Deadline Day rapport: hoe brachten de topclubs het er vanaf?

Deadline Day rapport: hoe brachten de topclubs het er vanaf?

De gekte zit er weer op. Transfer Deadline Day, voor de gelegenheid verlaat naar 5 oktober, bracht zoals gewoonlijk een pak transfers teweeg. Nu de actie achter de rug ligt, nemen wij dan ook de tijd om een eerste balans op te maken. Hoe brachten de zeven Belgische topclubs het er vanaf op de slotdag van de mercato, enigszins rekening houdend met hun verrichtingen eerder deze zomer?


CLUB BRUGGE: 8/10
Beginnen doen we met de landskampioen, die zich de afgelopen maanden opvallend koest hield. Stilte voor de storm, zo leek het, al blies de wind uiteindelijk maar van één kant. Noa Lang, gehuurd met een verplichte aankoopoptie van maar liefst zes miljoen, waaide over vanuit Amsterdam. Een straffe stunt, want de 21-jarige winger wordt in Nederland toch aanzien als een groot talent – mét een handleiding weliswaar. Vermits Emmanuel Dennis en Krépin Diatta gewoon op post bleven, oogt de spoeling op de flanken zo plots een pak dikker. Achterin, op het middenveld en zelfs diep in de spits kwam er dan weer niks bij. Dankzij de evolutie van Youssouph Badji, hernieuwde hoop in Michael Krmencik en het vertrouwen in de eigen jeugd, bestond de prioriteit in Jan Breydel echter voornamelijk uit het behoud van de sterkhouders. In die zin is de missie van Blauw-Zwart, nog steeds dé uitgesproken titelfavoriet, meer dan geslaagd.



CHARLEROI: 7/10
De voornaamste uitdager is momenteel geen klassieke concurrent, maar wel Charleroi. Al kregen de ambities van de Karolo's mogelijk een knauw met de verkoop van Maxime Busi, die wel wederom een uiterst fraaie som – ruim zeven miljoen – opleverde. Afwachten of nieuwe rechtsachter Jules Van Cleemput het gat dat hij nalaat in de solide defensie kan vullen. Voorin werd dan weer uitgepakt met Saido Berahino en vooral voormalig Anderlecht-topschutter Lukasz Teodorczyk, respectievelijk met en zonder aankoopoptie gehuurd van Zulte Waregem en Udinese. Karim Belhocine gaat zo ineens van schaarste naar luxe in zijn voorhoede, waar Kaveh Rezaei en Shamar Nicholson nochtans prima aan het seizoen waren begonnen. De vraag is dan ook of de Zebra's zich wel op de juiste profielen focusten, met andere pijnpunten die niet werden aangepakt. De kern blijft zo toch vrij dun om mee te doen voor de prijzen.



STANDARD: 7/10
Een plek in PO I is dan weer niet te hoog gegrepen, hoewel Standard stilaan eveneens over goede papieren beschikt. Ondanks de exodus die werd gevreesd op Sclessin, bleven steunpilaren zoals Zinho Vanheusden, Samuel Bastien en Selim Amallah immers ook op de slotdag trouw aan de Rouches. Alleen rond Bastien en Kostas Laifis leek even nog iets te bewegen, maar uiteindelijk verloren de Luikenaars dus geen enkele pion. Tel daarbij nog het ontluikend talent van Nicolas Raskin en co, en misschien zijn lastminute aanwinsten als Laurent Jans en Eddy Sylvestre wel voldoende. Die eerste moet het vertrek van Mergim Vojvoda opvangen, de tweede al dan niet samen met Mehdi Carcela voor creativiteit zorgen. Voorin was het huiswerk al af met de komst van Jackson Muleka, zowat de enige toptransfer – die wel reeds uitviel. Een degelijke zomer gezien het budget, maar sterker kunnen we de selectie ook niet noemen.



ANTWERP: 8/10
Luciano D'Onofrio deed zijn reputatie als deadline-specialist weer alle eer aan. Antwerp haalde maar liefst vier versterkingen in huis, met alleen Guy Mbenza die definitief werd overgenomen van Cercle Brugge. Geen grote naam, wel de broodnodige back-up voor Dieumerci Mbokani. Jérémy Gelin, helaas geen linkspoot, moet dan weer voor het gewenste voetballend vermogen achterin zorgen. In zijn huur zit geen aankoopoptie, wat bij Jordan Lukaku en Nana Ampomah wél het geval is. Of de Great Old met Simen Jukleröd in de rangen echt nood had aan de stunt met de linksback, zal echter moeten blijken. Lukaku en Ampomah, die al langer in de pijplijn zat en net als eerdere huurling Christian Benavente op diverse posities voorin uit de voeten kan, lijken alleszins best geschikt voor Ivan Leko zijn systeem. De vraag is wel wat er nu met Didier Lamkel Zé moet gebeuren, maar op de Bosuil zijn ze allicht tevreden.



ANDERLECHT: 7/10
Het was een lastige zomer in het Lotto Park, waar nieuwbakken sportief directeur Peter Verbeke zowel schone kuis moest houden áls met een beperkt budget voor versterking zorgen. Die eerste missie mag grotendeels geslaagd worden genoemd, voor het tweede deel van zijn opdracht greep Paars-Wit weer terug naar vrij veel huurlingen. Al bedong het op Paul Mukairu, die samen met topaankoop Mustapha Bundu het vertrek van Jérémy Doku moet opvangen, een aankoopoptie. Het afscheid van de tiener is zuur, maar Anderlecht sleept wel een astronomisch bedrag in de wacht en maakt zo toch een goede beurt. Zeker omdat er in allerijl nog een vervanger werd gevonden. Ook middenvelder Josh Cullen, die wél definitief overkomt van West Ham, getuigt van inzicht in de zwaktes van de groep. Of het sportief ook iets oplevert, is nog een ander paar mouwen. Het gestage herstel lijkt evenwel voorzichtig ingezet.



KRC GENK: 6/10
Genk verkoos haar huiswerk vroeger klaar te hebben, en dus viel er maandag weinig te beleven in de Luminus Arena. Enerzijds levert dat de Limburgers een pluim op, anderzijds had Jess Thorup misschien stiekem toch nog op wat vers bloed gehoopt. Dimitri de Condé en co rekenen er echter vooral op dat de vele aankopen in de voorbije mercato's stilaan beginnen te renderen, liefst met Bastien Toma als draaischijf. Gelukkig hielden ze het been stijf toen Marseille in de late uurtjes kwam aankloppen voor Joakim Maehle, die net als Jhon Lucumi zoals beloofd dus geen andere oorden opzocht. De overbodige Casper De Norre mocht wel nog richting OH Leuven vertrekken, maar aan uitgaande zijde leed Genk zo alvast geen schade. Aan de andere kant besloot het geen paniekvoetbal te spelen, een begrijpelijke visie. Afwachten of de huidige kern in staat is om, na een 10 op 24, de verhoopte remonte in te zetten.



AA GENT: 6,5/10
Min of meer hetzelfde verhaal bij AA Gent, dat met één puntje minder nog slechter aan het seizoen is gestart. De rol van Maehle werd daar vervuld door Roman Yaremchuk, die zijn transferverzoek wel een pak krachtiger indienden en op een 'njet' van Michel Louwagie en Ivan De Witte botste. Ook zij lieten de centen, verdiend aan Jonathan David, al vroeger rollen en lieten Deadline Day dus grotendeels aan zich voorbijgaan. Al besloten de Buffalo's met Andres Hanche-Olsen wel nog op de valreep iets te doen aan het probleem in de achterhoede. Hoewel ze uiteraard niet kunnen blijven kopen, had er zo gerust nog een poging mogen plaatsvinden om het elftal van Wim De Decker van wat meer creativiteit – waar het vaak toch aan mankeert – te voorzien. In de Ghelamco Arena kruisen ze evenwel eveneens vooral de vingers dat de eerdere investeringen, waar intussen enkele lichtpuntjes opdoken, hun draai vinden.


POLL: Wie deed volgens u de beste zaakjes op Deadline Day?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

106
106
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

131
131
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

142
142
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

50
50
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

168
168
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

182
182
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

194
194
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

732
732
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

672
672
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

70
70
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

204
204
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

116
116
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

455
455
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

56
56
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

716
716