Gent ruikt miljoenen (bis): 'Nummer één in JPL'

Gent ruikt miljoenen (bis): 'Nummer één in JPL'

Waar is het attractieve en aanvallende voetbal van AA Gent naartoe? De Buffalo's halen voorlopig niet hetzelfde hoge niveau als in het voorbije voetbalseizoen, maar desondanks blijft één sterkhouder de uitstekende prestaties aan elkaar rijgen. Elisha Owusu lijkt geen last te hebben met de sportieve malaise en blijft maar indruk maken in de Ghelamco Arena.


DAVID – OWUSU 

Niemand is onmisbaar, maar in het geval van Jonathan David geldt dat niet. Onder impuls van het Canadese goudhaantje swingde AA Gent vorig seizoen op attractieve wijze de Jupiler Pro League, maar sinds zijn recordvertrek van 32 miljoen euro naar Lille OSC is de Gentse ploeg vandaag echter een schim van zichzelf. Oké, de trainerswissels Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Wim De Decker zorgden niet bepaald voor een bestendige vorm van continuïteit, maar het sportieve niveauverschil tussen de Buffalo's anno 2019-2020 en 2020-2021 is wel érg groot en des te opmerkelijker.



Nochtans beschikt AA Gent dit seizoen over nagenoeg dezelfde spelersselectie zoals in de voorbije jaargang, op de vertrokken Thomas Kaminski na. Anderzijds stelde manager Michel Louwagie daar elf nieuwe aanwinsten tegenover, waardoor de Gentse équipe zelfs versterkt zou moeten zijn. Maar Jonathan David is dus wel degelijk onmisbaar gebleken voor de Oost-Vlamingen, en dat kan misschien ook wel gesteld worden over Elisha Owusu. De Franse middenvelder haalt vandaag als enige Buffalo – misschien enkel met uitzondering van Sven Kums – nog steeds hetzelfde hoge niveau als in het voorbije seizoen. Als voetballende nummer zes bevestigt Owusu helemaal zijn fraai debuutseizoen in het Blauw-Witte shirt van AA Gent.



De 22-jarige is bijvoorbeeld het enige Gentse lichtpuntje in het voorlopig grijze seizoen in de Jupiler Pro League, alsook in de huidige Europese campagne van AA Gent. Nochtans hadden weinig waarnemers verwacht dat Elisha Owusu op zo'n korte termijn al zo'n grote impact zou maken in de Ghelamco Arena. In de zomer van 2019 was de Franse Ghanees nog een nobele onbekende die voor één miljoen euro de overstap waagde van Olympique Lyon. Vandaag is Owusu een absolute blikvanger in de Belgische competitie en wordt zijn actuele marktwaarde geschat op maar liefst 7,5 miljoen euro.

REFERENTIETRANSFER (BIS) 

Zoals wel vaker liet Michel Louwagie's neus voor talent hem dus wederom niet in de steek. De manager van AA Gent heeft wel wat ervaring met het oppikken van jonge, onbekende en goedkope talenten en in die optiek kan Elisha Owusu weleens één van de grootste referentietransfers van Louwagie worden. De aanzienlijkste en gewichtigste zal wellicht voor altijd die van Jonathan David blijven, maar de ontdekking van Owusu kan nu ook al omschreven worden als een waar succesverhaal.



Vorig jaar speelde hij nog op uitleenbasis bij FC Sochaux in de Ligue 2. Vandaag staat Owusu één wedstrijd verwijderd van de kwalificatie voor de Champions League, wat de overigens de grote kinderdroom is van de Gentse chouchou. De Buffalo's zullen zich dan wel flink moeten herpakken in de terugwedstrijd tegen Dinamo Kiev, en dat zowel op het vlak van resultaat als prestatie. Enkel Elisha Owusu haalde woensdag een enigszins acceptabel Europees niveau. En dat is ook Atlético Madrid niet ontgaan. 

VIJFTIEN MILJOEN  

Volgens de Spaanse krant Mundo Deportivo zou de Gentse blikvanger namelijk de belangstelling genieten van de Madrilenen, en dat vooral met het oog op het vervangen van de plaatselijke sterkhouder Thomas Partey die mogelijks nog een echte knaltransfer kan maken. Liverpool, Arsenal, Bayern München, Juventus: allen staan ze te drummen om de handtekening van de Ghanese topper. Met die potentiële geïncasseerde miljoenen, Partey's marktwaarde wordt namelijk geschat op 40 miljoen euro, zou Atléti vervolgens komen aankloppen in de Ghelamco Arena.



Dat zal uiteraard niet gebeuren met de volle buit, maar Mundo Deportivo weet wél dat Los Colchoneros om en bij vijftien miljoen euro veil hebben voor Elisha Owusu. Mocht het effectief tot een transfer komen voor dat bedrag, dan zou hij de tweede duurste uitgaande transfer uit de Gentse clubgeschiedenis worden. Zo ver zijn we uiteraard nog niet, volgens L'Equipe aast Atléti namelijk op Idrissa Gueye van Paris Saint-Germain, maar Owusu's naam is wel degelijk gekend in het Estadio Wanda Metropolitano, alsook bij meerdere Europese (sub)toppers. 

NUMMER EEN IN JPL

We haalden het hierboven reeds aan: Elisha Owusu is naar de normen van de Belgische Jupiler Pro League een echte topper op zijn positie. Zijn positieve prestaties in het huidige seizoen kunnen dat alvast staven, alsook het feit dat Owusu zowat één van de erg schaarse Gentse sterkhouders is die hun niveau van de voorbije jaargang kan herhalen. In sommige onderdelen van zijn spel liet Owusu zelfs enkele serieuze verbeteringen opmerken, ondanks de mindere vorm van zijn ploegmaats.

Hét meest in het oog springende facet waarin Owusu zich onderscheidt, is ongetwijfeld de zuivere passing. Vorig seizoen was Sander Berge (toen KRC Genk) nog de beste passeur onder de centrale middenvelders uit de Jupiler Pro League, al was het verschil met runner-up Elisha Owusu wel érg miniem. De Franse Ghanees wist op zijn beurt wel duidelijk de maat te nemen met andere kwalitatieve concullega's zoals Gojko Cimirot, Albert Sambi-Lokonga, Marco Ilaimaharitra, Julien De Sart, Mats Rits en Peter Zulj.



Maar ook in de huidige editie van de Jupiler Pro League vinden we Elisha Owusu bovenaan de passing-ranking bij de centrale middenvelders. Maar deze keer prijkt de Gentse steunpilaar zowaar helemaal bovenaan met 92%, wat zelfs één percentage hoger is dan in het voorbije seizoen. Als we er dezelfde statistieke bijnemen van Saul Niguez (82%), Thomas Partey (86%) en Hector Herrera (88%), de centrale middenvelders van Atlético in het vorige seizoen, dan blijkt Owusu toch wel pakken efficiënter in de passing. Al ligt de techniciteit, intensiteit en kwaliteit in La Liga wel pakken hoger dan in de Belgische competitie, maar het is toch een kleine indicatie van Owusu's kunnen. 

De zuivere passing van Elisha Owusu is dus best opmerkelijk, maar ook in enkele andere spelfacetten lijkt hij goed te evolueren. Zo gaat Owusu per wedstrijd meer defensieve als offensieve duels aan, waardoor zijn invloed en impact op het Gentse spelbeeld danig is toegenomen. Als mooi extraatje werd hij ook efficiënter in de rechtstreekse één-tegen-één-duels, hoewel Owusu niet meteen te boek staat als een dribbelkont – maar efficiënt in de dribbels is ie dus zeker wel. Op het gebied van efficiëntie in de offensieve als defensieve duels, aantal passes en accuraatheid in de voorwaartse passing, houdt Owusu hetzelfde hoge niveau aan van in het vorige seizoen. En gezien de vorm van zijn ploegmaats is dat op zich al een grote verwezenlijking ...

LOUWAGIE RUIKT MILJOENEN 

Gezien de uitstekende prestaties in het vorige en huidige seizoen van de Jupiler Pro League, alsook op het Europese toneel, is het logisch dat Elisha Owusu zich in de kijker zette van meerdere hoog aangeschreven voetbalclubs. Atlético Madrid houdt de voetballende nummer zes bijvoorbeeld alvast in de gaten, maar ook Sevilla FC werd eerder al in verband gebracht met de Gentse sterkhouder. Daarmee lijkt het al bijna zeker vast te staan dat Michel Louwagie op korte of middellange termijn opnieuw een heuse toptransfer zal kunnen afsluiten. Het grote voordeel van Elisha Owusu is dat hij in een zoekend AA Gent op individuele basis nog steeds zijn hoog niveau kan aanhouden – en dat op zich is zeker geen evidentie. 



Het benadrukt alleen maar de unieke klasse en betrouwbaarheid die Owusu aan de dag legt, als één van de schaarse lichtpuntjes bij de tegenvallende Buffalo's. Indien hij deze uitermate positieve lijn blijft doortrekken dan zal het voor Michel Louwagie wel érg moeilijk worden om hem volgend seizoen nog aan boord te houden. Nu liggen Atlético Madrid en Sevilla FC reeds op de loer maar daar kunnen snel nog veel andere namen aan worden toegevoegd. En bijgevolg kan Louwagie op zijn beurt ook een hogere vraagprijs hanteren. Na de recordtransfer van Jonathan David in de zomer van 2020 kan AA Gent wellicht ook uitstekende financiële zaken regelen in de eerstvolgende zomermercato.

POLL: Is Owusu een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

433
433
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

160
160
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

68
68
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

199
199
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

71
71
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

142
142
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

416
416
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

219
219
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

555
555
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

228
228
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

113
113
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

510
510
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

290
290
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

128
128