1,44 stuks. Met dat aantal kroont Nmecha zich samen met Fashion Sakala (KV Oostende) in dat onderdeel tot de primussen van de Jupiler Pro League.

TERUG NAAR CITY

De bijdrage en kwaliteiten van Lukas Nmecha zijn dus niet enkel uit te drukken in pure doelpunten. De spits biedt RSC Anderlecht een grote mate van snelheid, balvastheid én slimme loopacties. Hoewel Landry Dimata dit seizoen frequenter scoorde en efficiënter is voor het doel dan Nmecha, lijkt de Duitser vooralsnog de concurrentieslag voorin te hebben gewonnen. Indien Nmecha er nog in zou slagen om zijn doelpuntenproductie op te krikken, dan beschikken Sporting en Vincent Kompany gewoon over hun gedroomde ideale spits. Alleen keert Nmecha aan het eind van dit seizoen normaliter terug naar Manchester City, waar hij nog steeds droomt om volledig door te breken …


POLL: Is Nmecha een topspits voor de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

129
129
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

160
160
Challenger Pro League: FCV Dender op weg naar eerste klasse
Challenger Pro League: FCV Dender op weg naar eerste klasse

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

82
82
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

44
44
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

99
99
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

47
47
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

267
267
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

62
62
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

107
107
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

88
88
<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

206
206
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

379
379
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

293
293
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

289
289