Charleroi & Beerschot bibberen: hoop in Gent, Genk & Anderlecht

Foto: Charleroi & Beerschot bibberen: hoop in Gent, Genk & Anderlecht

Straks is alle aandacht weer op de Rode Duivels gericht, maar tijdens de interlandbreak denken we ook graag even na over wat we reeds te zien kregen in onze vaderlandse competitie. Een blik op de stand na acht speeldagen in de Jupiler Pro League vertelt ons dat tot dusver al een pak teams boven de verwachtingen presteerden. Kunnen zij die goede vorm volhouden tot het eind, of zijn ze er straks toch weer aan voor de moeite? En welke hoop mogen de ploegen die dan automatisch teleurstelden nog koesteren voor de rest van het seizoen? Tijd voor een aantal al dan niet voorbarige conclusies.

Mochten de play-offs vandaag van start gaan, zou Beerschot als vierde in het klassement alvast meteen deelnemen aan de titelronde – met Charleroi als verrassende koploper. Die andere promovendus OH Leuven heeft momenteel dan weer een virtueel plaatsje in PO II beet, met verder ook Cercle Brugge in de top acht. Vlak daaronder vinden we KV Oostende en KV Kortrijk terug, die eveneens al in de dubbele cijfers zitten en lof verdienen voor het voetbal dat ze op de mat leggen. Pas dan komen KRC Genk (10 punten) en AA Gent (negen stuks) aan de beurt, twee elftallen die begin augustus nochtans heel wat hogere ambities in gedachten hadden. Maken zij nu überhaupt nog een kans op PO I?

GENK & GENT: PO I OF II?

De voortekenen ogen alleszins niet bepaald gunstig, zeker niet nu er in het aangepaste format slechts vier zitjes worden voorzien. Al bieden de vier extra duels in de reguliere campagne door de uitbreiding naar 18 clubs tegelijk ook meer tijd om de scheve situatie om te buigen. Desalniettemin bereikten sinds de invoering van de play-offs in 2009 amper twee teams vanuit een minstens even penibele situatie na acht matchen nog de top vier. KV Kortrijk deed het zowaar al in de eerste jaargang met de nieuwe formule, na een schamele acht punten in de eerste weken. AA Gent ging drie jaar geleden met een zes op 24 dan weer nóg slechter van start alvorens wakker te schieten, en vertoeft zo nu dus in bekend terrein. Alle hoop is dan ook nog niet gaan vliegen, al worden de kansen natuurlijk wel alsmaar kleiner.Om er allebei nog bij te zijn, moet er zich voor Genk en Gent alvast haast een mirakel te voltreffen. Per slot van rekening belooft het voor beiden al geen sinecure te worden om zelfs nog maar een plek in de top acht te veroveren. Het voorbije decennium gaven doorgaans immers hoogstens twee ploegen die daar op dit moment van het seizoen prijkten hun ranking nog prijs, met 2015 (3) en 2018 (4) als enige uitzonderingen. AA Gent spiegelt zich dus opnieuw vooral aan dat laatste voorbeeld, toen ook Genk en Standard – elk met negen punten na acht speeldagen – zich ondanks een zwakke start alsnog nipt bij de bovenste zes schaarden. Een inspanning die dit keer wel louter beloond zou worden met een PO II-ticket, waar pakweg KV Mechelen en Zulte Waregem zo eveneens nog een waterkans op behouden.

REVELATIE TOT DEGRADATIE

In het algemeen is een tweetal afvallers dus echter de norm, wat uiteraard nog altijd niet betekent dat Beerschot, OHL en Cercle gerust mogen zijn. Integendeel, meer dan eens verzeilde zulk een vroege revelatie na verloop van tijd zelfs nog even in degradatienood. Kijk maar naar Beerschot zelf in 2013, STVV in 2016, Moeskroen in 2018 of KV Oostende in 2019, die allen na een goed begin in de problemen kwamen. Al was Beerschot wel de enige die via PO III – herinnert u zich dát nog? – tegen Cercle effectief daalde. Meestal schuren de voornaamste laagvliegers, net als de uiteindelijke ongelukkige, nu dan ook al tegen de bodem aan. In die zin moeten Malinwa, Essevee samen met STVV dus misschien wel oppassen, hoewel onze ogen toch voornamelijk op Moeskroen en Waasland-Beveren blijven gericht.Aan de andere kant van het klassement wordt steeds meer rekening gehouden met Charleroi als een serieuze titelkandidaat. Nochtans slaagde de koploper na acht speeldagen er in de afgelopen elf edities van de JPL slechts drie keer in om die uitgangspositie te verzilveren, met onder meer KV Oostende en Zulte Waregem die de lijst ooit tevergeefs aanvoerden. Op ditzelfde ijkpunt in de vorige campagne had Club Brugge trouwens exact evenveel punten als vandaag, met zelfs een iets minder doelsaldo, en was het nog Standard dat aan kop stond vooraleer terug te zakken naar plek vijf. Charleroi, dat het seizoen afsloot als derde, bezette toen dan weer pas de vijfde plaats met de helft van de mogelijke oogst. Ook voor Anderlecht, op dit moment zevende met één puntje meer, is er dus nog altijd hoop op beterschap.

CADEAUS & ALARMBELLEN

Al moeten de ploegen boven Paars-Wit, met tevens Antwerp dat niet het vijfde wiel aan de wagen wil blijven, dan wel steken laten vallen. Gelukkig komt er in principe sowieso al een zitje vrij, want nog nooit bleef de top vier na acht wedstrijden helemaal intact tot de finish. Een eerste logische afvaller is dan natuurlijk Beerschot, maar daarna dreigen de openingen beperkt te worden. Maar liefst zeven keer immers wisten drie van de vier clubs zich staande te houden, dus op cadeaus hoeft de achtervolging evenmin te rekenen. Amper tweemaal – waaronder de voorbije jaargang – was er maar één overlever, een volledige switch zou eveneens een unicum zijn. Niet alleen Gent en Genk, maar ook Anderlecht en Antwerp hebben zo nog weinig marge. Tenslotte is er wellicht slechts ruimte voor één van hen in PO I.Vanzelfsprekend is het nu nog te vroeg om conclusies te trekken, met bovendien ook nog eens de mercato die nog maar pas ten einde kwam. Gelukkig maar, want anders zou het maar een saaie boel zijn. Teams die tot hiertoe teleurstelden hebben dus nog alle tijd om de bakens te verzetten, terwijl de revelaties van het competitiebegin toch maar best gewoon bij de pinken blijven. Desalniettemin lijken zowel de kanshebbers voor PO I als PO II stilaan vorm te krijgen, waarbij uiteraard wel nog wat zal worden geschoven met de plaatsen – en wie weet hier en daar zelfs nog een verrassing opduikt. Titelpretendenten laten alleszins maar beter zo weinig mogelijk liggen, want in de verkorte eindronde is er minder tijd om fouten uit het regulier seizoen recht te zetten. Voor de clubs in de onderste regionen mogen de alarmbellen tot slot reeds afgaan, zeker met een potentiële extra zakker. Al kan de situatie er binnen enkele weken natuurlijk alweer helemaal anders uitzien.

POLL: Wie geeft u het minste kans om in PO I te geraken?

Hazard scoort heerlijk bij eerste basisplaats voor Real (🎥)

Zorgen voor Club: Lazio zet hele selectie in quarantaine

De Bruyne zorgt voor straffe mijlpaal met nieuwe 'assist'

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

36
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine én grote clubs

Dé topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

384
{insert image alt}

Mechelen moet afstraffing vrezen tegen Club

Een vogel voor de kat. De kans op puntenwinst ligt niet bijster hoog voor KV Mechelen tegen Club ...

544
{insert image alt}

Hazard scoort heerlijk bij eerste basisplaats voor Real (🎥)

Eden Hazard maakte afgelopen dinsdag zijn eerste speelminuten van het seizoen namens Real Madrid, ...

156
{insert image alt}

Zorgen voor Club: Lazio zet hele selectie in quarantaine

In de Champions League speelde Club Brugge afgelopen woensdag 1-1-gelijk tegen het Italiaanse SS ...

148
{insert image alt}

De Bruyne zorgt voor straffe mijlpaal met nieuwe 'assist'

Tussen al zijn Champions League-wedstrijden door, moest Manchester City zaterdagmiddag ook nog in de ...

59
{insert image alt}

Derbykoorts neemt toe: "Hebben mentale voorsprong op Essevee"

De elfde speeldag in de Jupiler Pro League wordt afgesloten met een pittige burenstrijd. ...

32
{insert image alt}

Leko duidelijk over basisploeg tegen Anderlecht

Antwerp FC zit momenteel op een roze wolk. De Great Old legde vorige week beslag op de leidersplaats ...

226
{insert image alt}

OHL heeft dubbel voordeel tegenover Beerschot

In de Jupiler Pro League staat zaterdagnamiddag een heruitgave van de finale in 1B op het programma. ...

122
{insert image alt}

Helemaal terug: Hazard start in basisploeg bij Real

Een tweetal weken geleden leek het er nog op dat Eden Hazard ten vroegste pas na de komende ...

78
{insert image alt}

'Geplaagde De Decker slikt opnieuw dubbele tegenvaller'

AA Gent heeft dringend nood aan een nieuwe overwinning. De Buffalo's gingen in het vier vorige duels ...

207
{insert image alt}

Roofe doet verrassende uitspraak over Kompany

Na amper één seizoen hield Kemar Roofe het afgelopen zomer alweer voor bekeken bij RSC Anderlecht, ...

268
{insert image alt}

'Code rood bij Barcelona: financiële afgrond dreigt'

Dat de financiële situatie van FC Barcelona precair is, is natuurlijk al een tijdje bekend. Maar ...

376
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Miljoenenbod voor Club, mega-operatie bij Real'

Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu ...

321
{insert image alt}

Vrancken: "Intern mijn zegje over gedaan"

In het tussenseizoen nam KV Mechelen afscheid van Arjan Swinkels, de ervaren verdediger die een ...

127
{insert image alt}

'Nmecha kwam er niét op Kompany's voorspraak'

In de voorbije transferperiode kon RSC Anderlecht bij Manchester City de Duitse aanvaller Lukas ...

290
{insert image alt}

Genkse smaakmaker terug: "Veel te gemakkelijk"

KRC Genk staat terug onder de mensen met een mooie vierde plek. De Limburgers zijn nu al zes ...

245
{insert image alt}

Zidane pakt uit met twee enorme verrassingen

Na de 1-3 overwinning in de Clasico tegen FC Barcelona wil Real Madrid in LaLiga terug aanpikken met ...

283

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

262
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

235
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

368
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

257
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

255
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

442
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

406
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

125
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

131
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

258
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

952
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

296
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

212
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

356