Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

Foto: Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

Door het vervroegde pensioen van Vincent Kompany als profvoetballer en de langdurige blessure van Elias Cobbaut is RSC Anderlecht op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Maar tegen Waasland-Beveren bewees de vergeten Hannes Delcroix alvast klaar te zijn voor enige rol van betekenis in de verdedigende as van Sporting.

VERGETEN TALENT

In Youth We Trust. De populaire leuze van RSC Anderlecht kreeg een serieuze knauw na het vertrek van Sebastiaan Bornauw (1. FC Köln), Alexis Saelemaekers (AC Milan) en Romeo Lavia (Manchester City), maar ook Thierry Lutonda (RKC Waalwijk) en Sieben Dewaele (sc Heerenveen) verlieten Sporting in het tussenseizoen op uitleenbasis. Maar toch vormt de Paars-Witte kweekvijver nog steeds voor de basis van het eerste elftal. In de gewonnen 2-4 wedstrijd in en tegen Waasland-Beveren liet coach Vincent Kompany vier jeugdproducten starten. Naast Jérémy Doku, Albert Sambi-Lokonga en Yari Verschaeren, verraste de hoofdtrainer misschien nog wel het meest door Hannes Delcroix voor de leeuwen te gooien. 

Hannes Delcroix is zo'n naam die iedereen weleens gehoord heeft. Hij gold jaren geleden als één van de grootste Anderlecht-talenten en stond meermaals op het punt van de definitieve doorbraak. Vooraleer Delcroix zijn basisdebuut vierde tegen Waasland-Beveren, kwam hij eerder al twee keer in actie voor de Brusselse hoofdmacht. In het seizoen 2018/2019 kreeg de toenmalige negentienjarige twee kansen van coach Hein Vanhaezebrouck: één invalbeurt in de Jupiler Pro League tegen KV Oostende, en ééntje in de Europa League tegen Dinamo Zagreb. Sinds 13 december 2018 tot en met zaterdag 19 september 2020 kwam Delcroix geen enkele keer meer uit in een officiële wedstrijd voor Anderlecht.Vorig seizoen stalde Anderlecht het 'vergeten talent' bij RKC Waalwijk en zag het ernaar uit dat de twintigjarige Hannes Delcroix niet meteen meer een grote toekomst had in het Lotto Park. Ondanks een succesvolle passage in de voorbije jaargang in het Mandemakers Stadion had Delcroix ook dit seizoen bij RSC Anderlecht oorspronkelijk weinig uitzicht op speelminuten. Nadat Vincent Kompany zijn spelerscarrière stopzette en Elias Cobbaut uitviel met een langdurig blessure, schreef La Dernière Heure bijvoorbeeld dat Sporting reeds een longlist samenstelde met tien potentiële centrale verdedigers. Daarnaast werd Ognjen Vranjes gerehabiliteerd en leek het stilaan écht over & out te zijn voor Delcroix.

EXTRA SPELER VOOR ANDERLECHT 

Maar tegen Waasland-Beveren verraste Vincent Kompany vriend en vijand door voluit de kaart te trekken van Hannes Delcroix. Coach Kompany haalde al meermaals aan dat hij zoveel talent ter zijner beschikking heeft bij Anderlecht, en dat de keuzemogelijkheden daarom legio zijn. Kompany stelde de veelbesproken leuze “In Youth We Trust” danig kracht bij door Delcroix te verkiezen op de meer geroutineerde basisspeler Derrick Luckassen, die op de Freethiel negentig minuten lang op de invallersbank gekluisterd bleef. En ook al ging Delcroix niet vrijuit bij de twee Waaslandse tegendoelpunten, hij maakte alsnog een goede en solide indruk. En daarvoor mag Kompany zichzelf zeker op de borst kloppen, door die opmerkelijke keuze om Delcroix voor te nemen op Luckassen – nochtans een belangrijke pion in het voorbije seizoen van Anderlecht.

“Heel Neerpede en heel Anderlecht heeft veel vertrouwen in Hannes”, zo verklaarde Kompany zelf na de match in Oost-Vlaanderen. “Het is een kwestie van tijd. Hij is nog jong. Dat past bij wat we willen doen: vertrouwen geven aan onze jonge spelers. Ik wist dat dit een wedstrijd zou zijn waarin hij goed zou presteren. Hij verdiende dit op training en hij moet zich verder nederig blijven opstellen. Dat geldt voor iedereen”, citeerde RTBF. “Hij deed wat ik van hem verwachtte. Hij controleerde de de diepte dankzij zijn snelheid. Hij is ook sneller dan de meeste mensen denken. Hij is pas 21 jaar, wat jong is voor een centrale verdediger, maar ik ben blij met wat ik gezien heb. Vanaf nu hebben we er nog een speler bij.” Desondanks lijkt Anderlecht echter nog steeds rond te speuren op de spelersmarkt naar een nieuwe centrale verdediger. Nochtans beantwoordt Hannes Delcroix perfect aan het profiel van RSC Anderlecht - en meer bepaald aan dat van Head of Sports Peter Verbeke. Delcroix is een rasecht jeugdtalent en telt amper 21 lentes, waardoor zijn progressiemarge momenteel nog érg ruim is. Daarnaast is Delcroix een linksvoetige centrale verdediger, wat in de voetbalwereld altijd een knelpuntpositie is en daarom steeds gegeerd op de transfermarkt. Bovendien bezit Delcroix de Belgische nationaliteit en voldoende gestalte (hij meet 1 meter 85) om te slagen als centrale verdediger. Dat hij onlangs met de Belgische U21 ook zijn Duitse ploegmaat Lukas Nmecha, ook niet de minste, in bedwang kon houden, spreekt uiteraard ook in zijn voordeel.

UITSTEKENDE CIJFERS 

Hannes Delcroix scoorde dus punten in zijn eerste basisplaats bij RSC Anderlecht, waardoor hier en daar al vragen worden gesteld of de jonge verdediger al niet eerder zijn kans verdiende dit seizoen. Sporting deelt momenteel wel de derde plaats in de Jupiler Pro League, samen met Club Brugge en Beerschot VA, maar op defensief vlak staat de ploeg nog niet op punt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vele tegengoals dit seizoen. Hendrik Van Crombrugge moest zich in zes competitiematchen namelijk al acht keer omdraaien, en dat is best een hoog aantal want maar liefst negen andere ploegen incasseerden dit seizoen minder tegendoelpunten dan Anderlecht. En ook al liet Delcroix geen al te beste indruk na bij de twee tegendoelpunten, zijn prestatie was wél veelbelovend.

Delcroix leed bijvoorbeeld opvallend weinig balverlies op de Freethiel. De 21-jarige verloor in de zaterdagavondmatch in totaal vier keer de bal, maar was met dat lage aantal wél de beste Anderlecht-speler op het veld. Door zijn grote snelheid kon Delcroix op voorhand enkele rechtstreekse duels vermijden, maar ook in het duel deed hij het meer dan behoorlijk. Meer dan de helft van zijn duels, 53% om precies te zijn, wist hij uiteindelijk als winnaar af te sluiten. Met dat aardig gemiddelde schaarde Delcroix zich in dat onderdeel tot één van de efficiëntste spelers van Anderlecht tegen Waasland-Beveren. Op verdedigend vlak, met uitzondering van zijn tekort aan doortastendheid in beide tegendoelpunten, kon er dus gebouwd worden op de nieuwste youngster van het Anderlechtse basiselftal. Maar niet alleen op het defensieve gebied bewees Delcroix zijn meerwaarde voor de ploeg van Vincent Kompany. De linkspoot liet tevens aardige dingen zien in het balbezit, en ook daarmee zal Delcroix punten gescoord hebben bij Vincent Kompany. De Paars-Witte hoofdcoach houdt namelijk van verzorgd voetbal, bij voorkeur steeds van achteruit, en de uitvoetballende prestatie van Delcroix zal Kompany ongetwijfeld verheugd hebben. Diens passing-accuraatheid bedroeg tegen Waasland-Beveren namelijk 93%, een erg hoog percentage, en daarmee prijkt Delcroix zelfs in de top vijf centrale verdedigers uit de Jupiler Pro League dit seizoen. In de pure voorwaartse passing haalde Delcroix ook een hoge 92%, waarmee hij zelfs de leider is onder de centrale verdedigers van de Belgische voetbalcompetitie.

EXTRA VERDEDIGER? 

Hannes Delcroix miste bij RSC Anderlecht zijn basisdebuut allerminst. Er is nog wel nog wat schaafwerk aan het 21-jarige jeugdproduct, vooral qua métier in zijn defensieve acties, maar wat leergeld betalen op zo'n jonge leeftijd is niet uitzonderlijk. Zijn schaars geleden balbezit spreekt alvast in het voordeel van Delcroix, alsook zijn uitzonderlijk zuivere passing. Al wordt het in zijn geval uiteraard ook wachten op een bevestiging van zijn veelbelovende prestatie. Maar de hamvraag luidt nu vooral: zal Anderlecht nog een extra centrale verdediger halen?“Vanaf nu hebben we er nog een speler bij”, verklaarde Vincent Kompany na de puike match van Delcroix tegen Waasland-Beveren. Met de gerehabiliteerde Ognjen Vranjes, Killian Sardella, Derrick Luckassen en ook Marco Kana heeft Anderlecht meerdere opties om de defensieve centrale as te bemannen. Daarnaast zal ook Elias Cobbaut dit seizoen nog in aanmerking komen voor een basisplaats. Door nog een extra centrale verdediger aan te trekken, zullen de speelkansen van Delcroix bijgevolg een serieuze knauw krijgen. Aan Delcroix aldus om te bevestigen én aan te tonen dat er geen extra concurrent hoeft bij te komen in het Lotto Park. 

POLL: Moet Anderlecht de kaart trekken van Delcoix?

Kompany zag één lichtpunt: "Hij speelde bevrijd"

Anderlecht geeft de zege nog weg tegen uitgekookt Essevee

Miazga: "Dat is onaanvaardbaar"

Vandaag 05 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Vanhaezebrouck en AA Gent zetten zichzelf onder druk met nieuwe samenwerking

Hein Vanhaezebrouck gaat voor de tweede keer aan de slag bij AA Gent. Beiden hebben nood aan nieuw ...

313
{insert image alt}

Dramatische De Decker: 'Slechtste Gent-coach in 8 jaar'

Na tachtig dagen als hoofdcoach neemt AA Gent afscheid van Wim De Decker. De 38-jarige had een ...

614
{insert image alt}

Zo win jij 180 euro met 10 euro inzet op speeldag 15!

Na een week met ups en downs op het Europees podium, stilaan een gewoonte voor de Belgische clubs, ...

22
{insert image alt}

4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

Royal Antwerp FC is bezig aan een indrukwekkende campagne in de Europa League. Ivan Leko is als ...

586

Gisteren 04 December 2020

{insert image alt}

'Feyenoord heeft opvolger Advocaat al zo goed als beet'

Feyenoord en AZ-trainer Arne Slot zijn het al eens over een toekomstige samenwerking. Dat onthulde ...

17
{insert image alt}

Brys: "Er staan 25 jongens klaar"

Oud-Heverlee Leuven kan dit weekend niet rekenen op Kristiyan Malinov. De Bulgaar kwam in de zomer ...

25
{insert image alt}

Miazga: "Dat is onaanvaardbaar"

RSC Anderlecht speelde 2-2 bij Zulte Waregem, maar verdiende meer. Paars-Wit had de beste kansen, ...

155
{insert image alt}

Kompany zag één lichtpunt: "Hij speelde bevrijd"

Vincent Kompany zag een degelijk RSC Anderlecht, maar RSCA schoot zichzelf weer in de voet. De ...

229
{insert image alt}

Tagliafico heeft duidelijke transferboodschap voor Ajax

Ajax verlengde vandaag het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar dat betekent niet ...

53
{insert image alt}

Anderlecht geeft de zege nog weg tegen uitgekookt Essevee

Voor de achtste (!) keer dit seizoen heeft Anderlecht gelijk gespeeld in de Jupiler Pro League. Het ...

337
{insert image alt}

Clement: "Dat is de beste positie van De Ketelaere"

Charles De Ketelaere doet het zeer goed bij Club Brugge. De youngster maakte indruk tegen Zenit ...

168
{insert image alt}

'Anderlecht wil minstens vijf wintertransfers afronden'

Sportief directeur Peter Verberke moet aan de bak. Hij moet in januari nog een aantal transfers ...

512
{insert image alt}

Seraing veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Het begint stilaan een pijnlijk verhaal te worden voor Club NXT in 1B. Na dertien speeldagen wonnen ...

169
{insert image alt}

Koeman reageert op Messi-uitspraken van Neymar

Ronald Koeman heeft zich vrijdag op de persconferentie uitgesproken over Neymar. De steraanvaller ...

114
{insert image alt}

Twee Anderlecht-spelers krijgen volle laag: "Nilis heeft 13 jaar nodig met hen"

RSC Anderlecht speelt momenteel op het veld van Zulte Waregem. Aan de Gaverbeek heeft het weer een ...

629
{insert image alt}

"Zou nadenken over job als hoofdcoach bij STVV"

STVV ontsloeg Kevin Muscat en voorlopig komt Bernd Hollerbach niet naar Stayen. Het is dus nog ...

77
{insert image alt}

Van Damme geeft bestuur van Anderlecht raad over Kompany

Vincent Kompany laat tot op heden een goede indruk achter als coach van RSC Anderleht. Toch zijn de ...

371
{insert image alt}

Patrick Vieira krijgt ontslagbrief bij OGC Nice

OGC Nice heeft meegedeeld dat het zijn trainer Patrick Vieira heeft ontslagen. Hij betaalt het gelag ...

48
{insert image alt}

'Bestuur van Anderlecht blijft grote ambities koesteren'

Het bestuur van RSC Anderlecht liet afgelopen zomer Kemar Roofe en Jérémy Doku vertrekken voor een ...

258