De buitenkans van RSCA: ‘Efficiëntie met impact’

De buitenkans van RSCA: ‘Efficiëntie met impact’

Creativiteit loont. Met beperkte financiële middelen moest Peter Verbeke er zien in te slagen om de huidige spelersselectie van RSC Anderlecht te versterken. Met de komst van Josh Cullen lijkt de Head of Sports van Sporting alvast een goede zaak gedaan te hebben.


ZOEKEN OP ZES

Marco Kana, Peter Zulj, Albert Sambi-Lokonga, … Dit seizoen maakte het trio bij RSC Anderlecht geen onvergetelijke indruk op de positie van nummer zes. De enige die daar vooralsnog wél een impact kon maken, is Adrien Trebel. De statistieken van de Fransman met drie assists en twee doelpunten zijn indrukwekkend, waarmee hij zich in de top tien schaart van de meest beslissende spelers uit de Jupiler Pro League. Maar ook zijn ervaring, werklust en efficiëntie zijn karakteristieken die de meerwaarde van Trebel alleen maar benadrukken in het elftal van Sporting, iets wat niet niet meteen gezegd kan worden over Kana, Zulj en Sambi Lokonga.



De rehabilitatie van Trebel, die al meermaals werd afgeschreven op Neerpede, krijgt nu echter een jammerlijke stagnatie. Maandag onderging de roodharige middenvelder namelijk een operatie aan de linkerknie waardoor coach Vincent Kompany twee tot drie maanden niet meer kan rekenen op zijn belangrijke pion – misschien wel dé belangrijkste van zijn team. Gelukkig toverde Head of Sports Peter Verbeke op de laatste dag van de voorbije transfermercato ene Josh Cullen uit z'n hoed. De 24-jarige Ierse international toont veel gelijkenissen met Trebel, zowel op het gebied van fysieke capaciteiten, voetballend vermogen, grinta en mentaliteit.

GEEN MAKELAARSDEAL

Josh Cullen was een vaste klant bij de U19 en U21 van Ierland en telt vandaag twee A-caps voor zijn land. Sinds zijn negende levensjaar voetbalde de middenvelder bij West Ham United, waar hij in totaal tien officiële wedstrijden afwerkte, en – als we de geluiden van over Het Kanaal mogen geloven – nooit ontgoochelde. Desondanks werd Cullen al drie keer op tijdelijke basis gestald bij lager aangeschreven clubs zoals Bradford, Bolton en Charlton. In de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen probeerde Cullen zich in de gratie te spelen van West Ham-coach David Moyes maar die had echter geen plannen met de 24-jarige middenvelder.

Vorig seizoen werkte Cullen een aardig seizoen af in de Championship bij Charlton, waardoor een handvol clubs interesse toonden om hem (op huurbasis) over te nemen van The Hammers. De aanwezigheid van Vincent Kompany, nog steeds een gerenommeerde naam in Engeland, zal Cullen wellicht definitief over de streep gehaald hebben. Maar nog belangrijker is dat de scoutingcel van Anderlecht én de technische staf volledig overtuigd waren over de kwaliteiten en het potentieel van de nieuwste aanwinst. 



Toch is de transfer van Josh Cullen nu alvast een positief verhaal bij Sporting. In het verleden was Paars-Wit vooral aangewezen op spelersmakelaars en tussenpersonen, wat een gezonde en rationele visie duidelijk in de weg stond. De grote invloed van makelaars in het verleden zorgden er bijgevolg voor dat de loonkosten en commissies buitenproportioneel werden, waardoor het nieuwe bestuur vandaag een grote schuldenput moet zien te delven. Cullen kwam er op voorspraak van de scouting, die hem al maandenlang op het spoor zat. Het was ooit anders. RSCA is op de goede weg, maar heeft nog veel tijd nodig.

DIRECTE IMPACT 

Anderlecht legde hem meteen vast voor drie jaar, maar men hoopt op Neerpede bovenal dat de Ierse international een directe impact kan maken op het eerste elftal. De eerste voortekenen zijn alvast erg veelbelovend. Op zijn positie was Cullen vorig seizoen namelijk één van de betere spelers uit de Championship, en toonde hij meermaals zijn veelzijdigheid aan. Bij Charlton was Cullen namelijk vaak te vinden op de nummer zes, maar hij heeft ook de kwaliteiten om iets hoger op het veld geposteerd te worden. Dankzij zijn groot voetballend vermogen acteerde Cullen bijvoorbeeld ook meermaals als spelverdeler bij Charlton.



Maar bovenal: Josh Cullen brengt de nodige grinta mee naar het Lotto Park, iets wat de ploeg van Vincent Kompany toch wel ontbreekt als we afgaan op de voorbije wedstrijden. Het verschil qua beleving en enthousiasme in de recente topaffiche tegen Club Brugge was in die optiek bijvoorbeeld erg groot. Bovendien beschikt Cullen over een groot loopvermogen en is hij tevens niet schuw om te knokken en zijn mannetje te staan in de rechtstreekse duels. Zijn fysieke capaciteiten spreken ook in zijn voordeel: Cullen legde naar verluidt fenomenale tests af en zou vandaag reeds speelklaar zijn. En dat opent alvast perspectieven voor de eerstvolgende competitiematch tegen OH Leuven, en al zeker nu Adrien Trebel enkele maanden in de lappenmand te vinden is.

EFFICIËNTE CULLEN

In de Championship bleek Josh Cullen vooral een érg efficiënte speler te zijn, en dat zowel op het defensieve als offensieve vlak. De nadruk bij Cullens recente prestaties was vooral verdedigend georiënteerd, gezien hij per wedstrijd meer defensieve dan offensieve acties verrichtte – ook al betreft het slechts één actie verschil in beide compartimenten.

In beide onderdelen was Cullen overigens ook uitermate efficiënt bij Charlton. Met een fraaie 64% aan geslaagde defensieve acties prijkte hij namelijk in de top vijf van de centrale middenvelders uit de Championship. Met die hoge mate van accuraatheid in de verdedigende acties zou Cullen trouwens ook de meest efficiënte centrale middenvelder zijn in de huidige équipe van Anderlecht.



Bij de offensieve acties was Cullens accuraatheid procentueel lager dan zijn defensieve acties, maar in vergelijking met de andere centrale middenvelders in de Championship, scoorde Cullen opmerkelijk hoog met een tweede plaats in dat onderdeel. Als we die vergelijking doortrekken naar de huidige verdedigende/centrale middenvelders van Anderlecht, dan wordt Cullen vandaag enkel afgetroefd door Marco Kana.

Ook in de zuivere passing kan Cullen mooie statistieken voorleggen, waardoor hij in combinatie met zijn grinta, inzet, efficiëntie én voetballend vermogen van groot belang kan worden bij Sporting. Vorig seizoen passte Cullen namelijk aan een accuraatheid van 84%, waarmee hij zich in de top tien schaarde van de centrale middenvelders uit de Championship. Bij Anderlecht zou hij daarmee zeker niet uit de toon vallen, en dat is alvast één belangrijke parameter waarmee Cullen zich in de gratie van coach Kompany kan spelen.

POLL: Wordt Cullen een meerwaarde bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

165
165
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

144
144
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

438
438
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

69
69
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

160
160
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

460
460
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

149
149
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

387
387
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

258
258
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

133
133
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

169
169
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

97
97
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

326
326
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

130
130
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

71
71