De twijfels van Hein: 'Eén van de vier droomcoaches'

Foto: De twijfels van Hein: 'Eén van de vier droomcoaches'

Er hangt spanning in de lucht in de Ghelamco Arena. Ondertussen gaat er geen week voorbij dat Hein Vanhaezebrouck getipt wordt als de volgende hoofdcoach van AA Gent. Die geruchten worden niet bevestigd door Vanhaezebrouck en zelfs ontkend door CEO Michel Louwagie. Maar voorzitter Ivan De Witte heeft uiteraard ook nog z'n zegje. 

VIJGEN NA PASEN

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar zouden Michel Louwagie en Ivan De Witte vandaag geen spijt hebben van het vroege ontslag van coach Jess Thorup? De Deense ex-hoofdcoach van AA Gent maakte inderdaad geen al te beste competitiestart met twee nederlagen op rij tegen Sint-Truiden en KV Kortrijk, maar zijn opvolgers Laszlo Bölöni en Wim De Decker (ad-interim) brengen nu ook niet meteen veel beterschap bij de Buffalo's. De sfeer is vandaag dan ook niet opperbest in de Ghelamco Arena. De spelers lieten al vaak ontevreden van zich horen, de resultaten en prestaties zijn dramatisch, de lappenmand ligt overvol. En als ook zelfs de 'brave' supporters zich beginnen roeren, …Vorig seizoen loodste Jess Thorup zijn ploeg nog naar een onverhoopte maar verdiende tweede plaats in de Jupiler Pro League, wat hij tevens deed in combinatie met aanvallend en attractief voetbal. Maar de eeuwige perfectionist Ivan De Witte – wat overigens een goede eigenschap is – focuste zich té veel op de werkpunten van de rationele en koele Thorup. Vorig jaar liep het bijvoorbeeld buitenshuis te lastig en stond de defensieve organisatie niet op punt. Het jaar daarvoor riep De Witte zijn coach al eens op het matje omdat een korte broek in de dug-out niet resoneert met het imago van AA Gent, en ook de verloren bekerfinale tegen KV Mechelen ligt de AA Gent-preses nog zwaar op de maag.

4 DROOMCOACHES

De sportieve malaise even terzijde, is het voor De Witte misschien even belangrijk dat hij een goede persoonlijke band onderhoudt met zijn coaches waarmee hij urenlang diepgaand kan praten en filosoferen, het liefst bij een goed glas rode wijn in een leuke setting te Latem. Maar die levensstijl of -gedachte past nu niet meteen bij de asceet Jess Thorup: een koelbloedige Scandinaviër. De welbespraakte levensgenieter Laszlo Bölöni paste wél in dat profiel, net zoals nog een viertal andere coaches. Georges Leekens, Michel Preud'homme, Trond Sollied en Hein Vanhaezebrouck: amper vier trainers pasten in het verleden compleet in het veeleisende plaatje van De Witte. Het viertal bezorgde AA Gent prijzen en/of mooi voetbal, én had bovendien een persoonlijke klik met voorzitter Ivan De Witte.Het is dan ook allerminst toevallig dat enkel Hein Vanhaezebrouck (meer dan drie seizoenen), Georges Leekens (drie seizoenen) en Michel Preud'homme (twee seizoenen) onder het bewind van Ivan De Witte en Michel Louwagie bij AA Gent de langst regerende hoofdcoaches zijn in de Arteveldestad. Laszlo Bölöni moest normaliter dat rijtje aanvullen, maar zijn tactische visie strookte totaal niet met de eigen Buffalo-identiteit. Oorspronkelijk heerste er binnenskamers al enige scepsis over de komst van de Roemeen, maar toch was De Witte overtuigd van zijn keuze. Helaas voor de voorzitter bleek dat aldus een miscast van formaat te zijn en weerklinkt de naam van Hein Vanhaezebrouck steeds luider in en rond de Ghelamco Arena.

GEEN 'DIRECTE' TERUGKEER 

De algemene verwachting is dat Hein Vanhaezebrouck bij de Buffalo's het stokje zal overnemen rond de eerstkomende jaarwisseling, want de ex-coach van onder meer KV Kortrijk, KRC Genk, AA Gent en RSC Anderlecht onderging recentelijk een ingreep waardoor hij enkele maanden onbeschikbaar is. Zondagavond gaf Vanhaezebrouck zélf een reactie op de geruchten bij Play Sports. “Ik heb De Witte voor het laatst gesproken toen ik net twee weken in dienst was bij Anderlecht. Dat is ondertussen al drie jaar geleden. En daarbuiten heb ik niemand van AA Gent gesproken. Een directe terugkeer? Neen, dat is gewoon uitgesloten”, was hij erg duidelijk. Let daarbij wel op de duidelijke nuance van “een directe terugkeer”. Met de nadruk op direct.

Nog vooraleer Vanhaezebrouck bovenstaande reactie gaf bij Play Sports, viel in de recentste editie van De Zondag nochtans te lezen dat Ivan De Witte hem toch al eerder probeerde te overtuigen voor een terugkeer. De West-Vlaming zou volgens hetzelfde medium namelijk persoonlijk nog twijfelen over een eventuele comeback, die naar eigen zeggen trouwens niet voor meteen zou zijn. De voorzitter van AA Gent zal naast Hein Vanhaezebrouck ook nog Michel Louwagie moeten overtuigen, die niet meteen gewonnen is voor het idee van zijn ex-coach als nieuwe toekomstige T1. “Wim (De Decker, nvdr.) levert goed werk”, verklaarde Louwagie maandag aan VTM Nieuws. “Neen, we zoeken geen andere coach. Hein Vanhaezebrouck? Kijk, ik begrijp dat men 'langs alles kanten' namen van coaches zoekt, maar dat is niet aan de orde.” 

Duidelijke taal van de doorwinterde Louwagie, maar ook zeker geen absolute waarheid. In het verleden namen de Gentse decions makers wel vaker een loopje met de beschermende verklaringen over hun toen toenmalige coaches. Dat is geen verwijt naar De Witte en Louwagie, maar gewoon eigen aan de moderne voetbalwereld. Trouwens, Wim De Decker werd vorige zomer aangetrokken met een erg duidelijke functieomschrijving: die van assistent-trainer. 

HEIN VERLIEST MOMENTUM 

Toch lijkt het wel erg logisch en realistisch te zijn dat Ivan De Witte zal doordrukken voor de komst van Hein Vanhaezebrouck, één van de weinige coaches waarmee hij een persoonlijke band onderhoudt, alsook dezelfde humor én liefde voor academische kennis mee deelt. Bovendien wist Vanhaezebrouck in het verleden al erg fraaie sportieve resultaten neer te zetten bij AA Gent. Maar het even logisch dat de 56-jarige coach ook twijfelt over een rentree naar de Ghelamco Arena. Sinds zijn ontslag bij RSC Anderlecht in december 2018, kwam Vanhaezebrouck namelijk niet meer aan de bak als hoofdcoach. De geboren Kortrijkzaan werd in die tijd  (al dan niet concreet) gelinkt aan een avontuur bij Amiens SC, Feyenoord, Sporting Charleroi en Antwerp FC, maar tot een effectieve overgang kwam het echter nooit. Straks zal Vanhaezebrouck al twee jaar clubloos zijn, en verliest hij steeds meer het momentum na zijn knappe verwezenlijkingen bij onder meer KV Kortrijk en AA Gent. 

TWEE SLEUTELFIGUREN 

En dat kan namelijk één van de grootste struikelblokken zijn waarom Vanhaezebrouck zou twijfelen aan een terugkeer naar AA Gent, de club die hij in 2015 nog naar de Belgische landstitel loodste. Zowat alles loopt momenteel momenteel verkeerd bij de Oost-Vlamingen: de grote blessurelast, spelers die een transferverzoek indienen, de supporters zijn ontevreden en de resultaten zorgwekkend. Vanhaezebrouck zou daarmee terechtkomen in een gespannen sfeer en niet de meest ideale omstandigheden om zijn trainerscarrière terug op te pikken. Maakt hij straks een slechte beurt bij AA Gent, dan levert Vanhaezebrouck terug wat reputatie en aantrekkingskracht in, wat niet ideaal is na een sabbat-periode van bijna twee jaar. Anderzijds zou de frisse wind van Vanhaezebrouck voor wat beleving en enthousiasme kunnen zorgen: een nieuwe start die straks voor beide partijen misschien wel érg welkom en dankbaar is. Maar ook Mogi Bayat, nog steeds de makelaar van Vanhaezebrouck, zou weleens een cruciale rol kunnen spelen in de terugkeer van zijn cliënt. De machtige tussenpersoon is nog steeds actief in de Ghelamco Arena en hij zou daarom de komst van Vanhaezebrouck vlot kunnen faciliteren, samen met het duo Ivan De Witte en Michel Louwagie. Er zijn alvast nog een goeie drie maanden te gaan vooraleer de jaarwisseling eraan komt: tijd zat om de rentree van Vanhaezebrouck in kader te zetten. De twee grootste to do's: Michel Louwagie én Hein Vanhaezebrouck overtuigen. De uitvoerders: Ivan De Witte en Mogi Bayat.

POLL: Is Vanhaezebrouck de ideale coach voor AA Gent?

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

40
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine én grote clubs

Dé topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

458
{insert image alt}

'Barça zet vol in op Nederlander als opvolger van Piqué'

Bij FC Barcelona is er momenteel erg veel onzeker, na het vertrek van preses Josep Bartomeu. ...

14
{insert image alt}

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

Eden Hazard is terug! De Rode Duivel stond namiddag eindelijk weer in de basis bij Real Madrid en ...

75
{insert image alt}

"Droom van titel met Antwerp"

Royal Antwerp FC staat eerste, maar dat wil nog weinig zeggen na tien speeldagen. De Great Old kan ...

55
{insert image alt}

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Club Brugge kende al het nodige 'geluk' tegen Lazio, dat een vijftal sterkhouders miste door corona. ...

221
{insert image alt}

Presidentskandidaat ontvouwt megaplan rond Messi

Presidentskandidaat Jordi Farré heeft grote plannen met FC Barcelona-steraanvaller Lionel Messi. ...

136
{insert image alt}

"Svilar testte meermaals positief op corona"

Mile Svilar zat niet in de kern tegen Standard en de jonge Belgische doelman moet ook dit seizoen ...

97
{insert image alt}

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Beerschot V.A. en OHL hebben bewezen dat hun positie in het klassement allerminst een toeval is. Ze ...

255
{insert image alt}

Chelsea schuift op in klassement dankzij vlotte zege

Chelsea heeft na twee gelijke spelen op rij nog eens met de zege aangeknoopt in de Premier League. ...

36
{insert image alt}

'AA Gent ziet alweer een basispion uitvallen'

AA Gent krijgt na vier nederlagen op rij zondag nog eens de kans om de zege te pakken. Het treft dan ...

154
{insert image alt}

Dortmund pakt ook zonder Haaland zege, Bornauw onderuit tegen Bayern

In de Bundesliga delen Bayern München en Borussia Dortmund voorlopig samen de leiding. De twee ...

39
{insert image alt}

Spaanse pers reageert lyrisch na eerste goal Hazard

Eden Hazard heeft zaterdag zijn eerste basisplaats gekregen dit seizoen en maakte zo ook meteen ook ...

592
{insert image alt}

Grote test voor Kompany: "Tegen Antwerp zal hij een plan moeten hebben"

Anderlecht boekte vorige week een deugddoende zege tegen KV Kortrijk, maar zondag zal het kwestie ...

186
{insert image alt}

Guardiola bezorgt Barça definitief slecht nieuws

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

162
{insert image alt}

'AA Gent moet 17-jarige debutant opstellen in de Europa League'

AA Gent zit in de hoek waar de klappen vallen en het lijkt er niet meteen op dat daar snel ...

239
{insert image alt}

Hazard meteen van de match: "Volgende stap: Ballon d'Or"

Eden Hazard maakte dinsdag verrassend zijn wederoptreden bij Real Madrid in de Champions ...

242

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

293
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

266
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

391
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

269
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

277
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

449
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

425
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

133
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

134
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

281
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

1021
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

307
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

224
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

371