De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Foto: De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen zag in de Turkse doelman vooreerst een sportieve meerwaarde maar tegelijk ook een vertrouwenspersoon en regulator in de Gentse kleedkamer. Na zijn ontslag bij AA Gent zal Bölöni echter niet meer kunnen samenwerken met Bolat. Maar dat de 32-jarige straks sowieso de nummer één wordt bij de Buffalo's, dat lijkt nu al een zekerheidje.

DE TRANSFER VAN BÖLÖNI 

De Gentse harten bloeden. De inwoners konden in juli al geen Gentse Feesten vieren, en ook de wedstrijden aankijken – of gewoon doorstaan – van de lokale trots AA Gent is ook al geen pretje gebleken. In het tussenseizoen wierpen de Buffalo's zich nochtans op als de grootste titeluitdager voor Club Brugge, maar na amper vijf speeldagen bezet de club slechts de derde laatste plaats in de Jupiler Pro League. Nog een geluk dat AA Gent een iets beter doelpuntensaldo kent dan Waasland-Beveren of de ploeg van huidig hoofdtrainer (ad-interim) Wim De Decker bevond zich zelfs in de gevarenzone. We gaan er uiteraard vanuit dat Gent niet het ganse seizoen zal vertoeven in de onderste regionen van de Jupiler Pro League, maar het is glashelder dat er dringend een positieve flow nodig is. De eerste wedstrijd onder De Decker tegen Rapid Wien was alvast veelbelovend, althans als we scorebordjournalistiek plegen, want het spelpeil was niet dat van een absolute topclub op het Belgische voetbalniveau. Het beginnersgeluk van De Decker?Feit is wel dat AA Gent serieus gezichtsverlies leed in de eerste weken van de competitiestart. De – vooral in de kleedkamer – populaire Jess Thorup werd al na twee verloren wedstrijden de laan uitgestuurd. Die beslissing kwam bij de spelers keihard aan, maar ook de Blauw-Witte achterban kon deze paniekreactie amper smaken: de Noorse coach haalde vorig seizoen met knap voetbal nochtans een erg fraaie tweede plaats in de Jupiler Pro League. Toch was het een publiek geheim dat voorzitter Ivan De Witte en Michel Louwagie geen al te grote fans waren van de nuchtere Thorup. Dat uitte zich oorspronkelijk in kleine dingetjes, zoals het dragen van een short in de dug-out. Het soort zaken waar De Witte zich mateloos kon aan storen. “Ja, en daar ben ik ook in tussengekomen”, verklaarde hij daarover onlangs in Het Nieuwsblad. De Witte zag meer perspectief in een vruchtbare samenwerking met de gesofisticeerde Laszlo Bölöni. Met de Roemeen kan je namelijk wél gezellig praten bij een goed glas rode wijn, filosoferend over de dingen des levens. In tegenstelling tot zijn Noorse voorganger kreeg Bölöni vanaf dag één nooit grip op de kleedkamer, en had hij bijgevolg geen relatie met de spelers, maar ook niet met de fans. De ex-coach van Antwerp FC liet alles wat op z'n beloop en hanteerde niet meteen een strakke discipline. Op de Bosuil had Bölöni daarvoor doorgewinterde en trouwe anciens tot zijn beschikking zoals Faris Haroun, Jelle Van Damme, Lior Refaelov en Sinan Bolat. Mannen die zelfregulerend optreden wanneer dat nodig is, leiders die de kleedkamer meekrijgen in de ideeën van de coach. Het is daarom geen toeval dat Bölöni zijn zin kreeg door Bolat te halen naar de Ghelamco Arena. De Enerzijds door zijn goede verstandhouding met de Roemeen,en zijn grote leiderschapskwaliteiten. Anderzijds door zijn uitstekende keeperskills en ervaring. Want de Gent-doelmannen maakten er dit seizoen geregeld een zootje van.

FLATERENDE DOELMANNEN 

In tegenstelling wat de buitenwereld denkt, kan voorzitter Ivan De Witte meer genieten van een solide en betrouwbare Gentse verdediging, eerder dan van een woelige en onstuimige aanvalsdrift. De nadruk moest dit seizoen dan ook vooral op het defensief gebied liggen, en net op dat vlak liet AA Gent het vollédig afweten in het seizoensbegin. De teneur werd reeds ingezet op speeldag één, toen doelman Thomas Kaminski en Igor Plastun gruwelijk in de fout gingen en uiteindelijk de eerste nederlaag van het seizoen inluidden. Voor Kaminski was het alvast niet zijn eerste flater in het keepersplunje van AA Gent waarna hij stante pede tot bankzitter werd gedegradeerd. Via een achterpoortje vertrok de doelman uiteindelijk naar Blackburn Rovers. Kaminski's opvolger Davy Roef liet vervolgens oorspronkelijk een goede indruk na met onder meer enkele cruciale reddingen tegen KV Kortrijk en Antwerp FC. Toch was de Gentse doelmannensectie niet voldoende gestoffeerd volgens de sportieve cel – en toenmalig coach Laszlo Bölöni – waardoor Sinan Bolat werd aangetrokken. Voorlopig heeft de Turkse doelman nog geen officiële speelminuten gemaakt, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. In de laatste competitiematch tegen KAS Eupen ging namelijk ook Davy Roef opvallend genoeg in de fout: dergelijke situaties doen voorzitter Ivan De Witte gruwelen en huiveren. Wachten op Bolat luidt de boodschap, die am Kehrweg nog plaats moest nemen op de invallersbank wegens zijn groot gebrek aan wedstrijdritme. Kort na de foute interventie van Roef tegen Eupen sprak Bölöni's blik naar de dug-out (waar Bolat zat) boekdelen. Maar zelfs zonder de aanwezigheid van de Roemeen lijkt Bolat het meest aanspraak te maken op the number one spot, meer dan Davy Roef of Colin Coosemans, wiens rol in de Ghelamco Arena al een tijd lang uitgespeeld is.

BETER DAN KAMINSKI 

Want het moge duidelijk zijn: Sinan Bolat was de voorbije jaren een absolute doelman in de Jupiler Pro League. De voorbije opmars van The Great Old mag dan ook deels aan hem toegeschreven worden. De Turkse goalie was vorig seizoen bijvoorbeeld nog de op vier na efficiëntste doelman: Bolat kon namelijk 71,6% van zijn totale geïncasseerde doelpogingen in veiligheid brengen. Enkel Simon Mignolet (Club Brugge, 83,5%), Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht, 78%) en Adam Jakubech (KV Kortrijk, 73,3%) presteerden nog nét iets efficiënter dan de toenmalige Antwerp-doelwachter. Met die 71,6% geredde doelpogingen presteerde Bolat vorig seizoen ook opmerkelijk beter dan zijn voorganger Thomas Kaminski, die over het algemeen ook een meer onbetrouwbare indruk naliet. Kaminski kreeg ook frequenter een doelpunt rond de oren, en dat is toch best opvallend aangezien AA Gent de vorige competitie eindigde als nummer twee, en Antwerp nog twee plaatsen lager. Deze vaststelling benadrukt alleen maar de grote meerwaarde die Bolat had op de Bosuil. Zonder zijn uitstekende pareeracties zou Antwerp FC ongetwijfeld een pak minder punten hebben geteld, en bijgevolg niet op de vierde stek geëindigd zijn. Die veelbelovende lijn moet Bolat nu zien door te trekken in de Ghelamco Arena.Voor de 32-jarige doelman wordt AA Gent al zijn vijfde Belgische werkgever, nadat hij eerder al onder contract stond bij KRC Genk, Standard de Liège, Club Brugge en Antwerp FC. Dat Bolats keuze uiteindelijk op AA Gent viel, was met een duidelijk doel voor ogen. De ervaren goalie kon namelijk ook een contract tekenen bij Göztepe, maar aan de Turkse competitie houdt hij niet meteen goede herinneringen over na wisselende passages bij Kayserispor en Galatasaray. In de Belgische Jupiler wordt Bolat alom gerespecteerd en hij kent onze nationale competitie dan ook als zijn broekzak. Dat zou de doorslaggevende factor geweest zijn om voor AA Gent te kiezen, waar hij zich in de kijker wil spelen bij de Turkse bondscoach met het oog op het EK volgende zomer.

POLL: Wordt Bolat een cruciale factor voor AA Gent?

meer over

'Anderlecht denkt alweer aan volgende miljoenentransfer'

'Clement roteert: vijf wissels in Brugse basiself verwacht'

'Spanning bij Barça: publiekslieveling wil nu al van Koeman af'

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mechelen moet afstraffing vrezen tegen Club

Een vogel voor de kat. De kans op puntenwinst ligt niet bijster hoog voor KV Mechelen tegen Club ...

429
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

24
{insert image alt}

Megastunts Leko & Clement door Vanhaezebrouck

Gelukkig was er Antwerp. Terwijl AA Gent en Standard donderdag opnieuw de boot ingingen, en zo in de ...

778
{insert image alt}

'Bestuur United grijpt in: eerste aanwinst al onderweg'

Manchester United is opnieuw bezig aan een wisselvallig seizoen. In de Champions League tonen de ...

28
{insert image alt}

Thorup prikt terug na gevleide 4-0-zege Genk

Jess Thorup lijkt de trein bij KRC Genk stilaan op de rails te krijgen. Het voetbal van de ...

107
{insert image alt}

'Spanning bij Barça: publiekslieveling wil nu al van Koeman af'

Met een knappe zege tegen Juventus heeft Ronald Koeman opnieuw wat krediet gekocht bij FC Barcelona, ...

136
{insert image alt}

'Anderlecht denkt alweer aan volgende miljoenentransfer'

RSC Anderlecht blijft bijzonder hoog inzetten op de eigen jeugd, de vele contractverlengingen van de ...

306
{insert image alt}

'Clement roteert: vijf wissels in Brugse basiself verwacht'

Club Brugge staat aanstaande woensdag voor zijn grootste uitdaging van het seizoen tot dusver. ...

227

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

154
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

152
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

221
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

171
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

189
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

374
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

268
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

70
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

108
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

172
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

661
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

230
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

175
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

289