De zeldzame aankoopoptie van RSCA: ‘Geen Doku-kloon’

Foto: De zeldzame aankoopoptie van RSCA: ‘Geen Doku-kloon’

RSC Anderlecht is niet langer de grootste uitgever op de Belgische transfermarkt: Sporting pakte het namelijk erg zuinig aan in de voorbije zomermercato. Bijna de helft van alle nieuwkomers werd gehuurd waaronder er maar bij eentje ook een aankoopoptie werd afgedwongen: Paul Mukairu is de naam.

DE UITZONDERLIJKE TRANSFER

Als de goedkoopste transferperiode ooit bij RSC Anderlecht, zo verwoordde Peter Verbeke – zonder ook maar enige lichte zin voor overdrijving – de afgelopen zomermercato bij RSC Anderlecht. Helaas kunnen we niet alle voorbije transferperiodes van Sporting analyseren, maar in vergelijking met het afgelopen seizoen is de evolutie van de uitgaande financiële geldstroom alvast spectaculair te noemen. En dat moest ook, met de precaire en zorgwekkende situatie van de club in het achterhoofd ...

Anderlecht spendeerde in de recente transfermercato bijvoorbeeld amper 4,3 miljoen euro (cijfers Transfermarkt.de), en dat terwijl diezelfde uitgaven vorig seizoen nog een enorme 31,5 miljoen euro bedroegen. Die zuinige evolutie houdt een enorme daling in van de gespendeerde transfersommen met maar liefst 86%. Bovendien bedroeg de Paars-Witte nettowinst in de recente transferperiode ongeveer 34,58 miljoen euro, wat een onwezenlijke stijging betekent van 312% in vergelijking met de transferperiode in het voorafgaande seizoen 2019/2020.Door de penibele financiële context op Neerpede mochten de nieuwe aanwinsten allemaal niet te veel geld kosten, wat overigens blijkt ook uit de recente realisaties op de transfermarkt. Het duo Timon Wellenreuther (Willem II) en Ilias Takidine (KRC Genk) werd bijvoorbeeld op transfervrije basis gelokt naar Anderlecht. Het viertal Matt Miazga (Chelsea FC), Percy Tau (Brighton & Hove Albion), Lukas Nmecha (Manchester City) en Paul Mukairu (Antalyaspor) werd dan weer op huurbasis aangetrokken. Enkel bij de huurdeal van Mukairu werd er een aankoopoptie afgedwongen, en da's misschien geen verkeerde zet geweest.

DE LUXE VAN TIJD

Van het kwartet aan gehuurde spelers beschikt Paul Mukairu (20) namelijk over de laagste leeftijd en daarom bezit hij logischerwijze een ruime progressiemarge. En zo'n transferpolitiek is nu vandaag eenmaal een realiteit én noodzakelijkheid geworden bij Anderlecht. Door de grote geslagen financiële krater in het verleden moet er nu volop worden ingezet op jonge talenten met een doorverkoopwaarde, het liefst vanuit de eigen jeugdwerking maar ook veelbelovende – en betaalbare - buitenlandse youngsters zijn in die optiek interessant voor Sporting. 

De leeftijd en potentiële meerwaarde waren doorslaggevend bij het aantrekken van Mukairu, maar dat was net zo goed omdat men bij Sporting toch wel een directe impact verlangt van al hun recente aanwinsten. Want al telt de Nigeriaan slechts 20 lentes, ook hij zal straks vol aan de bak moeten en een hoog niveau moeten halen. Op basis van zijn statistieken in de Turkse Super Lig bij Antalyaspor – waar hij overigens niet altijd een basisspeler was – wordt er echter niemand meteen lyrisch over Mukairu: amper 3 doelpunten in 24 wedstrijden waren zijn deel vorig seizoen. Ook in de huidige Turkse competitie, waar Mukairu nog in drie wedstrijden in actie kwam, kon hij niet scoren. Hij liet zelfs geen enkele poging richting het doel noteren ...Een echte doelpuntenmachine is Mukairu dus alvast niet, maar als flankaanvaller – al kan hij ook als centrale spits uit de voeten – is dat ook niet meteen een vereiste. Anderzijds is de snelle Nigeriaan wél doelgericht in zijn acties maar ontbreekt hij nog de essentiële ervaring en efficiëntie om zijn energie en inspanningen om te zetten in succesvolle handelingen. Tijd brengt raad, zeker bij jonge spelers, en bij Anderlecht hoopt men alvast dat Mukairu in het Lotto Park de eerste belangrijke stappen in de juiste richting zal zetten. Echter, bij Sporting beschikt men tot op vandaag niet over de luxe van tijd …

GEEN KLOON VAN DOKU

Op basis van Mukairu's profiel lijkt hij in eerste instantie de opvolger te worden van Jérémy Doku, die onlangs voor 26 miljoen euro richting het Franse Stade Rennes vertrok. Op bepaalde vlakken doet de Nigeriaan inderdaad wel denken aan het goudhaantje uit Neerpede. Mukairu is snel, krachtig, doelgericht én hij kan de bal goed bijhouden. Maar daar houdt de vergelijking met Doku wel stilaan op, Mukairu is zeker geen Doku-kloon. De huurspeler van Antalyaspor is offensief veelzijdiger – omdat hij ook centraal gepositioneerd kan worden – én omdat Mukairu zowel krachtig als meer atletisch is.

In de meest recente editie van de Turkse Super Lig kwam Mukairu steevast uit als rechter flankaanvaller, en in zijn drie afgewerkte wedstrijden sprong hij alvast in het oog met zijn kwaliteiten. Zo schudde hij per 90 minuten gemiddeld vijf dribbels uit zijn voeten, waarmee hij zich met dat aantal in de top tien schaarde van zijn positionele collega's in Turkije. Ter vergelijking: Jérémy Doku is in de Jupiler Pro League de runner-up met maar liefst elf dribbels per 90 minuten. Anderzijds wist Mukairu wel 75% van zijn één-tegen-één-acties succesvol af te ronden, terwijl die frequentie van Doku dit seizoen wat lager te vinden was met 56% aan geslaagde dribbels.Om Mukairu op deze basis af te schilderen als een betere dribbelaar dan Doku is helemaal geen objectieve conclusie, daarvoor zal de Nigeriaan allereerst in actie moeten komen in het Lotto Park. Maar het is alvast een veelbelovend signaal over hetgeen Mukairu kan bieden bij zijn (voorlopige) tijdelijke werkgever. Door zijn flukse dribbels en grote mate van snelheid kan Mukairu in wedstrijden ook meermaals accelereren op lange afstand met de bal aan de voet. In dat onderdeel was hij bijvoorbeeld de derde beste flankaanvaller in Turkije, terwijl Jérémy Doku de runner-up was in de Jupiler Pro League.

POSITIEVE RAPPORTEN

Paul Mukairu stond al maandenlang in het vizier van RSC Anderlecht en zijn ontwikkeling werd nauwgezet opgevolgd door het scoutingsapparaat van Sporting, die zijn rapporten doorgaans als positief bestempelden. Door het vertrek van Jérémy Doku naar Stade Rennes was zijn komst uiteindelijk mogelijk in de voorbije transfermercato. Het was Mukairu of niemand, zo viel te lezen en te horen.Daarmee wordt het sportieve belang van transfers bij Anderlecht benadrukt, terwijl de club in het verleden te vaak werd aangewezen op de raad en het advies van bevriende spelersmakelaars. Dat ook Vincent Kompany een grote voorstander was van Mukairu's komst, spreekt daarbij boekdelen. Potentieel, techniek, kracht en snelheid zijn de kernwoorden. Aan Mukairu om dat straks allemaal te bewijzen. 

POLL: Wordt Mukairu een topper bij Anderlecht?

Vanhaezebrouck velt oordeel over strafschop Anderlecht

Hoedt hekelt spel AA Gent: "Niets met voetbal te maken"

Fans willen Anderlecht-pion uit de ploeg: "Krijg er compassie mee"

Vandaag 24 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

756
{insert image alt}

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis ...

741

Gisteren 23 September 2021

{insert image alt}

Ontslag Koeman nabij na nieuwe Barça-wanprestatie

Is de positie van oefenmeester Ronald Koeman bij FC Barcelona nog wel houdbaar? Dát is de vraag na ...

106
{insert image alt}

Vanhaezebrouck velt oordeel over strafschop Anderlecht

Anderlecht en AA Gent moesten zich vanavond tevreden stellen met een puntendeling na een toch wel ...

263
{insert image alt}

1/16 finale Croky Cup telt twee duels tussen JPL-ploegen

Binnen enkele weken is het ook alweer tijd voor de eerste bekerronde voor de ploegen uit de Jupiler ...

138
{insert image alt}

Hoedt hekelt spel AA Gent: "Niets met voetbal te maken"

AA Gent wist op bezoek bij Anderlecht een punt mee te graaien na een slappe partij voetbal. Bij de ...

156
{insert image alt}

Fans willen Anderlecht-pion uit de ploeg: "Krijg er compassie mee"

Anderlecht kwam zopas in zijn inhaalduel tegen AA Gent niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daar ...

146
{insert image alt}

Zowel Anderlecht als AA Gent vloeken na puntendeling

Deze week kregen we in de Jupiler Pro League twee fraaie inhaalduels voorgeschoteld. Omwille van de ...

221
{insert image alt}

'Liverpool biedt sterspeler in ruil voor Asensio'

Marco Asensio was lange tijd geen belangrijke kracht bij Real Madrid. Zinedine Zidane deed bijna ...

134
{insert image alt}

Hevige discussie na strafschop Anderlecht: "Belachelijk!"

Donderdag stond er met Anderlecht-AA Gent een tweede erg fraai inhaalduel op het programma. ...

411
{insert image alt}

Vlap laat zich opmerken met fraaie actie en assist (🎥)

RSC Anderlecht stalde ook afgelopen zomer weer een pak spelers op huurbasis bij andere ploegen. ...

45
{insert image alt}

Gal Refaelov steelt de show bij huldiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht werkte donderdagavond een inhaalwedstrijd af tegen AA Gent. Vlak voor de aftrap in ...

372
{insert image alt}

Defensie Anderlecht maakt slechte beurt: "Op niveau van de U12"

RSC Anderlecht was goed uit de interland-break gekomen en kon donderdagavond zelfs tot op één ...

102
{insert image alt}

'Barça scout transfertarget in ... vierde klasse'

FC Barcelona wordt nog altijd gelinkt aan grote namen op de mercato. Maar gezien de financiële ...

62
{insert image alt}

Brys vol lof voor zomeraanwinst Club Brugge

OH Leuven blijft voorlopig in de kelder van het klassement bengelen en heeft dus dringend nood aan ...

175
{insert image alt}

Bizar: Anderlecht moet vlak voor aftrap van truitje wisselen

Ook donderdagavond stond in de Jupiler Pro League een inhaalwedstrijd op het programma. RSC ...

265
{insert image alt}

'Chelsea broedt op nieuwe megatransfer van 120 miljoen'

Chelsea FC legde afgelopen zomer een pak geld neer om Romelu Lukaku terug naar Stamford Bridge te ...

134