Mbokani baart zorgen: 'Antwerp is het spoor kwijt'

Foto: Mbokani baart zorgen: 'Antwerp is het spoor kwijt'

Eén schamel doelpuntje in zes competitiewedstrijden. Dieumerci Mbokani legt voorlopig povere statistieken voor die normaliter nooit aan hem kunnen worden toegeschreven. Nochtans presteert Dieu meer dan behoorlijk, maar deelt hij ook in de collectieve malaise op de Bosuil. 

GEEN PLAY-OFF 1? 

Voor het eerst in het het nieuwe voetbalseizoen kon Antwerp FC vorig weekend rekenen op z'n trouwe achterban. Niet dat de afgezakte fans veel waar voor hun geld kregen ondanks het doelpuntenrijke 2-2 gelijkspel tegen KAS Eupen. The Great Old liet zoals wel vaker in deze jaargang dure punten liggen en telt nu al tien eenheden minder dan huidig competitieleider Sporting Charleroi. Na zes speeldagen is de voorlopige conclusie dan ook dat Antwerp FC geen Play-off 1 kandidaat genoemd kan worden. En dat ondanks de grote (extra-)sportieve ambities op de Bosuil.Ivan Leko werd in het tussenseizoen aangesteld als vervanger van hoofdcoach Laszlo Bölöni, de Roemeen die ondanks een behouden speelstijl toch knappe resultaten behaalde in Deurne-Noord. Maar de beleidsbepalers vonden de tijd rijp om een volgende belangrijke stap te zetten in het groeiproces van de club, en begeren een aanvallende en attractieve manier van voetballen – zoals het een echte topclub betaamt. Maar voorlopig slaat de motor allerminst aan bij Antwerp FC. Met het huidige beschikbare spelersmateriaal is het voor Leko ook geen cadeau om zijn dominante 3-5-2 te ontplooien. 

LEKO EN FANS ROEREN ZICH 

En net daarom blijft de Kroatische coach roepen om broodnodige extra versterking, al doet Leko dat nu vooral binnenskamers dan via de media. Lesje geleerd. Toch blijft een dringende kwaliteitsinjectie meer dan welkom, als Antwerp die cruciale stap vooruit zetten én als Leko zijn aanvallende tactische expertise ten volle kan benutten. Anderzijds beseft ook sportief manager Luciano D'Onofrio uiteraard ook dat er nog vers bloed moet worden gehaald, maar de slinkse Italo-Belg weet als geen ander dat de beste koopjes te vinden zijn naarmate de transferdeadline nadert, maar die ligt dit seizoen pas op 4 oktober. Een eeuwigheid in voetbaltermen. Tot dan zal Leko het echter moeten stellen met het beschikbare spelersmateriaal, terwijl ook de Antwerp-fans hun al hun stem lieten horen: “Hoedt”, “Ivo”, en zelfs “Bölöni” rolden vorig weekend alvast van de tribunes. Het heeft er ook veel mee te maken dat de aanvallende steunpilaren van vorig seizoen, Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani, nog niet tegen hun beste vorm aanlopen. Nochtans verklaarden beide spelers voor het nieuwe seizoen dat ze een hogere efficiëntie kunnen bereiken onder hun nieuwe coach. Maar voorlopig kunnen zowel Refaelov als Mbokani die belofte niet waarmaken. Vooral Mbokani lijkt een schim te zijn van de klassespeler die hij intrinsiek weliswaar nog is.

VERKEERDE RICHTING 

Ondanks de aanvallende en attractieve intenties van Ivan Leko ondervindt de Antwerpse aanvalsmotor vooralsnog veel problemen. Waar The Great Old vorig seizoen nog de op vier na meeste doelpogingen waagde in de Jupiler Pro League, staat de club momenteel slechts op de dertiende plek in die desbetreffende ranking. Qua dreiging en doelrijpe kansen evolueerde Antwerp FC voorlopig in de verkeerde richting. Maar ook op het gebied van puntenoogst en doelpuntenproductie is de club een schim van zichzelf geworden.In de eerste zes wedstrijden van het voorbije seizoen kon Laszlo Bölöni namelijk een reeks neerzetten van 12 op 18, terwijl de balans in de nieuwe jaargang minder indrukwekkend is met een povere 8 op 18. Dat zijn op zich 'slechts' vier punten minder, maar vooral het aantal gescoorde doelpunten zal het Antwerpse clubbestuur zorgen baren. Vorig seizoen deed het stamnummer één in de eerste zes competitiewedstrijd 14 keer de netten trillen, terwijl dat in het huidige seizoen slechts 8 keer het geval was. En als het op doelpunten aankomt, dan wordt er bij Antwerp onvermijdelijk gekeken naar Dieumerci Mbokani.

WAAR IS DIEU? 

Vorig seizoen was de Congolees bij Antwerp FC dé grote man van het seizoensbegin, waarin hij vijf keer kon scoren in zijn eerste zes competitiematchen. Met dat fraaie aantal doelpunten stond Dieumerci Mbokani garant voor maar liefst 35% van de totale Antwerpse doelpuntenoogst en vervolgens trok hij die positieve lijn ook door naar de rest van het seizoen. De jaargang 2019/2020 sloot Mbokani dan ook af met 18 doelpunten, wat omgerekend 36% was van de totale gescoorde Antwerpse doelpunten.

Het contrast met Mbokani's huidige competitiestart is dan ook enorm. Voorlopig deed de Antwerpse aanvalsleider amper één keer de netten trillen, wat zijn aandeel in het totale gescoorde Antwerpse doelpunten op een lage 12,5% brengt. Als die trend zich ook verder inzet in het verdere verloop van de competitie, zoals dat vorig seizoen – op positieve wijze - het geval was, dan wordt het wel een érg lastig seizoen voor de geroutineerde Congolees.Ondanks het feit dat Mbokani veel minder scoort dan vorig seizoen, wil echter niet zeggen dat hij geen belangrijke rol meer heeft in de ploeg van Ivan Leko. Dieu toont zich nog steeds hongerig en daarom neemt hij vaak te veel hooi op zijn vork. Het gevolg daarvan is dat Mbokani zich soms minder fris bevindt in de zone van de waarheid, waar de doelpunten net gescoord moeten worden. Ook de trage opbouw en indirecte speelstijl van Antwerp is niet meteen een pluspunt voor het enige aanvallende aanspeelpunt. En ook dat is één van de redenen waarom Leko er zeker nog een tweede spits bij wil, om op die manier de workload wat te ontlasten bij Mbokani. 

DIEU DEELT IN DE MALAISE 

Het is dan ook een opmerkelijke vaststelling dat Dieumerci Mbokani op verschillende parameters minstens even goed presteert als zijn succesvolle voorbije jaargang. Op het vlak van zuivere passing ligt zijn efficiëntie vandaag zelfs vijf percentages hoger dan vorig seizoen en is hij daarmee momenteel zelfs de op zes na beste centrale aanvaller in de Jupiler Pro League. Mbokani's dribbel-accuraatheid is zelfs met elf procent toegenomen, wat goed is voor een vierde plek onder alle centrale aanvallers in België. Ook bij de (lucht)duels, balverlies en geslaagde aanvallende acties scoort Mbokani meer dan vorig seizoen. 

Maar bij het meest in het oog springende onderdeel deelt Dieumerci vooralsnog in de malaise, die ook het volledige team van Antwerp FC treft. En da's de efficiëntie voor doel. Omdat Mbokani meer fysieke inspanningen levert dan vorig seizoen is hij daarom ook minder doeltreffend in het vijandige gebied van de tegenstander. Zo zet hij amper 8% van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt, terwijl die ratio vorig seizoen meer dan drie keer zo hoog lag: 26% om precies te zijn. Het beoogde 3-5-2 spelsysteem van Ivan Leko snakt daarom naar een tweede kwalitatieve aanvaller, die zo de werklast van Mbokani kan verlichten. Logischerwijze zal de Congolese prijsschutter met een extra compagnon terug frisser verschijnen in de box van de tegenstander waardoor de kans op meer doelpunten gevoelig zal toenemen. De naam van ex-Club-Brugge spits Abdoulay Diaby, op een zijspoor bij Sporting Lissabon, viel al geregeld te horen als potentiële versterking, en het profiel van de Malinees zou weleens kunnen aanslaan in het beoogde wedstrijdplan op de Bosuil. Maar voorlopig is 4 oktober nog veraf. 

POLL: Haalt Antwerp play-off 1?

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Clement laat aantal sterkhouders rusten, Defour start in de basis

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

40
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine én grote clubs

Dé topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

467
{insert image alt}

Zonder Lukaku kan Inter maar net nederlaag afwenden

Internazionale moet het voorlopig zonder de geblesseerde Romelu Lukaku stellen en de afwezigheid van ...

2
{insert image alt}

Clement laat aantal sterkhouders rusten, Defour start in de basis

Club Brugge wil na een 1 op 6 uitpakken met een zege en KV Mechelen lijkt daarvoor de ideale ploeg. ...

120
{insert image alt}

'Barça zet vol in op Nederlander als opvolger van Piqué'

Bij FC Barcelona is er momenteel erg veel onzeker, na het vertrek van preses Josep Bartomeu. ...

59
{insert image alt}

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

Eden Hazard is terug! De Rode Duivel stond namiddag eindelijk weer in de basis bij Real Madrid en ...

168
{insert image alt}

"Droom van titel met Antwerp"

Royal Antwerp FC staat eerste, maar dat wil nog weinig zeggen na tien speeldagen. De Great Old kan ...

110
{insert image alt}

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Club Brugge kende al het nodige 'geluk' tegen Lazio, dat een vijftal sterkhouders miste door corona. ...

277
{insert image alt}

Presidentskandidaat ontvouwt megaplan rond Messi

Presidentskandidaat Jordi Farré heeft grote plannen met FC Barcelona-steraanvaller Lionel Messi. ...

168
{insert image alt}

"Svilar testte meermaals positief op corona"

Mile Svilar zat niet in de kern tegen Standard en de jonge Belgische doelman moet ook dit seizoen ...

115
{insert image alt}

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Beerschot V.A. en OHL hebben bewezen dat hun positie in het klassement allerminst een toeval is. Ze ...

281
{insert image alt}

Chelsea schuift op in klassement dankzij vlotte zege

Chelsea heeft na twee gelijke spelen op rij nog eens met de zege aangeknoopt in de Premier League. ...

41
{insert image alt}

'AA Gent ziet alweer een basispion uitvallen'

AA Gent krijgt na vier nederlagen op rij zondag nog eens de kans om de zege te pakken. Het treft dan ...

172
{insert image alt}

Dortmund pakt ook zonder Haaland zege, Bornauw onderuit tegen Bayern

In de Bundesliga delen Bayern München en Borussia Dortmund voorlopig samen de leiding. De twee ...

41
{insert image alt}

Spaanse pers reageert lyrisch na eerste goal Hazard

Eden Hazard heeft zaterdag zijn eerste basisplaats gekregen dit seizoen en maakte zo ook meteen ook ...

623
{insert image alt}

Grote test voor Kompany: "Tegen Antwerp zal hij een plan moeten hebben"

Anderlecht boekte vorige week een deugddoende zege tegen KV Kortrijk, maar zondag zal het kwestie ...

207
{insert image alt}

Guardiola bezorgt Barça definitief slecht nieuws

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

171

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

298
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

269
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

392
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

269
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

280
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

451
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

430
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

133
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

135
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

283
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

1032
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

309
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

225
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

372