De Mozart van 't Kiel: 'Holzhauser dé MVP van de JPL'

Foto: De Mozart van 't Kiel: 'Holzhauser dé MVP van de JPL'

Beerschot VA blijft vriend en vijand verrassen. Na vijf speeldagen staan de Kielse Ratten op een onverhoopte tweede plaats in het klassement, en dat heeft de promovendus vooral te danken aan regisseur Raphael Holzhauser. Er hangt een zweem van nostalgie rond de verfijnde ouderwetse spelmaker, maar daarnaast is de Oostenrijker tevens énorm efficiënt. Holzhauser is vandaag dan ook de meest bepalende speler die er te vinden is op de Belgische voetbalvelden.

NIEUWE 3-5-2

“Beerschot is veel meer dan een counterploeg”, voor de maandagavond-trip naar Beerschot VA bewierookte Hannes Wolf al de grote sterkte van Beerschot VA. “Omdat ze op veel plaatsen voor mandekking kiezen, zullen we duels moeten winnen.” Op dat moment klonken er reeds onheilspellende berichten en geruchten over de toekomst van de toenmalige KRC Genk-coach. Uiteindelijk werd 't Kiel ook effectief het Waterloo van de Duitse laptoptrainer nadat zijn ploeg een zware 5-2 om de oren kreeg. Veel duels werden er uiteindelijk ook niet gewonnen door KRC Genk: al was dat maar één van de onderdelen waarin Beerschot VA beter presteerde. De Kielse Ratten wonnen bijvoorbeeld 53% van de onderlinge duels, dat in totaliteit overigens een pak minder lag dan hun voorbije vier competitiematchen. De waarschuwing van Wolf ten spijt.Tegen KRC Genk kon Beerschot-coach Hernan Losada opnieuw ten volle rekenen op zijn hondstrouwe soldaten, die de orders van hun Argentijnse T1 tot in de puntjes perfectioneerden. In analogie met het voorbije kampioenenjaar in 1B hield de tacticus ook in 1A vast aan zijn beproefde 3-5-2-systeem. Die formatie vormt de basis van Losada's ideologie, waarvoor hij de mosterd haalde bij zijn ex-Beerschot-coach Marc Brys, maar ook bij landgenoten Carlos Bilardo (ex-bondscoach Argentinië) en de gerenommeerde Marcelo Bielsa. Toch volhardt Losada niet in een bepaalde vorm van tactische halsstarrigheid, maar voerde hij tegen Club Brugge en KRC Genk andere accenten door. De welbekende 3-5-2 werd – met succes overigens, want Beerschot won beide topaffiches – genuanceerd naar een soort 3-4-2-1 met daarin een speciale rol voor de MVP van de Jupiler Pro League: Raphael Holzhauser. 

MVP VAN DE JPL

Na de promotie van Beerschot VA naar 1A, werden er logischerwijze veel vraagtekens geplaatst bij de sterkte van hun selectie, iets wat trouwens bij elke promovendus het geval is. Kwaliteitsvolle spelers hadden de Kielse Ratten te over in 1B, maar of die jongens hetzelfde niveau zouden halen op het hoogste Belgische voetbalniveau was echter onzeker. Héél onzeker. Eén van die betreffende sterkhouders was Raphael Holzhauser, die vorig seizoen reeds aangetrokken werd … met het oog op 1A. “Toen ik hier vorig jaar tekende, dacht ik dat het was om in de eerste afdeling te spelen”, verklaarde de Oostenrijker drie weken geleden nog aan Sporza. “Het was dan ook een grote verrassing voor mij dat we in 1B moesten spelen.” Maar met één jaar vertraging kan Holzhauser dan toch zijn kunsten tentoonstellen in 1A. En hoe.In 1B kon de 27-jarige moeiteloos het competitieniveau overstijgen, en daar bleek Holzhauser een absolute klasbak te zijn. Met veertien cruciale acties (zeven doelpunten en zeven assists) was hij vorig seizoen zelfs de op drie na beslissendste speler uit 1B. Enkel Kurt Abrahams (KVC Westerlo, 15), Christian Brüls (KVC Westerlo, 15) en Thomas Henry (OH Leuven, 19) konden nog indrukwekkendere cijfers voorleggen dan dirigent Holzhauser. Dat betekende evenwel niet dat er algemeen werd aangenomen dat de ervaren middenvelder diezelfde lijn zou doortrekken naar het hoogste Belgische voetbalniveau, maar niets is uiteindelijk minder waar. Holzhauser telt momenteel al acht beslissende acties (vijf doelpunten en drie assists) – niemand in 1A doet vooralsnog beter – en hij is vandaag ook de topschutter uit de Jupiler Pro League. Van een geslaagde start in 1A gesproken. 

ATYPISCHE VOETBALLER

De vraagtekens rond Raphael Holzhauser verdwenen aldus als sneeuw voor de zon, en de Oostenrijker had erg weinig moeite om zich aan te passen aan 1A. Door zijn specifieke speelstijl valt Holzhauser niet onder te brengen in een zuiver type-voetballer, zoals een pure 'acht' of 'tien'. Dat heeft Hernan Losada ook al lange tijd door, want dit seizoen wisselt hij zijn Oostenrijkse spelmaker af op deze beide posities. Er werd oorspronkelijk vooral gevreesd dat het spelniveau in 1A iets te snel zou gaan voor de toch wat slome Holzhauser. Maar hij is dan ook geen 'moderne' voetballer. 

Met de neergetrokken sokken en zijn atypische – nonchalante – manier van voetballen neigt Holzhauser meer naar een ouderwetse 'nummer tien', een salonvoetballer. Bekijk alvast nog eens zijn heerlijke – en efficiënte – hakjes achter het steunbeen tegen KRC Genk. Veel defensieve acties of overtuigende tackles zal je hem zelden zien maken, daarvoor kan de 'Mozart van het Kiel' rekenen op werkpaarden zoals Tom Pietermaat en Ryan Sanusi. Holzhauser voetbalt vanuit een zetel en dat dat uitstekend. Met Raphael Holzhauser bezit Beerschot VA een attractieve publieksspeler, zoals de club er in het verleden wel meerdere voorgangers een impact zagen maken. We denken daarbij aan huidig hoofdtrainer Hernan Losada, maar ook aan oudere gloriën zoals Rik Coppens en Juan Lozano. Salonvoetballers met uitzonderlijke technische kwaliteiten, publiekstrekkers maar ook gewoon topvoetballers van het zuiverste soort. Door zijn old school spelstijl lijkt Holzhauser ook eerder uit het tijdperk van Coppens en Lozano te komen. Pure nostalgie op 't Kiel.

PERFECT VOOR LOSADA  

Die voetbalromantiek kan Raphael Holzhauser ook koppelen aan een indrukwekkende efficiëntie. Zoals eerder vermeld kan geen enkele speler uit de Jupiler Pro League zijn gecombineerd aantal doelpunten en assists nog maar evenaren, wat op zich al opmerkelijk is voor een speler bij een promovendus. De Oostenrijkse spelmaker had bijvoorbeeld amper tien doelkansen nodig om tot zijn huidig doelpuntenaantal te komen van vijf stuks, wat een fantastische efficiëntie voor doel is die onder zijn positionele collega's enkel Daan Heymans (Waasland-Beveren) en Samuel Bastien (Standard) nog overtreffen. Bovendien staat Holzhausers vizier telkens goed gericht, waarbij 90% van zijn gelanceerde doelpogingen ook effectief tussen de palen belanden ...

Raphael Holzhauser is dus bezig aan een echt superseizoen, waarbij het enkel de vraag is of hij die vele doelpunten en assists ook een ganse jaargang kan volhouden: het is namelijk echt uitzonderlijk dat een nieuwkomer in 1A dergelijke statistieken kan voorleggen. Om Holzhauser daar dan volledig op af te rekenen, wanneer hij plotseling niet meer tot scoren zou komen, is eerder unfair. De belangrijkste functie van de Oostenrijker ligt hem vooral in het ondersteunend werk, en ook daar onderscheidt hij zich moeiteloos in vergelijking met de andere aanvallend ingestelde spelers van de Belgische competitie. Holzhauser houdt er bijvoorbeeld van om de bal verticaal in te spelen, eerder dan een laterale of achterwaartse pass. Met die ingesteldheid past hij dan ook perfect in het tactische plaatje van coach Hernan Losada. Enkel Sven Kums levert dit seizoen nog meer voorwaartse passes af dan de Mozart van het Kiel. Ook bij de doorsteekpasses en slimme passes vinden we Holzhauser steevast terug in de top tien. De publiekslieveling van Beerschot beschikt dus over een arsenaal aan gevarieerde passes, en die kan hij ook met succes demonstreren op het hoogste Belgische voetbalniveau. Mochten er dan nog vraagtekens geplaatst worden rond de ouderwetse Holzhauser, dan mogen die nu meteen richting de vuilbak verwezen worden. 

POLL: Is Holzhauser de beste speler in de JPL van het moment?

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

40
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine én grote clubs

Dé topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

458
{insert image alt}

'Barça zet vol in op Nederlander als opvolger van Piqué'

Bij FC Barcelona is er momenteel erg veel onzeker, na het vertrek van preses Josep Bartomeu. ...

4
{insert image alt}

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

Eden Hazard is terug! De Rode Duivel stond namiddag eindelijk weer in de basis bij Real Madrid en ...

54
{insert image alt}

"Droom van titel met Antwerp"

Royal Antwerp FC staat eerste, maar dat wil nog weinig zeggen na tien speeldagen. De Great Old kan ...

47
{insert image alt}

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Club Brugge kende al het nodige 'geluk' tegen Lazio, dat een vijftal sterkhouders miste door corona. ...

204
{insert image alt}

Presidentskandidaat ontvouwt megaplan rond Messi

Presidentskandidaat Jordi Farré heeft grote plannen met FC Barcelona-steraanvaller Lionel Messi. ...

132
{insert image alt}

"Svilar testte meermaals positief op corona"

Mile Svilar zat niet in de kern tegen Standard en de jonge Belgische doelman moet ook dit seizoen ...

95
{insert image alt}

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Beerschot V.A. en OHL hebben bewezen dat hun positie in het klassement allerminst een toeval is. Ze ...

252
{insert image alt}

Chelsea schuift op in klassement dankzij vlotte zege

Chelsea heeft na twee gelijke spelen op rij nog eens met de zege aangeknoopt in de Premier League. ...

36
{insert image alt}

'AA Gent ziet alweer een basispion uitvallen'

AA Gent krijgt na vier nederlagen op rij zondag nog eens de kans om de zege te pakken. Het treft dan ...

150
{insert image alt}

Dortmund pakt ook zonder Haaland zege, Bornauw onderuit tegen Bayern

In de Bundesliga delen Bayern München en Borussia Dortmund voorlopig samen de leiding. De twee ...

39
{insert image alt}

Spaanse pers reageert lyrisch na eerste goal Hazard

Eden Hazard heeft zaterdag zijn eerste basisplaats gekregen dit seizoen en maakte zo ook meteen ook ...

588
{insert image alt}

Grote test voor Kompany: "Tegen Antwerp zal hij een plan moeten hebben"

Anderlecht boekte vorige week een deugddoende zege tegen KV Kortrijk, maar zondag zal het kwestie ...

185
{insert image alt}

Guardiola bezorgt Barça definitief slecht nieuws

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

160
{insert image alt}

'AA Gent moet 17-jarige debutant opstellen in de Europa League'

AA Gent zit in de hoek waar de klappen vallen en het lijkt er niet meteen op dat daar snel ...

238
{insert image alt}

Hazard meteen van de match: "Volgende stap: Ballon d'Or"

Eden Hazard maakte dinsdag verrassend zijn wederoptreden bij Real Madrid in de Champions ...

240

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

293
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

265
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

390
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

269
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

277
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

449
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

425
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

133
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

134
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

280
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

1021
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

307
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

224
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

371