De zeldzame aankoopoptie van RSCA: ‘Geen Doku-kloon’

De zeldzame aankoopoptie van RSCA: ‘Geen Doku-kloon’

RSC Anderlecht is niet langer de grootste uitgever op de Belgische transfermarkt: Sporting pakte het namelijk erg zuinig aan in de voorbije zomermercato. Bijna de helft van alle nieuwkomers werd gehuurd waaronder er maar bij eentje ook een aankoopoptie werd afgedwongen: Paul Mukairu is de naam.


DE UITZONDERLIJKE TRANSFER

Als de goedkoopste transferperiode ooit bij RSC Anderlecht, zo verwoordde Peter Verbeke – zonder ook maar enige lichte zin voor overdrijving – de afgelopen zomermercato bij RSC Anderlecht. Helaas kunnen we niet alle voorbije transferperiodes van Sporting analyseren, maar in vergelijking met het afgelopen seizoen is de evolutie van de uitgaande financiële geldstroom alvast spectaculair te noemen. En dat moest ook, met de precaire en zorgwekkende situatie van de club in het achterhoofd ...

Anderlecht spendeerde in de recente transfermercato bijvoorbeeld amper 4,3 miljoen euro (cijfers Transfermarkt.de), en dat terwijl diezelfde uitgaven vorig seizoen nog een enorme 31,5 miljoen euro bedroegen. Die zuinige evolutie houdt een enorme daling in van de gespendeerde transfersommen met maar liefst 86%. Bovendien bedroeg de Paars-Witte nettowinst in de recente transferperiode ongeveer 34,58 miljoen euro, wat een onwezenlijke stijging betekent van 312% in vergelijking met de transferperiode in het voorafgaande seizoen 2019/2020.



Door de penibele financiële context op Neerpede mochten de nieuwe aanwinsten allemaal niet te veel geld kosten, wat overigens blijkt ook uit de recente realisaties op de transfermarkt. Het duo Timon Wellenreuther (Willem II) en Ilias Takidine (KRC Genk) werd bijvoorbeeld op transfervrije basis gelokt naar Anderlecht. Het viertal Matt Miazga (Chelsea FC), Percy Tau (Brighton & Hove Albion), Lukas Nmecha (Manchester City) en Paul Mukairu (Antalyaspor) werd dan weer op huurbasis aangetrokken. Enkel bij de huurdeal van Mukairu werd er een aankoopoptie afgedwongen, en da's misschien geen verkeerde zet geweest.

DE LUXE VAN TIJD

Van het kwartet aan gehuurde spelers beschikt Paul Mukairu (20) namelijk over de laagste leeftijd en daarom bezit hij logischerwijze een ruime progressiemarge. En zo'n transferpolitiek is nu vandaag eenmaal een realiteit én noodzakelijkheid geworden bij Anderlecht. Door de grote geslagen financiële krater in het verleden moet er nu volop worden ingezet op jonge talenten met een doorverkoopwaarde, het liefst vanuit de eigen jeugdwerking maar ook veelbelovende – en betaalbare - buitenlandse youngsters zijn in die optiek interessant voor Sporting. 

De leeftijd en potentiële meerwaarde waren doorslaggevend bij het aantrekken van Mukairu, maar dat was net zo goed omdat men bij Sporting toch wel een directe impact verlangt van al hun recente aanwinsten. Want al telt de Nigeriaan slechts 20 lentes, ook hij zal straks vol aan de bak moeten en een hoog niveau moeten halen. Op basis van zijn statistieken in de Turkse Super Lig bij Antalyaspor – waar hij overigens niet altijd een basisspeler was – wordt er echter niemand meteen lyrisch over Mukairu: amper 3 doelpunten in 24 wedstrijden waren zijn deel vorig seizoen. Ook in de huidige Turkse competitie, waar Mukairu nog in drie wedstrijden in actie kwam, kon hij niet scoren. Hij liet zelfs geen enkele poging richting het doel noteren ...



Een echte doelpuntenmachine is Mukairu dus alvast niet, maar als flankaanvaller – al kan hij ook als centrale spits uit de voeten – is dat ook niet meteen een vereiste. Anderzijds is de snelle Nigeriaan wél doelgericht in zijn acties maar ontbreekt hij nog de essentiële ervaring en efficiëntie om zijn energie en inspanningen om te zetten in succesvolle handelingen. Tijd brengt raad, zeker bij jonge spelers, en bij Anderlecht hoopt men alvast dat Mukairu in het Lotto Park de eerste belangrijke stappen in de juiste richting zal zetten. Echter, bij Sporting beschikt men tot op vandaag niet over de luxe van tijd …

GEEN KLOON VAN DOKU

Op basis van Mukairu's profiel lijkt hij in eerste instantie de opvolger te worden van Jérémy Doku, die onlangs voor 26 miljoen euro richting het Franse Stade Rennes vertrok. Op bepaalde vlakken doet de Nigeriaan inderdaad wel denken aan het goudhaantje uit Neerpede. Mukairu is snel, krachtig, doelgericht én hij kan de bal goed bijhouden. Maar daar houdt de vergelijking met Doku wel stilaan op, Mukairu is zeker geen Doku-kloon. De huurspeler van Antalyaspor is offensief veelzijdiger – omdat hij ook centraal gepositioneerd kan worden – én omdat Mukairu zowel krachtig als meer atletisch is.

In de meest recente editie van de Turkse Super Lig kwam Mukairu steevast uit als rechter flankaanvaller, en in zijn drie afgewerkte wedstrijden sprong hij alvast in het oog met zijn kwaliteiten. Zo schudde hij per 90 minuten gemiddeld vijf dribbels uit zijn voeten, waarmee hij zich met dat aantal in de top tien schaarde van zijn positionele collega's in Turkije. Ter vergelijking: Jérémy Doku is in de Jupiler Pro League de runner-up met maar liefst elf dribbels per 90 minuten. Anderzijds wist Mukairu wel 75% van zijn één-tegen-één-acties succesvol af te ronden, terwijl die frequentie van Doku dit seizoen wat lager te vinden was met 56% aan geslaagde dribbels.



Om Mukairu op deze basis af te schilderen als een betere dribbelaar dan Doku is helemaal geen objectieve conclusie, daarvoor zal de Nigeriaan allereerst in actie moeten komen in het Lotto Park. Maar het is alvast een veelbelovend signaal over hetgeen Mukairu kan bieden bij zijn (voorlopige) tijdelijke werkgever. Door zijn flukse dribbels en grote mate van snelheid kan Mukairu in wedstrijden ook meermaals accelereren op lange afstand met de bal aan de voet. In dat onderdeel was hij bijvoorbeeld de derde beste flankaanvaller in Turkije, terwijl Jérémy Doku de runner-up was in de Jupiler Pro League.

POSITIEVE RAPPORTEN

Paul Mukairu stond al maandenlang in het vizier van RSC Anderlecht en zijn ontwikkeling werd nauwgezet opgevolgd door het scoutingsapparaat van Sporting, die zijn rapporten doorgaans als positief bestempelden. Door het vertrek van Jérémy Doku naar Stade Rennes was zijn komst uiteindelijk mogelijk in de voorbije transfermercato. Het was Mukairu of niemand, zo viel te lezen en te horen.



Daarmee wordt het sportieve belang van transfers bij Anderlecht benadrukt, terwijl de club in het verleden te vaak werd aangewezen op de raad en het advies van bevriende spelersmakelaars. Dat ook Vincent Kompany een grote voorstander was van Mukairu's komst, spreekt daarbij boekdelen. Potentieel, techniek, kracht en snelheid zijn de kernwoorden. Aan Mukairu om dat straks allemaal te bewijzen. 

POLL: Wordt Mukairu een topper bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

48
48
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

88
88
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

119
119
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

42
42
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

156
156
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

163
163
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

181
181
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

651
651
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

627
627
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

68
68
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

192
192
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

110
110
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

438
438
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

698
698