De twijfels van Hein: 'Eén van de vier droomcoaches'

Foto: De twijfels van Hein: 'Eén van de vier droomcoaches'

Er hangt spanning in de lucht in de Ghelamco Arena. Ondertussen gaat er geen week voorbij dat Hein Vanhaezebrouck getipt wordt als de volgende hoofdcoach van AA Gent. Die geruchten worden niet bevestigd door Vanhaezebrouck en zelfs ontkend door CEO Michel Louwagie. Maar voorzitter Ivan De Witte heeft uiteraard ook nog z'n zegje. 

VIJGEN NA PASEN

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar zouden Michel Louwagie en Ivan De Witte vandaag geen spijt hebben van het vroege ontslag van coach Jess Thorup? De Deense ex-hoofdcoach van AA Gent maakte inderdaad geen al te beste competitiestart met twee nederlagen op rij tegen Sint-Truiden en KV Kortrijk, maar zijn opvolgers Laszlo Bölöni en Wim De Decker (ad-interim) brengen nu ook niet meteen veel beterschap bij de Buffalo's. De sfeer is vandaag dan ook niet opperbest in de Ghelamco Arena. De spelers lieten al vaak ontevreden van zich horen, de resultaten en prestaties zijn dramatisch, de lappenmand ligt overvol. En als ook zelfs de 'brave' supporters zich beginnen roeren, …Vorig seizoen loodste Jess Thorup zijn ploeg nog naar een onverhoopte maar verdiende tweede plaats in de Jupiler Pro League, wat hij tevens deed in combinatie met aanvallend en attractief voetbal. Maar de eeuwige perfectionist Ivan De Witte – wat overigens een goede eigenschap is – focuste zich té veel op de werkpunten van de rationele en koele Thorup. Vorig jaar liep het bijvoorbeeld buitenshuis te lastig en stond de defensieve organisatie niet op punt. Het jaar daarvoor riep De Witte zijn coach al eens op het matje omdat een korte broek in de dug-out niet resoneert met het imago van AA Gent, en ook de verloren bekerfinale tegen KV Mechelen ligt de AA Gent-preses nog zwaar op de maag.

4 DROOMCOACHES

De sportieve malaise even terzijde, is het voor De Witte misschien even belangrijk dat hij een goede persoonlijke band onderhoudt met zijn coaches waarmee hij urenlang diepgaand kan praten en filosoferen, het liefst bij een goed glas rode wijn in een leuke setting te Latem. Maar die levensstijl of -gedachte past nu niet meteen bij de asceet Jess Thorup: een koelbloedige Scandinaviër. De welbespraakte levensgenieter Laszlo Bölöni paste wél in dat profiel, net zoals nog een viertal andere coaches. Georges Leekens, Michel Preud'homme, Trond Sollied en Hein Vanhaezebrouck: amper vier trainers pasten in het verleden compleet in het veeleisende plaatje van De Witte. Het viertal bezorgde AA Gent prijzen en/of mooi voetbal, én had bovendien een persoonlijke klik met voorzitter Ivan De Witte.Het is dan ook allerminst toevallig dat enkel Hein Vanhaezebrouck (meer dan drie seizoenen), Georges Leekens (drie seizoenen) en Michel Preud'homme (twee seizoenen) onder het bewind van Ivan De Witte en Michel Louwagie bij AA Gent de langst regerende hoofdcoaches zijn in de Arteveldestad. Laszlo Bölöni moest normaliter dat rijtje aanvullen, maar zijn tactische visie strookte totaal niet met de eigen Buffalo-identiteit. Oorspronkelijk heerste er binnenskamers al enige scepsis over de komst van de Roemeen, maar toch was De Witte overtuigd van zijn keuze. Helaas voor de voorzitter bleek dat aldus een miscast van formaat te zijn en weerklinkt de naam van Hein Vanhaezebrouck steeds luider in en rond de Ghelamco Arena.

GEEN 'DIRECTE' TERUGKEER 

De algemene verwachting is dat Hein Vanhaezebrouck bij de Buffalo's het stokje zal overnemen rond de eerstkomende jaarwisseling, want de ex-coach van onder meer KV Kortrijk, KRC Genk, AA Gent en RSC Anderlecht onderging recentelijk een ingreep waardoor hij enkele maanden onbeschikbaar is. Zondagavond gaf Vanhaezebrouck zélf een reactie op de geruchten bij Play Sports. “Ik heb De Witte voor het laatst gesproken toen ik net twee weken in dienst was bij Anderlecht. Dat is ondertussen al drie jaar geleden. En daarbuiten heb ik niemand van AA Gent gesproken. Een directe terugkeer? Neen, dat is gewoon uitgesloten”, was hij erg duidelijk. Let daarbij wel op de duidelijke nuance van “een directe terugkeer”. Met de nadruk op direct.

Nog vooraleer Vanhaezebrouck bovenstaande reactie gaf bij Play Sports, viel in de recentste editie van De Zondag nochtans te lezen dat Ivan De Witte hem toch al eerder probeerde te overtuigen voor een terugkeer. De West-Vlaming zou volgens hetzelfde medium namelijk persoonlijk nog twijfelen over een eventuele comeback, die naar eigen zeggen trouwens niet voor meteen zou zijn. De voorzitter van AA Gent zal naast Hein Vanhaezebrouck ook nog Michel Louwagie moeten overtuigen, die niet meteen gewonnen is voor het idee van zijn ex-coach als nieuwe toekomstige T1. “Wim (De Decker, nvdr.) levert goed werk”, verklaarde Louwagie maandag aan VTM Nieuws. “Neen, we zoeken geen andere coach. Hein Vanhaezebrouck? Kijk, ik begrijp dat men 'langs alles kanten' namen van coaches zoekt, maar dat is niet aan de orde.” 

Duidelijke taal van de doorwinterde Louwagie, maar ook zeker geen absolute waarheid. In het verleden namen de Gentse decions makers wel vaker een loopje met de beschermende verklaringen over hun toen toenmalige coaches. Dat is geen verwijt naar De Witte en Louwagie, maar gewoon eigen aan de moderne voetbalwereld. Trouwens, Wim De Decker werd vorige zomer aangetrokken met een erg duidelijke functieomschrijving: die van assistent-trainer. 

HEIN VERLIEST MOMENTUM 

Toch lijkt het wel erg logisch en realistisch te zijn dat Ivan De Witte zal doordrukken voor de komst van Hein Vanhaezebrouck, één van de weinige coaches waarmee hij een persoonlijke band onderhoudt, alsook dezelfde humor én liefde voor academische kennis mee deelt. Bovendien wist Vanhaezebrouck in het verleden al erg fraaie sportieve resultaten neer te zetten bij AA Gent. Maar het even logisch dat de 56-jarige coach ook twijfelt over een rentree naar de Ghelamco Arena. Sinds zijn ontslag bij RSC Anderlecht in december 2018, kwam Vanhaezebrouck namelijk niet meer aan de bak als hoofdcoach. De geboren Kortrijkzaan werd in die tijd  (al dan niet concreet) gelinkt aan een avontuur bij Amiens SC, Feyenoord, Sporting Charleroi en Antwerp FC, maar tot een effectieve overgang kwam het echter nooit. Straks zal Vanhaezebrouck al twee jaar clubloos zijn, en verliest hij steeds meer het momentum na zijn knappe verwezenlijkingen bij onder meer KV Kortrijk en AA Gent. 

TWEE SLEUTELFIGUREN 

En dat kan namelijk één van de grootste struikelblokken zijn waarom Vanhaezebrouck zou twijfelen aan een terugkeer naar AA Gent, de club die hij in 2015 nog naar de Belgische landstitel loodste. Zowat alles loopt momenteel momenteel verkeerd bij de Oost-Vlamingen: de grote blessurelast, spelers die een transferverzoek indienen, de supporters zijn ontevreden en de resultaten zorgwekkend. Vanhaezebrouck zou daarmee terechtkomen in een gespannen sfeer en niet de meest ideale omstandigheden om zijn trainerscarrière terug op te pikken. Maakt hij straks een slechte beurt bij AA Gent, dan levert Vanhaezebrouck terug wat reputatie en aantrekkingskracht in, wat niet ideaal is na een sabbat-periode van bijna twee jaar. Anderzijds zou de frisse wind van Vanhaezebrouck voor wat beleving en enthousiasme kunnen zorgen: een nieuwe start die straks voor beide partijen misschien wel érg welkom en dankbaar is. Maar ook Mogi Bayat, nog steeds de makelaar van Vanhaezebrouck, zou weleens een cruciale rol kunnen spelen in de terugkeer van zijn cliënt. De machtige tussenpersoon is nog steeds actief in de Ghelamco Arena en hij zou daarom de komst van Vanhaezebrouck vlot kunnen faciliteren, samen met het duo Ivan De Witte en Michel Louwagie. Er zijn alvast nog een goeie drie maanden te gaan vooraleer de jaarwisseling eraan komt: tijd zat om de rentree van Vanhaezebrouck in kader te zetten. De twee grootste to do's: Michel Louwagie én Hein Vanhaezebrouck overtuigen. De uitvoerders: Ivan De Witte en Mogi Bayat.

POLL: Is Vanhaezebrouck de ideale coach voor AA Gent?

Antwerp viert Europese rentree met knappe overwinning

AA Gent gaat ook in Europa pijnlijk onderuit

Reden 'ophefmakende viering' Roofe bekend

Vandaag 23 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht kent ‘nieuwe’ veelscorende spits al

Eind 2020 loopt de uitleenbeurt van Isaac Kiese Thelin bij Malmö FF ten einde. De Zweedse ...

453
{insert image alt}

De Ketelaere kietelt Martinez: CDK naar het EK?

Blauw-Zwart leeft op een roze wolk. Op de valreep graaide Club Brugge de drie punten mee op het veld ...

776
{insert image alt}

Pak liefst 10x je inzet bij zege van Standard tegen Glasgow Rangers!

De Europa League gaat weer van start. Standard zit in een groep met Glasgow Rangers, Lech Poznan en ...

45

Gisteren 22 Oktober 2020

{insert image alt}

"Als ik me beter had gedragen, had ik verder gestaan"

Noa Lang groeide op in Rotterdam en kwam uit in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar heeft nooit ...

85
{insert image alt}

Reden 'ophefmakende viering' Roofe bekend

Standard kende een desastreus begin aan zijn Europa League-campagne. De Rouches gingen thuis ...

166
{insert image alt}

AA Gent gaat ook in Europa pijnlijk onderuit

AA Gent is in de Jupiler Pro League al even het noorden kwijt. Dat werd afgelopen weekend nog eens ...

116
{insert image alt}

Antwerp viert Europese rentree met knappe overwinning

Antwerp begon vanavond aan zijn avontuur in de Europa League. Voort het eerst in 26 jaar mocht ...

106
{insert image alt}

Anderlecht maakt selectie bekend: Neerpede-duo keert terug

Anderlecht gaat komend weekend op bezoek bij KV Kortrijk, en hoopt daar nog eens de drie punten mee ...

263
{insert image alt}

Wereldgoal Roofe gaat Europa rond: "Kandidaat Puskas-award" (🎥)

Standard kende een desastreus begin aan zijn Europa League-campagne. De Rouches gingen thuis ...

128
{insert image alt}

Wereldgoal van Roofe beslecht lot van matig Standard in Europa League

In eigen huis heeft Standard meteen een dure en verdiende nederlaag geleden tegen de Rangers. De ...

26
{insert image alt}

De 11 namen: AA Gent terug met miljoenenaankoop

AA Gent trapt vanavond zijn Europa League-campagne 2020-2021 op gang. Dat doet het om 21u op bezoek ...

105
{insert image alt}

'Real ziet twee potentiële opvolgers voor Zidane'

Na nederlagen tegen Cadiz (0-1) en Shakhtar Donetsk (2-3) staat de positie van Real Madrid-trainer ...

215
{insert image alt}

Ook Eupen ontsnapt niet aan COVID-19

De coronacrisis laat zijn sporen na in de Jupiler Pro League. Al heel wat spelers werden positief ...

55
{insert image alt}

Brys voor treffen met Club: "Dat zou fantastisch zijn"

OH Leuven is een van de revelaties van de Jupiler Pro League tot nog toe en legde al aantrekkelijk ...

207
{insert image alt}

Zidane na nederlagen: "Ik ben hier verantwoordelijk voor"

Real Madrid kent een dramatische week met thuisnederlagen tegen Cadiz (0-1) en Shakhtar Donetsk ...

50
{insert image alt}

Gent neemt afscheid van overbodige winger

AA Gent is niet goed aan het seizoen begonnen, maar hoopt straks met een beter gevoel te starten in ...

126
{insert image alt}

Mertens start aan de aftrap voor Napoli in EL

Net zoals onze Belgische ploegen trapt ook Napoli zijn Europa League-campagne vanavond op gang. De ...

34
{insert image alt}

'Overlegcomité beslist: waarschijnlijk geen fans meer in Belgisch profvoetbal'

Slecht nieuws voor het profvoetbal in ons land. De kans is immers heel groot dat er geen supporters ...

369