Transferspel Lionel Messi begint pas net

Foto: Transferspel Lionel Messi begint pas net

Dé transfersoap van 2020 is nog niet voorbij. Lionel Messi vertelde in een interview met Goal dat hij Barcelona niet wil verlaten door een rechtszaak aan te spannen, waardoor hij wel móét blijven. De Catalanen vragen 700 miljoen voor een speler die na dit jaar gratis de deur uitloopt. Dat biedt ook deze transferperiode nog mogelijkheden voor een vertrek.

De nachten van Ronald Koeman moeten de afgelopen weken kort geweest zijn. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal verliet Oranje voor een avontuur bij zijn droomclub FC Barcelona en in zijn eerste week stuurde sterspeler Lionel Messi een aangetekende e-mail met daarin de mededeling dat hij zijn vertrekclausule – hij mag na elk seizoen transfervrij vertrekken – te willen activeren. Die e-mail was het startschot van een wekenlange soap die met een interview bij Goal een einde kreeg: Messi verklaarde dat hij geen rechtszaak wilde aanspannen tegen zijn geliefde club.

Lionel Messi's woorden

Wat volgde was een regen van berichten met ‘Messi blijft bij Barcelona’ als belangrijkste strekking. Feitelijk klopt dat, maar de manier waarop de legendarische Argentijn zijn mededeling deed, spreekt boekdelen. Het verschil tussen ‘ik blijf bij Barcelona’ en ‘ik kan niet weg bij Barcelona’ is groot. Het eerste is het gevolg van het tweede; Messi kan niet weg omdat voorzitter Josep Maria Bartomeu vast blijft houden aan de transferclausule in zijn contract (700 miljoen euro).Messi weigert zijn geliefde Barcelona voor het gerecht te slepen om zijn vertrekclausule (transfervrije status na elk gespeeld seizoen) af te dwingen. Met andere woorden: Messi gaat nog één seizoen met flinke tegenzin in het shirt van Barcelona spelen. De vraag blijft of dit het beste voor het team van Ronald Koeman is: Messi heeft als grote ster veel invloed binnen de club en probeert deze nu meteen weer te laten gelden door maatje Luis Suárez ook nog een jaar binnenboord te houden.

Bartomeu

Je zou dus kunnen stellen dat Bartomeu’s reputatie de enige reden is dat Messi nog in het Camp Nou speelt. Het leek erop dat de Spaanse bestuurder de geschiedenis in zou gaan als ‘de voorzitter die Messi wegjoeg uit Barcelona’. Aangezien Bartomeu nog maar een paar maanden te gaan heeft als de grote man bij Barça, wilde hij dat in ieder geval niet laten gebeuren.

Toch zal Bartomeu wel de geschiedenisboeken ingaan als ‘de man die Messi wegjoeg uit Barcelona’. In het interview waarin Messi verkondigde dat hij niet weg kon bij zijn geliefde club, maakte hij het beleid van de zittend voorzitter met de grond gelijk.

Messi hekelde vooral de handelswijze rondom zijn vertrekclausule: Bartemeu zou gezegd hebben dat de Argentijn “altijd” zijn clausule kon lichten. Gedurende het afgelopen seizoen zou Messi meerdere keren hebben gezegd dat hij wilde vertrekken, maar schoof Bartomeu dit op de lange baan, waarna de deadline van het vertrekverzoek passeerde en de situatie een paar weken terug volledig escaleerde.Koemans probleem

Het belangrijkste gevolg daarvan is dat de voorzitter een groot probleem voor zijn nieuwe trainer veroorzaakt. Ronald Koeman krijgt dus wél de beschikking over de beste speler van de wereld, maar weet dat zijn sterspeler in zijn achterhoofd al bezig is met een vertrek bij Barcelona.

Dat neemt voor Koeman een alles behalve ideale situatie met zich mee: hij móét Messi in zijn basisopstelling opstellen terwijl hij op hetzelfde moment zijn team moet voorbereiden op een leven zónder de legendarische dribbelkoning. Op die manier wordt het bijna onmogelijk om iets goeds te doen: wanneer Messi niet presteert, ligt het aan Koeman en wanneer Messi gepasseerd wordt, is Koeman de boeman.

Financiële situatie

Naast het sportieve aspect komt er ook nog een financieel plaatje kijken. FC Barcelona wordt hard geraakt door de corona-crisis: het spelen in een leeg stadion, merchandising-inkomsten lopen terug en sponsorcontracten zijn eindig. Ondanks de terugloop van die inkomsten, moet Koeman nieuwe spelers halen om zijn elftal te verjongen. Daar had hij de Messi-miljoenen goed voor kunnen gebruiken.

De Argentijn verdient in Camp Nou een bruto-salaris van 100 miljoen euro. Ter vergelijking: Barcelona hoopt Memphis Depay én Wijnaldum voor 55 miljoen euro weg te kapen bij Olympique Lyon en Liverpool. Voor het jaarsalaris van Messi zou Koeman dus de transfersom, tekenpremie én het salaris van twee Oranje-sterren kunnen bekostigen.Manchester City

Toch blijft het door de woordkeuze van Messi twijfelachtig of de transfersoap rondom zijn persoon écht klaar is. In het verleden hebben talloze voetballers verklaard om te blijven om een paar weken later alsnog hun vertrek aan te kondigen. Dat kan voor Messi ook het geval zijn.

Aangezien Koeman weinig heeft aan een ontevreden sterspeler, Barcelona een financiële situatie heeft die Europa’s Elite onwaardig is én dat de Nederlandse coach geld nodig heeft voor vernieuwingen in zijn selectie, kan de ‘ik kan niet vertrekken’-mededeling van Messi ook het startschot zijn van een nieuwe transferstrategie van de Argentijn.

Het is namelijk een publiek geheim dat Messi vooral weer met zijn oude coach Pep Guardiola wil samenwerken. De Spaanse coach was de architect van de prime-time van de Argentijnse dribbelaar en heeft met Manchester City een werkgever die zonder problemen 100 tot 150 miljoen neer kan tellen voor een speler zoals Messi.

Gulden middenweg

Een dergelijke deal is misschien de beste uitkomst voor alle partijen. Messi heeft zo zijn gewenste transfer, Barcelona kan zo’n 200 miljoen euro bijschrijven en Koeman krijgt ruimte om te vernieuwen én de vrijheid om een nieuw elftal te bouwen. Natuurlijk zal de sterspeler gemist worden – de beste voetballer aller tijden vervang je ook niet. Aan de andere kant valt het te betwijfelen of we díé Messi ooit terug gaan zien in het shirt van FC Barcelona.

POLL: Zou jij Messi in deze situatie verkopen?

meer over

Croonen reageert op toenemend aantal corona-afgelastingen

Leicester-Belgen leggen nu ook Arsenal over de knie

Vanheusden scherp: "Anders komt het niet goed"

Gisteren 25 Oktober 2020

{insert image alt}

Uitblinker STVV: "Dit hadden we echt nodig"

Sint-Truiden heeft zondagavond een broodnodige en knappe zege geboekt. Standard kon de leidersplaats ...

12
{insert image alt}

Belg maakt indruk in Roemenië: "Dit is nochtans niet mijn rol"

België mag de voorbije jaren dan wel een reputatie vergaard hebben op het vak van jeugdopleiding, ...

32
{insert image alt}

Na Openda laat ook Ngonge zich zien in de Eredivisie (🎥)

Het was zondag een hoogdag voor jonge (ex-)spelers van Club Brugge in de Eredivisie. Lois Openda ...

35
{insert image alt}

Tielemans heerst in het Emirates: "Hij was briljant"

Leicester City heeft zondagavond een fraaie zege geboekt in de Premier League door te gaan winnen op ...

73
{insert image alt}

"Eerlijk: wij zijn sterker dan Club Brugge"

Club Brugge leed dit weekend een pijnlijke nederlaag tegen OH Leuven en is zo zijn leidersplaats in ...

314
{insert image alt}

Juventus laat alweer punten liggen tegen laagvlieger

Juventus heeft niet de beste start genomen in de Serie A. Het heeft zondag al voor de derde keer in ...

35
{insert image alt}

Croonen reageert op toenemend aantal corona-afgelastingen

De Jupiler Pro League hervatte eind juli met een strikt coronaprotocol en dat werd de laatste weken ...

238
{insert image alt}

Leicester-Belgen leggen nu ook Arsenal over de knie

Er zal ook dit seizoen rekening gehouden moeten worden met Leicester City in de Premier League. De ...

87
{insert image alt}

Seraing wipt opnieuw naar koppositie na magere zege tegen Lommel

Promovendus Seraing blijft hoge ogen gooien in 1B. Het had het vanavond niet onder de markt met een ...

104
{insert image alt}

Frutos krijgt nog meer goed nieuws na zege Anderlecht

Nicolas Frutos keerde dit seizoen opnieuw terug bij Anderlecht. De Argentijn ging in de zomer aan de ...

180
{insert image alt}

Indrukwekkende reeks KVO: "Of we nu onze ambitie gaan bijstellen?"

KV Oostende blijft één van de aangename verrassingen dit seizoen in de Jupiler Pro League. De ...

83
{insert image alt}

Montanier stelt groot probleem vast bij Standard

Standard kon zondag aan de leiding komen in de Jupiler Pro League door de nederlagen van Club Brugge ...

171
{insert image alt}

Uitblinker bij STVV: "Hij was exceptioneel vanavond"

Na de pandoering tegen Beerschot vorige week werd er gespeculeerd dat de match tegen Standard ...

95
{insert image alt}

Amallah: "Er zijn geen excuses"

Selim Amallah probeerde in de tweede helft de bakens te verzetten bij Standard, maar dat lukte niet. ...

79
{insert image alt}

Vanheusden scherp: "Anders komt het niet goed"

Zinho Vanheusden probeerde de kar te trekken, maar hij kreeg Standard niet volledig mee. De jonge ...

132