Goud voor Club Brugge: 'Topspits van 1B'

Foto: Goud voor Club Brugge: 'Topspits van 1B'

Club NXT barst van het talent maar momenteel ondervinden de Brugse youngsters aan den lijve dat de stap naar het professionele voetbalniveau niet te onderschatten is. De jongste ploeg uit 1B bengelt momenteel troosteloos op de laatste plaats maar desondanks wisten enkele spelers zich toch in de kijker te spelen. De achttienjarige spits Thibo Baeten is daar bijvoorbeeld één van.

CLUB NXT 

In 2020 gebeurde er heel wat bij Club Brugge. Eerst werd het vrouwelijke voetbalteam van Club Brugge, momenteel op de derde plek in de Belgisch Super League, omgedoopt naar de trendy en eigentijdse benaming van Club YLA, en dat ter ere van Yvonne Lahousse, één van de sterke vrouwen in de Brugse clubgeschiedenis. Maar ook de jeugdopleiding van Club Brugge, die eerder al moderner over de tong rolde met de Club Academy, onderging een naamsverandering. Club NXT werd volgens de definitie in het leven geroepen om de symbiose tussen een topsportomgeving waar prestaties voorop staan met een lifestyle jongerencultuur waar de jeugdspelers zichzelf kunnen zijn én waar ook andere jongeren zich mee kunnen identificeren. High performance, voeding, eigen verzorging zijn de kernwoorden van Club NXT, en op die manier wil Club Brugge meer youngsters zoals Charles De Ketelaere laten doorstromen vanuit de eigen jeugd naar het eerste elftal. Dat is de grote droom van veel clubs, en vandaag bijvoorbeeld ook de belangrijkste visie bij RSC Anderlecht, maar niet élk Belgisch team beschikt namelijk over de juiste omkadering om zo'n groots, omvangrijk én complex project te implementeren. De accomodaties van het Belfius Basecamp in Westkapelle lenen er toe dat Club NXT in de beste omstandigheden kan werken, en dient bijgevolg als een soort laboratorium voor het eerste elftal.

RODE LANTAARN 

Sinds dit seizoen mag Club NXT, als enige én eerste U23-elftal uit de Belgische voetbalgeschiedenis nota bene, zich meten met andere professionele teams in 1B. Ook al kwam er veel ophef en kritiek op die weinig overlegde beslissing, veel clubs uit 1A zullen de evolutie van Club NXT ongetwijfeld nauwlettend opvolgen. Iedere Belgische profclub zal nu met hun eigen ogen kunnen vaststellen wat deze talenten nu écht waard zijn in een professionele en competitieve context. Hoofdcoach Rik De Mil heeft daarbij de dagelijkse sportieve leiding in handen maar hij wordt tevens omringd door ex-profs zoals Tim Smolders, Maarten Martens, Peter Mollez en Carl Hoefkens. De sportieve knowhow is alvast aanwezig in de technische staf van Club NXT. Ondertussen is de competitie in 1B reeds vijf speeldagen ver maar voorlopig kon Club NXT nog geen enkele keer de drie punten pakken. Tegen RWDM, Lierse Kempenzonen en RFC Seraing werd telkens het onderspit gedolven, terwijl de Brugse jonkies wél een gelijkspel konden afdwingen tegen Lommel SK en Union. De actuele balans is dan ook niet meteen indrukwekkend te noemen met amper twee punten op vijftien en de rode lantaarn in 1B. Maar voor Club NXT is het alvast een leerzaam proces en is deze huidige confrontatie met de harde realiteit misschien wel een geschenk uit de hemel.  

SLECHTE CIJFERS 

Voor Club NXT lijkt de overgang naar de zakelijke en professionele context erg moeizaam te verlopen, maar dat is allerminst een schande te noemen. Het team van Rik De Mil bezit namelijk een gemiddelde leeftijd van maar liefst 18,2 jaar, wat bijvoorbeeld meer dan zes jaar onder het algemeen gemiddelde is van 1B. Bij SK Deinze, de 'oudste' ploeg in 1B, is de gemiddelde leeftijd bijvoorbeeld 28,4 jaar. Jonge spelers moeten nu eenmaal altijd leergeld betalen, en dat resulteert in eerste instantie alvast door de bezetting van de laatste plaats in de rangschikking. Maar er zijn nog tal van parameters die aanwijzen dat Club NXT nog veel stappen moet zetten – logisch uiteraard.Zo incasseerde de jonge Brugse ploeg ondertussen al dertien tegentreffers, waarbij enkel Lommel SK – en dat met één gespeelde wedstrijd meer dan Club NXT - nog meer doelpunten slikte. De tegenstanders in 1B kunnen bijgevolg ook gemakkelijk kansen afdwingen tegen Club NXT, want geen elke ploeg uit de competitie moest namelijk meer doelkansen zien af te wenden dan hen. Club NXT telt ook amper vijf gescoorde doelpunten en het laagst aantal afgevuurde pogingen naar het vijandige doel. Nochtans loopt er bij Club NXT nog een serieuze killer voor doel rond, die steeds het maximale puurt uit zijn mogelijkheden in de box.

MISTER 60% 

Drie van de reeds vijf gescoorde Brugse doelpunten, 60% dus, kwamen er namelijk allemaal via Thibo Baeten, de achttienjarige aanvalsleider van Club NXT. Vorig seizoen kon Club Brugge de youngster nog uit de handen houden van gerenommeerde Europese clubs zoals Valencia en Fiorentina door hem een nieuw contract voor te schotelen dat tot 2021 doorloopt. Baeten maakte destijds een grote indruk op het prestigieuze toernooi van Viareggio waar hij drie keer kon scoren in vier wedstrijden, en die veelbelovende lijn trekt hij alvast door in 1B.Thibo Baeten maakte dit seizoen al naam en faam door tegen Union het vroegste doelpunt in 1A én 1B te scoren: na amper acht seconden op de klok kon de rechtsvoetige spits toen zijn eerste professionele treffer vieren en dat allemaal tijdens zijn eerste basisplaats van het seizoen. Daarna bleef coach Rik De Mil volop het vertrouwen geven aan Baeten, waardoor hij in de eerstvolgende twee competitiewedstrijden tegen Lierse Kempenzonen en RFC Seraing opnieuw de weg naar het doel vond.

REGELMATIGSTE SCORENDE SPITS UIT 1B 

Met zijn drie gescoorde doelpunten is Thibo Baeten momenteel de clubtopschutter van Club NXT, maar om de topschutter te worden van 1B heeft de tiener nog veel werk te verrichten. Georges Mikautadze (RFC Seraing) lukte namelijk al een ongezien hoog aantal van twaalf treffers, maar de Fransman met Georgische roots is wél niet efficiënter dan Baeten. De achttienjarige aanvaller van Club NXT puurt namelijk één doelpunt uit drie doelpogingen, en daarmee is Baeten de op één na efficiëntste centrumspits uit 1B, op Dante Vanzeir (Union) na. Bovendien scoort er in 1B geen enkele centrumspits regelmatiger dan Baeten, die een enorm hoog gemiddelde van 0,78 doelpunt per wedstrijd kan voorleggen. Indien Philippe Clement er alsnog een efficiënte centrumspits wil bijhalen, hij hoeft alvast niet ver te zoeken.Baeten bewijst met succes zijn neus voor doelpunten op het professionele niveau, maar ook in andere onderdelen scoort hij hoog in vergelijking met zijn collega-centrumspitsen. Bij de algemene offensieve geslaagde acties moet hij amper drie aanvallers voor zich dulden, terwijl ook zijn aantal dribbels en de efficiëntie daarvan van een hoog niveau zijn. Baeten speelt en scoort zich alvast in de kijker bij Club NXT, en dat kan alleen maar positieve gevolgen hebben voor zijn toekomst bij Club Brugge. Maar als we hem ook ooit effectief in het eerste elftal zullen zien spelen, dat wordt voorlopig nog afwachten. 

POLL: Moet Club Brugge hem een kans gunnen in het eerste elftal?

Eupen boekt makkelijke zege tegen zwak Charleroi

'Tweede Engelse club mengt zich in de strijd rondom Messi'

Kompany spreekt zich uit over de komst van Nilis

Vandaag 28 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 14!

Na een wisselvallige week op het Europese toneel voor de Belgische clubs is het tijd om de aandacht ...

18
{insert image alt}

AA Gent maakt zich zorgen over dramatische Bolat

't Was weer geen leuke avond in Gent: de Buffalo's verloren donderdag nu al hun vierde Europa ...

432

Gisteren 27 November 2020

{insert image alt}

'Inter zet stevige vraagprijs achter naam van Eriksen'

Christian Eriksen heeft dit jaar geen prominente rol afgedwongen bij Internazionale. Toch weigert de ...

35
{insert image alt}

"Club Brugge heeft hetzelfde probleem als Standard"

Club Brugge speelde matig tegen KV Kortrijk, maar won met 1-0. Tegen Borussia Dortmund werd ...

129
{insert image alt}

'Tweede Engelse club mengt zich in de strijd rondom Messi'

Chelsea imponeerde Hakim Ziyech afgelopen zomer al door spelers als Kai Havertz en Timo Werner naar ...

116
{insert image alt}

"De speelstijl van Anderlecht past bij mij"

Bij RSC Anderlecht zijn de zomertransfers een wisselend succes. Eén man kan tot op heden iedereen ...

130
{insert image alt}

Hayen legt uit hoe Muscat voor zijn vertrek bij STVV zorgde

Nicky Hayen neemt het dit weekend met Waasland-Beveren op tegen STVV. Voor de trainer is het een ...

58
{insert image alt}

Eupen boekt makkelijke zege tegen zwak Charleroi

Sporting Charleroi is de weg helemaal kwijt. De Zebra's moesten op bezoek bij KAS Eupen en gingen ...

144
{insert image alt}

'Real Madrid zet oudgedienden in de wachtkamer'

Real Madrid heeft serieuze vraagtekens richting de nabije toekomst. De Spaanse topclub moet binnen ...

113
{insert image alt}

Dure aankoop wil KV Kortrijk verlaten: "Spelen of vertrekken"

Bij KV Kortrijk is niet iedereen tevreden. Zo is er de situatie van de Amerikaanse verdediger ...

141
{insert image alt}

Kompany spreekt zich uit over de komst van Nilis

Luc Nilis mag zich tijdens een soort van stage bewijzen bij RSC Anderlecht. Als hij een meerwaarde ...

224
{insert image alt}

Deinze zwoegt zich voorbij Club NXT

Een moedig Club NXT heeft een nieuwe nederlaag opgelopen in Eerste Klasse B. KMSK Deinze moest wel ...

127
{insert image alt}

'Van de Beek neemt beslissing over bliksemtransfer'

Donny van de Beek werd vrijdagochtend plotseling gelinkt aan een transfer naar Juventus. De ...

129
{insert image alt}

Montanier heeft veel lof voor Kompany en mist sterkhouder

Anderlecht en Standard zijn twee clubs die matig presteren. Philippe Montanier ziet dezelfde ...

145
{insert image alt}

'Zomeraanwinst mag al tijdelijk weg bij Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht krijgt Peter Verbeke veel lof voor zijn zomertransfers, maar tot op heden stellen ...

405
{insert image alt}

"Het niveau ligt echt hoog in de Jupiler Pro League"

Bij Oud-Heverlee Leuven begint de Belgische aanvaller Josh Eppiah zich stilaan door te zetten. Hij ...

148
{insert image alt}

David Villa beschuldigd van seksueel misbruik

David Villa maakte als spits jarenlang furore bij onder meer FC Barcelona, Valencia en recenter New ...

0