Kompany gooit roer om: '3 nieuwe spilfiguren'

Foto: Kompany gooit roer om: '3 nieuwe spilfiguren'

Zoals dat bij zowat elke beginnende trainer het geval is, is ook de start van Vincent Kompany als hoofdcoach er een met vallen en opstaan. Maar in de oefenpartij tegen Bayer Leverkusen bewees de T1 van RSC Anderlecht alvast dat hij ook een resultaat kan neerzetten. En dat met een experimenteel elftal tegen een meer ervaren en kwalitatieve tegenstander.

TIKI-TAKA OF TOTAALVOETBAL 

Na wederom een teleurstellende competitiestart in de Jupiler Pro League is RSC Anderlecht weeral op achtervolgen aangewezen. Coach Vincent Kompany, voorheen speler-inspirator, houdt halsstarrig vast aan zijn voetbalvisie die oorspronkelijk gestoeld was op die van mentor Pep Guardiola en Johan Cruijff. Het gedroomde Tiki-taka of totaalvoetbal kwam daar echter nog niet uit voort bij Sporting, maar Kompany probeert voor het tweede seizoen op rij om die werkwijze wél te doel slagen in het Lotto Park. Uiteraard wil coach Kompany die attractief georiënteerde aanpak maar wat graag koppelen aan goede resultaten, maar ook in de huidige jaargang valt de efficiëntie vooralsnog tegen.Na vier speeldagen in de Belgische competitie telt Anderlecht amper zes punten en daarmee bezet het een achtste plaats – exact dezelfde stek waar de club het vorig seizoen ook eindigde. Na het eerste vierluik tegen KV Mechelen, Sint-Truiden, Moeskroen en KV Oostende mocht het toch wel wat meer zijn. In die voorbije vier competitiewedstrijden was het alvast duidelijk dat Anderlecht niet meteen de kunde bezit om een goed resultaat neer te zetten of zelfs vast te houden. Wat meer realisme zou daarbij erg welkom zijn, want uiteindelijk primeren de resultaten altijd op het vertoonde spelbeeld – dat overigens ook niet van dermate hoog niveau is dit seizoen.

ONORTHODOX MAAR GESLAAGD 

In de oefenwedstrijd op vrijdag tegen Bayer Leverkusen bewees Anderlecht echter om wél het resultaat boven te stellen op het sportieve droombeeld. De Duitse subtopper eindigde vorig jaar als vijfde in de Bundesliga, en liet een zestal vaste basisspelers starten tegen Sporting. Sven en Lars Bender, Charles Aranguiz, Nadiem Amri, Kerem Demirbay en Lucas Alario waren in de vorige jaargang stuk voor stuk belangrijke pionnen in de BayArena. Bij Anderlecht werd er dan weer meer geëxperimenteerd met Antonio Milic, Ognjen Vranjes en Edo Kayembe in de verdediging, Kristian Arnstad en Percy Tau als centrale middenvelders, terwijl Zakaria Bakkali, Mustapha Bundu en Mohamed Dauda de aanval bevolkten. Bovendien liet Kompany ook Anthony Vanden Borre invallen, net zoals youngsters Théo Leoni, Nayel Mehssatou en Ilias Takidine.Desondanks speelde het onorthodoxe Anderlecht een volwassen partij tegen het geroutineerde Bayer Leverkusen, en stond er na affluiten zelfs een knap 1-1 gelijkspel op het scorebord. Uiteraard betrof het slechts een oefenwedstrijd, maar zoals hierboven vermeld startte Leverkusen wel met zes spelers die vorig seizoen een grote rol van betekenis speelden bij de toenmalige nummer vijf van de Bundesliga. Dit fraaie resultaat doet uiteraard afvragen waarom Sporting in de Jupiler Pro League niet eenzelfde realistisch strategie kan toepassen. De meest opvallende vaststelling na deze oefenpartij was namelijk dat Anderlecht het initiatief overliet aan hun Duitse tegenstrever, terwijl dat in de Belgische competitie net andersom is. Die aanpak loonde dus met een 1-1 gelijkspel tegen een sterkere tegenstander die ook nog eens genoot van het thuisvoordeel, al waren er uiteraard geen fans aanwezig in Duitsland.

DE ANDERE AANPAK VAN KOMPANY 

Volgens de romantische voetbalvisie van Vincent Kompany houdt RSC Anderlecht ervan om vaak de bal in de ploeg te houden. Dit seizoen genereerde Anderlecht bijvoorbeeld 58,4% van het veldoverwicht tegen haar tegenstanders in de Jupiler Pro League. Hoewel AA Gent nog nét iets beter doet met een gemiddeld balbezit van 58,7%, verstuurde Anderlecht dit seizoen wél het meest aantal passes op het Belgisch grondgebied. Opvallend genoeg kwam daar vooralsnog niet al te veel dreiging uit voort richting het vijandig doel, en al zeker in vergelijking met de andere teams in de Jupiler Pro League. Tegen Leverkusen dook dat balbezit naar een erg lage 39%, en speelden de Duitsers bijgevolg ook veel vaker de bal rond dan Anderlecht – bijna dubbel zo veel zelfs.Daartegenover verloor Anderlecht wel minder vaak de bal dan Leverkusen, en tevens een flink pak minder dan het huidige Paars-Witte seizoensgemiddelde in de Belgische competitie. En dat kan best weleens een belangrijke les zijn voor trainer Vincent Kompany: het vermijden van balverlies is belangrijker dan het vaak doelloos rondspelen van de bal en op die manier tot een hoog percentage van balbezit te komen. En ondanks het lage balbezit van 39% tegen Bayer Leverkusen kon Anderlecht toch nog zeven doelpogingen richting doelman Niklas Lomb afvuren: dat zijn amper twee pogingen minder dan het seizoensgemiddelde van Anderlecht. 

ARNSTAD, TAU EN DAUDA 

Anderlecht leed in de onderlinge oefenpartij dus minder balverlies dan Bayer Leverkusen en dat had het vooral te danken aan Kristian Arnstad, het zestienjarige Noorse toptalent die in Duitsland een prima indruk naliet. Arnstad kon bijvoorbeeld een schrikwekkende zuivere passing voorleggen, waarbij zijn totale 32 verstuurde passes ook allemaal effectief aankwamen bij een ploegmaat. Ongeacht de realistische aanpak tegen Leverkusen of een meer op balbezit georiënteerde visie zoals in de Jupiler Pro League: zo'n profiel lijkt wel onmisbaar te zijn bij Anderlecht. Hoewel het lijkt het misschien nog te vroeg lijkt om Arnstad al volledig voor de leeuwen te gooien, hij gaf tegen Leverkusen wel degelijk zijn visitekaartje af.Ook Percy Tau liet van zich spreken tegen Leverkusen. Als centrale spilfiguur op het middenveld, hoger dan Arnstad maar lager dan Michel Vlap, bewees de Zuid-Afrikaan wel degelijk een toekomst te hebben als voetballende centrale middenvelder. De ex-huurling van Club Brugge was in het aanvallende compartiment de meest efficiëntie speler bij Anderlecht, waarbij 57% van zijn aanvallende acties succesvol waren. Een andere opgemerkte figuur was uiteraard Mohamed Dauda, die met drie doelpogingen de meest bedrijvige man was in de vijandige zone van Leverkusen. De 22-jarige Ghanees wist zich ook op het scorebord te werken, en leek zich bijgevolg in de kijker te spelen voor een eventuele herlancering. Helaas voor Dauda lijkt er voor hem geen toekomst meer weggelegd in het Lotto Park.

LUXE VOOR KOMPANY 

In het experimenteel elftal van Anderlecht waren er ook op defensief vlak enkele lichtpuntjes te constateren. Vooral Edo Kayembe scoorde punten op de linksachter, wat van nature niet zijn beste positie is. Zijn uitvoetballende kwaliteiten blijven voer voor discussie, maar qua verdedigen staat het Congolese brok graniet meer dan zijn mannetje. Kayembe won namelijk 71% van zijn defensieve duels, en dat hoge gemiddelde kon niet geëvenaard worden door een Paars-Witte ploegmaat, al kwam Anthony Vanden Borre – ingevallen als centrale verdediger – nog het meeste in de buurt met 60% geslaagde defensieve duels. 'Anderlecht-B' kan dus terugkijken op een sterke prestatie tegen Bayer Leverkusen, een ploeg die logischerwijze over een pak meer kwaliteit beschikte dan Sporting. Daarbij zorgde het 1-1 eindresultaat voor een goed gevoel bij Vincent Kompany en de zijnen, maar was misschien vooral de manier waarop belangrijk. Anderlecht bewees namelijk om ook in een minder dominante tactiek een goed resultaat neer te zetten, waarbij het gegenereerde balbezit van inferieur belang is. Daarnaast speelden een handvol spelers in de schaduw zich in de kijker bij Kompany, wat alleen maar voor luxe-problemen kan zorgen bij de hoofdtrainer. Wie weet zal dit al blijken komende zondag in het Lotto Park, waar Anderlecht de competitie vervolgt tegen Cercle Brugge ...

POLL: Moet Kompany een andere aanpak overwegen?

Club Brugge-KV Mechelen gaat wel door

'AA Gent ontving dan toch geen 30 miljoen voor David'

'Na Mbokani weigerde Anderlecht nog een smaakmaker van Antwerp'

Vandaag 30 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

4
{insert image alt}

Pech voor Mechele: Club Brugge ruikt recordtransfer

Vier op zes, en toch zat er meer in. Dat is de algemene teneur bij Club Brugge na de eerste twee ...

1059
{insert image alt}

Miazga laat zich uit over verlengd verblijf bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht moet Matt Miazga de nieuwe leider van de defensie worden. De Amerikaanse centrale ...

10
{insert image alt}

Club Brugge-KV Mechelen gaat wel door

Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen naar een latere ...

166
{insert image alt}

Dury baalt: "Daarom konden we Larin niet houden"

Zulte Waregem kent een zwak seizoen en dat heeft onder meer te maken met het vertrek van enkele ...

51
{insert image alt}

'Seedorf mogelijk trainer in de Major League Soccer'

Er gaat mogelijk opnieuw een oud-international van Oranje aan de slag in de Amerikaanse MLS. Na Jaap ...

11
{insert image alt}

'AA Gent ontving dan toch geen 30 miljoen voor David'

Jonathan David verliet afgelopen zomer AA Gent voor Lille OSC. De Buffalo's spraken van de duurste ...

193
{insert image alt}

Moeskroen-STVV en Deinze-Seraing uitgesteld vanwege coronagevallen

De Pro League heeft meegedeeld dat er weer twee wedstrijden zijn afgelast vanwege het aantal ...

0
{insert image alt}

'Na Mbokani weigerde Anderlecht nog een smaakmaker van Antwerp'

RSC Anderlecht liet afgelopen zomer nog maar eens de kans liggen om Dieumerci Mbokani aan te ...

255
{insert image alt}

Storm laat zich uit over invallersrol bij KV Mechelen

Het loopt dit seizoen tot dusver nog niet zoals verhoopt bij KV Mechelen, dat momenteel amper ...

95
{insert image alt}

'Smaakmaker OHL lokt interesse'

OH Leuven is zonder twijfel één van de revelaties van het seizoen tot dusver in de Jupiler Pro ...

52
{insert image alt}

'Potentiële titularis Rode Duivels haakt af voor komende interlands'

Binnen enkele dagen komt Roberto Martinez wellicht met zijn volgende selectie voor de Rode Duivels, ...

84
{insert image alt}

Eerste grote test voor Miazga bij Anderlecht: "Niet bang van Mbokani"

Anderlecht versterkte enkele weken geleden nog zijn defensie met Matt Miazga. De Amerikaan werd op ...

163
{insert image alt}

Antwerp zet miserabele reeks Tottenham verder

Antwerp doet het uitstekend in Europa, want na twee speeldagen pronkt het met zes op zes in de ...

93
{insert image alt}

Eersteklasser snakt naar nieuw stadion: "Zitten op onze limiet"

Heel wat Belgische clubs spelen in verouderde stadions, maar het bleek de voorbije jaren niet ...

267
{insert image alt}

Engelse pers duidt uitblinker aan bij Antwerp

Antwerp zorgde donderdag voor een heuse stunt door in zijn tweede wedstrijd in deze Europa League ...

607
{insert image alt}

"Ik ben de beste spits van de Jupiler Pro League"

,De eerste tien speeldagen in de Jupiler Pro League hebben al de nodige verrassingen met zich ...

402

Gisteren 29 Oktober 2020

{insert image alt}

David sukkelt bij Lille: "Krediet is bijna op"

Jonathan David maakte afgelopen zomer een recordtransfer van 32 miljoen euro naar het Franse Lille, ...

799
{insert image alt}

Antwerp-held blinkt uit: "Moet Rode Duivel worden"

Antwerp boekte vanavond een erg knappe zege tegen Tottenham Hotspur. De mannen van José Mourinho ...

476
{insert image alt}

Ontgoocheling bij Club en Vanaken: "Altijd een rode kaart"

Club Brugge was woensdagavond dicht bij een knappe zes op zes in de Champions League. Echter toonde ...

587
{insert image alt}

AA Gent drijfveer van spot: "Schaam van België"

AA Gent zit erg diep. Zoveel was voor vanavond al duidelijk, maar de Buffalo's kregen in de Europa ...

692
{insert image alt}

Standard kansloos onderuit bij Vertonghen en Benfica

Het was voor de Belgische clubs al een bewogen avond in de Europa League. AA Gent ging opnieuw met ...

200
{insert image alt}

'KV Mechelen vangt bot met aanvraag tot uitstel'

Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen naar een latere ...

446
{insert image alt}

Beslissing Mourinho met Alderweireld valt slecht: "Wat een lul"

José Mourinho zal zijn wonden likken na de nederlaag in de Europa League tegen Antwerp. Een ...

512
{insert image alt}

Lukaku voor onbepaalde duur buiten strijd

Romelu Lukaku kwam afgelopen dinsdag met Inter voor de verandering eens niét tot scoren. De vorige ...

358
{insert image alt}

Refaelov ziet één minpuntje na megastunt Antwerp

Het coronavirus lijkt ons land weer helemaal plat te leggen, maar desondanks zijn het hoogdagen voor ...

420
{insert image alt}

Mourinho: "Antwerp speelde een magnifieke wedstrijd"

Antwerp FC blijft momenteel bijzonder hoge toppen scheren. Na de uitstekende resultaten van ...

774
{insert image alt}

KVM vraagt uitstel aan voor wedstrijd tegen Club

Het coronavirus heeft ons land weer stevig in zijn greep, ook de Jupiler Pro League ontsnapt hier ...

377
{insert image alt}

Engelsen onder indruk: "Briljante zege van Antwerp"

Antwerp FC heeft donderdagavond voor een enorme stunt gezorgd. In de Europa League haalde de Great ...

1292
{insert image alt}

Subliem Antwerp boekt fenomenale stunt tegen Tottenham

Na een zeer sterke prestatie heeft The Great Old een absolute stunt te pakken. In eigen huis was het ...

619
{insert image alt}

AA Gent zakt dieper in het moeras na dramatische avond in Europa

Na een dominante prestatie heeft Hoffenheim eenvoudig de punten weggekaapt bij een zoekend AA Gent. ...

396
{insert image alt}

Nieuwe afgang AA Gent: "Zonder Roef was het 0-10"

AA Gent geraakt maar niet weg uit de hoek waar de klappen vallen. De Europa League-wedstrijd van ...

330