Het 'drama' Krmencik: 'De nieuwe Jan Koller'

Foto: Het 'drama' Krmencik: 'De nieuwe Jan Koller'

Ei zo na was hij al bijna afgeschreven op Jan Breydel, maar Michael Krmencik lijkt dan toch aan te tonen waarom Club Brugge in januari vorig jaar 6 à 6,5 miljoen euro neertelde voor hem. De hoogte van dat bedrag blijft voer voor discussie, maar desondanks wordt Krmenciks meerwaarde bij Blauw-Zwart stilaan erg duidelijk. 

MILJOENENFLOP 

Na een uitgebreide zoektocht in januari 2020 vond Vincent Mannaert in de persoon van Michael Krmencik de begeerde targetman waar Club Brugge al zo lang naar op zoek was. Zijn profiel was lang niet zo sexy als dat van de Argentijnse groeibriljant Adolfo Gaich, maar met de boomlange Tsjech haalde Blauw-Zwart wél een no-nonsense aanvaller binnen – die tevens beschikt over een groot killersinstinct. En vooral dat laatste was geen overbodige luxe in West-Vlaanderen: een vlotscorende spits was al geruime tijd een groot mankement in de ploeg van Philippe Clement. Maar ondanks de grote geleverde financiële inspanning – Club betaalde tussen 6 en 6,5 miljoen euro aan Viktoria Plzen – én de grote nood aan een spits met scorend vermogen, viel Krmencik vorig seizoen pijnlijk door de mand.In 299 speelminuten, verdeeld over twee basisplaatsen en vier invalbeurten, kon de verwachte goalgetter niet tot scoren te komen en maakte hij weinig tot geen impact op het Brugse offensieve spelbeeld. Vorig seizoen lukte Krmencik dan ook geen enkel doelpunt in het Blauw-Zwart shirt, en ook zijn dreiging met in totaal drie pogingen richting het doel waren niet bepaald indrukwekkend te noemen. Zeker als je weet dat geen enkele van die betreffende pogingen toen ook effectief tussen de palen belandde. Het falen van Krmencik zorgde er bijgevolg voor dat Club Brugge ook in het tussenseizoen de spelersmarkt afspeurde naar een extra centrale aanvaller. Op de koop toe stak het achttienjarige Senegalese talent Youssouph Badji ondertussen de dure Tsjech voorbij in de spitsen-hiërarchie van Club Brugge.

KEIHARD WERKEN 

In de eerste vier competitiematchen van de huidige voetbalseizoen verdween Michael Krmencik bijgevolg volledig naar het achterplan. Enkel tegen Beerschot VA en KAS Eupen mocht de dure Tsjech telkens kort invallen, terwijl hij tegen de zwaardere tegenstanders Sporting Charleroi en KRC Genk zelfs geen enkele minuut in actie kwam. Krmencik was koortsachtig op zoek naar dat bevrijdende eerste doelpunt voor Club Brugge: daarna zou de ketchup wel uit de fles lopen, om het met een boutade van Philippe Clement te omschrijven. Zijn luttele speelminuten in de maand augustus kon Krmencik vervolgens verteren bij de Tsjechische nationale ploeg, waar bondscoach Jaroslav Silhavy nog steeds rekent op de aanvaller uit vorm. Tegen Slowakije kreeg Krmencik een invalbeurt van twintig minuten, en dat was voor hem voldoende om de 0-3 tegen de touwen te jagen. Het deed de hardwerkende en aimabele 'teddybeer' ongetwijfeld deugd.Want vergis u niet, nadat Michael Krmencik vorig jaar de ondergrens haalde bij zijn nieuwe club, zat hij niet stil in het tussenseizoen. De familieman maakte op de trainingen bijvoorbeeld indruk op coach Philippe Clement en Krmencik verloor sinds de corona-stop ondertussen al zo'n zeven à acht kilogram aan gewicht: het resultaat van elke dag tien kilometer te gaan lopen. Zelden stond de bonkige stormram nog scherper en het bewijst enkel maar zijn grote honger om te slagen in het shirt van Club Brugge. Nochtans had de 24-voudige international vorige zomer een aantal aanbiedingen gekregen om terug te keren naar zijn thuisland, maar die werden categoriek geweigerd. Bovendien wil Krmencik zich zo goed mogelijk aanpassen op extra-sportief vlak: hij volgt bijvoorbeeld zes uur Engelse les per week. Een vroegtijdige rentree naar Tsjechië is dus nog niet voor meteen.

NIEUWE KOLLER? 

Op 4 september scoorde Michael Krmencik in het shirt van de Tsjechische nationale ploeg zijn eerste officiële doelpunt van het nieuwe seizoen, en op Jan Breydel hoopte men uiteraard dat hun aanvaller daarna dat goede gevoel kon meebrengen naar Brugge. Ook Philippe Clement was ongetwijfeld benieuwd hoe zijn centrumspits zich zou profileren nadat Krmencik een volle bak aan vertrouwen tankte na zijn doelpunt tegen Slowakije. En zo bleek het ook. Acht dagen later liet Clement Krmencik invallen tegen Waasland-Beveren en lukte hij op aangeven van Eduard Sobol zowaar zijn eerste officiële doelpunt scoorde in Brugse loondienst - en dat na een lange periode van negen maanden. De bank op Jan Breydel rechtte zich van geluk, Krmencik liep aangedaan naar de cornervlag waarna hij de fans én zijn ploegmaats bedankte op een uitgebreide wijze. Het werd Krmencik van harte gegund.Na zijn eerste twee treffers van het seizoen, bij Club Brugge en Tsjechië, begon de ketchup te lopen bij Michael Krmencik. En net op dat scenario hoopte Philippe Clement al sinds het voorbije seizoen. Het was dan ook geen vreemde keuze van de Brugse hoofdcoach om Krmencik na zijn succesvolle invalbeurt tegen Waasland-Beveren te droppen in de basiself tegen Zulte Waregem. Hoewel de Tsjech nooit kon dromen van zo'n makkelijke namiddag aan de Gaverbeek, was zijn prestatie best wel indrukwekkend. Tegen Essevee kon hij twee keer potten en stuk voor stuk waren het pure spitsengoals, waarbij vooral zijn eerste treffer van érg knappe makelij was. De wedergeboorte of herrijzenis van Krmencik, de Vlaamse media was vol lof over de opeens vlotscorende aanvaller. Een Tsjechische goalgetter en de Belgische competitie, de combinatie heeft veel kans op slagen. Denk maar aan Jan Köller, die oorspronkelijk ook wat tijd nodig had om zich helemaal aan te passen bij Sporting Lokeren.

EFFICIËNTER DAN BADJI 

Of Michael Krmencik in de voetsporen zal of kan treden van Jan Köller, dat laten we nog in het midden. Een feit is wel dat Krmencik zich tegenover het voorbije voetbalseizoen danig verbeterde in meerdere spelfacetten. Zijn huidige drie gescoorde doelpunten springen uiteraard in het oog, waarmee Krmencik al op een gedeelde zesde plaats staat in het klassement van de Gouden Stier. Zijn veelbelovende huidige doelpuntenoogst is het rechtstreeks gevolg van zijn nadrukkelijke aanwezigheid in de vijandige linies. Vorig seizoen vond Krmencik bijvoorbeeld in 299 speelminuten geen enkele keer de weg naar het doel, en ondernam hij amper drie doelpogingen. Dit seizoen vergaarde Krmencik minder dan de helft van die speelminuten, 143 minuten om precies te zijn, maar scoorde hij wél al drie keer én waagde hij al tien doelpogingen.Krmencik weegt dus duidelijk zwaarder op de verdediging dan vorig seizoen waardoor zijn doelpogingen en effectieve goals ook dermate positief evolueerden. Momenteel is de Tsjech zelfs de op vier na efficiëntste centrale aanvaller van de Jupiler Pro League met een 30% omzetratio van kansen naar doelpunten. Met dat aardig gemiddelde troeft hij zelfs zijn ploegmaat Youssouph Badji af, die momenteel aftikt op vijf procent minder. Op vandaag is er op het Belgisch grondgebied ook geen andere aanvaller die meer in de box verschijnt dan Krmencik. Dit seizoen raakte hij bijvoorbeeld per wedstrijd zes keer de bal in de zestien van de tegenstander, terwijl dat vorig seizoen gemiddeld amper twee keer was. 

RETURN ON INVESTMENT 

Vorig seizoen kampte Club Brugge met een nijpend tekort aan scorend vermogen in de aanvalslinie, maar in de huidige jaargang kan er alvast niet geklaagd worden over de offensieve bijdrage van de centrale spitsen. Michael Krmencik nam bijvoorbeeld al drie doelpunten voor zijn rekening, terwijl Youssouph Badji (2), Charles De Ketelaere (1) en David Okereke (1) ook al hun conto openden. Krmencik is tot op vandaag zelfs één van de efficiëntste spitsen van de Jupiler Pro League, en daarmee lijkt Club Brugge stilaan hun return on investment te recupereren. Het siert peoplemanager Philippe Clement dan ook om 'het Tsjechische probleemgeval' steeds zijn kansen te gunnen, ook al waren het soms maar invalbeurten, en dat vertrouwen lijkt zich nu ook uit te betalen. Eens de ketchupfles begint te lopen … 

POLL: Zal Krmencik helemaal doorbreken bij Club Brugge?

Antwerp-held blinkt uit: "Moet Rode Duivel worden"

David sukkelt bij Lille: "Krediet is bijna op"

Ontgoocheling bij Club en Vanaken: "Altijd een rode kaart"

Vandaag 30 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pech voor Mechele: Club Brugge ruikt recordtransfer

Vier op zes, en toch zat er meer in. Dat is de algemene teneur bij Club Brugge na de eerste twee ...

531

Gisteren 29 Oktober 2020

{insert image alt}

David sukkelt bij Lille: "Krediet is bijna op"

Jonathan David maakte afgelopen zomer een recordtransfer van 32 miljoen euro naar het Franse Lille, ...

150
{insert image alt}

Antwerp-held blinkt uit: "Moet Rode Duivel worden"

Antwerp boekte vanavond een erg knappe zege tegen Tottenham Hotspur. De mannen van José Mourinho ...

117
{insert image alt}

Ontgoocheling bij Club en Vanaken: "Altijd een rode kaart"

Club Brugge was woensdagavond dicht bij een knappe zes op zes in de Champions League. Echter toonde ...

139
{insert image alt}

AA Gent drijfveer van spot: "Schaam van België"

AA Gent zit erg diep. Zoveel was voor vanavond al duidelijk, maar de Buffalo's kregen in de Europa ...

225
{insert image alt}

Standard kansloos onderuit bij Vertonghen en Benfica

Het was voor de Belgische clubs al een bewogen avond in de Europa League. AA Gent ging opnieuw met ...

118
{insert image alt}

'KV Mechelen vangt bot met aanvraag tot uitstel'

Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen naar een latere ...

259
{insert image alt}

Beslissing Mourinho met Alderweireld valt slecht: "Wat een lul"

José Mourinho zal zijn wonden likken na de nederlaag in de Europa League tegen Antwerp. Een ...

249
{insert image alt}

Lukaku voor onbepaalde duur buiten strijd

Romelu Lukaku kwam afgelopen dinsdag met Inter voor de verandering eens niét tot scoren. De vorige ...

223
{insert image alt}

Refaelov ziet één minpuntje na megastunt Antwerp

Het coronavirus lijkt ons land weer helemaal plat te leggen, maar desondanks zijn het hoogdagen voor ...

233
{insert image alt}

Mourinho: "Antwerp speelde een magnifieke wedstrijd"

Antwerp FC blijft momenteel bijzonder hoge toppen scheren. Na de uitstekende resultaten van ...

585
{insert image alt}

KVM vraagt uitstel aan voor wedstrijd tegen Club

Het coronavirus heeft ons land weer stevig in zijn greep, ook de Jupiler Pro League ontsnapt hier ...

313
{insert image alt}

Engelsen onder indruk: "Briljante zege van Antwerp"

Antwerp FC heeft donderdagavond voor een enorme stunt gezorgd. In de Europa League haalde de Great ...

978
{insert image alt}

Subliem Antwerp boekt fenomenale stunt tegen Tottenham

Na een zeer sterke prestatie heeft The Great Old een absolute stunt te pakken. In eigen huis was het ...

558
{insert image alt}

AA Gent zakt dieper in het moeras na dramatische avond in Europa

Na een dominante prestatie heeft Hoffenheim eenvoudig de punten weggekaapt bij een zoekend AA Gent. ...

358
{insert image alt}

Nieuwe afgang AA Gent: "Zonder Roef was het 0-10"

AA Gent geraakt maar niet weg uit de hoek waar de klappen vallen. De Europa League-wedstrijd van ...

265