Visie van Verbeke: Anderlecht gokt op 'waardecreatie'

Foto: Visie van Verbeke: Anderlecht gokt op 'waardecreatie'

De licentiecommissie kijkt mee over de schouder in het Lotto Park. Terwijl coach Vincent Kompany stap per stap Anderlecht terug naar de top moet leiden, is het dan ook aan sportief directeur Peter Verbeke om de rode boekhouding weer aan te zuiveren. Twee taken die in principe moeilijk met elkaar te vereenzelvigen vallen. Al kunnen beide tenoren elkaar misschien toch een handje helpen.

Dinsdag kregen de Brusselaars voor het eerst het bezoek van de commissie, aan wie Paars-Wit door de fikse schuldenberg op tijd en stond de rekeningen voor moet leggen ter controle. De bedoeling is om aan te tonen dat er inspanningen worden geleverd om de negatieve balans op te krikken. Voorlopig lijkt die missie te slagen, want deze zomer gaf de recordkampioen bijna acht miljoen minder uit dan het incasseerde – de gelichte opties op Alexis Saelemaekers en Sven Kums meegeteld. Om dan nog te zwijgen van de loonmassa die drastisch naar beneden werd getrokken met het pensioen van Kompany, het afscheid van Samir Nasri en de verkoop van Kemar Roofe, Thomas Didillon en Pieter Gerkens.

FLOPS AAN DE AFTRAP

Aan inkomende zijde zijn Bogdan Mykhaylichenko, keepers Timon Wellenreuther en Bart Verbruggen en zelfs topaanwinst Mustapha Bundu een pak minder dure vogels. Net zoals huurlingen Percy Tau en Lukas Nmecha hun kostenplaatje flink wat lager ligt dan dat van de karrenvracht aan tijdelijke krachten die vorig seizoen de revue passeerde, met Nacer Chadli, Philippe Sandler, Marko Pjaca en Dejan Joveljic die allen bedankt werden voor bewezen diensten. Met verder nog Davy Roef, Andy Najar en zopas Edo Kayembe die andere oorden opzochten, zwaaide Anderlecht zo reeds een hoop spelers uit tijdens deze mercato. De ene al wat overbodiger dan de andere.Toch is het huiswerk van Verbeke daarmee nog lang niet af. De lijst aan flops voor wie in navolging van Luka Adzic nog steeds een oplossing wordt gezocht, oogt zo mogelijk namelijk nog wat langer. Bubacarr Sanneh, Antonio Milic, Josué Sa, James Lawrence, Aristote Nkaka, Kristal Abazaj en Mohammed Dauda hebben immers sowieso geen toekomst meer in het Lotto Park. Voor dit weekend kreeg dat zevental doorgaans nog het gezelschap van Ognjen Vranjes en Zakaria Bakkali, terwijl iets langer geleden ook Adrien Trebel stelselmatig aan het rijtje werd toegevoegd. In de zege tegen Cercle Brugge stonden zij echter alle drie plots gewoon weer aan de aftrap.

PLAN MET BAKKALI

Trebel werd op speeldag twee al met succes in ere hersteld, maar dat ook Bakkali en Vranjes nu een kans krijgen werd op heel wat meer ongeloof onthaald. Zeker omdat die eerste zo de voorkeur kreeg op toptalent en publiekslieveling Yari Verschaeren. Vranjes geldt dan weer als een noodoplossing na de blessure van Elias Cobbaut, al had de Bosniër het tijdens zijn vorige passage in de hoofdstad wel érg bont gemaakt. Wat bezielde Kompany dan om het tweetal opnieuw op te stellen, hoorde je de 6.000 aanwezige fans denken, waarbij vooral Bakkali kop van jut was. Toch gaat er duidelijk een plan schuil achter die op het eerste zicht nogal vreemde zet.Bij gebrek aan een betere term, noemen we het graag een poging tot 'waardecreatie'. Hoewel iedere euro welkom is in het Lotto Park, weigeren ze daar immers om groeibriljanten als Verschaeren, Sambi Lokonga of Jérémy Doku nu al van de hand te doen – tenzij er een niet te weigeren bod binnenkomt misschien. De centen moeten dus van ergens anders komen, al ziet het er niet naar uit dat de zeven verhoopte vertrekkers die we hierboven noemden meer dan een habbekrats zullen opleveren. Een verlies dat Anderlecht bereid is te nemen, vermits het geloof in hun kunnen ver onder het vriespunt is gezakt. Wat bij Vranjes en Bakkali niet het geval is.

TACTIEK VAN TREBEL

Van alle verdedigers op overschot zag Verbeke het in die eerste blijkbaar nog het meeste zitten. De sportief directeur ging dan ook aan de slag om het beenharde woelwater opnieuw inzetbaar te maken, een persoonlijk project dat nu stilaan zijn vruchten afwerpt. Waar hij tot voor kort nog een ongeleid projectiel leek waar niemand zich nog aan durfde te verbranden, mag Vranjes zichzelf zo namelijk terug voetballer noemen. Én kan hij vooral nog van waarde zijn voor Anderlecht, is het niet met een bijdrage op het veld dan wel door nog iets op te brengen op de transfermarkt. Een veredeld uitstalraam dus, een tactiek die eerder bij Trebel wonderwel uitpakte.Het past bij de huidige realiteit van Paars-Wit, dat het maximale moet trachten te halen uit elke speler op de loonlijst om zoveel mogelijk kapitaalsvernietiging te vermijden. In die zin is het ook logisch dat Bakkali vanonder het stof wordt gehaald. Het voormalige supertalent werkte zich de naad uit de broek om conditioneel in orde te geraken en staat zo op fysiek vlak verder dan in de voorbije jaren samen. Bovendien is de winger nog altijd pas 24 jaar oud én doet zijn naam ongetwijfeld bij veel clubs nog steeds een belletje rinkelen. Een handvol goede prestaties, en voor je het weet is het alweer een pak eenvoudiger om hem nog ergens te kunnen slijten.

DOEL MET DIMATA?

In mindere mate koestert Anderlecht wellicht zelfs de hoop om met Landry Dimata, die niet zo lang geleden ten dode opgeschreven leek maar het nu na drie duels zelfs tot Rode Duivel schopte, hetzelfde te doen. Daarom nog niet per se voor oktober, vermits hij nog net tot een iets andere categorie behoort en na een geslaagde campagne wie weet een veelvoud opbrengt van zijn huidige marktwaarde. Al durven we het toch niet helemaal uit te sluiten. Hoe dan ook wisten de Brusselaars de afgeschreven spits opnieuw tot leven te wekken, waardoor ze terug uitzicht hebben op enige recuperatie van de vijf miljoen die destijds nog in hem werd geïnvesteerd.In de visie van Verbeke ligt voor Trebel, Vranjes en vooral Bakkali een gelijkaardig pad in het verschiet, hoewel het trio allicht bij voorkeur nog steeds zo snel mogelijk van de loonlijst geschrapt wordt. Door hen te laten verkommeren in de B-kern schiet die opdracht echter niet bepaald op, integendeel: hun waarde geraakt alleen maar verder gedevalueerd. Een beter plan is dan om hen in de etalage te zetten, zeker aangezien ze – in tegenstelling tot hun vermeende lotgenoten – op het veld nog van pas kunnen komen. Komt het niet tot een verkoop, heeft Kompany er zo tenslotte tenminste weer een paar opties bij. Zij het dus wel aan een buitensporig salaris.

WAARDECREATIE

Het zou evenwel pas echt zonde zijn mochten zij hun centen thuis op de bank tellen. In die optiek valt het dus best te begrijpen dat Kompany zijn bestuur een handje toesteekt door het recent nog verguisde trio in de kijker te zetten, zelfs al gaat dat even gepaard met een iets mindere focus op de eigen jeugd. Dat behalve Verschaeren, Lokonga en Doku ook Marco Kana, Antoine Colassin en zelfs Killian Sardella liefst niet vertrekken in de hoop ooit veel meer op te leveren, behoeft overigens evenmin veel uitleg. Voor net iets oudere jongens als Hannes Delcroix en Francis Amuzu daarentegen ligt een vast stekje in de tribune in het verschiet, zeker indien het In Youth We Trust-credo wat meer op het achterplan belandt. Zij worden misschien dan ook best verkocht in een poging om het ijzer te smeden nu het nog heet is. Bakkali krijgt, de onvrede van een deel van de aanhang ten spijt, dankzij zijn eigen inspanningen én die van Anderlecht dan weer de kans om zich weer op te warmen. En zo hopelijk voor Verbeke en zijn beperkte budget samen met Trebel en Vranjes snel aan 'waardecreatie' te doen.

POLL: Wie kan volgens u nog het meest betekenen voor Anderlecht?

Vandenbempt komt met details van oplichtingszaak Anderlecht

Coucke kom met eerste reactie op onderzoek naar verkoop Anderlecht

Bolat haalt stevig uit naar ploegmaats

Vandaag 23 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

485
{insert image alt}

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis ...

635
{insert image alt}

Vandenbempt komt met details van oplichtingszaak Anderlecht

Hét nieuws op donderdag in de Belgische voetbalwereld is zonder twijfel het gerechtelijk onderzoek ...

1
{insert image alt}

'Bayern München zet titanenstrijd voor verdediger in gang'

Het seizoen 2021/22 is eigenlijk nog maar net uit de startblokken geschoten, maar achter de schermen ...

15
{insert image alt}

Bolat haalt stevig uit naar ploegmaats

AA Gent heeft het dit seizoen tot dusver in Europa goed gedaan, want het plaatste zich voor de ...

43
{insert image alt}

Coucke kom met eerste reactie op onderzoek naar verkoop Anderlecht

Anderlecht kwam donderdag alweer op negatieve wijze in het nieuws. Het raakte immers bekend dat er ...

155
{insert image alt}

Advocaat Vanden Stock haalt snoeihard uit na beschuldigingen

De Tijd dropte donderdagochtend weer een bom op de Belgische voetbalwereld, want de zakenkrant wist ...

119
{insert image alt}

Lukaku komt met stevige oproep tegen racisme

Romelu Lukaku heeft zich de voorbije jaren niet alleen ontwikkeld tot één van de beste spitsen ter ...

55
{insert image alt}

Owusu zet puntjes op de i: "Ik zit niet tegen mijn zin bij Gent"

De voorbije jaren was Elisha Owusu een sterkhouder op het middenveld van AA Gent, maar dit seizoen ...

35
{insert image alt}

Vanden Stock verdedigt zichzelf en Van Holsbeeck in opmerkelijke brief

Donderdagochtend raakte bekend dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de verkoop van ...

235
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Barça blijft azen op Martinez, Musonda komt met nieuws'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

95
{insert image alt}

'Clement wil sterkhouders rust geven tegen OHL'

Vanavond staat er in de Jupiler Pro League met Anderlecht-AA Gent nog een inhaalduel op het ...

389
{insert image alt}

Anderlecht hult zich in stilzwijgen over sjoemelpraktijken

De Tijd dropte donderdagochtend weer een bom op de Belgische voetbalwereld, want de zakenkrant wist ...

206
{insert image alt}

Racing Genk verbitterd: "Antwerp kwam er niet aan te pas"

Woensdagavond kregen we op de Bosuil alweer een spektakelwedstrijd tussen Antwerp en Racing Genk. De ...

523
{insert image alt}

'Hasi moet na vijf matchen al ontslag vrezen'

De voorbije jaren werd Besnik Hasi regelmatig in verband gebracht met een terugkeer naar België, ...

85
{insert image alt}

Sterkhouder AA Gent bij Rode Duivels? "Hij heeft meer ervaring dan Siquet"

AA Gent trekt om 20u45 naar Anderlecht voor zijn inhaalwedstrijd van de vijfde speeldag. De ...

177
{insert image alt}

Nieuwe regel kan Premier League-clubs in grote problemen brengen

In België was er de voorbije jaren al ophef over de nauwe band tussen de voetbalwereld en de ...

158

Gisteren 22 September 2021

{insert image alt}

Hazard ziet Real Madrid schitteren van op de bank: 6-1!

In de Spaanse Primera Division heeft Real Madrid woensdagavond voor een statement gezorgd. De ...

182
{insert image alt}

Priske koopt pak krediet: "Wist het toen ik hier tekende"

Na de Europese nederlaag tegen Olympiakos en de wisselvallige prestaties in eigen land, was de druk ...

482
{insert image alt}

De Laet rekent af met Van Driessche: "Probeert me al jaren rood te geven"

Het geleverde spel is tot dusver niet bepaald sprankelend, maar Antwerp FC kan de laatste weken ...

681
{insert image alt}

Van den Brom baalt: "Het was 100% penalty"

KRC Genk heeft woensdagavond de kans laten liggen om op gelijke hoogte te komen van leider Club ...

738
{insert image alt}

West Ham schakelt United uit, Chelsea en Spurs vieren na penalty's

In Engeland werd woensdagavond de derde ronde van de League Cup/Carabao Cup afgewerkt. West Ham ...

109
{insert image alt}

Antwerp doet Bosuil juichen in spektakelstuk tegen Genk

Antwerp FC heeft woensdagavond nog eens indruk gemaakt tijdens de inhaalwedstrijd tegen KRC Genk. De ...

497
{insert image alt}

Kritiek op wedstrijdleiding: "Keer op keer beetgenomen door Verstraete"

Antwerp FC startte woensdagavond vrij matig in de inhaalwedstrijd tegen KRC Genk en kwam ook al snel ...

1306
{insert image alt}

Onvermijdelijke Benzema zet Real meteen op rozen (🎥)

Real Madrid wou woensdagavond opnieuw beslag leggen op de leidersplaats in La Liga, maar moest dan ...

74
{insert image alt}

Gent met rug tegen de muur: "Doet pijn aan de ogen"

Na de deceptie van vorig seizoen weigerde het bestuur van AA Gent om bij de start van de competitie ...

347
{insert image alt}

Pietermaat ziet Beerschot goede zaak doen: "Wou hem vorig jaar al"

Na de dramatische competitiestart met 1 op 24, heeft het bestuur van Beerschot VA flink ingegrepen. ...

284
{insert image alt}

Geurtje aan vrije trap-goal Antwerp: "Degoutante komedie beloond"

In de Jupiler Pro League stond woensdagavond een interessante topper op het programma. Zo haalden ...

684
{insert image alt}

'Zoontje Ronaldo nog véél beter dan Cristiano'

Als het aan Dolores Aveiro, de mama van Cristiano Ronaldo, ligt, gaat zoonlief nog een transfer ...

449
{insert image alt}

Anderlecht-fans komen met prachtige actie tegen AA Gent

Deze midweek worden er in de Jupiler Pro League twee inhaalduels afgewerkt die eind augustus werden ...

351
{insert image alt}

Hazard incasseert nieuwe opdoffer bij Real Madrid

Afgelopen weekend zagen we bij Real Madrid eindelijk nog eens Eden Hazard aan de aftrap verschijnen. ...

535
{insert image alt}

Juventus werpt Ronaldo-vloek van zich af

Cristiano Ronaldo besliste eind augustus om Juventus te verlaten voor zijn oude liefde Manchester ...

56