Teo en Diaby: 'Nostalgie op de Bosuil'

Foto: Teo en Diaby: 'Nostalgie op de Bosuil'

Arme Dieumerci Mbokani. Wegens het gebrek aan andere centrumaanvallers moet de Congolese spits bij Antwerp FC voorlopig de aanvallende werkdruk op z'n eentje dragen. Maar geen nood. The Great Old wordt namelijk gelinkt aan de komst van Lukasz Teodorczyk en Abdoulay Diaby, twee spitsen die voorheen een grote impact maakten in de Jupiler Pro League. 

ANTWERP-FANS MOETEN WACHTEN

De huidige transferperiode loopt nog tot en met 5 oktober, en verschillende clubs uit de Jupiler Pro League hopen zich tegen dan nog danig te kunnen versterken. Vooral bij Antwerp FC wordt er nog een groot transferoffensief verwacht, met name in het aanvallend compartiment. Coach Ivan Leko riep in de pers al openlijk om nog wat extra versterking – wat logisch is gezien de recente prestaties en resultaten - maar voorlopig blijft het op transfervlak vooralsnog kalm op de Bosuil, ondanks de recente aankondiging van Cristian Benavente. Ondertussen tikt de klok onverstoord verder.

De Kroaat kreeg eerder nochtans meerdere nieuwe gezichten voorgeschoteld met Pieter Gerkens, Alireza Beiranvand, Frank Boya, Nill De Pauw, Jean Butez, Birger Verstraete en Jae-ik Lee, maar met enkel deze nieuwkomers wordt het voor The Great Old erg moeilijk om dit seizoen definitief de aansluiting te vinden met de Belgische top. En dat beaamde ook het thuispubliek in Deurne-Noord tijdens de laatste match op de Bosuil, toen de namen van “Hoedt” en “Ivo” luidop werden gescandeerd.De Antwerp-fans zullen nog wat geduld moeten uitoefenen, maar general manager Sven Jaecques liet alvast weten dat er weldra nog enkele inkomende offensieve transfers verwacht mogen worden. Drie tot vier nieuwe spelers zelfs, die volgens Jaecques de kwaliteit in de kern gevoelig gaan verhogen. Volgens verschillende media zou de Antwerpse shortlist drie profielen bevatten: een centrale verdediger, een vleugelspeler en een centrale spits. 

NIEUWE NUMMER NEGEN

Vooral op de positie van centrale spits is vers bloed van cruciaal belang, want Ivo Leko heeft met Dieumerci Mbokani amper één zuivere centrumaanvaller tot zijn beschikking, al kan de 20-jarige Bruny Nsimba ook op deze plaats uit de voeten. Maar dan nog de centrale aanvallende spoeling erg dunnetjes, zeker na het vertrek van Jonathan Bolingi naar het Turkse Ankaragücü, al zou de Congolese spits nooit een grote rol van betekenis hebben gespeeld bij The Great Old.

Op zoek naar een nieuwe spits dus, en Gazet van Antwerpen poogde in een interview met Jaecques alvast wat informatie los te weken. De general manager werd geconfronteerd met de geruchten over Abdoulay Diaby en Lukasz Teodorczyk, twee centrumspitsen die in de Jupiler League reeds hun strepen verdienden bij respectievelijk Club Brugge en RSC Anderlecht, maar Jaecques gaf evenwel geen commentaar over beide dossiers. En da's wel opvallend gezien hij wél de eventuele komst van Marouane Fellaini en Junior Edmilson stellig ontkende ...Hoe dan ook zou een extra spits een geschenk uit de hemel betekenen voor Ivan Leko, die dan eindelijk zijn 3-5-2 systeem ten volle kan perfectioneren met twee zuivere aanspeelpunten. Ook Dieumerci Mbokani zou een slaak van opluchting slaan, want met amper twee treffers in het huidige seizoen is zijn doelpuntenoogst voorlopig niet bepaald indrukwekkend te noemen. Een tweede kwalitatieve spits kan bijgevolg de werklast van de Congolees verlichten, waarna Mbokani terug frisser tevoorschijn kan komen in de zestien van de tegenstander. 

LUKASZ TEODORCZYK

Met een extra optie in de voorhoede zou de Antwerpse doelpuntenproductie gevoelig kunnen toenemen. Lukasz Teodorczyk bewees bij RSC Anderlecht alvast goed de weg naar het doel te vinden met maar liefst 45 stuks in 93 officiële wedstrijden. In het Paars-Witte kampioenenjaar 2016/2017 scoorde de mediaschuwe Pool zelfs 22 competitiedoelpunten, een prestatie die al zijn opvolgers bij Anderlecht nooit meer konden herhalen.

In dat succesvolle seizoen 2016/2017 speelde Teodorczyk logischerwijze een belangrijke rol in de titelwinst met een hoog doelpuntengemiddelde van 0,6 treffer per wedstrijd. Bovendien vloog zowat één op vijf doelpogingen tegen de netten van de tegenstander. Het jaar nadien, het seizoen van de machtsovername door Marc Coucke, liep het echter minder voor de aanvaller – net zoals voor de volledige ploeg van Sporting trouwens.De Pool werd toen steeds vaker gehekeld door de eigen achterban en ook de nationale media nam zijn minder aantal gescoorde doelpunten danig op de korrel. Desondanks lukte Teodorczyk alsnog 15 competitietreffers op 33 wedstrijden. Zijn doelpuntenfrequentie bevond zich nog steeds op een erg knappe 0,52 per wedstrijd en zijn omzetting van kansen naar doelpunten op 17%. Op vlak van kwantiteit en efficiëntie qua doelpunten was het toen zeker geen rampjaar voor de Pool. En alleen al op basis hiervan zou Teodorczyk toch een serieuze meerwaarde kunnen betekenen voor Antwerp FC. 

ABDOULAY DIABY

Zijn grote doelpuntenproductie ten spijt, zou Lukasz Teodorczyk toch niet dé ideale spits zijn voor Antwerp FC. Volgens verschillende bronnen zou Antwerp namelijk mikken op een meer beweeglijke en snelle spits, een profiel waar de statische de Pool niet meteen aan beantwoordt. Abdoulay Diaby, de ex-spits van Club Brugge, heeft daarom meer kans op een verhuis richting Deurne-Noord. 

De 29-jarige Malinees scoorde bij Moeskroen en Club Brugge reeds 35 doelpunten in 88 Belgische competitiewedstrijden, én hij werkte op Jan Breydel al één seizoen samen met Ivan Leko. In die ene  jaargang onder de Kroatische coach vond Diaby erg makkelijk de weg naar het doel met 0,61 treffer per wedstrijd. Daarmee scoorde hij zelfs regelmatiger dan Lukasz Teodorczyk in zijn beide seizoenen bij RSC Anderlecht, al was Diaby toen niet altijd een basisspeler. Diaby koppelt dat scorend vermogen ook aan een hoge mate van beweeglijkheid én snelheid, waardoor hij beschouwd kan worden als een meer moderne aanvaller dan de eerder immobiele Teodorczyk. Nadat Diaby in 2018 Club Brugge inruilde voor Sporting Lissabon, zit zijn sportieve carrière ietwat in het slop waardoor een sportieve herlancering zich opdringt. Voorlopig zou Diaby echter een terugkeer naar België nog wat afhouden want hij wil op financieel vlak liever niet te veel inleveren.

D'ONOFRIO AAN ZET

5 oktober is niet zo veraf meer, maar Luciano D'Onofrio maakt zich allerminst zorgen. De sportieve baas op de Bosuil beschikt over een groot arsenaal aan onderhandelingstactieken en hij weet dat de beste koopjes gedaan kunnen worden naarmate de transferdeadline nadert. Bij Antwerp FC vertrouwen ze dan ook volledig op de expertise van de Italo-Belg, die wellicht weer enkele fraaie zaken zal kunnen realiseren op de transfermarkt. Of hij Lukasz Teodorczyk en/of Abdoulay Diaby zal aantrekken, dat zal D'Onofrio vandaag zelf nog niet met zekerheid kunnen zeggen. Maar dat Ivann Leko op z'n wenken bediend zal worden, dat lijkt ons alvast duidelijk. En dat misschien met een grotere naam of betere kwaliteiten dan Teodorczyk en/of Diaby ...

POLL: Welke spits moet Antwerp halen?

<

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2218
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Club lonkt naar United, RSCA kondigt Larsen aan

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

61

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

204
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

96
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

148
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

329
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

138
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

144
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

173
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

46
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

95
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

76
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

508
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

108
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

133
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

214
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

300