Charleroi doet Club beven: 'Beste van het moment'

Foto: Charleroi doet Club beven: 'Beste van het moment'

Niet Club Brugge, RSC Anderlecht, AA Gent, KRC Genk of Antwerp FC, maar wél Sporting Charleroi is momenteel de trotste leider van de Jupiler Pro League. Met het maximum aantal van de punten domineren de Carolo's de Belgische voetbalcompetitie, en die plek hebben ze allerminst gestolen. Die prima prestaties doen vooral de vraag oproepen of de Zebra's nu ook een echte titelpretendent (kunnen) zijn.

TREKPLEISTER CHARLEROI

The invincibles. Na vijf speeldagen bezet Sporting Charleroi nog steeds de koppositie in de Jupiler Pro League. En hoe. De club uit het Zwarte Land heerst autoritair over de Belgische competitie en dat bewijst de fraaie puntenoogst van vijftien op vijftien: het foutloze parcours waar voorzitter Mehdi Bayat o zo trots op is. Wie dacht dat de Henegouwse derde plaats in de voorbije editie van de Jupiler Pro League een toevalstreffer was, die komt vandaag heel bedrogen uit.Oké, in de voorbije vijf wedstrijden trok Sporting Charleroi aan het langste eind tegen mindere goden zoals KV Oostende en OH Leuven. Maar de ploeg van coach Karim Belhocine kon net zo gemakkelijk winnen van een taai Zulte Waregem, een georganiseerd Antwerp FC en zelfs van landskampioen Club Brugge. Voor veel spektakel, tika-taka voetbal of aanvalsdrift moet je alvast niet afreizen richting Mambourg. Anderzijds trakteren de Carolo's hun fans wél met een onversneden wedstrijdmentaliteit, zelfvertrouwen én prima resultaten. Ook de tactische aanpak van Belhocine, ook al is die erg behoudend, is zeker en vast de moeite waard.

HET ZWARTE BEEST VERSLAGEN 

De troepen van Belhocine stralen steeds een grote mate van zelfvertrouwen uit, en zelfs een bepaalde sympathieke vorm van je-m'en-foutisme. Dat bleek bijvoorbeeld ook tijdens de line-up voor het zondagse duel in het Waregemse Regenboogstadion. Ook al ging Charleroi vorig seizoen twee keer onderuit op Zulte Waregem: no stress, met een meer dan voldoende zelfbewustheid. En ook zondagavond werd algemeen aangenomen dat de Zebra's weleens hun eerste puntenverlies van het seizoen konden lijden, net omdat Essevee vorig seizoen het zwarte beest bleek van Charleroi.En ook deze keer speelde de sluwe Francky Dury handig in op de stugge Henegouwse tegenstander. Door zijn troepen zélf tactisch gedisciplineerd te houden liet de geroutineerde coach zich oorspronkelijk niet in de luren leggen. Het resultaat van de eerste 45 speelminuten was een non-match waarbij Zulte Waregem en Charleroi elkaar geen duimbreed gaven. Maar zoals wel vaker dit seizoen, gebeurde er weer iets bijzonders in de ploeg van Charleroi. Ondanks de tegenvallende omstandigheden, naast het behouden Essevee ook de stroeve grasmat die een snelle omschakeling hypothekeerde, wist Charleroi wederom de rug te rechten. 

KLOOF MET CLUB

Francky Dury bestreed Sporting Charleroi met hun eigen defensieve aanpak, en daardoor hadden de Carolo's het niet onder de markt in West-Vlaanderen. Desondanks hielden de Zebra's telkens het hoofd koel en gingen ze niet over tot aanvallend overenthousiasme. Vroeg of laat zou er wel een gaatje vallen in de Waregemse verdediging en dat geduld loonde ook. Zulte Waregem-aanvoerder Ewoud Pletinckx was in twee fases niet doortastend genoeg waardoor Kaveh Rezaei en Shamar Nicholson de onverhoopte 0-2 eindstand op het scorebord konden werken.

Charleroi-coach Karim Belhocine weet die laattijdige doelpunten echter niet aan een geduldige aanpak, maar wél door het uitgekiende tactisch plannetje van zijn collega Francky Dury. “Ik denk niet dat wij geduld hebben getoond, het was vooral de tegenstander die ons in moeilijkheden bracht. We konden kalm blijven en raakten niet in paniek. En hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe beter we waren”, noteerde La Dernière Heure. Zelfbewustheid. Geduld uitoefenen of niet, Sporting Charleroi blijft voorlopig vriend en vijand verbazen in het competitiebegin, en dat is zeker geen toeval. Drie seizoenen geleden pakten de Carolo's in de eerste vijf competitiewedstrijden al eens een fraaie vijftien op vijftien, en werd de leidersplaats destijds gedeeld met de toekomstige landskampioen Club Brugge. In de huidige editie van de Jupiler Pro League tellen de Henegouwers ondertussen al vijf punten meer dan hun eerste achtervolgers Standard en KV Kortrijk. Al kan Beerschot – mits winst tegen KRC Genk maandagavond – nog dichter sluipen tot drie punten. Club Brugge, bestempeld als de grote – en de enige – titelfavoriet dit seizoen, telt ondertussen al zes eenheden minder dan Charleroi. 

JALOEZIE IN BRUGGE  

De sterkte van Sporting Charleroi is diezelfde als in het voorbije seizoen: een defensieve stabiliteit in combinatie met een vlijmscherpe omschakeling. Maar dat alles valt in duigen wanneer er op het offensieve vlak onvoldoende efficiëntie aanwezig is. En misschien is dat wel dé grootste sterkte van deze ploeg. Ook tegen Zulte Waregem domineerden de Carolo's niet maar was het wél razend effectief. En dat is namelijk een wederkerend verhaal in het huidige seizoen. Charleroi legt aanzienlijk minder aanvallende acties op de mat dan hun bekampte tegenstanders, maar anderzijds toonden de Zebra's zich telkens effectiever in die aanvallende acties. De offensieve efficiëntie bij Charleroi is dus van een énorm hoog niveau.

Charleroi prijkt op dit moment dus bovenaan het klassement van de Jupiler Pro League waarin het negen keer tot scoren kon komen, en dat is amper één doelpunt minder dan Club Brugge en RSC Anderlecht, de clubs met de grootste doelpuntenproductie in het seizoensbegin. Opvallend genoeg had Charleroi wél merkelijk minder doelkansen nodig dan Club Brugge en Anderlecht om tot dat doelpuntenaantal te komen. In totaal lanceerden zelfs zes teams méér doelpogingen dan competitieleider Charleroi. Van zo'n aanvallende efficiëntie kan men bij Club Brugge alleen maar dromen.Ook in het defensieve compartiment presteerde Charleroi stukken beter dan hun voorbije tegenstanders. De actie-balans van de Henegouwers helt meer over naar het defensieve, en ook in dat onderdeel overstijgt hun efficiëntie die van hun eerdere opponenten. Die verdedigende kwaliteiten vertalen zich dan ook in amper één tegendoelpunt dit seizoen, waarmee Charleroi ook op dat gebied de absolute defensieve leider is van de huidige competitie. De ploeg incasseert tevens amper acht doelpogingen per wedstrijd, een gemiddelde dat enkel RSC Anderlecht overstijgt.

TITELKANDIDAAT CHARLEROI?

In de Vlaamse pers wordt het huzarenstukje van Sporting Charleroi amper belicht, en da's eigenlijk onterecht. Na de onverhoopte derde plaats in de voorbije editie van de Jupiler Pro League schrijft Karim Belhocine opnieuw een succesverhaal op Mambourg. De Franse Algerijn heeft geen absolute vedetten tot zijn beschikking, maar roeit met de riemen die hij heeft. Joris Kayembe, Kaveh Rezaei en Ryota Morioka werden allen bestempeld als te licht voor de Belgische top, maar onder de vleugels van Belhocine ontdekt het drietal nieuwe sportieve hoogtes. Ook minder klinkende namen zoals Shamar Nicholson, Ali Gholizadeh of Marco Illaimaharitra ontwikkelden zich van nobody's tot echte meerwaardes voor de Belgische competitie. Het is vooralsnog te vroeg om te spreken over eventuele titelambities van Sporting Charleroi, maar dankzij hun bewezen kwaliteiten en huidige vorm is een uiteindelijke plaats in de top-drie zeker niet uitgesloten. Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat een underdog zich kan opwerpen tot een absolute titelkandidaat, en uiteindelijk zelfs op de eerste plaats eindigt. We denken daarbij vooral aan AA Gent en KRC Genk, die voor hun kampioenenjaar nooit als een serieuze titelpretendent werden beschouwd. In het voetbal is alles mogelijk, dus een grote verrassing kan nooit worden uitgesloten. De defensieve én offensieve efficiëntie van Charleroi zal menig topclub alvast zorgen baren, en als je daar nog eens hun groot je-m'en-foutisme-gehalte en tactische discipline aan koppelt, dan weet je dat er rekening moet worden gehouden met de Carolo's. En dat hebben ze bij Club Brugge alvast aan den lijve ondervonden.

POLL: Is Sporting Charleroi een titelkandidaat?

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Vandaag 15 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Lukaku brengt doelpuntenstrijd op buitenaards niveau

In de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioen gaf Romelu Lukaku meteen zijn ...

488
{insert image alt}

Mysterie-Tielemans houdt Martinez in de ban

Opvallende vaststelling na de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap. ...

727
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet in prestigeduel Frankrijk-Duitsland!

De laatste dag van de eerste ronde in de groepsfase is aangebroken op het EK, maar er staat nog heel ...

196
{insert image alt}

RWDM laat nog een speler naar Luxemburg vertrekken

In 1B zal het komend seizoen ongetwijfeld weer spannend worden. RWDM is één van de teams die ...

1
{insert image alt}

'Tielemans bovenaan verlanglijstje bij nieuwe grootmacht'

Youri Tielemans zal zich de komende weken ongetwijfeld willen focussen op het EK, maar dat ...

79
{insert image alt}

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Antonio Rüdiger lijkt bezig om zich in sneltempo te ontwikkelen tot één van de meest gehate ...

116
{insert image alt}

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

De laatste match van de eerste speelronde op het EK was meteen de meest tot de verbeelding ...

95
{insert image alt}

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Frankrijk en Duitsland maken er in de slotmatch van de eerste speelronde op het EK een spannend ...

32
{insert image alt}

Club Brugge gaat voor aanvaller uit Kameroen

Club Brugge heeft de afgelopen jaren vaak talenten uit Afrika gehaald. Blauw-Zwart heeft volgens ...

197
{insert image alt}

'Vandeputte (ex-AA Gent) kan naar België terugkeren'

De mercato komt in België stilaan op gang en daarbij worden ook een aantal oude bekenden niet uit ...

56
{insert image alt}

Hollerbach laat zich uit over versterking bij STVV

Ook bij STVV zijn ze alweer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Kanaries kenden ...

49
{insert image alt}

Juventus sluit opnieuw transferdeal met Atletico Madrid

Juventus heeft deze zomer heel wat werk, want vorig seizoen greep het voor de eerste keer in tien ...

74
{insert image alt}

Parachutist crasht bijna in tribune vlak voor Frankrijk-Duitsland (🎥)

Met de clash tussen Frankrijk en Duitsland werd om 21u de absolute kraker van de eerste speelronde ...

0
{insert image alt}

Albert ziet grote valkuil voor Rode Duivels tegen Denen

De Rode Duivels reizen woensdag alweer af naar Kopenhagen, want daar staat donderdag hun tweede ...

178
{insert image alt}

Vier Belgen maken kans op Golden Boy, Club levert drie kanshebbers

Elk kalenderjaar bekroont de Italiaanse krant Tuttosport de beste jonge speler op de Europese velden ...

364
{insert image alt}

Chadli: "Henry kan van hem dé speler van het EK maken"

Thierry Henry is er weer bij op dit EK en dat zullen de aanvallers van België bijzonder leuk ...

189
{insert image alt}

'KV Kortrijk gaat aan de haal met doelwit van Anderlecht'

RSC Anderlecht is op zoek naar twee spitsen. Een vervanger voor Lukas Nmecha en een jong talent dat ...

201
{insert image alt}

'KV Mechelen investeert stevig in Cuypers'

KV Mechelen greep dit seizoen net naast Europees voetbal. Volgend jaar willen ze Achter de Kazerne ...

174

Gisteren 14 Juni 2021

{insert image alt}

Radzinski heeft bedenkingen bij het niveau op EURO 2020

Net zoals de voorbije dagen kregen we ook vandaag heel wat EK-voetbal voorgeschoteld. Tsjechië ...

334
{insert image alt}

Charleroi bindt goudhaantje langer aan zich vast

Na een tegenvallend jaar hoopt Sporting Charleroi het volgend seizoen zo snel mogelijk aan te ...

55
{insert image alt}

Italiaanse voetbalbond grijpt in na hartstilstand Eriksen

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland staat bij elke voetbalsupporter in het geheugen gegrift. ...

329
{insert image alt}

"We zijn zo sterk dat we zonder doelman kunnen spelen"

Frankrijk is volgens diverse voetbalkenners dé grote favoriet op het Europees Kampioenschap. Les ...

1244
{insert image alt}

Kansrijk Spanje laat eerste driepunter liggen tegen stug Zweden

In Sevilla kruisten Spanje en Zweden vanavond de degens. In een leuke partij had Spanje het ...

124
{insert image alt}

'Man United verrast vriend en vijand met inkomende transfer'

Manchester United kan met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen voetbalseizoen. De ...

314
{insert image alt}

'Barcelona heeft absolute knaltransfer bijna beet'

FC Barcelona is volop bezig met zich te versterken. De Catalanen legden al topspelers als Sergio ...

417
{insert image alt}

Club-fans lyrisch na nieuws rond sterkhouder

Terwijl de meeste voetbalfans nog in een soort van ‘EK-modus’ zitten, wordt er bij de clubs al ...

433
{insert image alt}

Zwaar verdict voor Castagne: Rode Duivel lijdt aan zes breuken

Het Europees Kampioenschap van Timothy Castagne is met zekerheid voorbij. De Rode Duivel werd tegen ...

853
{insert image alt}

Ronaldo laat zich meteen gelden tijdens persconferentie (🎥)

Morgen trapt Portugal zijn Europees Kampioenschap op gang tegen Hongarije. In de persconferentie ...

383
{insert image alt}

'Anderlecht stuit op torenhoge vraagprijs voor toptalent'

Vorige week raakte bekend dat RSC Anderlecht interesse toont in Fausto Vera. De middenvelder van ...

890
{insert image alt}

Afwezige Sergio Ramos moedigt ploegmaats aan (📸)

Spanje en Zweden sluiten op dit moment de eerste speeldag in Groep E af. In Sevilla staan de ...

116
{insert image alt}

Lamkel Zé kondigt nakende transfer aan

De haat-liefdeverhouding tussen Antwerp en Lamkel Zé lijkt op zijn einde te lopen. Het was al enige ...

1328
{insert image alt}

KV Mechelen onthult opvallend detail over nieuwste aanwinst

KV Mechelen is volop bezig met zich te versterken met het oog op volgend seizoen. De Maneblussers ...

378
{insert image alt}

Navas komt met bikkelharde boodschap voor PSG

Paris Saint-Germain beleefde een dramatisch seizoen. Althans naar de normen van de club. De Franse ...

722