De twijfels van Hein: 'Eén van de vier droomcoaches'

De twijfels van Hein: 'Eén van de vier droomcoaches'

Er hangt spanning in de lucht in de Ghelamco Arena. Ondertussen gaat er geen week voorbij dat Hein Vanhaezebrouck getipt wordt als de volgende hoofdcoach van AA Gent. Die geruchten worden niet bevestigd door Vanhaezebrouck en zelfs ontkend door CEO Michel Louwagie. Maar voorzitter Ivan De Witte heeft uiteraard ook nog z'n zegje. 


VIJGEN NA PASEN

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar zouden Michel Louwagie en Ivan De Witte vandaag geen spijt hebben van het vroege ontslag van coach Jess Thorup? De Deense ex-hoofdcoach van AA Gent maakte inderdaad geen al te beste competitiestart met twee nederlagen op rij tegen Sint-Truiden en KV Kortrijk, maar zijn opvolgers Laszlo Bölöni en Wim De Decker (ad-interim) brengen nu ook niet meteen veel beterschap bij de Buffalo's. De sfeer is vandaag dan ook niet opperbest in de Ghelamco Arena. De spelers lieten al vaak ontevreden van zich horen, de resultaten en prestaties zijn dramatisch, de lappenmand ligt overvol. En als ook zelfs de 'brave' supporters zich beginnen roeren, …



Vorig seizoen loodste Jess Thorup zijn ploeg nog naar een onverhoopte maar verdiende tweede plaats in de Jupiler Pro League, wat hij tevens deed in combinatie met aanvallend en attractief voetbal. Maar de eeuwige perfectionist Ivan De Witte – wat overigens een goede eigenschap is – focuste zich té veel op de werkpunten van de rationele en koele Thorup. Vorig jaar liep het bijvoorbeeld buitenshuis te lastig en stond de defensieve organisatie niet op punt. Het jaar daarvoor riep De Witte zijn coach al eens op het matje omdat een korte broek in de dug-out niet resoneert met het imago van AA Gent, en ook de verloren bekerfinale tegen KV Mechelen ligt de AA Gent-preses nog zwaar op de maag.

4 DROOMCOACHES

De sportieve malaise even terzijde, is het voor De Witte misschien even belangrijk dat hij een goede persoonlijke band onderhoudt met zijn coaches waarmee hij urenlang diepgaand kan praten en filosoferen, het liefst bij een goed glas rode wijn in een leuke setting te Latem. Maar die levensstijl of -gedachte past nu niet meteen bij de asceet Jess Thorup: een koelbloedige Scandinaviër. De welbespraakte levensgenieter Laszlo Bölöni paste wél in dat profiel, net zoals nog een viertal andere coaches. Georges Leekens, Michel Preud'homme, Trond Sollied en Hein Vanhaezebrouck: amper vier trainers pasten in het verleden compleet in het veeleisende plaatje van De Witte. Het viertal bezorgde AA Gent prijzen en/of mooi voetbal, én had bovendien een persoonlijke klik met voorzitter Ivan De Witte.



Het is dan ook allerminst toevallig dat enkel Hein Vanhaezebrouck (meer dan drie seizoenen), Georges Leekens (drie seizoenen) en Michel Preud'homme (twee seizoenen) onder het bewind van Ivan De Witte en Michel Louwagie bij AA Gent de langst regerende hoofdcoaches zijn in de Arteveldestad. Laszlo Bölöni moest normaliter dat rijtje aanvullen, maar zijn tactische visie strookte totaal niet met de eigen Buffalo-identiteit. Oorspronkelijk heerste er binnenskamers al enige scepsis over de komst van de Roemeen, maar toch was De Witte overtuigd van zijn keuze. Helaas voor de voorzitter bleek dat aldus een miscast van formaat te zijn en weerklinkt de naam van Hein Vanhaezebrouck steeds luider in en rond de Ghelamco Arena.

GEEN 'DIRECTE' TERUGKEER 

De algemene verwachting is dat Hein Vanhaezebrouck bij de Buffalo's het stokje zal overnemen rond de eerstkomende jaarwisseling, want de ex-coach van onder meer KV Kortrijk, KRC Genk, AA Gent en RSC Anderlecht onderging recentelijk een ingreep waardoor hij enkele maanden onbeschikbaar is. Zondagavond gaf Vanhaezebrouck zélf een reactie op de geruchten bij Play Sports. “Ik heb De Witte voor het laatst gesproken toen ik net twee weken in dienst was bij Anderlecht. Dat is ondertussen al drie jaar geleden. En daarbuiten heb ik niemand van AA Gent gesproken. Een directe terugkeer? Neen, dat is gewoon uitgesloten”, was hij erg duidelijk. Let daarbij wel op de duidelijke nuance van “een directe terugkeer”. Met de nadruk op direct.

Nog vooraleer Vanhaezebrouck bovenstaande reactie gaf bij Play Sports, viel in de recentste editie van De Zondag nochtans te lezen dat Ivan De Witte hem toch al eerder probeerde te overtuigen voor een terugkeer. De West-Vlaming zou volgens hetzelfde medium namelijk persoonlijk nog twijfelen over een eventuele comeback, die naar eigen zeggen trouwens niet voor meteen zou zijn. 



De voorzitter van AA Gent zal naast Hein Vanhaezebrouck ook nog Michel Louwagie moeten overtuigen, die niet meteen gewonnen is voor het idee van zijn ex-coach als nieuwe toekomstige T1. “Wim (De Decker, nvdr.) levert goed werk”, verklaarde Louwagie maandag aan VTM Nieuws. “Neen, we zoeken geen andere coach. Hein Vanhaezebrouck? Kijk, ik begrijp dat men 'langs alles kanten' namen van coaches zoekt, maar dat is niet aan de orde.” 

Duidelijke taal van de doorwinterde Louwagie, maar ook zeker geen absolute waarheid. In het verleden namen de Gentse decions makers wel vaker een loopje met de beschermende verklaringen over hun toen toenmalige coaches. Dat is geen verwijt naar De Witte en Louwagie, maar gewoon eigen aan de moderne voetbalwereld. Trouwens, Wim De Decker werd vorige zomer aangetrokken met een erg duidelijke functieomschrijving: die van assistent-trainer. 

HEIN VERLIEST MOMENTUM 

Toch lijkt het wel erg logisch en realistisch te zijn dat Ivan De Witte zal doordrukken voor de komst van Hein Vanhaezebrouck, één van de weinige coaches waarmee hij een persoonlijke band onderhoudt, alsook dezelfde humor én liefde voor academische kennis mee deelt. Bovendien wist Vanhaezebrouck in het verleden al erg fraaie sportieve resultaten neer te zetten bij AA Gent. Maar het even logisch dat de 56-jarige coach ook twijfelt over een rentree naar de Ghelamco Arena. 



Sinds zijn ontslag bij RSC Anderlecht in december 2018, kwam Vanhaezebrouck namelijk niet meer aan de bak als hoofdcoach. De geboren Kortrijkzaan werd in die tijd  (al dan niet concreet) gelinkt aan een avontuur bij Amiens SC, Feyenoord, Sporting Charleroi en Antwerp FC, maar tot een effectieve overgang kwam het echter nooit. Straks zal Vanhaezebrouck al twee jaar clubloos zijn, en verliest hij steeds meer het momentum na zijn knappe verwezenlijkingen bij onder meer KV Kortrijk en AA Gent. 

TWEE SLEUTELFIGUREN 

En dat kan namelijk één van de grootste struikelblokken zijn waarom Vanhaezebrouck zou twijfelen aan een terugkeer naar AA Gent, de club die hij in 2015 nog naar de Belgische landstitel loodste. Zowat alles loopt momenteel momenteel verkeerd bij de Oost-Vlamingen: de grote blessurelast, spelers die een transferverzoek indienen, de supporters zijn ontevreden en de resultaten zorgwekkend. Vanhaezebrouck zou daarmee terechtkomen in een gespannen sfeer en niet de meest ideale omstandigheden om zijn trainerscarrière terug op te pikken. Maakt hij straks een slechte beurt bij AA Gent, dan levert Vanhaezebrouck terug wat reputatie en aantrekkingskracht in, wat niet ideaal is na een sabbat-periode van bijna twee jaar. 



Anderzijds zou de frisse wind van Vanhaezebrouck voor wat beleving en enthousiasme kunnen zorgen: een nieuwe start die straks voor beide partijen misschien wel érg welkom en dankbaar is. Maar ook Mogi Bayat, nog steeds de makelaar van Vanhaezebrouck, zou weleens een cruciale rol kunnen spelen in de terugkeer van zijn cliënt. De machtige tussenpersoon is nog steeds actief in de Ghelamco Arena en hij zou daarom de komst van Vanhaezebrouck vlot kunnen faciliteren, samen met het duo Ivan De Witte en Michel Louwagie. Er zijn alvast nog een goeie drie maanden te gaan vooraleer de jaarwisseling eraan komt: tijd zat om de rentree van Vanhaezebrouck in kader te zetten. De twee grootste to do's: Michel Louwagie én Hein Vanhaezebrouck overtuigen. De uitvoerders: Ivan De Witte en Mogi Bayat.

POLL: Is Vanhaezebrouck de ideale coach voor AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

49
49
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

108
108
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

77
77
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

27
27
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

204
204
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

105
105
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

150
150
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

84
84
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

93
93
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

143
143
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

539
539
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

194
194
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

1043
1043
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

112
112