XI om naar uit te kijken: nieuwe gezichten in de JPL

XI om naar uit te kijken: nieuwe gezichten in de JPL

Deadline Day viel dit jaar later dan normaal, maar de ontknoping van het transferseizoen stelde niet teleur. Zo mochten we op de laatste dag van de koopjesperiode weer nog tal van nieuwe gezichten verwelkomen in de Jupiler Pro League, waaronder ook een aantal oude bekenden. Wij stellen graag de opvallendste figuren aan u voor aan de hand van onderstaand elftal.


GK: Marko ILIC (KV Kortrijk)
Geen vers bloed tussen de palen op Deadline Day, en dus lichten we maar de doelman uit die het laatst neerstreek in ons land. KV Kortrijk haalde midden september Marko Ilic in huis, die het voorlopig moet stellen met een rol als back-up voor Adam Jakubech. Vermits hij slechts gehuurd wordt, is het na dit seizoen echter allicht de beurt aan de 22-jarige Serviër. Daar doorliep de 1 meter 91 lange Ilic, die een contract voor vier seizoenen tekende, alle nationale jeugdelftallen. Een wissel voor de toekomst dus.

RA: Laurent JANS (Standard)
Standard nam begin september al afscheid van Mergim Vojvoda, maar het duurde tot het absolute slot vooraleer de Rouches een vervanger vonden. In de tussentijd greep Collins Fai dan ook zijn kans rechts achterin, dus het is nog maar de vraag of Laurent Jans wel in de ploeg komt. De 28-jarige Luxemburger, die daar aanvoerder is met 64 caps achter de kiezen, mocht gratis beschikken bij FC Metz. Als speler van Waasland-Beveren tussen 2015 en 2018 goed voor drie doelpunten en negen assists in 108 duels.



CV: Andreas HANCHE-OLSEN (AA Gent)

AA Gent pakte het probleem centraal achterin aan met de komst van Andreas Hanche-Olsen, een 23-jarige Noor die voor net geen miljoen overkomt van Stabaek. Daar schopte hij het op jeugdige leeftijd reeds tot kapitein, wat hem recent nog een eerste zitje op de bank bij het nationale team opleverde. Voorgesteld als snel, vinnig en wendbaar, samen met een kwaliteitsinjectie qua voetballend vermogen precies wat de Buffalo's nodig hebben. Alleszins jong maar ervaren – en tevens gewild door Standard.

CV: Jérémy GELIN (Antwerp)
Antwerp koos dan weer voor Jérémy Gelin om de defensie op te waarderen. De 23-jarige Fransman, zonder aankoopoptie gehuurd van Stade Rennes, is helaas niet de beoogde linkspoot die de opbouw moest helpen verbeteren. Toch vormt hij allicht vooral in balbezit een meerwaarde in het trio van Ivan Leko. Niet de allergrootste, maar een pittige kerel en iemand die met 84 optredens voor Rennes én tal van jeugdselecties voor Les Bleus mooie adelbrieven kan voorleggen. Een optie op het middenveld ook.

LA: Jordan LUKAKU (Antwerp)
Door de verbanning van Didier Lamkel Zé en blessures van Simen Jukleröd en Manuel Benson zat de Great Old op links recent wat in de problemen. Hoewel die eerste twee weer beschikbaar zijn, verraste Luciano D'Onofrio nu vriend en vijand met Jordan Lukaku. De achtvoudig Rode Duivel wordt mét optie gehuurd van Lazio, waar hij de afgelopen jaren wat op een zijspoor was beland. Op de Bosuil moet de nog steeds pas 26-jarige vleugelback, ideaal voor Leko zijn systeem, zijn carrière nieuw leven inblazen.



CM: Josh CULLEN (Anderlecht)

Behalve een eventuele opvolger van Jérémy Doku werd bij Anderlecht niemand meer verwacht, maar met Josh Cullen haalde Paars-Wit alsnog een polyvalente middenvelder in huis. De 24-jarige Ier brak nooit door bij West-Ham, maar beschikt volgens Peter Verbeke wel over tal van kwaliteiten. Daaronder een groot loopvermogen, felle inzet, goede pass en prima mentaliteit – en uiteraard een goedkoop prijskaartje. Samen met zijn kleine gestalte doet de omschrijving ons alvast denken aan Adrien Trebel.

CAM: Bruno XADAS (Moeskroen)
Ook bij de mindere goden in onze competitie viel nog wat te beleven, zij het wel in beperktere mate. Moeskroen kon als hekkensluiter evenwel niet zomaar stilzitten op Deadline Day en weekte zo Bruno Xadas los bij Braga. Een fraaie aanwinst, want de 22-jarige Portugees en voormalig jeugdinternational werd daar ooit nog een grote toekomst voorspeld. De linksvoetige huurling heeft alleszins alle nodige troeven in zijn arsenaal om op Le Canonnier in de voetsporen van ex-spelmaker Aleix Garcia te treden.

LB: Noa LANG (Club Brugge)
Club Brugge wachtte de laatste dag van de mercato af om toe te slaan met Noa Lang, voor zes miljoen – volgende zomer te betalen – opgepikt bij Ajax. De 21-jarige winger, vaste klant bij Jong Oranje, stond er nochtans geboekstaafd als een enorm talent. Dat ze hem in Amsterdam niet graag zien vertrekken zegt tenslotte genoeg, al vallen er door zijn naar verluidt nogal lastige karakter tevens andere geluiden te rapen. Hoe dan ook een potentiële smaakmaker in ons land, met een actie én scorend vermogen.



RB: Nana AMPOMAH (Antwerp)
Door zijn link met Philippe Clement kwam ook Nana Ampomah ter sprake in Brugge, maar straks zien we de 24-jarige Ghanees dus bij Antwerp terug. Dat huurt hem mét optie van Fortuna Düsseldorf, waar hij zijn etiket van bijna drie miljoen nooit wist te rechtvaardigen. Daarvoor was de vinnige aanvaller bij Waasland-Beveren echter goed voor 19 goals en 11 assists in 88 duels. Als hangende spits, een rol die Leko eveneens aan oude bekende Abdoulay Diaby wou geven, vindt hij die vorm wie weet wel terug.

SP: Paul MUKAIRU (Anderlecht)
De historische opbrengst voor Doku dient vooral om de putten te vullen, maar dat neemt niet weg dat de dribbelkont vervangen moest worden. Anderlecht besloot daarom om Paul Mukairu te huren, mét een aankoopoptie van 2,5 miljoen. Op papier is de 20-jarige Nigeriaan een spits, maar net als Mustapha Bundu kan hij eigenlijk overal voorin uit de voeten. Vincent Kompany kruist evenwel vooral de vingers dat de ruwe diamant, wiens profiel en atletisch vermogen beloftevol ogen, sneller volop inzetbaar is.

SP: Lukasz TEODORCZYK (Charleroi)
Eindigen doen we met iemand die ze in het Lotto Park maar al te goed kennen. Dit seizoen valt Lukasz Teodorczyk echter zowaar in een truitje van Charleroi te bewonderen. De voormalige topschutter, die Anderlecht na 45 treffers en negen assists in 93 matchen door een achterpoortje verliet, wordt voor een jaar gehuurd van Udinese en is ongetwijfeld gebeten op revanche. Al blijft het natuurlijk eerst wel afwachten of de 29-jarige Pool zijn plaats kan afdwingen in de geoliede machine van Karim Belhocine.

POLL: Van welke veldspeler verwacht u dit seizoen het meest?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

19
19
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

34
34
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

22
22
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

170
170
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

132
132
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

79
79
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

193
193
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

105
105
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

194
194
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

242
242
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

505
505
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

514
514
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

229
229
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

83
83